Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Gaat Microsoft het maken als BI-speler?

Momenteel ben ik in Seattle, bij de 2e editie van de jaarlijkse Microsoft Business Intelligence conference. Dat het de 2e editie is, geeft aan dat Microsoft een relatieve nieuwkomer is, hoewel ze alweer tien jaar op deze markt zitten, sinds de eerste lancering van de OLAP-technologie, waarmee Microsoft inmiddels ruimschoots OLAP-marktleider is.

Enkele van de Expert Panel-collega's lopen hier ook rond, evenals circa 45 andere vertegenwoordigers van Nederlandse organisaties. Microsoft toont aan dat ze zeer serieus op deze markt aanwezig is en nog serieuzer in de komende jaren, gezien een aantal demonstraties en aankondigingen die vandaag gedaan zijn. De integratie van Datallegro voor de terabyte datawarehouse omgevingen, functionaliteit in Excel om de vingers bij af te likken, de recente lancering van SQL Server 2008, Performance Point Server, et cetera. De nieuwe versies met vele functies en features komen sneller dan bij welke concurrent ook op de markt beschikbaar.

Toch merk ik soms dat Microsoft nog niet heel erg serieus genomen wordt als BI-speler. Ze worden snel richting de middenmarkt gepositioneerd, of op basis van performance, betrouwbaarheid of bruikbaarheid als niet serieus beoordeeld. Mijn mening is dat dit meestal niet terecht is, maar ik ben benieuwd naar de mening van de lezers en collega Experts. Gaat Microsoft het echt maken in de BI-markt ?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Veel klanten denken bij Microsoft BI toch gewoon weer aan Excel en dat heeft natuurlijk wel een reputatie. Hun grootste voordeel - meest gebruikte user interface - is daarmee tegelijkertijd misschien ook wel hun grootste nadeel. Daarnaast moeten we nog een jaar wachten op Madison (DWH appliance) en Gemini (self service raportages). Gelukkig hebben de andere mega vendors het ook druk met de integratie van alle gekochte onderdelen anders zou ik zeggen dat ze te laat zijn. Kortom het hangt er denk ik om of ze een dominante positie kunnen innemen. Maar een mooie podiumplek zit er wel in.

Het komt allemaal goed met MS in de BI markt. Hun portfolio is gewoon goed,de innovatiekracht is groot, het slim inkopen van innovatieve technologie die ze nog niet hebben (lees; datallegro)...

Enige probleempje om echt door te stoten in de Enterprise markt is dat hun software alleen op Intel systemen kan draaien.....Mainframe, midrange....tja...is toch vooral in gebruik bij die grotere enterprises. Ik stel voor SQL server op AIX of z-OS te laten draaien......

MS gaat DE speler worden in de BI markt. De enige die in staat is om een enterprise breed platform te bieden. MS gaat de achterstand, als die er al is, snel goed maken, zoals Jorgen al zegt heeft het daar de tijd voor, gezien de integratie perikelen van 'de anderen'. In combinatie met MDM, en door de kracht van Excel ben ik er van overtuigd dat MS de toekomst in BI is.

"DE speler in de BI markt", "als enige in staat enterprise breed platform aan te bieden", dat is natuurlijk klinkklare onzin. Ik zal wel niet vertrouwd worden gezien mijn visitekaartje, maar laten we even logisch nadenken. Noem eens 1 gezonde markt (en niet noodzakelijkerwijze de IT markt) waar er maar 1 de facto aanbieder is, en de rest er maar een beetje bijhangt. Om te beginnen is MSFT al een BI speler (hoeft het niet meer te worden), maar verder is er in de markt gewoonweg plaats voor diverse grote aanbieders.
En als enige in staat een enterprise breed platform aan te bieden. Wel eens van UNIX gehoord?

Linux en niet te vergeten -als ik de ex-werkgever van Gartner moet gelove is Unix dood (D.Feinberg). En... totally back; z/OS (Mainframe), z/linux (linux op mainframe), etc...

Ik denk eerlijk gezegd dat Microsoft het vooral bij de grote enterprises niet gaat redden. Daar is interoperabiliteit met standaard software voor scheduling, beheer, beveiliging cruciaal. En nee....das zeker niet allemaal microsoft.

Microsoft moet misschien nog oppassen...

pfff....ex-werkgever van Gartner...Ex-werkgever van FB bedoel ik natuurlijk

JA, MS gaat het maken als BI-speler. 10 jaar geleden in een ver verleden bij Cognos konden we na korte ongerustheid altijd weer rustig ademhalen nadat MS een stapje in de BI-wereld zette: het was nooit serieus.

Iedereen weet wat er kan gebeuren als MS ergens serieus instapt (kijk naar de ontwikkeling van SQL Server).

Het BI/CPM componentenplaatje van MS is compleet (integratie, meta data, datawarehouse, planning, consolidatie, rapportage, analyse, scorecarding, collaboration) en belangrijker:

Op voornoemde conferentie zei Stephen Elop (President MS Business Division): "MS doesn't place its bets easily, but once it does the tenacity is unprecedented"

Naar mijn idee staan alle seinen op 'wel serieus'.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-10-07T10:15:00.000Z Johan Kooij
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.