Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Economisch klimaat raakt .NET-arbeidsmarkt

Vorig jaar ben ik samen met mijn partner voor mezelf begonnen en zijn we een bedrijf gestart dat zich geheel richt op het vinden van banen voor Microsoft .NET-specialisten in de regio Zuid-Holland. De reden hiervoor is dat ik zag dat er een groot tekort aan Microsoft .NET-specialisten bestond. Ondanks de crisis is deze markt namelijk altijd relatief sterk gebleven.

Echter, zoals het gezegde gaat; meten is weten. Vanuit deze optiek zijn we sinds oktober 2011 begonnen om regelmatig het aantal bedrijven te tellen die aangeven op zoek te zijn naar iemand met .NET kennis. Zodoende hopen we op termijn een beter beeld te kunnen schetsen van verandering naar de vraag van .NET specialisten in Zuid-Holland.

Op 10 mei (2012) telden we in totaal 164 bedrijven in Zuid-Holland die aangaven op zoek te zijn naar iemand met .NET kennis (direct bij ons, via hun website of een vacature site). Met in totaal 301 bedrijven die bij ons bekend staan als bedrijven die .NET gebruiken, komt dit neer op 54 procent van de bedrijven. Ondanks dat dit cijfer overeenkomt met het gemiddelde van de afgelopen 8 maanden, merken we in toenemende mate toch dat ook de .NET arbeidsmarkt te maken heeft met een verslechterend economisch klimaat.

Voor ons werk lopen we namelijk een aantal keer per maand alle bedrijven na waarvan we weten dat ze met .NET werken. Bij deze zoektocht naar een .NET baan voor een .NET-ontwikkelaar ervaren wij de laatste tijd duidelijk dat de urgentie voor het vinden van een .NET-ontwikkelaar bij veel bedrijven is afgenomen en dat de eisen voor een nieuwe werknemer een stuk strenger zijn geworden. Zo komen we regelmatig vacatures tegen zonder dat het bedrijf ook echt op zoek blijkt te zijn. Als reden geven deze bedrijven onder meer aan dat ze eigenlijk niemand meer zoeken maar mogelijk nog wel open staan voor de ideale kandidaat of dat ze in het verleden zoveel moeite hebben gehad met het vinden van een .NET-ontwikkelaar dat ze voor alle zekerheid de vacature maar online houden. Maar de echte urgentie, zoals we die het afgelopen jaar ervaren hebben, is een stuk minder geworden.

Daarbij merken we ook dat de eisen voor een .NET-ontwikkelaar hoger liggen dan vorig jaar. Waar we vorig jaar nog regelmatig mensen aan een baan konden helpen die niet helemaal aan het ideaal plaatje voldeden, lijkt het erop dat bedrijven steeds strenger in hun eisen zijn geworden. Ook merken we een duidelijke verschuiving naar een toenemende vraag van senior .NET-ontwikkelaars. Hierbij geven bedrijven bij ons aan dat ze minder bereid zijn om te investeren in beginnende ontwikkelaars en graag zien dat hun nieuwe werknemer zo snel mogelijk productief is. Met name bij detacheerders zien we deze beweging. De vraag naar nieuwe werknemers bestaat nog wel maar hierbij zien we dat een aantal van deze bedrijven veel meer let op de directe inzetbaarheid van nieuwe werknemers.

Wat verder opvalt is dat die bedrijven die nog wel op zoek zijn naar een junior .NET-ontwikkelaar, steeds meer een hbo-opleiding als voorwaarde stellen. Ondanks dat we vorig jaar nog regelmatig bedrijven konden interesseren voor mensen met een lagere opleiding, lijkt dit jaar bij veel organisaties een hbo-opleiding een minimum eis te zijn geworden.

Deze afname in urgentie, gekoppeld met hogere eisen bij werkgevers, zorgen ervoor dat sommige .NET-ontwikkelaars (met name junior .NET-ontwikkelaars) ervaren dat het moeilijker is geworden om een (nieuwe) .NET-baan te vinden. Echter, met 54 procent van de bedrijven die aangeven op zoek te zijn naar een .NET-ontwikkelaar in Zuid-Holland, is er zonder twijfel nog steeds sprake van een groot tekort aan .NET-ontwikkelaars. Zeker in verhouding met andere sectoren kan gesteld worden dat, ondanks de huidige economische omstandigheden, de .NE-arbeidsmarkt zeer sterk blijft.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik denk dat dit artikel heel aardig bijdraagt bij de bevestiging die al veel langer bekend is dan door veel professionals wordt ervaren.

- Niet bestaande vacatures
In menig artikel wordt geschermd, zelfs politici en CBS gebruiken die te pas en onpas, met statistieken die betrekking hebben op de toe of afname van het aantal vacatures. Steeds vaker is gebleken dat die statistieken en cijfers op zijn zachtst gezegd Onbetrouwbaar zijn. Wanneer dit soort praktijken tot 'nieuwe waarheid' word verheven, kunnen we hier niet anders concluderen dat dergelijke vacature gewoon een vorm van zakelijk opportunisme is waarvan je je af moet vragen of professionals die dan nog serieus moeten nemen.

Immers, als je op een bepaalde manier met je professionals om gaat, krijg je daar een bepaald type professional die op die advertentie's reageert.

- Onrealistische 'wensen'
Als ik alle geluiden links en rechts moet geloven stijgt de werkeloosheid explosief en roept men aan de andere kant 'de juiste kandidaat' maar niet te kunnen vinden. Dat roep bij mij opgetrokken wenkbrauwen op. Immers, als je vraagt om iets wat vrijwel onmogelijk is om in te vullen, dan moet je niet klagen dat je dat ook niet kunt.

Bovendien, als signaal, als ik als professional zou moeten reageren op een niet bestaande vacature om reden, zoals in dit artikel geïllustreerd, dan zal ik me tweemaal bedenken me als professional te committeren. De kans is namelijk heel groot dat een dergelijke organisatie vrolijk verder gaat met vissen in dat kleine vijvertje op zoek naar iemand jonger, met een nog hogere opleiding, die nog minder kost.

Jammer weer eens bevestigd te moeten zien dat dit soort praktijken schering en inslag blijken.

"Zo komen we regelmatig vacatures tegen zonder dat het bedrijf ook echt op zoek blijkt te zijn. Als reden geven deze bedrijven onder meer aan dat ze eigenlijk niemand meer zoeken maar mogelijk nog wel open staan voor de ideale kandidaat of dat ze in het verleden zoveel moeite hebben gehad met het vinden van een .NET-ontwikkelaar dat ze voor alle zekerheid de vacature maar online houden."


Als je daar werkt moet je eigenlijk elke woensdag vrij nemen om te solliciteren. Als je verklaring zeg je dat je op zich niet meer zoekt, maar dat je de mogenlijkheid voor nieuwe baan open laat omdat werk zoeken in het verleden zo lastig was.

Jawel, ook ik werk voor een bedrijf met een vacature stop maar waar nog wel vacatures op de website staan. Treurig.

Dus beginnende programmeurs komen niet aan een baan omdat de werkgever erin moet investeren. Dat roept 2 vragen op:
1. Wie wil nou voor een bedrijf werken wat niet in je wil investeren?
2. Wie wil nou nog een ICT studie volgen als je er toch geen baan en geen loopbaan mee kan scoren. ICT~Office??? (en waar blijft dat enorme tekort op de arbeidsmarkt?) Ouders, zorg dat je kinderen een nuttige studie volgen!

Nou ja, die discussie over de volledig onrealistiche, en vaak ook volslagen onzinnige eisen van werkgevers is al zo vaak gevoerd, daar ga ik maar niet meer op in.

Leuk artikel en insteek vind ik ook wel mooi, je schrijft iets over je expertise, dat is marketing, maar je voegt ook iets toe om je inzicht te delen.

We kunnen klagen over dat "het niet eerlijk is" dat data over vacatures onzuiver is, maar zo is het nu eenmaal en het gaat niet zomaar veranderen.

Ik weet niet of er een tekort is, maar aangezien IT in elk bedrijf aanwezig is lijkt het me een goede richting om een studie in te volgen. Helaas zijn er te weinig studies die aansluiten op IT in de praktijk.

Heel simpel, in Oktober daalde de koersen en in November was het duidelijk dat we weer teruggevallen waren in de crisis. Weinig bedrijven nemen nu risico's maar weten dat er weer een tijd komt dat ze verder moeten, ze houden dus wel wat losse eindjes open om ergens tegenaan te lopen.

Waarbij we weer terug komen op de titel van dit artikel: Economisch klimaat raakt .NET-arbeidsmarkt

.NET kunnen we er gemakkelijk uit weglaten...

Ik zou dit verhaal gelezen willen hebben zonder verwijzing naar je bedrijf en de indirecte marketing hiervoor. Dat kan aan mij liggen want ik ben gevoelig voor het feit dat sommige mensen als opiniehouder dit deel van de website gebruiken voor hun marketing.

Maar los hiervan, ik kan niks nieuws in dit verhaal vinden! Als je langer dan 10 jaar in ICT zit dan heb je het snel door dat de opdrachtgevers of bedrijven die opzoek zijn naar personeel niet meer dezelfde eisen stellen als b.v. 6 jaar geleden. Dit komt doordat de ICT-middelen complexer en geconsolideerd zijn geworden. Kijk naar wat je in bijvoorbeeld Windows NT had en wat je nu in Windows 2008R2 hebt! Als we breed kijken dan zien we dat ICT van alle kanten en op alle fronten veel ontwikkelingen heeft meegemaakt. Denk aan virtualisatie van OS, gebruikers, applicaties, SAN-Storage, security, programeertalen, tooling etc.
De bedrijven moeten ook met deze beweging meebewegen. Dat zorgt ervoor dat hun ICT landschap ook verder ontwikkeld is. En om deze omgeving te kunnen beheren of verder te ontwikkelen, vragen ze naar 1x persoon die van alles en nog wat moet weten. Omdat ICT geconsolideerd is dan is de vraag naar iemand met geconsolideerde kennis/kunde en ervaring, met andere worden: schaap met de 5 pooten!
Maar moeten ze anders een afdeling met meerdere mensen hebben omdat de ICT verder ontwikkeld is? Of moeten we met de tijd meegaan?

Je weet niet hoevaak ik me afvraag waarom ik niet een ander vak gekozen heb dan ICT!

Beste Mark,

zouden de verhoogde eisen ook iets met de aangeleverde kwaliteit te maken kunnen hebben en dat werkgevers daar nu een beetje klaar mee zijn?

Ik weet redelijk hoe wervingsbureau's werken, je hebt goede, maar helaas ook erg slechte die iedere kandidaat aanprijzen als ware het de beste van de hele wereld.

In crisistijden kunnen werkgevers hogere eisen stellen, wie daar als werver rekening mee houdt kan er winst mee behalen. Volgens mij heb je dat goed gezien.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-05-25T09:46:00.000Z Mark Joosten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.