Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datamanagement hot item voor verzekeraars

Solvency II is een fundamentele herziening van de regelgeving inzake de kapitaaldekking binnen de Europese verzekeringssector. Niet-naleving van Solvency II maakt internationaal zakendoen in Europa voor verzekeraars nagenoeg onmogelijk. Datamanagement vertegenwoordigt het grootste deel van de werkzaamheden die nodig zijn om tot Solvency II- compliance te komen maar slechts heel weinig verzekeraars hebben hun systemen al voldoende op orde.

Solvency II is een fundamentele herziening van de regelgeving inzake de kapitaaldekking binnen de Europese verzekeringssector. Fundamenteel doel van deze wetgeving is het beschermen van verzekerden en het voorkomen van een financiële crisis in de Europese verzekeringsmarkt. Daartoe stelt het eisen aan verzekeraars ten aanzien van gezond economisch risicomanagement. Solvency II vraagt om een gestructureerde benadering van risicobeheer, gebaseerd op drie pijlers die betrekking hebben op kwalitatieve eisen, kwantitatieve eisen en eisen met betrekking tot openbaarmaking en transparantie.

Niet-naleving van Solvency II maakt internationaal zakendoen in Europa voor verzekeraars nagenoeg onmogelijk. Daarnaast dalen de winsten als gevolg van lagere rendementen op het aanwezige kapitaal en loopt de verzekeraar zonder Solvency II ook een grotere kans op verkeerde risico-inschattingen, met als gevolg hogere kosten.

Datamanagement is key

Datamanagement vertegenwoordigt het grootste deel van de werkzaamheden die nodig zijn om tot Solvency II- compliance te komen. En binnen datamanagement speelt datakwaliteit de hoofdrol. De Solvency II-richtlijn geeft specifieke regels voor datakwaliteit. De huidige Data Governance, Data Quality en Monitoring-capaciteiten binnen verzekeringsmaatschappijen zijn momenteel vrijwel nergens goed genoeg voor een correcte naleving van deze nieuwe regelgeving. Hoe betrouwbaarder de gegevens, hoe betrouwbaarder de resultaten van het model. Betrouwbaarder voorspellingen op basis van interne modellen leiden uiteindelijk tot een beter risicobeheer, het vermijden van de noodzaak kapitaal bij te storten of extra aan te houden en een verhoogd rendement op het beschikbare kapitaal .

Momenteel worstelen veel verzekeraars nog met de implementatie van een goed data management-programma. Zo zien we vaak een te hoge inschatting van de huidige capaciteiten op dit vlak en een onderschatting van wat er allemaal nodig is om aan de regels te voldoen. Het gebrek aan een Data Governance strategie resulteert in ongecoördineerde data managementacties en onduidelijkheid over herkomst en eigendom van de gegevens. Gebrek aan samenwerking tussen business en it resulteert in een mismatch van informatiedefinities en regelsbeheer voor datakwaliteit. Gebrek aan communicatie over de huidige kwaliteit van de gegevens resulteert erin dat problemen niet of te laat worden aangepakt. Een slechte traceerbaarheid en controleerbaarheid van de gegevensstromen is vaak het gevolg van het afdelings-applicatielandschap en het ontbreken van een gemeenschappelijk datamodel. Ook dit zorgt voor een slechte verwerkbaarheid van de gegevens.

Belangrijke rol voor cio en it

Goed datamanagement voor Solvency II vereist een integrale benadering van data governance, datakwaliteitsprocessen en het technologieplatform voor datamanagement. De cio en zijn it-afdeling spelen hierbij een sleutelrol. Een goede omgeving verbetert de samenwerking van business en it op het gebied van datamanagement en zorgt ervoor dat data governance-programma's snel te implementeren zijn. Het zorgt voor een snellere inzet van een geconsolideerde gegevenslaag, met gemeenschappelijke definities ter ondersteuning van de berekeningen en de vereiste wettelijke rapportage. Een goede omgeving biedt transparantie, traceerbaarheid en controleerbaarheid van de gegevensstromen van de bron tot en met de berekeningen en de rapportages, met geautomatiseerde en geïntegreerde kwaliteitscontrole van gegevens bij binnenkomst. Centraal beheer van referentiegegevens vergroot het vertrouwen in de gebruikte gegevens en kost minder inspanning dan het handhaven van meerdere 'images' van de informatie.

Momenteel is de tijdlijn voor Solvency II gericht op 2013, hoewel de definitieve eisen nog moeten worden afgerond. Het is echter duidelijk, dat de complexe eisen veel tijd en aandacht vragen. Bedrijven die nu al investeren in een vroege, grondige en zorgvuldige voorbereiding hebben de beste kans daadwerkelijk te kunnen voldoen aan de Solvency II standaard in 2013.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-01-20T09:58:00.000Z Edwin Peters
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.