Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief

Software grijpt de macht

27 juli 2015 - 13:545 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Roy Mikes
Roy Mikes

It werd in het verleden voornamelijk gedreven door hardware. In de hardware-laag was nu eenmaal de intelligentie geplaatst en de software moest maar zorgen dat het compatibel was met de hardwareketens van een it-infrastructuur. Die tijd is inmiddels voorbij. Koning Hardware is inmiddels op leeftijd geraakt en van zijn troon gestoten door Keizer Software.

De transitie van hardware gedreven it naar software gedreven it is een logisch gevolg van de steeds snellere adoptie van de cloud. Software gedreven, ook wel software defined genoemd, zal de komende jaren hoog eindigen in de buzz-woorden top tien. Na cloud is dit een ‘hype’ aan het worden. Een logisch gevolg, aangezien beiden onomstotelijk met elkaar verbonden zijn. Zonder de flexibiliteit van software kom je natuurlijk nooit in die mooie wolken.

De laatste jaren zien we dat het eigenaarschap zich verplaatst heeft van it naar de business. Organisaties innoveren inmiddels zo snel dat de it dit maar moeilijk kan bijhouden. It is gedreven om tegen zo laag mogelijke kosten de infrastructuur in stand te houden. De business heeft zijn focus op compliancy en een time-to-market-benadering. Waar de business verschuift naar een it-as-a-service (ITaaS) model, heeft it te maken met ontwikkelingen van nieuwe rollen waarbij automation, orchestration, service levels en on-demand belangrijker worden. Tijd voor verandering dus. Tijd voor software!

Wat is het nu precies

Bij een software defined data center (sddc) is de gehele infrastructuur gebaseerd op software. Maar wat houdt dit nu precies in? Software defined zorgt ervoor dat alle hardware en technologie vanuit één centrale management- en regielaag inzichtelijk is, aangepast en beheerd kan worden. Alles wordt één logisch geheel.

Het maakt bij software defined niet meer uit waar je je hardware vandaan haalt. Dit levert natuurlijk extra flexibiliteit op en zorgt ervoor dat de welbekende hardware ‘vendor lock-in’ aan het verdwijnen is. Echter mogen we niet vergeten dat onze data uiteindelijk op hardware landt. In zekere zin creëren we hier een platform waar we simpelweg een andere discussie gaan voeren over hardware.

Wat is er nu allemaal al software defined?

Al meer dan een decennium lang virtualiseren we servers in datacenters. Bij server virtualisatie wordt er een software laag, de hypervisor, geplaatst tussen de fysieke server en het besturingssysteem. Dit heeft als doel de efficiëntie, flexibiliteit en het beheer van de server resources te verbeteren. Tot voor kort was virtualisatie beperkt tot servers. Inmiddels behoren ook netwerk- en storage-virtualisatie tot de softwarelaag. Deze lagen vormen gezamenlijk het software defined data center (sddc).

Software defined storage

Storage virtualisatie maakt het mogelijk om virtuele machines te verplaatsen naar verschillende geografische locaties met weinig tot geen onderbreking. Als er een probleem ontstaat op één locatie, dan kunnen deze virtuele machines volledig automatisch of door een storage administrator verplaatst worden. Software defined storage (sds) heeft het potentieel om de beschikbaarheid naar een ander niveau te brengen door steeds beter bestand te zijn tegen uitval of calamiteiten.

Vandaag de dag is storage virtualisatie uitgegroeid tot een nieuwe standaard binnen datacenter-omgevingen. Storage op commodity servers  welke vanuit één logische management stack aangesproken wordt. Of software defined storage waarbij een virtualisatielaag op de bestaande storage infrastructuur wordt aangebracht. Zodat het management van de traditionele storage silo’s afneemt en mogelijke migratieproblematiek niet meer aan de orde is, omdat de ‘storage dozen’ met weinig tot geen inspanning vervangen kunnen worden.

Software defined networking

Netwerk virtualisatie is al vele jaren beschikbaar. Met virtuele lan’s (vlan’s) worden workloads gesegmenteerd op basis van de business unit, type toepassing, data gevoeligheid en prestatiekenmerken. Netwerkbeheer was altijd complex en vaak ook niet flexibel en dynamisch genoeg.

Software defined networking (sdn) brengt een virtualisatielaag over alle fysieke servers aan. Ook hier zal net als bij software defined storage alles als één logisch geheel acteren. Hierdoor kun je bandbreedte aan elkaar vastplakken en netwerkpoorten snel en flexibel naar boven of naar beneden schalen. Migraties worden zo een stuk makkelijker, omdat je de intelligentie onderbrengt in de software laag in plaats van in de hardware laag.

Van ‘die-hard’ naar softie en wat nu

Wat gaat de toekomst ons brengen? Dat blijft altijd lastig in te schatten. Helaas kunnen we nog niet in de toekomst kijken en beschikken we alleen in films over een glazen bol. Wij verwachten dat Software defined een steeds grotere rol gaat spelen. Dit wordt veelal gedreven door de adoptie van de cloud. Steeds meer bedrijven willen de eigenschappen van cloud terugzien in hun eigen it-omgeving.

Flexibiliteit, schaalbaarheid, inzicht, kostenverlaging en dynamiek worden steeds belangrijker voor organisaties. Maar hoe pak je dit nu goed aan? Je kan dit in een ‘big bang’ scenario doen. Ideaal voor nieuwe (applicatie) omgevingen. Ook past een gefaseerde aanpak goed. Zelf kiezen waar, hoe en op welke schaalgrootte je begint heeft zo nu en dan ook zijn voordelen. It moet vooral innoveren!

Roy Mikes, senior partner systems engineer bij EMC

(Deze bijdrage is geschreven in samenwerking met Ruud Mulder)

Wie is Roy Mikes

Roy Mikes is sinds 2014 werkzaam bij EMC en heeft meer dan vijftien jaar brede kennis en ervaring in de it met focus op virtualisatie, storage en cloud architecturen. Vanuit zijn rol als senior partner systems engineer ligt zijn focus op Technical Sales Enablement en is hij verantwoordelijk voor pre-sales activiteiten en go-to-market strategieën binnen de channel. Mikes streeft naar de meest loyale en zelfvoorzienende EMC Partner SE community in de industrie.

Meer over

Hypervisor

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    22 reacties op “Software grijpt de macht”

    « Oudere reacties
    1. Will Moonen schreef:
      3 augustus 2015 om 06:58

      Ow ja – was nog een ding vergeten: Mendix en “the wonderful, wonderful cat” is een veelvoorkomende combinatie…

      Hoewel ik “the wonderful, wonderful cat” enige tijd later wel eens vervangen zie worden door “de doos van Pandora”…

      😉

      Login om te reageren
    2. Louis Kossen schreef:
      11 augustus 2015 om 09:06

      @Wil Ik kan me helemaal aansluiten bij het eerste deel van je reactie, terughoudendheid met de inzet van nieuwe tools voor beheer in dit geval of als het bijvoorbeeld om ontwikkeling gaat het inzetten van nieuwe onwikkelomgevingen, tools of het gebruik van weer die nieuwe hippe lib.

      Ik heb ook een tijdje gewerkt in een omgeving waarin Jira gebruikt werd en het probleem wat ik zag dat of het niet goed bijgehouden werd of niet opgepikt door diegene die het zou moeten oppikken. Het heeft alleen zin als het ook werkelijk bij iedere medewerker die plaats in het werk inneemt die het zou moeten innemen. Dat laat zich nog lastig afdwingen. De Eyeshare die je daar noemt, dat klinkt goed.

      Over dat laaste, geen verstand van financieen, dat is niet zo gek als uitvoerende ict’er want anders had je wel boekhouder geweest. Het gaat natuurlijk om het denken om de centjes. Maar laat daar die uitvoerende ict man of vrouw nu heel weinig invloed op hebben. Natuurlijk streef je er als ICT’er naar om vanuit een bestaande situatie op zo handige en eenvoudig mogelijke wijze (en daarmee het voordeligst) het werk te doen. Ik denk dat niet die ict’er de kern van het probleem is maar dat dat op een heel ander niveau zit, daar waar de beslissingen genomen worden.

      Ik het zelf aan de lijve ondervonden bij een grote financiele instelling dat onnodige tientallen miljoenen over de balk werden gegooid terwijl een ‘goedkope’ en behapbare oplossing beschikbaar was. Maar wat een uitvoerend ict’er denkt is irrelevant. We hebben er toch allemaal verstand van.

      Dezelfde verhalen heb ik van vrienden gehoord die in de ICT zitten, en dit ging het bijvoorbeeld om een grote (niet zo geliefde) overheidsinstelling. Leiding gewaarschuwd door de ICT afdeling, doe het niet zo, om het dan toch te doen. Totdat je jaren later op de voorkant van de ochtendkrant terecht komt vanwege het niet werkende systeem en het verspilde geld. Al zijn de verantwoordelijke (inhuur) vogels dan in de regel al gevlogen.

      Daar is ook al veel over gezegd en geschreven hier (elias, veltwijk) over de geldverspilling in ICT land en dan kom ik toch uit op het niveau van de cio’s en de beslissers. En waarom? Daar valt ook nog wel weer een hele boom over op te zetten. Niet voor niets ben ik een groot tegenstander van van het uitbestedingscircus bij de overheid. Met de bijbehorende mechanismes. Dan vraag je er ook om. Kortom, daar speelt de ict’er amper een rol in is mijn mening.

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs