Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De digitale agenda en Cloud Computing

Computable Expert

Maurice van der Woude
Strategie Consultant, Personal Consult Holding B.V.. Expert van Computable voor de topics Outsourcing en Cloud Computing.

Europa loopt achter op diverse gebieden. Als gevolg van die constatering heeft de Europese Commissie een zeven elementen tellend actieplan opgesteld, de 'Europa 2020 Strategie'. De bedoeling is dat met dit actieplan Europa haar positie verstevigt op de wereldmarkt en dat er groei op sociaal, economisch en maatschappelijk gebied ontstaat.

Eén van de zeven elementen is de digitale agenda. Voor Nederland extra interessant omdat Neelie Kroes, als onderdeel van de Europese Commissie, hier een belangrijke rol in speelt. Waarom de digitale agenda goed is voor de cloud probeer ik hieronder uiteen te zetten.

De digitale agenda bestaat uit zeven hoofdpunten en telt honderd subpunten die er met name op gericht zijn om de online-activiteiten van Europeanen te verbeteren. Voor wie het echt nog abracadabra is, hieronder de zeven hoofdpunten met een korte uitleg:

1. Ontwikkelen van de digitale markten
Het moet eenvoudiger worden om digitale content aan te kunnen bieden met dito betalingsvormen. Momenteel kent ieder land haar eigen regels op dit vlak en is van duidelijkheid nog geen enkele sprake. Daarnaast worden nog veel online diensten afgenomen uit de Verenigde Staten, terwijl men juist liever de groei in Europa ziet. De Europese commissie ziet hier met name de lappendeken in de telefonie markt als belangrijkste factor om dit beter te laten ontwikkelen.

2. Verbeteren van de interoperabiliteit
Er moeten meer standaarden komen die optimalisering van digitale diensten mogelijk moeten maken. In dit verband worden tevens allerhande mobiele apparaten bedoeld waarop content soms totaal niet leesbaar is.

3. Verbeteren veiligheid van netwerken en de cyber-surfers
Dit item wordt in de digitale agenda bijzonder veel waarde toegedicht. Gebleken is na onderzoeken dat de online-ervaring van Europeanen vaak negatief uitpakt als gevolg van cybercrime. Denk dan aan identiteitsdiefstal, kindermisbruik voor de webcams en passenfraude.

4. Investeren in snellere netwerken
Een hele duidelijke doelstelling, echter ook een lastige, als je bedenkt dat men geen monopolisten meer op dit vlak wil hebben. Daarbij mag ook Oost Europa niet achterblijven bij deze ontwikkelingen. Uiteindelijk zal het dus een combinatie van bedrijfsleven en (locale) overheden zijn die zwaar op dit onderdeel moeten inzetten. Zonder breedband zullen de andere zaken zich immers ook niet zo snel ontwikkelen.

5. Faciliteren van onderzoek en innovatie
De Europese Commissie heeft vastgesteld dat Europa te weinig investeert, dat inspanningen te versnipperd plaatsvinden en dat de creativiteit van het midden- en kleinbedrijf onderbenut blijft. Door dit te faciliteren zal Europa een innovatiestimulerende omgeving moeten verkrijgen.

6. Ontwikkelen internet vaardigheden bij burgers
Uit onderzoek is gebleken dat 30 procent van de Europeanen nog nooit gebruik gemaakt heeft van het internet. Dat is schrikbarend hoog voor een gebied dat gerekend mag worden tot een westerse democratie. Koppel dat aan een steeds ouder wordende gemeenschap en men ziet dat hier zeker aandacht aan besteed moet worden.

7. Aanpakken maatschappelijke problemen
Denk hierbij aan de ontwikkeling van maatschappelijke diensten (onder andere overheden en zorg) maar ook het culturele erfgoed dat bewaard moet blijven voor de toekomstige generatie en de algehele milieu problematiek.

De digitale agenda is een zeer ambitieus initiatief dat voor het werken in de cloud enorm veel (commerciële) mogelijkheden biedt. Uiteraard kan een overheid dit niet alleen en zijn er initiatieven in Nederland en Europa gaande die de overheden hierin bij willen staan. Onder andere EuroCloud is een stichting die tot doel heeft cloud computing in Nederland en Europa te bevorderen, precies in lijn met de digitale agenda.

En uiteraard zou het helpen dat wij, als Europeanen, eens niet naar Amerikaanse online-oplossingen zouden kijken, maar naar alternatieven van Europese makelij. Ze zijn er wel degelijk, alleen vrij lastig te vinden, laat staan tegen aanvaardbare prijzen. Ik nodig bij deze dan ook iedere lezer van harte uit, tips met elkaar te delen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Zolang je in amerika een webserver kan huren voor een fraktie van de kosten die dat in europa brengt zal dat gedaan worden. Bijvoorbeeld een ecommerce-oplossing, in amerika $ 6,- per maand in duitsland heb ik daar minimaal EUR 25 voor nodig, en dan praten we over het eenvoudigste van het eenvoudigste.
Tweede punt is dat de schaar tussen arm en rijk steeds verder uit elkaar gaat, de meeste hebben toch liever te eten en een dak boven hun hoofd als internet.
Dat oost europa achter loopt waag ik te betwijfelen, Tsjechie en Slowakije zeker niet, daar geldt de wet van de remmende voorsprong, die hebben Oostenrijk allang ingehaald.
Het is een interessant initiatief maar of dat cloudcomputing aantrekkelijker maakt geloof ik niet vanwege de juridische aspekten als je met regelgeving van 27 verschillende staten te maken krijgt en je niet weet waar je gegevens in die cloud liggen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-12-20T15:14:00.000Z Maurice van der Woude
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.