Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Wil de échte consultant opstaan?

In de markt kom je tegenwoordig de gekste constructies tegen; de ‘Dirk-constructies’. Het zijn de constructies waar de leverancier beter van wordt (op hele korte termijn). Door deze ‘inventieve’ constructies worden de projecten bij de klant gekocht. Net als bij enkele banken, de klant wordt gekocht door hoge rentes op het spaargeld. Inmiddels weten de spaarders in Nederland wel beter. Dit komt niet goed, klant.

Welke constructies kom je momenteel tegen in de markt?

- Twee consultants voor de prijs van één.
- Een gratis consultant.
- Consultants voor vijf à zes tientjes per uur.

Hier wordt al een eerste onderscheid gemaakt tussen de échte consultant en de consultant. De échte consultant is namelijk gewoon aan het werk voor een stevig uurtarief en laat zich niet paaien om voor half geld of zelfs gratis voor een klant aan het werk te gaan. De échte consultant is serieus bezig met het vermarkten van zijn kennis!

En waarom maak ik mij daar druk over? De naam van consultant wordt te pas en te onpas gebruikt door Jan en alleman. De échte consultant blinkt uit in kennis, in betrouwbaarheid, in responsiviteit, in zorgzaamheid en heeft inlevingsvermogen in zijn klant. De andere consultant kan een 'kunstje' of levert 'handjes' en is blij om iets om handen te hebben.

Hoe vertaalt zich bovenstaande naar de arbeidsmarkt? De échte consultants blijven zitten waar ze zitten en krijgen het steeds drukker omdat ze de scherven op moeten ruimen van de consultants die, naar later blijkt, toch niet echt gratis aan het werk konden zijn en inmiddels hun baan verloren hebben.

De kredietcrisis duurt nog even voort, dus het verschil tussen de consultant en de consultant wordt door de arbeidsmarkt opgelost.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Het gaat niet om wat de consultant kost, maar om wat hij oplevert. Een échte consultant levert veel meer op dan hij kost, waarom zou je hem anders inhuren?

dit geldt voor meer dingen

wanneer ben je architect of specialist;
wanneer ben je junior, medior, senior of fellow

enz enz enz

Ach, en je kunt wel vol blijven houden dat je alleen voor top-tarieven je werk wil doen, maar op dit moment zijn mensen al blij dat ze aan de slag kunnen (blijven). De consultancybedrijven en softwarehuizen zijn dan graag bereid wat water bij de wijn te doen als het op de tarieven aankomt.

Een consultant voor €60 per uur levert doorgaans meer op dan een consultant die op de bank zit

Gevaarlijk gedachtengoed. Bezadigdheid. Je zit nog in de eerste fase: die van ontkenning. Veel andere mensen zijn net zo goed en net zo echt, zelfs die uit India. Veel sterkte met de volgende fasen.

"De échte consultant blinkt uit in kennis, in betrouwbaarheid, in responsiviteit, in zorgzaamheid en heeft inlevingsvermogen in zijn klant."

Met name dat laatste geeft wel aan wie hier niet de echte consultant is. In deze tijd getuigd het ook van inlevingsvermogen om de klant niet een rib uit het lijf te vragen, en dat gaat prima samen met het vermarkten van je kennis en de stelling van Niels hierboven. Zeker als je ergens echt goed in bent en niet over van alles en nog wat een beetje weet te roepen.
Ik ben overigens architect, geen consultant. Misschien is de echte consultant wel degene die zichzelf niet die sticker opplakt?

Jemig, geen geld voor reclame budget, niks te doen, dus we schrijven maar weer wat voor computable? Sorry maar ik vind dit nérgens over gaan hoor.

Dit is de grootste onzin die ik sinds tijden heb gelezen. Zolas iedere goede consultant weet zijn er meerdere factoren in het spel, dan alleen de eigen kennis en ervaring, bij het wel/niet inhuren/blijven inhuren van een consultant. Als het bedrijf dat de consultant inhuurt in zwaar weer komt dan weet je het wel waar als eerste de bezuiniging gevonden wordt.
Door te stellen dat de echte consultants degene zijn die nu nog voor hun veel te hoge pre-crisis tarief de klant leegzuigen, geeft schrijver wel aan bar weinig af te weten van het consultancy vak. Ik zou hem niet inhuren, zeker niet als business intelligence specialist.
De echte consultant is degene die meedenkt met
de problemen van de markt en zich daarop aanpast.

Drs. Maarten de Lange, het klopt dat de naam van consultant te pas en te onpas wordt gebruikt. Sommige accountmanagers verkopen knollen voor citroenen.

Een consultant is een adviseur op één of meerdere gebieden met bij de rol horende kennis en vaardigheden. Zo simpel is het.

"De échte consultants blijven zitten waar ze zitten", dat kan dus niet. Dat zijn juist de prutsers die steeds beloven dat het de volgende keer wel goed gaat. Echte consultants komen wel vaak terug voor een nieuwe klus, soms in andere rol zoals projectleider, trainer of coach.

Whats in a name tegenwoordig?
Als Dhr de Lange leert kijken naar de behaalde resultaten en opgedane WERK-ERVARING zal zich sneller het onderscheid aftekenen tussen de ware ict-professional van de amateur in driedelig grijs met de juiste titeltjes, certificaatjes, diplomas.

Ik kan me toch niet onttrekken aan de gedachte dat het gaat om de ijdelheid van Drs. Maarten de Lange zelf: "Goede consultants zijn duur, en ik ben duur dus ik ben een goede consultant." Ja zo werkt het niet natuurlijk.

@Angelo

"Ik ben overigens architect, geen consultant. Misschien is de echte consultant wel degene die zichzelf niet die sticker opplakt?"

Dit is volgens mij de bescheidenheid die een goed architect siert

Consultant heeft een overwegend commercieel accent, een architect een overwegend technisch accent. De consultant zal zich proberen te verkopen op basis van veel blabla, de architect laat zich verhuren op basis van zijn expertise.

Helaas is ook de titel architect niet beschermd, wat het heel lastig maakt om een goed onderscheid te creëeren.

ook een architect
Doe mij maar een architect i.p.v. een consultant.

Een goed architect is niet gauw gefrustreerd. Hij/zij is daarnaast meestal ook een goed consultant. Als consultant komt de architect aan de benodigde informatie voor het ontwerp. Als consultant overtuigt deze de opdrachtgever om het ontwerp over te nemen. En als consultant kan de architect het ontwerp overdragen aan de uitvoerders. Het kan handig zijn om architect en consultant te zijn.

Tja, hij is zelf ook van 12 beroepen 13 ongelukken. Als je z'n profiel opent zie je ook een opsomming van voorgaande werkgevers. Zoals hij zelf zegt, 'de echte specialisten blijven...'.

Een architect is iemand die gebouwen ontwerpt. In de ICT is het gebruik van het woord architect verkeerd.

Klopt, het artikel slaat nergens op, zinloos gebrabbel van een luchtballon.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-12-18T16:44:00.000Z Maarten de Lange
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.