Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Van MDM naar Enterprise Mobility Management

De trend mobility is niet meer weg te denken in de corporate markt. VMware heeft een onderzoek gedaan naar bring your ownd device en mobility. Hierin is een nieuw soort medewerker genoemd, die zijn mobiele apparaat gebruikt om effectief te werken en innovatie na te jagen. VMware noemt dit de 'Mobile Rebel with a cause'.

Uit ditzelfde onderzoek is gebleken dat de groei van mobiele devices niet tegen te houden is en dat de beheer en security uitdagingen alleen maar groeien. Bovenaan de top vijf wensen van Nederlandse medewerkers staat met 44 procent toegang tot email vanaf mobiele apparatuur en als tweede met 36 procent toegang tot het intranet. Nu wil ik hier niet het onderzoek van VMware behandelen, maar duidelijk is wel dat mobility meer is dan een trend. Maar hoe gaan we zorgen dat email (contacten en calendar) en intranet veilig kunnen worden benaderd.

Voor de email is een standaard oplossing van Microsoft met Exchange Active Sync (EAS) natuurlijk mogelijk. Het is een eenvoudige manier om email, contacten en calendar beschikbaar te krijgen op de smartphone en tablet. Via de policies kan security toegevoegd worden. Het is mogelijk een wachtwoord te verplichten en ook een device wipe (leegmaken van het apparaat) uit te voeren. Dit moet echter vanuit de organisatie duidelijk worden aangegeven bij de gebruiker, anders wordt er ook onaangekondigd privé data verwijderd. Ook is het mogelijk encryptie te verplichten op het device. Maar net zoals voor mobile device management (mdm) heb je een third party oplossing nodig. Ook attachments in de email zijn niet beveiligd als deze via een andere app worden geopend. Daarnaast is toegang via een veilige browser naar het intranet niet mogelijk. Kortom, EAS is eigenlijk te beperkt voor een echte mobility oplossing.

Op dit moment zijn er veel mobile device management oplossingen op de markt. Zo staan zowel MobileIron, Airwatch, Citrix oplossing als Good Technologies in de leader quadrant van Gartner voor mdm. Maar zijn alle oplossingen nog als mdm te benoemen? En is mobile device management nu wel waar het om draait voor de nieuwe 'Mobile Rebel'? Dezelfde 'Mobile Rebel' heeft namelijk vaak zijn eigen apparatuur bij zich, de allernieuwste iPhone, Nokia Lumia, Samsung Galaxy of iPad. Is device management dan nog van belang? Of is het veel belangrijker de toegang tot de bedrijfsapplicaties te beveiligen en bij voorkeur zelfs encryptie toe te passen op alle corporate data en applicaties?

Mijn inziens wordt het beheer van devices, mobiel of vast, veel minder van belang. Het beschikbaar stellen van de juiste apps op het juiste device is de toekomst van ict en ict-beheer en support. Een oplossing die de 'eigen' infrastructuur ontsluit en onafhankelijk van device en besturingssysteem werkt, is de enige oplossing voor de 'Mobile Rebel'. Hiermee is ook niet mobile device management waar het om draait, maar gaat het om enterprise mobility management. Hierbij gaat het niet om beheer van het device, maar om beheer van de enterprise mobility management-oplossing en de ondersteuning van de 'Mobile Rebel' (gebruiker).
x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Fred,
Leuk om weer op dit artikel terug te komen. Een uitgebreide versie hadden we al op:

http://www.computable.nl/artikel/achtergrond/mobility/4633076/1277034/byod-heeft-veel-onzichtbare-kanten.html

Het concept van "juiste apps op het juiste device" is ook niet eenvoudig te realiseren. Dit concept kent een ontwerp die in MEA (mobile enterprise application platform) beschreven is {staat ook in dit artikel}
Verder, als je je diensten via apps wilt aanbieden dan heb je ook ander soort uitdagingen. Apps moet je ook schrijven en onderhouden voor verschillende besturingssystemen (iOS, Android, Windows en misschien wat exotische dingen in de toekomst)
In ieder geval we zullen de komende jaren grote wijzigingen zien in de applicatiearchitectuur van bestaande applicaties en ook vooral van de nieuwe applicaties. Deze applicaties zullen de label krijgen als "Cloud-Ready)
In deze vorm zullen deze applicaties anders geschreven zijn, niet meer aan de onderliggende hardware gebonden zijn en ook geschikt zijn voor een hybride gebruik [op mobile devices en ook desktop]

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-11-18T10:34:00.000Z Fred van Slooten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.