Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

SAP-er-de-flap

Dit artikel delen:

Ik kan stellen dat dit WK het meest verrassende toernooi is doordat in de eerste ronde de grote namen er al uit gingen. De ‘poule des doods’ kwamen we ongeschonden uit met systeem van 5-3-2. En ondanks alle analyse mogelijkheden had dus niemand kunnen voorspellen dat dit voor het doelpuntensaldo stond.. Dat een Duits softwarebedrijf met Big Data het nationale team gaat ondersteunen klinkt als proberen achteraf de overwinning te behalen.

Want natuurlijk zijn analyses leuk om te lezen maar uiteindelijk gaat het niet om hoe hard een speler loopt of ‘milage’ ervan, maar telt alleen het feit dat je meer doelpunten maakt dan de tegenstander. Een speler volstoppen met feitjes over de tegenstander geeft volgens mij dus maar een beperkt voordeel. Want een coach die even makkelijk wisselt van systeem als een voetballer van hoek bij het schieten devalueert het gebruik van statistiek, de wedstrijd is gespeeld en bankzitters kijken meestal de koe in de kont.

Derde helft
Of het een briljant strategisch inzicht was, goedkoop kopieer gedrag uit een andere spot of puur geluk laat ik in het midden maar wissel van keeper op het laatste moment maakte het verschil. Het was al bekend dat van Breukelen zijn eigen manieren had om spelers mentaal uit evenwicht te brengen bij het schieten van penality’s. En ook hij hield rekening met de favoriete hoek van tegenstander, de op zeker spelende voetballer is ook maar een gewoontedier. Dus als statistiek ergens nut heeft dan is het in de derde helft, de ‘educated’ gok geeft de keeper een klein voordeel in het kiezen van de hoek. Maar uiteindelijk denk  ik dat voordeel zit in de psychologie, mensen zijn nu eenmaal geen computers en statistiek werkt alleen als je er ook een paar ‘belchinezen’ bij neemt. Veel analyses zijn dan toch een beetje als de na-oorlogse verzetshelden; als de strijd is gestreden praat het makkelijker over goed en fout. 
 
De waarde van de bankzitter
Mooiste van de wisseling vond ik echter het breken met tradities, geleuter van verslaggevers dat we een slecht trackrecord hebben met strafschoppen wordt als schuldgevoel aangepraat, net als de discussie over Zwarte Piet. Costa Rica wou honderdtwintig minuten niet voetballen om via tombola van penalty's verder te gaan in het toernooi. Helaas pindakaas, wij hebben nu een coach die niet zoveel op heeft met de media en zijn eigen plan trekt. En voor wie de essentie gemist heeft, het was een bankzitter die het verschil maakte. Een specialist die in één keer de man van de match werd door niet doelpunten te maken maar ze juist te voorkomen. Dat is omgekeerd voetbal, dat is Sun Tzu en iets waar veel werkgevers een voorbeeld aan kunnen nemen: 'Thus, what is of supreme importance in war is to attack the enemy's strategy.'

Binnen de regels, buiten de lijntjes
Kijkend naar met name de it-sector is er sprake van dezelfde indoctrinatie vanuit de media. Er wordt teveel binnen de uitgesleten lijnen gedacht dat je moet scoren om te winnen terwijl dat dus precies ook de gedachte is van de tegenpartij, een spel dat alleen maar verliezers kent als je het systeem niet wijzigt. Want al heb je honderd duur betaalde spitsen, als de tegenpartij je niet laat voetballen komt het dus uiteindelijk op de keeper aan. Misschien in het spel niet de meest tot de fantasie sprekende functie maar dit keer wel de belangrijkste. Sterker nog, de wedstrijd was al gewonnen voordat alle prima donna’s geschoten hadden. Het is even omdenken maar hoeveel talent zit er op de bank die het verschil kunnen maken tussen winst of verlies?

Hi-ha hondenlul! De Duitsers hebben SAP, wij hebben Krul!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

En dan te bedenken dat ik deze opinie al zondag ingediend heb, voor de blitzkrieg van de Duitsers tegen Brazilië.

Hey Ewout,

Zo lees ik ze graag. Fijn geschreven!

In het kader van voorspellingen vind ik de film Moneyball overigens wel interessant waarin feitjes, mits zinvol, het verschil kunnen betekenen.

Wat betreft de SAP voorspellingen, tja, just marketing.

@Henri
Volgens mij zeg je precies hetzelfde, ondergewaardeerde spelers worden sterspelers doordat een coach buiten de lijntjes denkt maar binnen de regels van het spel. Opmerkelijk vaak is het nog andersom, er wordt binnen de lijntjes gedacht en buiten de regels gewerkt met statistiek.

Ewout,

Dank voor je artikel. Heerlijk geschreven en het leest gemakkelijk weg.

En de vergelijking naar de ICT is snel gemaakt.

Ewout: statistieken en voetbal kunnen ook leuke resultaten opleveren. Neem nu de wedstrijd Nederland - Costa Rica.
Keeper 1 speelt 120 minuten, laat geen één bal door
Keeper 2 speelt iets van 10 minuten, en laat er 2 door.

Wie is nu de beste keeper?

Bedankt voor je artikel. Ik wil toch even benadrukken dat het analyseren van een voetbalteam over heel veel meer gaat dan alleen leuke feitjes over hoe hard een speler kan rennen. De spelers van het Duitse voetbalteam dragen tijdens trainingen pakken waarop allerlei sensoren zijn bevestigd. Zo kan een fysiotherapeut bijvoorbeeld snel zien wat de houding van een speler is en hoe bewegingen plaatsvinden, om deze vervolgens te perfectioneren of corrigeren. Hiervoor zijn zeer nauwkeurige analyses nodig.

Voormalig zwemcoach Jacco Verharen gebruikte analytics jaren geleden al, onder meer om de startduik dusdanig te professionaliseren, dat de zwemmers hier een aanzienlijk verschil qua tijd mee konden halen. Gewoonweg door de houding bij de startduik op minutieus niveau aan te passen. Daarnaast kan een houding of beweging worden gecorrigeerd zodat spelers in de toekomst minder blessuregevoelig zijn, wat essentieel is in de sportwereld.

Laat ik even de eeuwige betweter spelen en wat alternatieven noemen.
Compiere - Adempiere - Openbravo - OpenERP - WebERP - Frontaccounting.
Van groot naar klein allemaal opensource alternatieven voor SAP, goed om buiten de lijntjes te denken, en nee niet altijd voor niks maar wel goeiekoper, misschien kan een bankzitter uit de SAP-hoek bij de invoering helpen.

Waar het voetbal en de duitsers betreft. Nederland heeft misschien de mogelijkheid om de roes na die 7-1 te gebruiken om de WM te winnen.
Zoals altijd, het eerste gewin is kattengespin.

PaVaKe da's hetzelfde voorbeeld waar Ewout wel eens mee komt. Een statistiekus waadde vol vetrouwen door een rivier van gemiddelde 1 meter diep.... hij verdronk.

Uiteraard moet je data wel op de juiste manier opslaan. Penalties valt namelijk buiten reguliere speeltijd :-)

Waar je uiteraard naar zoekt is associatie en context. Zomaar data verzamelen levert meestal niets op, zo vind ik Simpsons Paradox ook een mooie die tegengesteld aan je intuïtie is....

En daarom vind ik Moneyball zo'n sterk verhaal. Juiste toepassing van data die een hele industrie veranderd.

Precies zoals Mark Raben zegt.

NL Honkballers zijn zo ook goed geworden. Door alles te filmen met high speed camera's konden ze kenmerken van worpen analyseren. Zo kon je zien dat als een hand van een werper op schouderhoogde draait, je weet dat er een curvebal geeft (is verzonnen voorbeeld). De slagman leert daarmee naar bepaalde dingen te kijken die hij anders nooit geweten had.

Data is heerlijk!

@PaVaKe
Zoals Henri al zei, het is de context waarin je de cijfers zet die de waarde bepalen:

Keeper 1 was 119 minuten aanwezig en bracht geen overwinning.
Keeper 2 was 10 minuten aanwezig en bracht wel overwinning.

Laten we zeggen dat er een verschil zit tussen 'exception- and exemption management' als het om statistiek gaat;-)

@Mark
Zoals je had kunnen lezen steek ik niet de draak met analyses, ik steek de draak met het verkeerde gebruik ervan.
Het gebruik van de analyses in de sport zoals jij ze nu noemt is feitelijk niets anders dan Business Intelligence.
Betreffende big data krijg ik de indruk dat er geen sprake meer is van intelligentie maar blind geloof in cijfers.

@Jan
Je mist de boodschap, het gaat niet om producten maar de besluiten die genomen worden, wie ze neemt en waarom.
Als wissel verkeerd uitgepakt had was hoon het loon, hetzelfde geldt vaak voor de keus van open source software.

@Henri
Als ik jouw een berg aan data over gebruik storage systeem geef weet jij er dan ook de bottlenecks uit te halen?

Storage? Bottlenecks?

Nee gekheid. Geen idee, nog niet geprobeerd. zal wel bitchy zijn aangezien je heel veel moet weten van wat erop draait, wat de verbindingen zijn naar de storage, configuratie, et cetera. Daarnaast ben ik geen algebra student en zit ik vaak al een uur te prutsen op een regressie analyse.

Wat ik wel kan is die bak met data pakken, jouw kennis ervan nemen en dan een systeem bouwen die jou verteld wanneer welk probleem optreedt of op gaat treden. Patroontjes herkennen lukt me ook nog wel. Of correlatie maken tussen data patronen en helpdesk tickets :-)Aiaiaiaiai
Statistiek uitgevoerd door niet-statistici, is dat hetzelfde als ICT uitgevoerd door niet-ICTers?
Schuilt daar niet het grootste gevaar van "big data"?

Duitsland liet al in een semi-wetenschappelijk tv-programma zien wat het gevaar is van algoritmen die tot beslissingen leiden waar geen mens meer kan herleiden op basis waarvan besluiten genomen worden.
Kafka groet ons allen . . .

@Ewout
kiezen voor open source is een besluit dat verder gaat als het produkt.
Dus wel degelijk een besluit.

@ Henri,

Ewout haalt wel een zeer valide punt aan. De infrastructuur moet wel de data snel en goed kunnen verwerken. Ik zie namelijk bij genoeg bedrijven dat het verwerken van deze data uren soms wel dagen duurt. En dit is natuurlijk iets wat je niet wilt. Want de prognoses/uitkomst moet natuurlijk nog wel actueel en relevant zijn. De verschillende ketens van de infrastructuur ( rekenkracht, netwerk, storage ) moeten wel toereikend zijn. Een zwakke schakel levert hier onnodige vertraging op.

Ik zie het nog te vaak dat latency op de disken ( lees te weinig IO ) voor onnodig veel vertraging zorgt.

Ewout, incidenten zijn events, niet alle events zijn een incident, maar je uitspraak kan ik verder niet plaatsen (is weer een incident), maar de opmerking van Ruud snap ik ook niet, de opmerking wel, maar niet waarom ie aan mij geadresseerd is.

Dat prognoses nadat de wedstrijd gespeeld is niet interessant zijn is een grote misvatting! Niet voor het voorspellen van de uitkomst, maar wel om te meten of deze overeenkomt met de uitkomst. En dus de waarde van de prognoses vast te kunnen stellen. Sterker nog, dit is de basis voor neurale netwerken.

@Henri
Voor mij net andersom, een incident is een onvoorziene gebeurtenis zonder aanwijsbare oorzaak. Een event is een gebeurtenis waarop wel of niet gereageerd moet worden. Kortom, genegeerde events leiden soms tot incidents maar niet vice versa omdat in je 'neurale netwerk' nog een component zit welke geen events aanmaakt. Wel tickets die soms net zo begrijpelijk zijn als jouw gedachtenkronkels;-)

Events vanuit de infrastructuur worden vaak genegeerd waardoor het lampje van de brandstofmeter stuk is. Bijvoorbeeld dat er bij 'fail-in-place' oplossingen geen spare disks, nodes of andere infrastructurele componenten meer over zijn. Foutje bedankt!

Henri,

Het was ook meer een algemene opmerking. Ik scan Computable dagelijks af op "Storage" en "Bottlenecks". Dus vandaar dat ik even op jouw en de reactie van Ewout inhaak.

Ik zie dit namelijk nog te vaak gebeuren. Vandaar dat het ook van groot belang is om vooraf de requirements vanuit de business duidelijk te hebben. Besparen op disk, compute of network levert vaak ongewenste vertragingen in de ICT keten op. En een analyse die 1.5 dag duurt kost natuurlijk altijd flink geld. Door de juiste keuzes op het gebied van de infrastructuur te maken is dit vaak aanzienlijk te verbeteren.

In het artikel van Spoelstra stond dat SAP een WK overwinning voorspelde met een doelpunt in de laatste minuut. Van een dergelijke analyse kunnen wij nog wat leren. Hoera voor Dui.. uh.. SAP.

@Ceesjan
Ik heb die wedstrijd ook gezien en het doelpunt viel in ieder geval niet in de laatste minuut van de reguliere speeltijd. Zal niet zeggen dat het 90 minuten alle kanten op kon gaan want uiteindelijk had het spel veel weg van Nederland-Costa Rica, de Argentijnen speelde voetbal zoals ze de Falklands veroverden.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-07-09T10:56:00.000Z Ewout Dekkinga
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.