Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De software van de vastgoedmarkt ontmaskerd

De vastgoedmarkt staat bekend om snelle jongens en heeft een sexy imago. Dit doet misschien vermoeden dat deze markt in alle opzichten vooruitstrevend is, maar naar mijn mening is dit een behoorlijk vertekend beeld. Hierachter schuilt namelijk een oubollige markt die vijf tot tien jaar achterloopt op het gebied van software.

De vastgoedmarkt zou met haar software eigenlijk moeten kunnen tippen aan andere markten waar het optimaliseren van cashflows centraal staat. Of het nu gaat om partijen die beleggingsportefeuilles beheren, leasemaatschappijen of bijvoorbeeld luchtvaartmaatschappijen, deze organisaties zijn stuk voor stuk verder op het gebied van software. Qua vermogen zijn veel van deze partijen goed te vergelijken met vastgoedspelers, maar qua volwassenheid van IT-omgevingen zie ik grote verschillen.

Ik herinner me nog een artikel waarin Computable bericht over het megacontract dat afgesloten was met banken. Het contract heeft volgens het gunningsdocument een geschatte waarde van vijftig miljoen euro. Voor zo’n bedrag kun je echt een highly sophisticated softwareoplossing neerzetten. Natuurlijk komt het niet voor niets in de media, maar ook aan de minder noemenswaardige it-omgevingen kunnen de vastgoedspelers nog niet tippen.

Bij veel organisaties is business intelligence al doorgedrongen tot de standaard. Ook realtime analytische voorzieningen komen steeds sneller tot stand en zijn eerder beschikbaar voor alle business lagen binnen een organisatie. In de vastgoedmarkt regeert Excel, nog steeds. Daarnaast kom ik veel organisaties tegen die met allerlei verschillende pakketten werken die onderling geen of onvoldoende informatie uitwisselen. De basics zijn bekend: de waarde van de vastgoedportefeuille als geheel bestaat uit de verdisconteerde waarde van de onderliggende cashflows. Maar wat er gebeurt met die waarde als er één variabele verandert, dat blijft meestal bij een schatting en een onderbuikgevoel.

Ook in de vastgoedmarkt zal analyse-software de standaard moeten worden. Juist nu de sector aan de vooravond staat van grote veranderingen vanwege de crisis en andere ontwikkelingen. It zal organisaties helpen de veranderingen mogelijk te maken. De snelle jongens en het sexy imago zullen dus plaats moeten maken voor een inhaalrace op het gebied van it. Dat weet jij en dat weet ik, maar hoe kunnen we de vastgoedbranche hiervan overtuigen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-06-28T10:31:00.000Z Martijn van Berge Henegouwen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.