Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Meer salaris?

Expert

drs. Edwin van den Thillart
Manager Operations, IT Solution Partners. Expert van voor het topic .

Regelmatig komt het voor dat medewerkers meer salaris willen. Is dit echt hun drijfveer, is dat echt wat ze willen? Wanneer je een hoger salaris geeft, dan is iemand inderdaad voor twee maanden happy. Maar gaat het echt om dat salaris?

Nee, daar gaat het niet om! Tuurlijk is een behoorlijk salaris nodig om aan je maandelijkse lasten te kunnen voldoen, maar of de honder euro daar bovenop veel extra voldoening geeft, is maar de vraag.

Twee zaken zijn hierbij van belang: waardering en inhoud. Waardering kan je  in vele vormen uiten, en salaris is er inderdaad een van. Maar veel, ja veeeel belangrijker is de inhoud van de job.

Wanneer je als werkgever inhoud kan geven aan de echte drijfveren van een medewerker, dan motiveer je veel meer. Wat is de ambitie van iemand en in hoeverre kan je de medewerker helpen om dit te realiseren? Ga niet uit van vooroordelen: iemand kan iets goed en blijft deze taken steeds uitvoeren. Maar is dit ook wat ze willen? Vaak niet, mensen zullen uit hun 'comfortzone' gehaald moeten worden om hun ambitie te realiseren. Uiteindelijk drijft dit medewerkers, zij gaan dan rennen voor de organisatie. Jij blij, de medewerker blij en uiteindelijk ook de klant blij!

Mensen komen dan dichter bij hun passie, dichter bij hun werkelijke ambitie. Dat is wat mensen drijft. Meer salaris? Nee.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Mijn werkelijke ambitie. Mijn meest diepgevoelde passie waar ik echt warm voor loop en wat mij enorm drijft en stimuleert is: Enorme bakken geld verdienen!
Als mijn werkgever geld wil besparen door mij een "goed gevoel" te geven zeg ik: hou die softe management crap maar en show me the money! Erg he? ben ik nu een slechte werknemer?

Wat een lulkoek verhaal.

Wat is de reden dat je weg bent gegaan bij Inter Access?

Ja, te weinig poen!!!

Oude IA mederwerker.

Laat me raden, en drs Edwin toucheert zelf zeker een lekkere bonus?
Maar dat is niet omdat hij daar voldoening van krijgt, nee natuurlijk niet... ;-)

Nou laat 'ie dan lekker z'n eigen forse beloning verminderen ten faveure van de minder bedeelden!

Waardering is een goede drijfveer, helemaal mee eens

Maar helaas is het me nog nooit gelukt boodschappen te doen en af te rekenen met de waardering van m'n werkgever

En ook hypotheekverstrekker neemt hier geen genoegen mee, net zo min als het reisbureau enz enz......

>>Twee zaken zijn hierbij van belang: waardering en >>inhoud. Waardering kan je in vele vormen uiten, en >>salaris is er inderdaad een van. Maar veel, ja veeeel >>belangrijker is de inhoud van de job.

>>Mensen komen dan dichter bij hun passie, dichter bij >>hun werkelijke ambitie. Dat is wat mensen drijft. >>Meer >>salaris? Nee.

Dit soort dingen zeggen managers alleen om de mensen zo min mogelijk te betalen.
Meer salaris? JA.


Jaren lang schouderklopjes krijgen dat je het zo goed doet, goede beoordeling en perfect carrieremogelijkheden. Maar telkens als het om salaris gaat is het moeilijk moeilijk moeijlijk... en dus raak je gedemotiveerd en kijk je om je heen naar een bedrijf die het wel wil betalen.

Ik raak pas gemotiveerd als het salaris net zo hard mee groeit als met de carriere stappen die je maakt. Iemand door laten groeien is zo makkelijk voor een organisatie.

Want wie zijn problemen lossen ze nu echt op daarmee? Precies.. hun eigen probleem, want nu hebben ze een medewerker die ze helemaal naar hun zin kunnen kneden om het 'vuile' werk op te knappen.

Een hoop bedrijven misbruiken de crisis om de salarissen lekker laag te houden. Uitjes kunnen niet meer, lease auto's worden ingetrokken, bonussen niet meer uitgekeerd en je mag blij zijn als je niet minder salaris krijgt.

Ik kan niet wachten tot dat de markt weer aantrekt. De bedrijven die misbruik maken van de crisis zullen zichzelf nog flink in de vingers snijden. Want het zal tegenvallen als het personeel dan in eens niet meer zo loyaal is.

Werken... wat is dat eigenlijk..

Je verkoopt je vrije tijd en je expertise aan een werkgever. Dat doe je dan het liefst tegen een zo hoog mogelijke prijs toch?

Laten we dan niet praten over inhoud boven salaris. het moet geen nachtmerrie worden natuurlijk, maar werk is werk. ;-)

Als je een aanbod krijgt voor een minder leuke baan, maar wel met 2 maal het huidige salaris, hoef je niet heel lang na te denken.

Meer salaris is geen motivator zeggen HRM-ers al tientallen jaren, omdat ze dat hebben geleerd en omdat ze daar de baas en de aandeelhouders een plezier mee doen. Maar het moet gezegd, gewenning treedt inderdaad snel op.

Echter, te weinig salaris is wel een hele grote demotivator, weten IT-ers, (en managers ook). Het is vrij gemakkelijk na te gaan wat een ander verdient, en als ZZP-specialist kun je ook snel 70-100 euro tot zeg tweemaal dat bedrag per uur maken, en schouderklopjes/waardering kun je niet eten.

Je ondergewaardeerd voelen is meestal de echte motivator om te vertrekken. Je laat je wel even aan het lijntje houden, om je manager een faire kans te geven er iets aan te doen, maar enough is enough.

Dit doet niets af aan de correcte stelling van de schrijver dat je (vooral startende) IT-ers het beste bindt door ze de ruimte te geven hun ambitie in te vullen, maar ergens moeten ook de rekeningen betaald worden en de Nederlandse neiging tot nivellering is steeds minder houdbaar: kwaliteit kost en sommige medewerkers zijn nu eenmaal 5 x zo produktief als anderen.

Een afgestudeerd IT-er is niet van plan om zijn/haar hele leven hetzelfde kunstje uit te blijven voeren, z/hij heeft de wereld aan zijn/haar voeten liggen om verder te komen en laat zich niet beperken door de mogelijkheden van 1 bedrijf.

Moah, salaris motiveerd mij wel om extra hard te werk. Ook op de langere termijn, maar ambitie speelt ook zeker mee.

Beide zaken moeten in balans zijn.

Is dat zo vreemd dat een medewerker van een bedrijf OOK MEE WIL DELEN in de bedrijfsprofits door te vragen om meer salaris? Of is dit - in uw visie - alleen voorbehouden aan graaiende en elkaar bonus toe-delende CIO's en MT teamleden?

Meer salaris zou - volgens mij - normaal moeten zijn en afhankelijk van de behaalde bedrijfs resultaten van dat jaar..

Als het goed gaat, deelt IEDEREEN mee in de winst. Als het slecht gaat voelt IEDEREEN dat binnen het bedrijf. Niet zoals het nu gaat dat er (wegwerp)werknemers ontslagen worden al het slecht gaat, of dat er toch bonussen uitgekeerd worden bij tegenvallende bedrijfsresultaten en falend MT-beleid.

Durf eens door werk-nemers ogen te kijken naar:
- invoering van de euro
- huidige inflatie
- verlies aan koopkracht
- de laatste krediet crisis
Dan kun je geel geld GENOEG hebben, want het spul word toch steeds minder waard, daar hoeft je helemaal niets voor te doen. Daar zorgen de centrale banken wel voor.

Geld maakt niet gelukkig:
Ik ben met u eens, dat geld niet gelukkig maakt. Wanneer iemand werkt vanuit zijn eigen kracht, passie, is geld niet belangrijk meer. Hooguit voor de schuldeisers aan het thuisfront.

Waardering:
Ook (externe) waardering gaat op den duur vervelen.
Het maakt je (weer) afhankelijk van anderen en dus manipuleerbaar. En das nu niet iets waar je weer niet gelukkiger van word als werk-nemer.

Inhoud:
Als werkgever inhoud geven aan de baan van een werknemer is een illusie.
Het is verstandiger om jezelf te beperken tot het scheppen van de gelegenheid, het faciliteren van de omgeving. Hierdoor kan een werknemer ZELF inhoud kan geven aan zijn job.
Maak het mogelijk dat iemand in je bedrijf ZELF kan opbloeien en uitgroeien op zijn plek in de organisatie.
Maak niet de fout (gelijk de nederlandse overheid) om van alles te gaan BEPALEN VOOR de werknemer. Dit "ge-be-moeder" zal zich later alleen maar tegen je keren ;-)
Wees een coach, schep de ideale omstandigheden, blijf zelf positief en moedig aan vanaf de zijlijn, maar iedereen zijn eigen bal trappen, wedstrijd spelen, zonder al teveel verstikkende regels en controles

Tot Slot:
Waar werknemers NOG meer vervuld van raken, is als je in staat bent de DREMPEL, het ONDERSCHEID weg weet te halen tussen werk-GEVER en NEMER. Als je erin slaagt om als collega's oprecht SAMEN te werken, zonder onderscheid te maken in rangen of standen. Dan ben je pas - in mijn ogen - goed bezig.

Zo niet blijft het gewoon loon-slavernij in een 'gezagsdragende arbeidsrelatie", hoe mooi je het ook probeert te verpakken

Als het niet zo treurig was moest ik hier om lachen.
Dit soort mensen is nou precies waar we de hele crisis aan te danken hebben of ze nou in de politiek of het bedrijfsleven zitten, ze zijn het contact met de "normale" mensen blijkbaar compleet kwijt.

Misselijk wordt ik van dergelijke meldingen.

Volledig ongefundeerde uitspraken welke alleen zullen worden bekrachtigd door inderdaad: CEO's MT e.a.

Edwin ventje, scoor jij maar wat extra inhoud in je functie, dan neem ik dat extra salaris wel in ontvangst...

Ik vind dat iedereen wel erg negatief en ongenuanceerd reageert. De waarheid ligt in het midden. Van alleen een goed salaris wordt je niet gelukkig, net zo min je een fantastische job niet voor een starters salaris blijft doen.
En hebben we onze eigen groeipad, in zowel functie-inhoud als salaris niet grotendeels zelf in de hand?

Het is te makkelijk om andere de schuld te geven van een eventuele dis balans tussen salaris en voldoening. Je zal het zelf in balans moeten brengen!


Mijn ambitie is geld verdienen, klaar. Heb er niks meer over te zeggen

Man slaat de spijker op zijn kop ;-)
Blijkbaar haalt bestuur & MT minimaal voldoening uit hun job en dient dat gecompenseert te worden. je wilt tenslotte ook niet dat ze elders tegen minder salaris een baan zoeken waar ze meer voldoening uit halen.

Je moet deze tijd waarin alles duurder wordt wel goed verdienen en wil je extra's? dan moet je extra veel verdienen.
Een dankjewel kan er niet meer af tegenwoordig dus voor waardering hoef je het niet te doen.
Gevolg recessie mentaliteit van "als het je tijd is kan je vertrekken", (ongeacht hoe goed je bent) doet ook geen mens goed ;-(

Plus: krijg je iets extra's, dan jat Woutertje Bos daar 52% van. Dit exclusief wat hij nog extra jat ivm de per 01-01 nieuwe fiscale regels....

Zo krijg je vanzelf of een graai-cultuur of een zesjes-cultuur.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-04T17:09:00.000Z Edwin van den Thillart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.