Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Het Beste BI Tool…

Computable Expert

drs. Andries Bottema
Directeur/ceo/country manager. Expert van Computable voor het topic Business Analytics.

voor mij onlangs was het Nike+ systeem. Nike+ is een uniek samenwerkingsverband tussen Nike en Apple. Het bestaat uit een sensor en een ontvanger. De sensor plaats je in je sportschoen, en deze stuurt middels een bluetooth-verbinding een puls naar de ontvanger voor iedere stap die je doet. De ontvanger zit in je Apple iPod nano geplugd.

Terwijl je rent (of wat daar in mijn geval voor door moet gaan), toont de Apple iPod je gemiddelde snelheid, gelopen afstand, gelopen tijd en bij benadering hoeveel calorieën je verbrand hebt. Door de oordopjes krijg je audio feedback: "1km gelopen, 3km gelopen, nog 500 meter te gaan." Alles in real-time. En als je klaar bent met je workout, sluit je de iPod aan je computer aan, en stuur je alle gegevens naar de Nike+ website. Hier kun je al je statistieken in grafische vorm bewonderen, alsmede je voortgang op het gebied van je lange termijn-doelen. En middels de Nike+ community, kun je zelfs wedstrijdjes houden met bekenden, bijvoorbeeld door te vergelijken wie de meeste kilometers in twee weken heeft gelopen.

Dat is BI avant-la-lettre. Allereerst, het systeem helpt je met het behalen van je korte-termijn doelen, om er voor te zorgen dat je workout succesvol verloop. Hoe ver nog te gaan, hoe ver je al bent, en hoeveel resources je al gebruikt hebt. Daarnaast helpt het je bij het managen van je lange termijn doelen, gebruikmakend van de website. De korte termijn doelen worden je door de Apple iPod tijdens het joggen op een klein schermpje getoond, de analyses voer je op je gemak uit achter de PC, met een meer functionele gebruikersinterface. Tot slot, het belangrijkste: het draait om motivatie, niet om control. Het systeem helpt je in het willen behalen van je doel, door de continue feedback over waar je bent en waar je naar toe moet. Het is geweldig om achteraf de stem van Lance Armstrong te horen: “Congratulations, this was your longest workout yet”. Je gooit er de volgende keer gelijk weer een schepje bovenop!

 

Ik ben, laten we zeggen, weinig atletisch van bouw en aard. Maar het Nike+ systeem heeft me geholpen de groeien van na-drie-minuten-een-gescheurde-milt tot bijna 10 kilometer in een uur (Ok, een keer maar, maar toch). Sterker nog, ik heb afgelopen weekend de Dam-tot-Dam loop gedaan, de 4 mijl. Het was een eindje, en ik was aan mijn eindje. Kijk maar.

 

 

 

 

 

http://damloop.ilsemedia.nl/2007/dtd-11377.jpg


...
Frank Buytendijk

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Frank,Klinkt geweldig. Ik loop graag hard, maar niet alles zou ik willen weten. Vooral de eerste kilometer duurt voor mijn gevoel vaak het langste. Als ik dan hoor dat ik nog maar 1 km gelopen heb, wil ik er al bijna mee ophouden. "Nog 500meter te gaan", klinkt een stuk beter ;) is dit in te stellen?

Frank, je wordt achtervolgd door een stuk of 8 vrouwen. Heb je daar normaal (niet hardlopend) ook last van ?Gaan we elkaar treffen bij de historische Singelloop in Utrecht de 7e oktober ? Ik kan namelijk zien aan je non-verbale communicatie dat je er schik in hebt.gr Johan

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2007-09-29T13:33:00.000Z Andries Bottema
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.