Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De weg naar een Cloud OS

Computable Expert

Cyrille Visser
Architect, Atos Origin. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing en Security.

De laatste week zag ik verschillende interessante berichten over cloud computing. IBM heeft besloten om 360 miljoen dollar te pompen in een nieuw datacenter dat onder meer voorziet in ondersteuning van cloud computing. Ook Microsoft is flink bezig om een plekje in de cloud te bemachtigen. Je zult je misschien nu afvragen wat cloud computing is en wat de link is met een Cloud OS.

Welnu, cloud computing bestaat al erg lang onder de naam grid computing, maar aangezien cloud tegenwoordig het buzzword is voor alles wat met SaaS te maken heeft, is de term grid computing opgepoetst en aangepast. Feitelijk is cloud computing niets meer dan het koppelen van vele servers in een netwerk om zo een grote capaciteit te kunnen leveren. Voorbeelden van applicaties die cloud computing gebruiken zijn search engines als Google, maar ook applicaties als Google Apps. 

Nu SaaS enorm aan populariteit wint, kun je je voorstellen dat cloud computing erg relevant is voor SaaS-aanbieders. Immers, SaaS-aanbieders hebben geen idee hoeveel klanten ze morgen hebben, een van de kenmerken van een pay per use-oplossing. De infrastructuur moet daarom eenvoudig schaalbaar zijn. IBM kiest ervoor om zijn datacenters cloud computing enabled te maken.

Microsoft heeft deze strategie ook, maar heeft daarnaast nog een interessantere strategie, namelijk het leveren van een Cloud OS. Het zou natuurlijk handig zijn als een SaaS-aanbieder zich alleen maar druk hoefde te maken om het schrijven van zijn SaaS-applicatie en niet om allerlei specifieke hosting issues zoals bijvoorbeeld multi-tenacy, schaalbaarheid et cetera. Daarnaast zou het nog handiger zijn als SaaS-aanbieders niet vast zitten aan de Windows-omgeving en zoveel mogelijk omgevingsonafhankelijk zijn. Eigenlijk wil je een type OS dat helemaal geoptimaliseerd is voor het leveren van SaaS-diensten.

Cosmos is een gevirtualiseerd open source (je leest het goed!) OS van Microsoft en is gebaseerd op C#. Cosmos is gepositioneerd als back end storage-laag voor online diensten als het Live-platform. Daarbovenop is afgelopen week een nieuwe laag aangekondigd genaamd Scope. Scope is een scripttaal die geoptimaliseerd is voor het opslaan en analyseren van grote hoeveelheden data. Bij een populaire SaaS-applicatie zoals Force.com van Salesforce.com zijn grote hoeveelheden data natuurlijk een probleem.

De combinatie Cosmos en Scope geeft een SaaS-aanbieder ineens een omgeving die platformonafhankelijk is en ook nog eens geoptimaliseerd is om met grote hoeveelheden data om te kunnen gaan. Als we hier bovenop ook een soa-ontwikkelplatform genaamd Oslo op zouden tekenen dan is het niet gek om te denken dat Microsoft een volwaardig Cloud OS aan het maken is waarmee een echte online services-wereld zonder de noodzaak voor het huidige Windows weleens sneller dan men denkt realiteit kan gaan worden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zag dat er op een conferentie genaamd European SaaS Forum door Microsoft gesproken wordt. Lijkt erop dat ze hier over zullen praten. Ik ga er in ieder geval heen want ben erg benieuwd. Verder staan er ook veel andere SaaS aanbieders. Erg interessant)

Leuk artikel! En relevant. Weinig aan toe te voegen.

Wat wel irritant is, is dat op alles SaaS-opinie stukjes iemand (wellicht met hetzelfde IP adres) onder een andere naam heel graag wil dat iedereen naar de Saas conferentie komt. Het lijkt mij een zeer saaie conferentie die een hoop geld kost en waar ik in ieder geval niet naartoe ga.

Dank je Henri, je zou dit kunnen zien als een stap naar Microsoft's PaaS oplossing. Kijk ook eens op http://adi.atosoriginblog.nl/weblogger/9/ Misschien dat je nog meer blog postings leuk vind! :-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2008-08-04T15:03:00.000Z Cyrille Visser
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.