Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Dienstverband of netwerkverband?

De zekerheid bij een vaste baan is niet meer dezelfde zekerheid als een aantal jaren geleden. Veel automatiseringsdeskundigen hebben de vaste baan ingewisseld voor het bestaan als zogenaamde ZZP'er. Ook zij weten inmiddels dat de onzekerheid die deze keuze met zich meebrengt een hogere waarde heeft gekregen. Voor alle automatiseerders bestaat er dus een toegenomen loopbaanonzekerheid en die is voor het grootste deel toe te schrijven aan het huidige economische bestel.

Interessant is de vraag wat de loopbaanperspectieven worden als het economisch herstel zijn intrede doet.  Een zekerheid wordt dat het aantal automatiseringsdeskundigen te laag is om aan de werkelijke vraag te voldoen. De instroom in het vak strookt gewoonweg niet met de toename van het gebruik van automatisering en dus de vraag naar deskundigheid. En daarbij lopen de eerste generaties deskundigen voorbij of tegen de pensioengrens.

Goed nieuws, maar in welk verband zullen de loopbanen worden doorlopen? De ZZP-markt neemt nu niet af omdat het aantal vaste banen niet voldoende toeneemt. Als de markt aantrekt zullen deze mensen blijvend kiezen om niet meer terug te keren naar het vaste dienstverband. Sterker nog,  ik verwacht een grote uitstroom bij de traditionele automatiseringsdienstverleners, aangezien de gevoelswaarde en binding de afgelopen jaren te grote deuken hebben opgelopen.

Vanuit de vergrote ZZP-populatie zullen nieuwe initiatieven ontplooid worden. Deskundigen zullen verder clusteren via samenwerkingsverbanden en marktplaatsen. Vakontwikkeling, scholing en innovatie zijn een blijvende behoefte. En deze behoefte zal door de populatie zelf, maar ook de door de afnemers, gestimuleerd worden. Daarnaast zullen zogenaamde 'proces integrators' opkomen, die voor opdrachtgevers zullen zorgen dat  de juiste oplossingscomponenten en mensen bij elkaar gebracht worden om programma's en projecten succesvol uit te kunnen voeren. Geen specifieke automatiseringstrajecten, maar business- en organisatieveranderingen waarbij automatisering een essentieel onderdeel is.

Voor de loopbaan van de automatiseringsdeskundige wordt het dan belangrijk om deel te nemen aan verschillende, relevante netwerken om kennis, coaching en opdrachten te kunnen verwerven. De shift van dienstverband naar netwerkverband is ingezet. De keuze is aan het individu.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Volgens mij krijg je helemaal gelijk Peter.
Als je kijkt naar de huidige gezagsdragende arbeidsrelatie - markt met veel hrm, sales, mt overhead allemaal niet productieve arbeidskosten - dan loopt dit tijdperk snel ten einde. Dit is een geluk voor de vele bankzitters die deze industrie nu rijk is tegen wil en dank in.

Ik zie het arbeidsmodel ook verschuiven naar een meer opdracht-broker-structuur, waarbij er zoveel mogelijk ineffici?nte en overbodige horizontale en verticale tussenschakels worden afgebroken.

Gewoon direct van klant naar leverancier, Niets geen regeltjes en regel cultuur. Iedereen regelt het vanaf heden gewoon zelf! Iedereen (bedrijf en leverancier) gaat meer in haar eigen kracht staat, keert terug naar hun eigen core-disciplines en mag gaan leren samen / netwerken.
Daarnaast zie ik de rol van overheid en uwv kompleet verdwijnen gelijk de amerikaanse economie. Iedereen mag het zelf uitzoeken. Een verregaande ontmanteling van de ?verzorgingstaat? ligt op de loer. Aan de ene kant een zegen (minder regeltjes) aan de andere kant ook meer onzekerheid voor iedereen.

[Pensioengrens]
Dat is een rekbaar begrip, zeker omdat ?de overheid? voorschrijft dat je niet meer hoeft, mag werken na je 65 ste. Echter door de huidige onkunde van de pensioenfonds beheerders, worden mensen nu wel gedwongen om langer door te werken.

Maar wie zegt dat mensen willen stoppen met hun 65 ste uit zichzelf?
Als de industrie hier eens op zou inspelen, was de geschetste dreigende schaarste niet zo heftig denk ik. Wanneer mensen het gezellig en naar hun zin hebben op hun werkplek, want zou je dan moeilijk doen als werk-gever? Thuis zitten achter de geraniums of opgeborgen worden in een verzorgingstehuis, lijkt mij zelf niet zon fijn idee als je een leuke! 40 urige tijdbesteding hebt gevonden in de week.

[kennisoverdracht van oud naar jong]
Zeker wanneer de oudere generatie in staat zou worden gesteld om op hun EIGEN tempo hun eigen kennis en wijsheid over te dragen aan de jongere generatie... wat zou er dan mis zijn met dit idee?

Ik ben benieuwd welk bedrijf, cluster, netwerk zich gaat opwerpen om structurele kennisoverdracht van de (met alle respect!) seniore werknemers te bevorderen in het ict-landschap. Eenmaal opgedane kennis hoeft immers niet verloren te gaan.
Daarnaast beschikt ?de oudere generatie? over zeer waardevolle levenservaring, waar deze huidige maatschappij nog veel aan kan hebben.

LEREN doe je immers het beste in de realiteit, een op een, van mens tot mens, door veel kijken en hands-on ervarings overdracht (i.p.v.met je hoofd in een boek binnen een klas theorie op de slurpen zonder praktische toepassing erbij.)

?In iedereen die de bereidheid en het geduld heeft, is een goede leraar aanwezig ? Lao Tse?

@Ronald

man, als je het zo goed weet doe er dan wat aan en blijf niet zo blaten!

Het verhaal over de instroom klopt niet, de automatisering van de automatisering is in volle gang, met name in de kantoor IT en dat haalt meer banen weg dan offshoring. Je moet goed denken als student of je hier nog wel een toekomst in hebt: ga rechten doen of zo.

@Antiblaat: Heb je zelf ook nog een positieve bijdrage te leveren als reactie, of kon je niet verder dan anderen "afblaten"?

"Zeker wanneer de oudere generatie in staat zou worden gesteld om op hun EIGEN tempo hun eigen kennis en wijsheid over te dragen aan de jongere generatie... wat zou er dan mis zijn met dit idee?"

Zit jij nog te wachten op een MS-Dos cursus?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-03-30T20:41:00.000Z Peter Schrijen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.