Computable.nl
  • Thema’s
    • Carrière
    • Innovatie & Transformatie
    • Cloud & Infrastructuur
    • Data & AI
    • Governance & Privacy
    • Security & Awareness
    • Software & Development
    • Werkplek & Beheer
  • Sectoren
    • Channel
    • Financiële dienstverlening
    • Logistiek
    • Onderwijs
    • Overheid
    • Zorg
  • Computable Awards
    • Overzicht
    • Nieuws
    • Winnaars
    • Partner worden
  • Vacatures
    • Vacatures bekijken
    • Vacatures plaatsen
  • Bedrijven
    • Profielen
    • Producten & Diensten
  • Kennisbank
  • Nieuwsbrief
man cloud laptop kantoor

De spelverdeler van de wolken

02 april 2016 - 10:194 minuten leestijdOpinieCloud & Infrastructuur
Ruud Mulder
Ruud Mulder

Veel organisaties zitten gevangen op het on-premise eiland. Alles oppakken en naar de wolken brengen is niet altijd mogelijk. Al dat legacy ijzer is erg zwaar en valt uit de wolken direct naar beneden, zeg ik wel eens gekscherend. Maar alles naar 'de cloud' brengen, is dat dan wel zo handig? Want hoe kom je eventueel weer van die roze wolk af? Veel organisaties vergissen zich of, erger nog, verkijken zich op de complexiteit.

“De spelverdeler van de wolken”

Cloud is hoe je het wendt of keert nu eenmaal de toekomst. De afgelopen jaren hebben steeds meer organisaties de overstap naar de cloud of een daar aan gerelateerde propositie gemaakt. Sommige organisaties stapten volledig over, terwijl anderen een meer gefaseerde aanpak hanteren. Dit staat en valt grotendeels met de complexiteit en historie van het it-landschap en de doorlooptijd van de mogelijke transitie. Natuurlijk mag het kostenaspect ook niet vergeten worden. Iets in de wolken stoppen is niet altijd op voorhand beter en goedkoper. Onze ervaring is dat dit ‘case by case’ verschilt.

Leveringsmodellen

Platform,iInfrastructure, back-up, disaster recovery as a service, op eigen locatie (on-premise) of externe locatie (off-premise) zijn kreten waar we de laatste jaren mee om de oren geslagen worden. In onze optiek zijn dit uiteindelijk onder aan de streep allemaal verschillende ‘leveringsmodellen’ van een bepaalde dienst. Het uiteindelijke doel voor veel bedrijven is om een dynamisch, schaalbaar, volledig geautomatiseerd (zero-touch deployment), financieel transparant it-landschap te creëren. Een omgeving die eenvoudig te beheren is waarbij vaak volgens een pay per use model wordt afgerekend. Of deze omgeving nou intern (private), extern (public) of als een mix van beiden (hybrid) wordt beheerd, is steeds minder relevant.

Moet een organisatie een strategische keuze maken voor slechts één smaak: private of public, of is het juist beter om van beiden een beetje te hebben, een hybride omgeving?  De trends in de it-wereld over meerdere decennia, leert ons dat  een ‘one size fits all’-strategie meestal niet opgaat. Het kiezen van één smaak lijkt initieel vaak de oplossing.  Echter, ben je daarmee ook écht klaar voor de komende jaren en is het inzetten van je hele budget op één speler wel zo handig? In onze optiek is hybrid ’the way to go’. ‘Een beetje van jezelf en een beetje van Maggi.’ Dit maakt de uiteindelijke transitie naar een volledige cloud based omgeving een stuk eenvoudiger, overzichtelijker en bovenal realistischer.

Belangrijke zaken

Cloud staat in onze optiek voor flexibel, dynamisch, eenvoudig transparant beheer, waar nodig hoog beschikbaar en betalen naar gebruik/verbruik. Als je dit vertaalt naar de welbekende ‘IT Hype Words’ dan komen termen zoals ‘Agile, Stable, Control, Flexible, Automation en Transparant Costs’ voorbij. Eén cloud-smaak is niet altijd even flexibel en de vraag blijft altijd: Hoe haal ik mijn data en diensten eventueel weer uit die cloud?

Menig organisatie is bekend met ‘Hotel California’-gevoel : ‘You can check-out any time you like, but you can never leave!’ Aan de andere kant: te veel wolken maakt het verhaal onnodig complex en bovendien erg onoverzichtelijk en al snel onbeheerbaar. Een risico is dat  ‘shadow it’ nieuw leven krijgt en een organisatie in korte tijd weer terug bij af is.

Hybrid is the way to go

Als je de nieuwsberichten een beetje volgt, zul je zien dat steeds meer grote organisaties voor een gefaseerde aanpak/transitie kiezen. Dit heeft als voordeel dat je tussentijds je strategie, op basis van eerdere ervaringen, kan bijstellen. Gedurende de transitie naar die mooie ‘roze wolk’ kom je namelijk bijna altijd tot nieuwe inzichten. Niet alles gaat altijd even ‘smooth’ of is precies zoals je vooraf verwacht had.

We zien dat het politiek nog steeds gevoelig ligt om alles naar één externe cloud te migreren. Wil je als organisatie echt alle ‘intellectual property’ buiten de deur zetten? Kan en mag dat wel? De cloud-watervrees overheerst toch meer dan we in eerste instantie denken. Waarom niet beginnen met een gefaseerde aanpak? Is het niet fijn om ‘case by case’ te bekijken of het gras echt groener is in de wolken?

Je ziet op het gebied van hybride cloud ontzettend veel ontwikkelingen. Is het namelijk niet ideaal om de regie in eigen handen te hebben. Om, om even de link met voetbal te maken, een spelverdeler te zijn die vooraf inzicht kan geven in kosten, mogelijke valkuilen en doorlooptijden. Een spelverdeler  die er bovendien voor zorgt dat al die losse wolken vanuit een centrale portal aangestuurd worden ,zodat de organisatie volledig ‘in control’ blijft.

Deze bijdrage heb ik geschreven in samenwerking met Erik Comperen, senior systems engineer bij EMC.

Deel

    Inschrijven nieuwsbrief Computable

    Door te klikken op inschrijven geef je toestemming aan Jaarbeurs B.V. om je naam en e-mailadres te verwerken voor het verzenden van een of meer mailings namens Computable. Je kunt je toestemming te allen tijde intrekken via de af­meld­func­tie in de nieuwsbrief.
    Wil je weten hoe Jaarbeurs B.V. omgaat met jouw per­soons­ge­ge­vens? Klik dan hier voor ons privacy statement.

    Whitepapers

    Computable.nl

    Slimme connectiviteit: de toekomst van bouwen

    Hoe stoom jij jouw organisatie in de bouw en installatie sector klaar voor de digitale toekomst?

    Computable.nl

    De weg van dataverzameling naar impact

    Iedere organisatie heeft data, maar niet iedereen weet hoe je het goed gebruikt. Hoe zet je waardevolle informatie om in actie?

    Computable.nl

    Well-Architected: slim bouwen en beheren in de cloud

    Een paper met concrete handvatten om cloud-architectuur naar een hoger niveau te tillen.

    Meer lezen

    Gebouw TU/e
    ActueelCloud & Infrastructuur

    TU/e vervangt vpn en voegt mfa toe na cyberaanval

    ActueelCloud & Infrastructuur

    Kort: Eigen ai-assistent Amsterdam, NIS2-manager Atos, DSA-check ACM en…

    Quantum
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Nieuwe Cisco-netwerkchip brengt quantum-internet dichterbij

    kaasschaaf
    ActueelCarrière

    VodafoneZiggo schrapt 400 banen

    cybercrime
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Rijkswaterstaat moet vaart maken met beveiligen van bruggen en sluizen

    Bord van Mediamarkt
    ActueelCloud & Infrastructuur

    Mediamarkt licht ‘onbeperkte’ cloudopslag van eigen telecommerk toe

    17 reacties op “De spelverdeler van de wolken”

    « Oudere reacties
    1. Ruud Mulder schreef:
      6 april 2016 om 13:02

      @ Will,

      Ik doel ook op een hybride aanpak zodat je het naar buiten kan zetten maar ook weer terug naar binnen kan halen wanneer je het maar wilt. Flexibiliteit is key. Ik ben daarom zoals eerder gezegd nog geen voorstander van een cloud all in strategie.

      Een hybride aanpak kan je natuurlijk pas bereiken als je beschikt over de karakteristieken van de cloud ( portal/service catalogus , automation/orchestration, self service, chargeback en een broker functionalitieit ). Juist die broker functionaliteit is van belang om te kijken of on premise(s) of off premise(s) the way to go is. En alleen dan heb je voldoende inzicht en regie tussen al die wolken.

      Login om te reageren
    2. Cloudia schreef:
      6 april 2016 om 21:37

      ik mis een belangrijk element in dit ’trending’ verhaal over Hybrid Cloud en het tot stand komen van een echt goede dienstverlening bij de klant, maar voel ‘m wel aankomen kijkend naar de interactie tussen de schrijver en de heren die reageren….; ‘Co-Create’!
      🙂

      Login om te reageren
    3. René Civile schreef:
      7 april 2016 om 07:23

      @ Will
      Dank voor je reactie. Ik zal mijn standpunt ietwat verfijnen/toelichten

      Op het moment dat iemand voor mij stelt, zakelijk dan wel privé, dat ‘iets’ … ’the way to go…’ zou betreffen, dan kijk ik even verder want dat betekend in allereerste aanleg dat ik mijn portemonnee kan gaan trekken.

      Ik heilig nog steeds de stelling, dat draag ik ook met verve graag uit, dat IT ICT een geweldig vehikel is besparingen te bewerkstelligen. Dat is namelijk DE voorwaarde om te implementeren. Dat neem ook met zich mee de kunst van het niet uitgeven.

      Er is wat mij betreft nog zeer veel te winnen/verdienen zonder al die aaaaaasssss door gewoon nuchter naar de bestaande spullenboel te kijken en daar eerst eens op heldere en nuchtere wijze te streven naar een hoger rendement in het uitnutten van wat er al staat.

      Als er al sprake is van ‘legacy’, dan zie ik dat vooral als een gemiste kans van de aanwezige IT ICT professionals die een dergelijke situatie hadden moeten voorkomen door proactief te zijn en niet alleen te kijken naar eigen discipline en toko. IT ICT is wat mij betreft standaard nog steeds over de grenzen van je eigen discipline heen kijken naar het voorkomen van….

      Klaarblijkelijk een steeds schaarser wordend commodity.

      Kijk naar de universele wetmatigheden waar IT ICT aan is onderworpen en er valt nog steeds heel veel te winnen.

      Login om te reageren
    4. Wie Roept Mij schreef:
      7 april 2016 om 14:56

      Cloudia,
      Term co-create heb ik lange tijd niet meer gehoord omdat deze vervangen lijkt te zijn door ‘ontzorgen’ met de SLA’s van een contractuele dienstverlening die op basis het achterhaalde systeem denken van Maarten Looijen voor muren in de driehoek van functioneel-, applicatie- en technisch beheer zorgde.

      Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij deelnemers invloed hebben op het proces – altijd lastig als je dit uitbesteed hebt – om middels dialoog (feedback-loops) de ‘common ground’ te vinden voor het (eind)resultaat en de verantwoordelijkheid hierin te delen, zeg maar zoiets als DevOps.

      The Theory of Constraints (ToC) applies to adaptation of DevOps – the single constraint is the inherent aversion to change from departments within the enterprise.

      De hybride cloud gaat om het voortschrijdende inzicht aangaande plaatsing van een workload op basis van meten is weten. Kwaliteit is GEEN momentopname omdat ALLE factoren in de formule Q = P x A door technologische, organisatorische of maatschappelijke ontwikkelingen kunnen veranderen.

      Login om te reageren
    5. EdeHaan schreef:
      14 april 2016 om 09:46

      @ Ruud Mulder.
      Pas in de reacties geef je aan dat dit deel 1 van een 3-luik is. Daar had je mee moeten beginnen. Liefst met “inhouds-opgage”. Nu lok je de negatieve reacties eigenlijk zelf al uit. En dat lijk je ook al te weten. Waarom ben je dat niet voor? Communicatie, communicatie.
      Oh, en liefst niet in de cloud, maar gewoon onder eigen controle. Eventueel met goed beveiligde remote toegang.

      Login om te reageren
    6. Ruud Mulder schreef:
      14 april 2016 om 18:35

      Edehaan,

      Goed punt. Ik had het stuk al eerder geplaatst op de EMC NL blog. Daar stond het wel in. Ik denk dat het met het doorplaatsen van het artikel weg gevallen is.

      https://emcblog.nl/business/de-spelverdeler-van-de-wolken/
      https://www.linkedin.com/pulse/de-spelverdeler-van-wolken-ruud-mulder?published=u

      Login om te reageren
    7. Wie Roept Mij schreef:
      14 april 2016 om 22:58

      Ruud,
      Reactie van E. de Haan is nogal eenzijdig, zo verwacht hij een ‘breng plicht’ van informatie middels een leeswijzer via de inhoudsopgave maar wil hij dit wel allemaal onder eigen controle houden. En dat is best lastig als harmonieuze relaties om de boodschap te versterken alleen nog maar witte schapen oplevert op open fora terwijl de negatieve reacties in de feedback-loop je leren dat er ook nog 50 tinten grijs zijn;-)

      Login om te reageren
    « Oudere reacties

    Geef een reactie Reactie annuleren

    Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.

    Populaire berichten

    Meer artikelen

    Footer

    Direct naar

    • Carrièretests
    • Kennisbank
    • Planning
    • Computable Awards
    • Magazine
    • Abonneren Magazine
    • Cybersec e-Magazine

    Producten

    • Adverteren en meer…
    • Jouw Producten en Bedrijfsprofiel
    • Whitepapers & Leads
    • Vacatures & Employer Branding
    • Persberichten

    Contact

    • Colofon
    • Computable en de AVG
    • Service & contact
    • Inschrijven nieuwsbrief
    • Inlog

    Social

    • Facebook
    • X
    • LinkedIn
    • YouTube
    • Instagram
    © 2025 Jaarbeurs
    • Disclaimer
    • Gebruikersvoorwaarden
    • Privacy statement
    Computable.nl is een product van Jaarbeurs