Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

BYOD-discussie is niet langer relevant

Computable Expert

Rene Kooistra
Managing Consultant, Brunel. Expert van Computable voor de topics Infrastructuur, Beheer en Loopbaan.

Bring your own device of niet? Die discussie is wat mij betreft niet relevant. Het gaat meer om de vraag: zijn het managed of unmanaged devices? En nog veel interessanter is het hoe je omgaat met de back-end infrastructuur. Kies je daar voor de juiste generieke mechanismen, dan kun je altijd uit de voeten.

Veel bedrijven hebben de laatste tijd afgewacht en investeringen uitgesteld. Ze staan nu voor de keuze: investeren in toekomstige groei of nog langer wachten? 2013 belooft een spannend jaar te worden. Zeker op het gebied van it.

Bedrijven moeten bijvoorbeeld nadenken over de it-architectuur en de manier waarop die van strategisch belang kan zijn voor de ontwikkeling van het bedrijf. De technologische ontwikkelingen zetten zich door. Er komen veel nieuwe producten bij. Blijf je nog even bij Windows 7 of ga je als bedrijf over op Windows 8? Hoe ontsluit je de data van het bedrijf zonder dat je de grip hierop verliest? En welk beleid hanteer je als het gaat om devices voor het personeel?

De byod-discussie (wel of niet doen?) is vanuit een it-managementperspectief niet zo relevant als men soms doet voorkomen. De vraag is meer of men kiest voor managed of unmanaged devices. Hier zou de discussie rondom devices zich wat mij betreft dan ook vooral op moeten focussen. Hoewel het naar mijn mening geen belemmering hoeft te zijn. Managed devices zijn ook prima thuis te gebruiken, en unmanaged devices kunnen zakelijk ook prima de beschikking krijgen over data en functionaliteit.

Generieke mechanismen

Voorheen (vroeger zeg maar), toen we nog vrijwel alleen met desktops en laptops werkten, waren we onze tijd ruimschoots kwijt aan de inrichting ervan. Denk alleen al aan het gebruik van de juiste applicaties, persoonlijke instellingen en de data. Bovendien gebruikte je voor elke situatie hetzelfde device. Het beheer concentreerde zich vooral op de ondersteuning hiervan.

Het gebruik van devices is tegenwoordig steeds meer afgestemd op de persoonlijke omstandigheden en de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Hij kiest zijn ‘own devices’ om die in te zetten voor zijn werkzaamheden. De uitdaging ligt op het gebied van het ontsluiten van functionaliteit en data.

Als je aan de achterkant voor generieke (lees device onafhankelijke) mechanismen zorgt, dan maakt het niet uit welke keuze je maakt en kun je met elke situatie uit de voeten: tower of thin client, managed of unmanaged device, own device of device van de zaak. Al zijn de verschillende devices anders in gebruik; het maakt niet uit wat iemand meeneemt, want iedereen benadert de data op een vergelijkbare manier en kan de applicaties gebruiken die daarbij passen.

Market places

Het beschikbaar stellen van applicaties en functionaliteit verandert ook al door de komst van tablets en de installatie van programma’s via market places als iTunes Store van Apple en Google Play Store. Voor kantooromgevingen heeft Microsoft met SCCM eveneens een gebruiksvriendelijk tool ontwikkeld voor het beschikbaar stellen van applicaties. De nieuwste versie, SCCM 2012, kan via een portal applicaties beschikbaar stellen voor verschillende platformen. Wel zo handig, ontdekken steeds meer bedrijven.

Data ‘at any device’

Voor het benaderen van data dienen bedrijven voorzieningen te treffen om de data vanaf any device te kunnen gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld RES HyperDrive, Citrix ShareFile en VMware Horizon; private cloud-oplossingen. Wanneer er geen voorzieningen worden aangeboden, dan kiest de gebruiker voor eigen voorzieningen zoals DropBox, Skydrive en Google Drive; personal cloud-oplossingen. Geen wenselijke oplossingen in een zakelijke omgeving.

Kortom: met het oog op economische en technologische ontwikkelingen staat er wat te gebeuren komend jaar. Dat geldt voor iedere organisatie. Maar waar gaat het volgens jou precies naartoe? Ik ben benieuwd naar jouw ideeën en nodig je graag uit om je visie hierop met mij te delen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Er zijn op dit moment weinig leveranciers die baat hebben bij generieke mechanismen. Sterker nog, de meeste leveranciers zijn druk doende om de gehele stack te bezitten. Ik vind zelf de stelling van de auteur dat generieke mechanismen de haarlemmerolie zouden zijn voor applicatie en data toegang wel erg kort door de bocht. Omdat meer partijen de gehele stack willen bezitten, kom je dan al snel uit bij SaaS-achtige en server based oplossingen. Dergelijke oplossingen degraderen je own-device vervolgens weer tot domme client: zonde van al die capaciteit.

Zelfde nadeel kom je tegen bij Market Places. Het gaat je nooit lukken om vanuit bijvoorbeeld SCCM een iOS applicatie (die je niet zelf hebt gebakken) op een gebruiksvriendelijke manier uit te rollen naar een iPhone of iPad: dus zonder tussenkomst van de gebruiker. Natuurlijk kan je applicaties wachten totdat elke applicatie die je nodig hebt wordt ondersteund door je wrapping-oplossing om vervolgens weer te wachten op de gewrapte updates etc etc. Niet zo handig dus ontdekken steed meer bedrijven.

Met betrekking tot data access zou ik bedrijven toch echt adviseren om vooral oplossingen als dropbox de accepteren en de risico's te managen mbt voorlichting of policies of wat dan ook. Als je nu (2013) nog je eigen oplossingen (met minder functionaliteit) wilt opdringen aan je eindgebruikers, dan heb je het toch nog niet begrepen denk ik. Consumerization houd je niet tegen en als je werknemer thuis Dropbox gebruikt wil hij dat op zijn werk ook. Als hij thuis RES Hyperdrive zou kunnen gebruiken, zou dat wellicht ook opgaan (gratis maken voor thuisgebruik?). Let er daarbij ook op dat meer en meer apps\oplossingen integreren met een oplossing als dropbox voor dataopslag. Die meerwaarde is lastig te evenaren met een oplossing die je zelf opdringt als IT afdeling.

@Rene,
Ik vermoed dat je kennis rondom dit verschijnsel (byod) niet voldoende en compleet is. Ik raad je aan om even deze artikelen en de reacties te lezen:

http://www.computable.nl/artikel/achtergrond/mobility/4633076/1277034/byod-heeft-veel-onzichtbare-kanten.html ( hier staat ook iets over Dropbox en byod)

http://www.computable.nl/artikel/opinie/systeembeheer/4591056/1277800/byod-vraagt-om-andere-applicaties.html

Tip: zoek eens na wat het verschil is tussen een applicatie aanbieden in een x86 architectuur en niet-x86 architectuur (bijvoorbeeld Android of iOS)

Hessel heeft een aantal zaken uit je artikel rechtgezet, maar er zijn nog meer punten die niet kloppen!

Dat de discussie eigenlijk niet zo relevant meer is ben ik wel met hem eens. De reden, tenminste dat vind ik, dat er veel grotere en dringender prioriteiten zijn, dat moge duidelijk zijn. Veel discussies zijn oms best wel zinvol, maar in de marge van het grotere geheel.

Wat heb je aan het hele byod verhaal, wanneer de organisatie momenteel met veel, totaal andere zaken, a priory, bezig is. Wat heb je aan het hele byod verhaal als je namelijk werkzoekende bent of boventallig bent verklaard. Veel organisaties zijn momenteel met tal van visionaire zaken bezig door de crisis te komen, als men al niet op 'omvallen' staat.

In dat opzicht ben ik het wel met het artikel eens. Dat 2013 een spannend jaar zal blijken te worden op het gebied van IT. Ik ben volkomen geneigd 'Nee hoor....' te zeggen. De investeringen die momenteel worden gedaan zijn marginaal. Begrijpelijk. Grootschalige migraties naar ....? Ik waag het te betwijfelen. Ik denk dat de investeringen die worden gedaan niets meer zullen zijn dan noodzakelijke onderhoudsinvesteringen.

Helaas hebben we erg veel te maken met hype-achtige toestanden en dat vind ik dan weer bijzonder tragisch. Ik prik liever door de 'verhalen' heen en kijk graag naar realiteit en rede, niet zo zeer naar pretentie en wishful thinking. Maar dit zit dan ook erg in mijn karakter opgesloten.

@Hessel. Jij stelt: “Dergelijke oplossingen degraderen je own-device vervolgens weer tot domme client: zonde van al die capaciteit.” Wat is dit nu weer voor onzin? Wil je de boel gaan managen en risico’s beperken, waar dit stuk over gaat, of wil je met alle geweld alle data in elk device kunnen stoppen?
Stel eerst eens de vraag waarom mensen hun eigen device mee willen brengen. Omdat het zo’n kek of hip apparaatje is, omdat het enige vorm van status geeft of andere redenen? Waar het om gaat is wat ze met dat ding doen om hun (jouw) data te bekijken en eventueel te bewerken. Dat laatste hoeft niet op dat apparaat zelf, dat kan gewoon decentraal, waarbij dat device inderdaad gewoon een domme client is. Nou en? Wel zo veilig voor (het behoud van) je data. Bovendien, het is toch fijn als je met elk device (phone, tablet of anders) gewoon je eigen desktop kunt benaderen zonder tegen allerlei problemen aan te lopen? Lekker generiek, veilig en gecontroleerd, met slechts een belangrijke voorwaarde: een goede verbinding.

@HK Met zonde van de capaciteit doel ik op de rekencapaciteit die je zou kunnen gebruiken om applicaties te draaien. Niet zozeer de opslagcapaciteit. Geef toe: niet duidelijk gesteld van mijn kant. Desalniettemin zou ik juist met betrekking tot data eerder zoeken naar een goede MDM oplossing zodat je data toch lokaal (en veilig) beschikbaar hebt, dan kapitalen investeren in een VDI omgeving (alleen voor de data?!). Als ik snel bij mijn data wil, wil ik niet eerst een RDP sessie openen, om vervolgens op een desktop te landen om vervolgens weer op zoek te gaan naar mijn data met een gui die is ontwikkeld voor het gebruik van een muis. IMO veel te omslachtig. MDM is verder snel op weg een volwassen markt te worden.

Er zijn natuurlijk ook alternatieven. Een leverancier als BlackBerry is hier bijvoorbeeld handig op in gesprongen door dual persona te ondersteunen op zijn nieuwe mobieltjes.

De oplossing: BWiMD

Ik bracht mij own device al sinds de eerst IBM Convertible.
In die tijd zat ik in de sales, kantoorautomatisering.
Mijn g?d wat een werkgever was dat.
Je moest het wel verkopen, maar kon het niet demonstreren (althans niet met de apparatuur van en op de zaak).
Dat was er 1 van: gaat zo toch ook goed - ja, begrijp ik.
Ik met mijn eigen device bij klanten afspreken om het te demonstreren.
Ik werkte overigens wel op provisie-basis dus 't kon uit.
In het weekend bracht ik het klantenbestand weer op orde...

De producten waar ik toen druk mee was waren: WordPerfect, Database III en IV en Lotus 123 + hardware.

Bring your own device, nooit meer!
Boos Where is My Device? BWiMD lijkt me veel beter.
Anders: Where is the money, ...bring me the money.
Moet ik bereikbaar zijn met een mobiletje? Kom maar op met dat ding.
Ga toch niet mijn eigen luchtverfrisser meenemen naar de zaak?
Doe normaal - waarom dan wel BYOD!

Wil je verkoop moet je mij inhuren, wil je op je centen zitten en niet vooraf investeren dan moet je bij een ander zijn.

Waarom mag ik op de zaak wel mijn eigen rommel meenemen maar niet mijn eigen smaak koffie drinken (Irisch Coffee)?

Vertel...

...Komt nog bij met welke Java versie werk jij?
O, ik nog gewoon met versie 5 - gaat prima zo.
Of alle Office alternatieven.
Het drama is niet te overzien zonder absoluten afspraken.
Fouten in de software is geen uitzondering.

BYOD zal op een langere termijn misschien niet eens meer nodig zijn. De gebruiker wil uiteindelijk meer vrijheid van werken en een up to date technologie die hij kan gebruiken om efficienter te kunnen werken. We hebben alle technologie nog lang niet klaar, maar de eerste tablets voor de zakelijke markt zijn al een feit. Nu nog zorgen voor integratie en meer mobiliteits mogelijkheden zodat prive en werk makkelijker kan worden gescheiden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-02-05T13:43:00.000Z Rene Kooistra
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.