Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Even' en 'architectuur' gaan niet goed samen

Dit artikel delen:

Computable Expert

Mark Smalley
Consultant/adviseur. Expert van Computable voor de topics Beheer en ICT-branche.

“Kun je even een architectuur ontwerpen” hoorde ik iemand laatst zeggen. Als er twee woorden zijn die niet in één zin passen zijn het ‘even’ en ‘architectuur’.

Over architectuur moet je nadenken. Het gaat over de langere termijn. Architectuur heeft iets met wijsheid te maken en wijsheid is een werkwoord. In het wijsheidsproces weeg je belangen af en maak je een keuze waar je later plezier of spijt van hebt. Architectuur heeft dus ook iets met strategie te maken.

Een werkbare definitie van een strategische beslissing is een beslissingen die je niet zomaar kunt omdraaien. Je zit er aan vast. Evenmin als je ‘even' een strategie bepaalt, ontwerp je even een architectuur. En toch leven wij in een wereld waarin verkorte horizonnen normaal zijn dus is het de vraag voor hoe lang zo'n architectuur mee moet.

Een relatie vertelde over een organisatie die een plan voor acht jaar aan het maken is. Acht jaar! Even belachelijk als dat je tien jaar geleden gezegd zou hebben dat je een plan voor dertig jaar aan het maken was. Horizondeflatie. Lange termijn is niet wat het geweest is. En is daarmee een van de eeuwenlange dilemma's - korte termijn versus lange termijn - minder belangrijk aan het worden? Stof om er ‘even' over na te denken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Och, de strategische keuze tot Irak oorlog steunen, schijnt ook binnen 3 kwartier tot stand gekomen. Dus om nou wekenlang over een netwerkje gaan zitten prakkezeren ...

Ai ai, "kun je even"; vooral dat "even", is al lang ingeburgerd in het management en in het algemene denken. Vandaar dat er zoveel mis is! Het is allemaal korte termijn denken. Snel scoren!

Even een spoedklus bij een klant opknappen kan ook vaak niet. Het duurt vaak langer dan een maand voordat je alle autorisaties hebt en als je een maand moet werken ben ja al weer weg voordat je alles mag.

Ook buiten de IT zijn er zat voorbeelden van het verkeerd gebruiken van het woord even. Even een huis verbouwen is er zo één. Er zijn tv programma's zat met voorbeelden.
Het voorstel zou moeten zijn altijd het woord even te vermijden, want je kunt niet zonder een goede planning uitleggen waarom iets niet even kan. Even een planning maken werkt ook niet.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-09-29T14:41:00.000Z Mark Smalley
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.