Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
Computable

SAP-er-de-flap

06 juli 2014 - 12:564 minuten leestijdOpinieWerkplek & Beheer

Ik kan stellen dat dit WK het meest verrassende toernooi is doordat in de eerste ronde de grote namen er al uit gingen. De ‘poule des doods’ kwamen we ongeschonden uit met systeem van 5-3-2. En ondanks alle analyse mogelijkheden had dus niemand kunnen voorspellen dat dit voor het doelpuntensaldo stond.. Dat een Duits softwarebedrijf met Big Data het nationale team gaat ondersteunen klinkt als proberen achteraf de overwinning te behalen.

Want natuurlijk zijn analyses leuk om te lezen maar uiteindelijk gaat het niet om hoe hard een speler loopt of ‘milage’ ervan, maar telt alleen het feit dat je meer doelpunten maakt dan de tegenstander. Een speler volstoppen met feitjes over de tegenstander geeft volgens mij dus maar een beperkt voordeel. Want een coach die even makkelijk wisselt van systeem als een voetballer van hoek bij het schieten devalueert het gebruik van statistiek, de wedstrijd is gespeeld en bankzitters kijken meestal de koe in de kont.

Derde helft
Of het een briljant strategisch inzicht was, goedkoop kopieer gedrag uit een andere spot of puur geluk laat ik in het midden maar wissel van keeper op het laatste moment maakte het verschil. Het was al bekend dat van Breukelen zijn eigen manieren had om spelers mentaal uit evenwicht te brengen bij het schieten van penality’s. En ook hij hield rekening met de favoriete hoek van tegenstander, de op zeker spelende voetballer is ook maar een gewoontedier. Dus als statistiek ergens nut heeft dan is het in de derde helft, de ‘educated’ gok geeft de keeper een klein voordeel in het kiezen van de hoek. Maar uiteindelijk denk  ik dat voordeel zit in de psychologie, mensen zijn nu eenmaal geen computers en statistiek werkt alleen als je er ook een paar ‘belchinezen’ bij neemt. Veel analyses zijn dan toch een beetje als de na-oorlogse verzetshelden; als de strijd is gestreden praat het makkelijker over goed en fout. 
 
De waarde van de bankzitter
Mooiste van de wisseling vond ik echter het breken met tradities, geleuter van verslaggevers dat we een slecht trackrecord hebben met strafschoppen wordt als schuldgevoel aangepraat, net als de discussie over Zwarte Piet. Costa Rica wou honderdtwintig minuten niet voetballen om via tombola van penalty’s verder te gaan in het toernooi. Helaas pindakaas, wij hebben nu een coach die niet zoveel op heeft met de media en zijn eigen plan trekt. En voor wie de essentie gemist heeft, het was een bankzitter die het verschil maakte. Een specialist die in één keer de man van de match werd door niet doelpunten te maken maar ze juist te voorkomen. Dat is omgekeerd voetbal, dat is Sun Tzu en iets waar veel werkgevers een voorbeeld aan kunnen nemen: ‘Thus, what is of supreme importance in war is to attack the enemy’s strategy.’

Binnen de regels, buiten de lijntjes
Kijkend naar met name de it-sector is er sprake van dezelfde indoctrinatie vanuit de media. Er wordt teveel binnen de uitgesleten lijnen gedacht dat je moet scoren om te winnen terwijl dat dus precies ook de gedachte is van de tegenpartij, een spel dat alleen maar verliezers kent als je het systeem niet wijzigt. Want al heb je honderd duur betaalde spitsen, als de tegenpartij je niet laat voetballen komt het dus uiteindelijk op de keeper aan. Misschien in het spel niet de meest tot de fantasie sprekende functie maar dit keer wel de belangrijkste. Sterker nog, de wedstrijd was al gewonnen voordat alle prima donna’s geschoten hadden. Het is even omdenken maar hoeveel talent zit er op de bank die het verschil kunnen maken tussen winst of verlies?

Hi-ha hondenlul! De Duitsers hebben SAP, wij hebben Krul!

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Staat van Digitale Connectiviteit binnen de Bouw- en Installatiebranche 2025

    Digitale connectiviteit is de kern van veel processen in de bouw en volgens insiders van strategisch belang voor de toekomst van de sector. Waar sta jij?

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    Beveiliging en IT samen sterk tegen bedreigingen

    Deze paper geeft concrete strategieën en handvatten om IT en Security effectiever te integreren.

    Meer lezen

    AchtergrondCloud & Infrastructuur

    Overname E-Storage is voor PQR strategische zet in bescherming klantdata

    AchtergrondWerkplek & Beheer

    HP en de rode lijn van Fantasia naar The Future of Work

    AchtergrondWerkplek & Beheer

    Pax8 schudt met cloud-marktplaats de distributiewereld op

    OpinieSecurity & Awareness

    Wanneer elke seconde telt: voorbereid zijn op een cyberincident

    OpinieWerkplek & Beheer

    Werkapparatuur: top 5 ergernissen (en hoe ze te voorkomen)

    e-mail
    ActueelWerkplek & Beheer

    Microsoft verhoogt drempel voor inkomende e-mail

    18 reacties op “SAP-er-de-flap”

    « Oudere reacties
    1. Henri Koppen schreef:
      9 juli 2014 om 14:26

      Storage? Bottlenecks?

      Nee gekheid. Geen idee, nog niet geprobeerd. zal wel bitchy zijn aangezien je heel veel moet weten van wat erop draait, wat de verbindingen zijn naar de storage, configuratie, et cetera. Daarnaast ben ik geen algebra student en zit ik vaak al een uur te prutsen op een regressie analyse.

      Wat ik wel kan is die bak met data pakken, jouw kennis ervan nemen en dan een systeem bouwen die jou verteld wanneer welk probleem optreedt of op gaat treden. Patroontjes herkennen lukt me ook nog wel. Of correlatie maken tussen data patronen en helpdesk tickets 🙂

      Login om te reageren
    2. Jan van Leeuwen schreef:
      9 juli 2014 om 15:47

      Aiaiaiaiai
      Statistiek uitgevoerd door niet-statistici, is dat hetzelfde als ICT uitgevoerd door niet-ICTers?
      Schuilt daar niet het grootste gevaar van “big data”?

      Duitsland liet al in een semi-wetenschappelijk tv-programma zien wat het gevaar is van algoritmen die tot beslissingen leiden waar geen mens meer kan herleiden op basis waarvan besluiten genomen worden.
      Kafka groet ons allen . . .

      @Ewout
      kiezen voor open source is een besluit dat verder gaat als het produkt.
      Dus wel degelijk een besluit.

      Login om te reageren
    3. Ruud Mulder schreef:
      10 juli 2014 om 08:46

      @ Henri,

      Ewout haalt wel een zeer valide punt aan. De infrastructuur moet wel de data snel en goed kunnen verwerken. Ik zie namelijk bij genoeg bedrijven dat het verwerken van deze data uren soms wel dagen duurt. En dit is natuurlijk iets wat je niet wilt. Want de prognoses/uitkomst moet natuurlijk nog wel actueel en relevant zijn. De verschillende ketens van de infrastructuur ( rekenkracht, netwerk, storage ) moeten wel toereikend zijn. Een zwakke schakel levert hier onnodige vertraging op.

      Ik zie het nog te vaak dat latency op de disken ( lees te weinig IO ) voor onnodig veel vertraging zorgt.

      Login om te reageren
    4. Ewoud D. schreef:
      10 juli 2014 om 08:55

      @Henri
      Voor mij net andersom, een incident is een onvoorziene gebeurtenis zonder aanwijsbare oorzaak. Een event is een gebeurtenis waarop wel of niet gereageerd moet worden. Kortom, genegeerde events leiden soms tot incidents maar niet vice versa omdat in je ‘neurale netwerk’ nog een component zit welke geen events aanmaakt. Wel tickets die soms net zo begrijpelijk zijn als jouw gedachtenkronkels;-)

      Events vanuit de infrastructuur worden vaak genegeerd waardoor het lampje van de brandstofmeter stuk is. Bijvoorbeeld dat er bij ‘fail-in-place’ oplossingen geen spare disks, nodes of andere infrastructurele componenten meer over zijn. Foutje bedankt!

      Login om te reageren
    5. Henri Koppen schreef:
      10 juli 2014 om 08:55

      Ewout, incidenten zijn events, niet alle events zijn een incident, maar je uitspraak kan ik verder niet plaatsen (is weer een incident), maar de opmerking van Ruud snap ik ook niet, de opmerking wel, maar niet waarom ie aan mij geadresseerd is.

      Dat prognoses nadat de wedstrijd gespeeld is niet interessant zijn is een grote misvatting! Niet voor het voorspellen van de uitkomst, maar wel om te meten of deze overeenkomt met de uitkomst. En dus de waarde van de prognoses vast te kunnen stellen. Sterker nog, dit is de basis voor neurale netwerken.

      Login om te reageren
    6. Ruud Mulder schreef:
      10 juli 2014 om 10:52

      Henri,

      Het was ook meer een algemene opmerking. Ik scan Computable dagelijks af op “Storage” en “Bottlenecks”. Dus vandaar dat ik even op jouw en de reactie van Ewout inhaak.

      Ik zie dit namelijk nog te vaak gebeuren. Vandaar dat het ook van groot belang is om vooraf de requirements vanuit de business duidelijk te hebben. Besparen op disk, compute of network levert vaak ongewenste vertragingen in de ICT keten op. En een analyse die 1.5 dag duurt kost natuurlijk altijd flink geld. Door de juiste keuzes op het gebied van de infrastructuur te maken is dit vaak aanzienlijk te verbeteren.

      Login om te reageren
    7. Ceesjan van Hattum schreef:
      14 juli 2014 om 13:24

      In het artikel van Spoelstra stond dat SAP een WK overwinning voorspelde met een doelpunt in de laatste minuut. Van een dergelijke analyse kunnen wij nog wat leren. Hoera voor Dui.. uh.. SAP.

      Login om te reageren
    8. Ewoud D. schreef:
      14 juli 2014 om 14:21

      @Ceesjan
      Ik heb die wedstrijd ook gezien en het doelpunt viel in ieder geval niet in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. Zal niet zeggen dat het 90 minuten alle kanten op kon gaan want uiteindelijk had het spel veel weg van Nederland-Costa Rica, de Argentijnen speelde voetbal zoals ze de Falklands veroverden.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Uitgelicht

    Partnerartikel
    AdvertorialInnovatie & Transformatie

    Computable Insights

    Een ai-agent die klantvragen afhandelt. Dat is een van de nieuwste troeven van softwareproducent Salesforce, dat daarmee meesurft op de...

    Meer persberichten

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs