Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

High-Performance Analytics verandert het speelveld

Computable Expert

Rein Mertens
ICT-teamleider/afdelingshoofd. Expert van Computable voor de topics Business Analytics en Datamanagement.

Met behulp van High-Performance Analytics (HPA) kunnen organisaties veel sneller omgaan met het analyseren van grote hoeveelheden data (big data). De software werkt nagenoeg real-time met terabytes aan data. Dit verandert het speelveld en de spelregels in vrijwel elke sector.

High-Performance Analytics verandert het speelveld en de spelregels in vrijwel elke sector. Businessmodellen veranderen en er ontstaan geheel nieuwe concurrentieverhoudingen. De mogelijkheden zijn legio en blijven niet beperkt tot slechts enkele sectoren. Bijgaand een aantal concrete voorbeelden.

Financiële sector

Op dit moment is het de strategie van veel banken om vooral via up- en cross-selling hun omzet bij particulieren en kleine bedrijven te laten groeien. Tegelijkertijd willen ze de band met de klant zodanig versterken dat deze minder geneigd is naar een concurrent over te stappen. Bij het verkopen van extra producten aan klanten is het vervolgens de uitdaging om de prijs hiervan te kunnen relateren aan de specifieke kenmerken van de relatie, zodanig dat tevredenheid zowel als winstgevendheid optimaal zijn.

Met High-Performance Analytics kan een bankmedewerker niet alleen snel zien welke producten en diensten een klant heeft, maar deze informatie ook nog eens combineren met andere gegevens. Denk hierbij aan interne beschikbaarheid van diensten, credit scores en mogelijk externe gegevens (zoals uitstaande leningen en andere financiële relaties). Zo krijgt de medewerker snel een compleet beeld van de potentiële ‘lifetime value' van de klant. Iedere interactie met de klant kan nu gebruikmaken van een optimale prijsstelling van de aangeboden producten, voor elke klant afzonderlijk, op een manier die retentie verhoogt, omzet laat groeien en de winstgevendheid verbetert. Dit alles terwijl ook de tevredenheid van de klant sterk toeneemt.

Justitie en Openbare Veiligheid

Politieorganisaties zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opsporen, voorkomen en oplossen van misdaden. Ze zijn ook belast met de aanpak van ordehandhaving. Dit trekt een zware wissel op het beschikbare personeel, de middelen en de vaardigheden. Met HPA kunnen politie en justitie sneller bepaalde ‘misdaad-hot spots' identificeren en hierop anticiperen, waardoor veel sneller opgetreden kan worden tegen criminele activiteiten. Ook kan de politie nu grote hoeveelheden gegevens integreren en combineren, zowel gestructureerde als ongestructureerde, om criminele activiteiten eerder te signaleren en te voorkomen. Doordat rechercheurs overschakelen van een reactieve naar een meer proactieve aanpak, neemt de slagvaardigheid en daarmee de veiligheid toe.

Gezondheidszorg

Gepersonaliseerde geneeskunde heeft de potentie behandelingen en het resultaat ervan te optimaliseren op basis van de persoonlijke genetische informatie van elke patiënt. Alleen is het wel zo dat genetische informatie erg data-intensief is. Een DNA-sequencer kan wekelijks terabytes aan gegevens genereren. High-Performance Analytics kan snel laten zien welke mogelijke behandelingen voor een patiënt optimaal zijn. Dit op basis van zijn persoonlijke genetische profiel in plaats van vergelijkingen met andere patiënten. Het vermogen heel snel big data te analyseren zorgt ervoor dat het persoonlijke medische onderzoek zich verplaatst van het lab naar de kliniek, zodat efficiëntere individuele behandelingen mogelijk zijn.

Olie-en gasproductie

High-Performance Analytics biedt veel toegevoegde waarde bij olie en gasproductie. Met name het bijhouden en beoordelen (scoring) van alert-gegevens, continu beschikbaar vanuit de operationele boorputkoppen, is daarbij belangrijk. Per boorput kunnen tot zo'n achtduizend sensoren in gebruik zijn. Als een olieplatform of olieveld twintig tot veertig boorputkoppen omvat, resulteert dit in een overweldigende hoeveelheid data. Uit die data kunnen mogelijke problemen in het productieproces zichtbaar worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er preventief onderhoud moet worden verricht. Er komen per seconde duizenden alerts en meldingen binnen, zodat je kunt spreken van een constante stroom van data. High-Performance Analytics maakt real-time analyseren en scoring mogelijk en kan zo direct de alerts identificeren die in aanmerking komen voor onmiddellijke actie. Dit biedt een potentieel aan besparingen van miljoenen euro's en kan (milieu)rampen voorkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-13T13:55:00.000Z Rein Mertens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.