Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Oudere ICT’er heeft bedrijf heel wat te bieden

Computable Expert

Wilbert van Beek
Directeur, Ictivity B.V.. Expert van Computable voor het topic Loopbaan.

Nagenoeg iedere (ict-) organisatie in Nederland zoekt naar het welbekende schaap met vijf poten. Een zeer gemotiveerde ict’er met veel werkervaring, koffers vol met certificaten en opleidingen, ambitieus, communicatief vaardig, commercieel, klantgericht, 'marktconform salaris', niet te veeleisend en liefst jonger dan 35 jaar...

Ook als gespecialiseerd recruitmentbureau worden wij nogal eens gevraagd zo'n 'mission impossible' op te pakken. Begrijp me niet verkeerd, ze bestaan, maar dit zijn 'zeldzame exemplaren' op de arbeidsmarkt en dat weten de personen in kwestie vaak ook maar al te goed.

Het opleiden van high-potentials is gemeengoed geworden, denk maar eens aan de talloze traineeships en masterclasses waaruit young professionals kunnen kiezen. Eén categorie wordt gemakshalve in de ict-arbeidsmarkt nogal eens overgeslagen en dat is die van de 'oudere ict'er'. Wat is trouwens de defintie van een oudere ict'er, vraag ik me wel eens af. Nou, dat is voor mij lastig te bepalen, dat bepalen de werkgevers, en dan moet ik concluderen dat je met een leeftijd van 50 jaar voor veel organisaties richting de uiterste houdbaarheidsdatum dreigt te gaan.

Vreemd eigenlijk want normaal gesproken is een gezonde (ict-) onderneming een afspiegeling van de maatschappij. Dit gaat trouwens zeer zeker op voor de klanten van de gemiddelde ict-organisatie... Dus waarom voor de ict-organisatie zelf niet?

Wat zij vaak vergeten is dat oudere werknemers vooral intrinsiek gemotiveerd zijn. Ze hechten veel waarde aan betrokkenheid, sociale contacten, waardering en zingeving. Minder worden ze gedreven door extrinsieke motieven als beloning en carrière. Dit alles zorgt ervoor dat zij zich voor een langere periode binden aan een organisatie en dat je als werkgever met oudere ict'ers een stabiele basis krijgt binnen de organisatie. Deze personen beseffen zich vaak maar al te goed dat het gras aan de andere kant vaak groener lijkt dan het in werkelijkheid is.

Al met al zou mijn advies zijn: kijk voor bepaalde functies eens wat verder en versterk je organisatie met gemotiveerde personen waar je op voorhand van weet dat je er voor een lange periode plezier aan kunt beleven. De investering in oudere werknemers zal, hoewel werkgevers dat nogal eens anders inschatten, waarschijnlijk langer vruchten afwerpen dan die in jongeren.

Deze bijdrage verscheen eerder op het weblog Oog voor IT-talent.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Theorie klinkt leuk, maar nu de praktijk nog...

Ik zoek al geruime tijd (>20 jaar ict-ervaring in zeer uiteenlopende bedrijven en organisaties). Maar veelal krijg je te horen:
"U weet te veel" M.i. kun je nooit teveel weten.
"U heeft te veel ervaring". Hoe kun je nou teveel ervaring hebben?
Zelfs ook al gehoord: "U bent te enthousiast over het vak". Pardon? Sinds wanneer is het 'fout' om er echt voor te gaan?

Dus nou nog die interessante url's waar DAT soort jobs wel te vinden is...

Andere antwoorden zijn:

"U past niet zo goed in het team"
"U bent overgekwalificeerd"
"De voorkeur is gegeven aan een kandidaat, die beter aansluit bij het profiel"
"Wij zien u wel zitten, maar onze klanten waar u geplaatst zou kunnen worden, hebben een probleem met de leeftijd"

Ik heb zaterdags een bijbaantje als postbode. Als ik het geld niet nodig had zou ik dat de hele week doen. Dat hele gezeik van managers in de IT komt me mijn strot uit.

Onzin dat je te oud bent!
Ik ben 46, GEEN certicaten (alleen deelname) maar gewoon heel veel ervaring.
Ik heb een prachtige baan op een grote school van rond de 2000 leerlingen gevonden.

Het ligt er gewoon aan hoe je bent en hoe je 'verkoopt'.
Ik heb nog nooit in pak o.i.d. gesolliciteerd, ik kom wel in een nette spijkerbroek maar niks fancies... Gewoon als je zelf komen... Werkt altijd!

Deze 'post' heb ik geschreven om met name de werkgevers en ict-managers wakker te schudden... Ik ken de reacties zoals hierboven genoemd maar al te goed. Het manco zit dus met name aan de werkgeverskant.
Daarnaast heb ik kennis gemaakt met mensen van 40 die 'oud' zijn in hun doen en laten en kom ik maar al te vaak 50 plussers tegen die jong zijn in hun manier van werken en denken.
Ook collega (ict) recruitmentbureau's zouden het lef moeten hebben om zich hier voor open te stellen en dit bespreekbaar te maken met hun relaties.

@Wilbert:
Ja, en nu? Stel jij je als recruiter hiervoor open?

@Henkie:
Je noemt een belangrijk punt; 'jezelf verkopen'. Vergeet echter niet dat sommigen niet goed zijn in verkopen (van zichzelf). Anderen zijn zo goed in verkopen (van zichzelf!) dat ze overal mee wegkomen...
Maar verkopersskills hebben niets te maken met ervaring en skills op het ICT vlak. Want overtuig je nou iemand van jou kunnen?

Het voordeel van loyale werknemers, betekent ook dat ze wat langer in functies zitten. Het verkopen is daardoor dus minder ontwikkelt dan voor de gemiddelde jobhopper. Ook wil een manager vaak iets in het eigen leeftijdsgebied. Verder willen mensen met ervaring, vooral mensen met ervaring en mensen met een opleiding vooral iemand met de juiste opleiding. De groep van 45+ heeft meestal geen echte ICT-opleiding, omdat die bij hun entree op de arbeidsmarkt nauwelijks bestond, behalve enige AMBI-modules, waarbij je de opmerking meekreeg "gefeliciteerd met het snelst verouderende diploma van Nederland".

"Wat zij vaak vergeten is dat oudere werknemers vooral intrinsiek gemotiveerd zijn. Ze hechten veel waarde aan betrokkenheid, sociale contacten, waardering en zingeving. Minder worden ze gedreven door extrinsieke motieven als beloning en carri?re."

Louter cliche's. Ik werk alweer een jaar of 12 als SAP contracter, ben 49 jaar en bijna klinisch dood in de IT context als ik het artikel mag geloven, en mijn motivatie is waardering (uiteraard uitgedrukt in veel geld!). Dat mag cynisch zijn, maar ik had een jaar of 15 al de balen van het type IT management dat het nivo van de cost-controller niet ontstijgt, zonder visie en aandacht voor kwaliteit dus. Ook het drukken van de personeelskosten in de vorm van het jaarlijkse functioneringsgesprek vond ik een walgelijk ritueel.

Ik merk de laatste dat er een tweedeling aan de gang is in de IT. IT-ers die echt wat waard zijn organiseren zich als ZZP-er of gaan freelancen via een agency. Managers en IT-kneuzen blijven achter als permanente krachten en zien vaak met lede ogen toe hoe die "dure inhuur" een gat slaat in hun begroting en daarmee ook hun promotiekansen. En terecht!

@Zoekend
Volgens mij valt "jezelf verkopen" onder het kopje...communicatieve eigenschappen. Ik ken zat ict-ers die dat niet in zich hebben, klopt.

@Dirk
Er bestaan ook 45+ ICT-ers die er op latere leeftijd ingestapt zijn....en wel degelijk minimaal een MSCA in hun bezit hebben + de daarbij behorende ervaring.
Ik ken daarentegen ook jonge MCSE-ers die de oude garde om hulp vragen.....door gebrek aan ervaring.
Jong met veel certificaten kan, jong met heel veel ervaring kan ook maar is minder aanneembaar.

PS...Ben wel benieuwd trouwens wat jullie onder ervaring verstaan?

@Albert
Heerlijk dat ik dan als ICT "kneus" een fantastische baan heb met een goed loon en geweldige werkomgeving.
Ik werk op een school en een goed loon daar is in de commerciele wereld waarschijnlijk erg laag.
Boeie...mijn motivatie is geen geld maar hart voor het vak!

Donner wil de pensioengerechtigde leeftijd verhogen naar 67 jaar. Raar, want het zijn toch altijd de ouderen die als eerste worden 'weg gesaneerd'? Ergo: wie gaat die 67 straks halen?

Of zullen we de pensioenleeftijd op 65 jaar laten staan en eerst beginnen met het behouden van oudere werkgevers???

@Henkie
Stel je hebt de keuze.
Een goede, ervaren ITer zonder zichzelf-verkooptalent of een snotneus, onervaren, IT rampen veroorzakende hotshot in een glimmend pak met vlotte babbel?
Als je een verkoper zoekt, moet je die 2de nemen. Zoek je iemand die je IT systemen zorgvuldig beheert teneinde de bedrijfsprocessen zo efficient en effectief mogelijk te laten verlopen, zou ik de 1ste nemen...


@Snappie
Laat de overheid zelf eens het goede voorbeeld geven!

@Henkie
Mooi dat dat voor jou werkt. Ik pas mijn uitspraak dan ook meteen aan : IT-kneuzen en IT-ers die uit idealistische motieven hun werkomgeving stellen boven de beloning.

Ik vraag mij af hoeveel er van die laatste groep bestaan in het bedrijfsleven.@Albert "Ik merk de laatste dat er een tweedeling aan de gang is in de IT. IT-ers die echt wat waard zijn organiseren zich als ZZP-er of gaan freelancen via een agency. Managers en IT-kneuzen blijven achter als permanente krachten en zien vaak met lede ogen toe hoe die "dure inhuur" een gat slaat in hun begroting en daarmee ook hun promotiekansen. En terecht!"

Dat klopt neem bijvoorbeeld dpait groep, die maakt gebruik van een fit contract op 70/30 basis. Dit is zeer interessant als je geen ZZP wilt worden maar wel meer wilt verdienen en inderdaad als je geen goede skills heb dan kan je dit beter niet doen.

Ik ben ook gaan werken voor DPA toen ik na 7 jaar terugkwam in Nederland en tot heden geen spijt gehad. Om als ZZP te gaan werken vond ik te omslachtig dan moet je zelf gaan hunten voor baantjes dus liever een 70/30 contract betekent dat je 70 procent van je uurloon voor je zelf is en daar alles van moet doen. Dit word interessant als je meer dan 1600 uur werkt per jaar dan hou je nog een aardig bedrag over op het einde van het jaar. Je ziet ook binnen DPA dat je alleen mensen met skills tegen komt en niet de IT'er die je kan vinden die net de uit en aan knop kan vinden van een PC.

Naast alles wat de oudere werknemer te bieden heeft, is het voor de werkgever ook nog eens interessant.

Sinds 1 januari 2009 kunnen werkgevers namelijk een premiekorting van ?2.750,- per jaar per medewerker van 62 of ouder aanvragen. Vanaf 2013 wordt deze premie zelfs verhoogd naar ?6.500,-.

Ik zou zeggen: waar wachten jullie nog op werkgevers?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-01-21T15:46:00.000Z Wilbert van Beek
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.