Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

It gebaat bij vrouwelijke touch

In de it-branche werken momenteel meer mannen dan vrouwen. Het is daarom hoog tijd voor meer vrouwelijke it-professionals. Niet alleen omdat er sprake is van een tekort aan personeel, maar ook omdat uit onderzoek blijkt dat diversiteit binnen teams zorgt voor betere prestaties. De it-branche is tenslotte allang geen mannenwereld meer.

Volgens een kwart van de mannen krijgen vrouwen een lager salaris omdat ze minder geschikt zijn voor een functie. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Peak-IT onder 1023 leidinggevenden, bestaande uit 558 mannen en 477 vrouwen. Bij ons geloven ze in het beoordelen van medewerkers op basis van hun kennis en kunde, omdat de kwaliteiten van een persoon niet afhankelijk zijn van gender. Het salaris is daarom altijd passend bij de bekwaamheid. Dat betekent dat het goed mogelijk is dat een vrouw in een bepaalde functie meer verdient dan een mannelijke collega. De combinatie van een vrouw die werkt in de it-branche en ook nog eens meer verdient: geen alledaags beeld. De volgen redenen maken duidelijk waarom dat heel logisch is.

Soft skills

"Vrouwen horen over het algemeen beter dan mannen"

Om te kunnen werken in de it-branche, moet iemand uiteraard kennis hebben over de techniek. De klant vertrouwt erop dat ze bij hun expert terecht kunnen met al hun vragen betreffende it. Die vragen moeten vervolgens wel goed worden beantwoord, zodat ook iemand zonder it-achtergrond het kan begrijpen. Maar om antwoord te geven op de vraag, moet er eerst goed naar de klant worden geluisterd.

Onderzoek wijst uit dat vrouwen over het algemeen beter horen dan mannen. Dat zou verklaren waarom ze van nature meer beschikken over soft skills zoals goed kunnen luisteren en helder communiceren. Ook het inleven in klanten gaat hen vaak goed af. Kwaliteiten die zeker van pas komen. Vrouwen zijn daarom van toegevoegde waarde binnen de it-branche.

Antwoord op tekert

Wellicht de belangrijkste reden om de it-wereld uit te breiden met vrouwen, is het tekort aan mankracht. Maar liefst zeventig procent van de it-vacatures is namelijk moeilijk vervulbaar. Het buiten de eigen groep zoeken naar kandidaten vergroot de kans op het vinden van personeel.

Wanneer vrouwen merken dat de it-wereld meer openstaat voor vrouwen, zullen ze zich eerder gaan interesseren in techniek. Investeren in vrouwelijke it’ers is dan ook onderdeel van de oplossing voor het personeelstekort.

Meer diversiteit

"Net als in elke andere branche helpt diversiteit de it-organisatie verder"

Naast het aannemen van personeel op basis van hun kwaliteiten, is het creëren van diversiteit ook belangrijk. De it-wereld wordt momenteel gedomineerd door mannen, terwijl vrouwen even geschikt zijn.

Net als in elke andere branche helpt diversiteit de it-organisatie verder. Het zorgt voor creativiteit, omdat het palet aan kennis en vaardigheden meer divers is. Daarnaast stimuleert de dynamiek tussen mannen en vrouwen het zoeken naar nieuwe oplossingen. Daardoor zullen creatieve ideeën eerder ontstaan.

Meer inzichten, andere invalshoeken en een breder netwerk maken de meerwaarde van diversiteit compleet. Een goede balans tussen mannen en vrouwen leidt dan ook tot betere bedrijfsresultaten.

It is voor iedereen

Uiteindelijk zijn zowel mannen als vrouwen geschikt om te werken in de it-branche. Niet alleen vanwege de technische vaardigheden, maar ook wat betreft het realiseren van een goede klantrelatie. Gezien de soft skills, de meerwaarde van diversiteit en het personeelstekort is de it-branche op meerdere vlakken gebaat bij een vrouwelijke touch.

Jojanneke van ’t Land, talent & development directeur bij Peak-IT

 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Jojanneke,
Ik ben helemaal klaar met dit soort onzin, de vacature-bank aangaande de hard skills van techniek kent zo'n 40.000+ kansen welke al zo'n 30 jaar niet door vrouwen ingevuld worden omdat deze liever een parttime baantje hebben zonder de 'deadlines' van nieuwe paradigma van agile & devops. Ik zoek daarom de diversiteit liever in een culturele schok van over de dijken kijken naar bijvoorbeeld de Oost-Europese kansen hierin. Ik heb vaak in internationale (agile) teams gewerkt en werd meermaals verrast door de vrouwelijke competenties aangaande een technische insteek van buitenlandse vrouwen, de Nederlandse vrouwen zijn nog teveel bezig met de kleur van het fietsenhok terwijl de werkelijk vraag om een efficiëntie van de fabriek gaat.

Ik ben niet vrouwonvriendelijk maar autitisch en kan niks met soft skills zoals communicatievaardigheden die abstract zijn aangaande de problematiek. Vrouwen horen niet beter dan de mannen als ze niet naar de essentie luisteren, onderzoek leert dat 7 van de 10 vrouwen afhaken op het technische vocabulair van de hard skills omdat ze luisteren op een andere frequentie. En één van de meest gemaakte fouten aangaande de communicatie is een verkeerde afstemming. Ik ben al 30 jaar getrouwd en weet ondertussen het vershil tussen het 'dingetje' en 'het' dingetje van de klemtoon in de communicatie aangaande de techniek. De prioriteit aangaande de urgentie van de benadrukking wordt door 9 van de 10 (Nederlandse) vrouwen nog altijd gemist, de relaties staan nog weleens onder druk als er 'geen mannetje' is om de problemen op te lossen.

Helemaal eens met het artikel!

"..., omdat de kwaliteiten van een persoon niet afhankelijk zijn van gender."
"Onderzoek wijst uit dat vrouwen over het algemeen beter horen dan mannen."
Wat is het nou?

Het modewoord 'diversiteit' is een sociaal construct dat haaks staat op wetenschappelijk feiten. Er is een reden waarom de verdeling man en vrouw in diverse beroepsgroepen bestaat ook al beweren SJW dat dit vooropgezet zou zijn. Neen, dat is het aard van het beestje.

Zijn meer vrouwen in de IT welkom? Absoluut! En ja die komen dan niet altijd in een gespreid bedje en zullen soms last hebben van een omgeving waar ze hun plekje op moeten eisen. Daar hoort de werkgever dus zeer attent op te zijn.

Een ander wetenschappelijk feit is dat qua medicijnen er te weinig studie wordt gedaan bij vrouwen dan bij mannen en dus veel medicijnen minder goed werken bij vrouwen. En dat komt niet omdat er in de zorg zoveel mannen werken. Dit komt omdat bij het technische onderzoek minder aandacht is voor vrouwen.
In die zin is het ook wenselijk om een vrouwelijke insteek te hebben waarbij er ook goed gekeken wordt naar de wensen van vrouwen en er dus ook applicaties zijn die niet voor en door mannen is gemaakt.

Ander feit is dat als je meer keuzevrijheid overlaat voor man of vrouw om het beroep te kiezen wat je graag zou willen de balans juist harder doorslaat naar de traditionele rollen dan wat het huidige sentiment voorstaat. Immers zijn in de Scandinavische landen de beroepen juist meer traditioneel ingericht dan in de rest van Europa.
Daaruit kun je opmaken dat je twee dingen kan doen. Mensen dwingen om voor bepaalde beroepen te kiezen of het zijn eigen gang laten gaan en accepteren dat de verdeling tussen man en vrouw op de werkvloer nooit gelijkmatig zal worden.

mijn hond hoort, luistert, en interpreteert mijn gevoelens nog beter.

@Johan
Werken in de gesubsidieerde diversiteitssector kan ook een goede optie zijn.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-02-06T11:10:00.000Z Jojanneke van ’t Land
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.