Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Maak een foto van je applicatielandschap

Dit artikel delen:

Computable Expert

Kees Kranenburg
Offering manager, Atos. Expert van Computable voor de topics Development en Beheer.

Met de zomervakantie in volle gang zullen er heel wat kiekjes worden gemaakt. Pa voor de barbeque, zoontje in het zwembadje, dochtertje met een ijsje, ma in een strandstoel, en nog veel meer. De fysieke en financiële beperkingen van een fotorolletje gelden niet meer, dus het schieten van plaatjes is onbeperkt. Maar dit terzijde. Mijn advies: maak eens een landschapsfoto. Een foto van uw applicatielandschap, wel te verstaan.

Onze applicatielandschappen zijn omvangrijk, complex en soms ondoorgrondelijk. Een cio, net begonnen aan zijn nieuwe functie, vertelde mij dat hij niet wist hoeveel applicaties hij in huis had. Er was niemand die hem een overzicht kon geven van alle applicaties. Ja, ze hadden SAP en Oracle, maar daaromheen en daarnaast een breiwerk van zelfontwikkelde applicaties voor allerlei doeleinden en een veelheid aan technologie en programmeertalen.

Maak eens een landschapsfoto. Door een inventarisatie van het applicatielandschap krijg je inzicht. Allerlei kenmerken van applicaties worden in kaart gebracht, zoals aantal gebruikers, geboden functionaliteit, gebruikerstevredenheid. Maar ook technologische kenmerken, zoals programmeertaal, database, interfaces, user interface en de hardware. En wellicht interessanter: welke bedrijfsfuncties worden ondersteund, wat is het (financiële) bedrijfsbelang, wat kost de applicatie (beheerinspanning), hoe robuust is de applicatie (aantal incidenten, aantal changes).

Het verkregen inzicht gebruiken we voor vier invalshoeken om het besparingspotentieel ten opzicht van een benchmark concreet te maken:

  1. In kaart brengen van die applicaties en infrastructurele componenten die een bedrijfsprocesketen ondersteunen om met behulp van ketenmanagement en ketenmonitoring de kwaliteit en kosten efficiëntie van het bedrijfsproces te verbeteren.
  2. Identificatie van applicaties die geschikt zijn om in de cloud te plaatsen of die kunnen worden vervangen door functionaliteit die al beschikbaar is vanuit de cloud.
  3. Als analyse voor een applicatierationalisatie en het inzicht vertalen naar een programma en aanpak om applicaties te ontdubbelen, elimineren van functionele overlap, verlagen van service levels (end-of-life) of gewoon uitzetten, omdat niemand de applicatie meer gebruikt.
  4. Ter bepaling van een adequate sourcing strategie en het inzicht vertalen naar een herverkaveling van leveranciers om de business beter te kunnen bedienen en schaalgroottevoordelen te creëren. 

Dus, mocht je na de zomer verslingerd zijn aan het maken van foto’s: maak eens een landschapsfoto.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niet echt een nieuw idee, genoeg 'Mondriaans' vanuit de verschillende architectuur groepen die zich bezighouden met dit soort 'selfies' waardoor ik me afvraag hoe dit de aansturing gaat verbeteren. Een foto is tenslotte vooral een moment opname welke zonder realtime input van wijzigingen dus compleet ongeschikt is voor de sourcing.

Helaas weer een auteur die niet reageert (gezien zijn trackrecord) als er een discussie gevoerd wordt n.a.v. door hem geschreven artikelen.

Ben namelijk wel benieuwd hoe hij deze foto ziet in combinatie met BYOS...

Hmmm ja Ewout, ik ga met je mee.
Maar anderzijds, als een CIO aan de IT-winkel vraagt wat voor spul ze allemaal in gebruik hebben en de afdeling moet het antwoord schuldig blijven, dan is er toch een fundementeel probleem binnen die organisatie.
Was het al niet wegens licentie flauwekul van aangekochte (of wellicht anderzinds aangeschafte) software,
Dan ook om te voorkomen dat een zelf gemaakte tool meermaals opnieuw bedacht wordt.

Verder gaan dan dat lijkt me weinig zinvol. Als blijkt dat een software product bakken geld kost en niets oplevert dat is dat zelden een reden om er van af te stappen.
Dit ongeacht of een ander stuk software langdurig een goede staat van dienst heeft bewezen. Voorbeelden te over.

@pascal
Configuratie management?

Voordat er nu weer een discussie over het middel gevoerd gaat worden, ik bedoel dus het proces zelf. Zal wel weer als de criticaster gezien worden maar dit is gewoon oude wijn in nieuwe zakken stoppen.

@Ewout .. configuratie management kan een oplossing zijn in deze.
Echter, configuratie management gaat hand in hand met change management.

In een gecontroleerde omgeving, waar IT beheer bepaalt welke applicaties waar uitgerold worden, en wijzigingen alleen aanbrengt na indien van een changeverzoek, kun je zo'n overzicht eenvoudig ophoesten.

Op het moment dat gebruikers zelfs software mogen installeren, upgraden en/of BYOS geaccepteerd is, heb je als beheersorganisatie geen controle meer. Dienen gebruikers nu telkens als ze iets wijzigen netjes een change verzoek in, dan lukt het nog vrij aardig het overzicht te bewaren, maar de praktijk leert dat het gedrag van de gebruikers nogal eens te wensen overlaat in deze.

Je zou nog eens in de zoveel tijd je omgeving kunnen scannen op wat er zoal draait, maar ook dit is niet waterdicht, en vooral achteraf.


Aangezien dergelijke omgevingen vaak zijn ge-outsourced en het technische beheer ervan is verdeeld over een groot aantal verschillende afdelingen, kon zo'n landschapsfoto nog wel eens een kostbare exercitie worden aangezien zo'n dienst meestal niet standaard is.

Sterker nog, in een groot aantal gevallen is (vooral bij grotere omgevingen) niet eens meer dergelijke informatie te achterhalen vanwege de enorme set gebruikersauthorisaties die daarvoor benodigd is.
Ook staan 3rd party applicaties die aan een SAP systeem hangen vaak niet eens in hetzelfde datacenter als dat SAP systeem.

Wie als bedrijf/organisatie dat inzicht niet heeft, doet klaarblijkelijk niet aan beheer.
Dat is ook zo een overbodig en lastig iets, een systeembeheerder die altijd nee zegt, maar je kunt haar/hem wel lekker de schuld geven van alles wat fout gaat . . .
Zonder gaat het natuurlijk nooit fout!

@pascal
Zoals je al aangeeft is het probleem de ongecontroleerde omgeving, hele BYO is een afwijking op de best practice van baselines. Zeg niet dat ik een kant en klare oplossing heb maar 'configuration management by exception' zou al veel kunnen verbeteren want een baseline is tenslotte ook een foto en afwijkingen hierop vastleggen een vorm van change management.

Nu is het in kaart brengen van infrastructurele componenten nog wel te doen doordat meeste CIM enabled zijn, Common Information Model is een vorm van standaardisatie dat de basis vormt van zowel Windows Management en Standard Based Linux Instrumentation. Afwijking hierop vormen helaas de applicaties, deze worden meestal dus niet gekozen op basis van beheersbaarheid.

De vragen die auteur stelt over beheersinspanning zijn dan ook precies het Trojaanse paard van Enterprise Architectuur, de non-functionele requirements worden vrijwel nooit gewogen. Maar ja, wat wil je als dit soort architecten - net als ontwikkelaars - de infrastructuur als een abstractie ziet.

Een van de grootste problemen bij dergelijke "foto's" is het missen van het realtime gehalte (reeds genoemd). Het tweede lastige is het niveau van detail (granulariteit). Natuurlijk zou het een ieder van ongelofelijk hoeveelheid inzicht verschaffen als je vanaf de Business doelen, via de Business processen richting de applicaties naar de fysieke systemen zou kunnen wandelen. En dat op elk moment van de dag. Waarbij elke dwarsdoorsnede gemaakt kunnen worden.
Wat in ieder geval nooit automatisch gedaan zou kunnen worden is dat de bedrijfsdoelen en bedrijfsprocessen geautomatiseerd tot stand komen (grafisch gezien dan). Dit zijn verzonnen (door de mens) zaken en hebben (behalve de uitvoering van het bedrijfsproces) geen concrete tastbare tegenhangers. Applicaties, informatie/data stromen, interfaces, systemen etc.... zijn tastbaar en meetbaar.

Het mooiste systeem dat ik ooit gezien heb is (vreemd genoeg) een systeem van EMC Smart Discovery Manager. Het is een apparaat dat je in je netwerk hangt en naar een dag tot op enorm hoog detailniveau voor 90% je gehele applicatie/infrastructuur landschap visualiseert. Veel tools kunnen dit ook, maar "proben" alles was ze zien, m.a.w. vragen aan een Oracle DBMS of het er een is en welke versie. Dit apparaat analyseert al het netwerkverkeer. Er zit een soort DNA fingerprint database achter die van heel veel applicaties/systemen weet wat er voor pakketjes over de lijnen gaat. Ik heb hier ooit een demo van gezien (in een life omgeving) en het was wonderbaarlijk. Na de eerste keer, kan dit apparaat elke kleine verandering gemakkelijk op seconden niveau visualiseren. Het enige wat je dan nog zou moeten doen zijn die bedrijfsdoelen en processen koppelen aan de ICT. Gelukkig veranderen bedrijfsdoelen en bedrijfsprocessen niet op dagbasis. Dat moet je dan met de hand doen en kan ook deels geautomatiseerd worden. Het is allemaal exporteerbaar naar meer toegankelijkere tools als BizzDesign of ARIS.

Ik heb al veel meegemaakt, het maken van dit soort foto's. Inventariseren is een tijdrovende bezigheid en terwijl je bezig bent veranderd alles continu. Je maakt dus een foto van een bewegende situatie en we weten allemaal dat dat niets verhelderends oplevert.

Maar je wilt die informatie wel hebben. Dus begin eerst eens vast te stellen welke informatie belangrijk is, wie bij deze informatie moet komen en hoe de informatie wordt bijgewerkt. Je zal zien dat er verschillende methoden zijn om snapshots te maken van systemen op basis van repositories die worden bijgewerkt door verschillende beheertools. Ik zou de scope dan beperken tot de applicaties die het primaire bedrijfsproces ondersteunen en dit niet voor alle applicaties te doen (20-80 regel).
Applicaties vervangen door cloud functionaliteit, ja dat is kort door de bocht een goed plan. Maar het gaat veel meer om de interfacing tussen applicaties, infrastructuur en dan een functie in de cloud zetten en dat kan nogal wat hoofdbrekens opleveren.
Mijn advies zou zijn dat je na de eerste snapshots een architectuur gaat vaststellen die je wil en vervolgens een roadmap om van de huidige situatie naar de nieuwe situatie te komen. Dit beleg je bij bestaande en nieuwe projecten die de betreffende applicaties raken. Vervolgens zal je na een paar jaar zien dat langzaam de contouren van de nieuwe architectuur ontstaat zonder grootschalige projecten met hoge risico's.

Er is niet veel voor nodig om te zien of een applicatie wel of niet of slechts door een enkeling wordt gebruikt. Met de meeste bestaande beheertooling kun je dit snel achterhalen. Dit is laaghangend fruit dat snel kan worden geoogst. Vergeet vooral geen vigerend beleid op te stellen en af te tikken om applicaties uit te faseren.

Wat is er zo leuk aan vakantiekiekjes (met name als je er al eens eerder geweest bent)?. Dat het er nu net iets (of heel veel) anders uitziet.

Goh, toen had Pa nog een snor...
Hé, dat strandje ziet er nu heel anders uit...
Stond er toen ook al dat flatgebouw?...

Hetzelfde geldt voor zo'n snapshot van je IT infrastructuur. Als je het regelmatig doet, zie je de veranderingen. Je hoeft het daarvoor niet 'real-time' te weten. Slimme momenten kiezen om het beeld te bevriezen is voldoende: net vóór of ná het toevoegen van een grote component aan je infrastructuur, bijvoorbeeld.

En dan kun je op basis van de huidige stand wellicht iets afleiden over wat je vervolgstap zal zijn:
- toch maar over op andere hardware (want de groei zit er écht wel in)
- we hebben toch veel verschillende database-servers in de structuur, misschien is het handig om dat eens onder één vlag te plaatsen...
- hé we gebruiken deze applicatie eigenlijk nooit (terwijl die toch bakken geld kost qua licentie)

Nogmaals: een 'hartfilmpje' is niet nodig voor dergelijke overwegingen, maar een regelmatige 'rontgenfoto' kan goed helpen...

Just tuppence!!

@Vigh01
TCP/IP fingerprinting is een oude truc, als reactie op die SOA klutsers al eens wat gezegd over de metadata van het netwerk die we onwetend mee sturen. Ben echter wat sceptisch over je 90% want als er 'chinese walls' zijn dan moet je apparaat telkens in een ander netwerk segment hangen. Gelijk daarmee is het twijfelachtig of je in één keer een hele enterprise kunt visualiseren. Niet verder vertellen maar je kunt Visio (of Sharepoint) koppelen aan gestructureerde datasources, op die manier kun je ook visualisaties maken.

Heb hier enige jaren geleden naar aanleiding opinie: 'Release of relatie management' over gesproken met ValueBlue die een oplossing gebruiken welke uitgaat van de (CM)DB's die er zijn: http://www.valueblue.nl/bluedolphin

@Willem
Weet niet hoeveel 'landschapsfoto's' jij gemaakt hebt maar ik ben na 50 gestopt met tellen want inventariseren is geen tijdrovende maar tijdsbesparende bezigheid. Auteur schrijft wel vrolijk over landschap foto's maar dan vanuit een specifieke behoefte, om (in)sourcing probleem vanuit hun perspectief op te lossen. Vergeet niet dat je change management voor een groot deel bepaald wordt door leveranciers, de prijs die je betaald voor uitbesteding.
Je kunt de 80-20 regel rustig omdraaien als ik kijk naar de verhoudingen Windows 2003 versus 2012 in menig landschap. Architecten die jaren de tijd nemen om 'legacy' uit te faseren zijn beleidsmakers, ambtenaren die weinig van de markt begrepen hebben. Let op, ik vermijd hier het woord business want in eerdere opinie: 'Configuration management is business-IT alignment' stelde ik dat CM gaat om het weten wat we gisteren deden, wat we nu aan het doen zijn en wat we zullen doen in de toekomst.

Opmerkelijk om te zien dat er steeds meer ideeën vanuit de auto-industrie komen maar als het om IT gaat we doen wat Henri Ford zo mooi verwoorde met quote: "Als ik mensen had gevraagd wat ze zouden willen hebben, dan zouden ze hebben geroepen: een sneller paard!”

Betreffende idee over applicatie rationalisatie, even aftikken met vignerend beleid moet ik werkelijk heel hard lachen. Zo kom ik nog regelmatig applicaties (en systemen) tegen die antiek zijn maar niet vervangen mogen worden. Je moet hele sterke argumenten hebben om de 'cash cow' van de business te vervangen. Probleem is namelijk vaak het eigenaarschap, enig idee waarom voorgaande rationalisatie één-op-één server virtualisatie was?

Aangezien auteur geen 'track record' heeft om te reageren, je kunt dromen maar maandag moeten we gewoon weer roeien met de riemen die ons beloofd zijn. En misschien ben ik weer te cynisch maar 'Thats life, not as you know IT Kees de offering manager' in de vele landschapsfoto's die ik gemaakt heb zitten er ook wat van Atos. Helaas lijken jullie nog niet veel bijgeleerd te hebben want naast configuratie moet je bij sourcing ook rekening houden met de capaciteit, zowel van de infrastructuur als de kennis.

Klinkt als een lans breken voor de inrichting van een CMDB en daarmee samenhangende aanpassingen op het change management proces (om er maar een te noemen). Voor sourcing aanbieders natuurlijk altijd goed voor stevig wat (extra?) omzet omdat zoiets veel mensenwerk en dus veel uurtjes-factuurtjes met zich meebrengt.

De voorstanders van een CMDB-achtige aanpak, met name de grotere bedrijven met dito sourcing partners, hebben vaak SLA's staan op de volledigheid en juistheid van de CMDB. Ze zullen dus voor de aanvang van levering-op-SLA altijd een inventarisatie willen doen. Na uitvoering wordt dan de stelling gelanceerd dat de content voor tenminste 90% (o.i.d.) volledig is.

Waarbij ik me dan altijd afvraag waar dat percentage op gebaseerd is. Immers, als je niet weet wat er staat en twijfels hebt over de inhoud van de CMDB die je partner aanlevert, hoe kan je dan stellen dat je na een inventarisatie voor 90% volledig bent (of welk ander percentage dan ook)?

Maar goed – dat even terzijde.

Ondanks de overwegend sceptische reacties rondom scans blijf ik van mening dat “het netwerk” de enige bron is voor een up-to-date plaatje van het IT landschap. Sterker nog, dankzij de “SOA klutsers” is het zelfs redelijk eenvoudig om in korte tijd systematisch het IT landschap af te pellen, in kaart te brengen en bij te houden. Zelfs zonder de uitwisseling van informatie rondom changes, rondom de inzet van cloud diensten door de business en rondom het gebruik van “vreemde Dingetjes” door de verschillende gebruikersgroepen.

Nieuwsgierig geworden? Wel, in de vorm van een artikel zal ik hier binnenkort uitleg geven over de werkwijze – dus stay tuned!

:-)

Toch is het een goede analogie en leuk. Je staat verbaasd hoeveel er niet bekent is hoewel dit wel zou moeten en dat ben ik met jullie eens.

Toch ligt de sleutel van BYOD en werkplekken bij de applicties, die remmen de vooruitgang. Zeker als je geen of slecht inzicht hebt.

Met die foto wordt dus niet alleen een snapshot van een moment genomen maar ook een inzicht in de proces keten, daar zijn nog maar weinig bedrijven toe instaat. Gezien de afhankelijkheid van zwakste schakel is dit inzicht denk ik een van de belangrijkste die je kunt opdoen.

Een foto heeft ook pas waarde als ze in een album (on of ofline) achter elkaar staan. Dan snap je de context van de foto (vakantie en waar) :-)

Zeker waar, maar ik denk dat Nederland anno 2014 toe is aan een product dat verder gaat dan een foto. Fysieke items zijn nog enigszinds te beheren/monitoren met behulp van een foto. Maar ik ben wel benieuwd hoe deze CIO's omgaan met hun virtuele componenten? (voor ketenmonitoring zeker niet onbelangrijk)

Ik ben van mening dat die foto een heel simpele oplossing lijkt, maar in werkelijkheid ben je er heel veel tijd, geld en personeel aan kwijt. Om vervolgens te constateren dat die foto niet meer actueel is.
Investeren in een kwalitatief volledig geintegreerd softwarepakket levert uiteindelijk het beste resultaat.

Een foto maken van je landschap is gewoon een goed idee en ieder bedrijf dat deze foto niet zomaar kan maken, ofwel een project hiervan maakt, heeft 1 garantie : Namelijk dat de governance / regie niet op orde is.

Want als je niet weet wat je hebt en waar je geld aan uit geeft, hoe kun je dan überhaupt bepalen of deze uitgaven terecht zijn of niet? Maar ook : Applicaties hebben gebruikers, wie provisioned en deprovisioned deze dan? Hoe weet je dat processen correct volgens beleid worden uitgevoerd?

Dus als je geen foto hebt (verouderd of niet), dan zou dit een trigger moeten zijn om daaraan te gaan werken. Als je al een foto hebt, dan hoef je alleen nog na te denken hoe deze foto in beheer blijft (snapshot momenten op basis van versie geschiedenis)

@Bianca
Idee van investeren in een volledig geïntegreerd softwarepakket klinkt alsof je de gebruikelijke verkoper bent. Want ook dat kom ik natuurlijk nog vaak tegen in landschappen, all the tools but still no idea.

@Henri
Het 'uit het oog, uit het hart' van cloud idee zorgt juist voor dit projectmatig werken hoewel je in dit geval dus beter kunt spreken van projectnalatig want SOA (ESB) is meestal alleen een suikerlaagje op de cake.

@Will
Ben benieuwd want zoals ik al stelde naar Henri is SOA alleen een abstractie en bestaat draadloos stroom dus nog steeds niet. Capacity based planning zal ook de infrastructuur moeten omvatten. De cloud is tenslotte schaalbaar tot de zekeringen springen.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-08-15T10:29:00.000Z Kees Kranenburg
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.