Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

PaaS-database biedt applicaties mogelijkheden

Cloud datacenter

Voor ontwikkelaars die werken in DevOps-teams kunnen databases nogal eens hoofdbrekens opleveren. Voor de continue ontwikkeling en implementatie van applicaties, voor zowel interne als externe gebruikers, worden databases aangemaakt. Ieder project waar specifieke applicaties voor nodig zijn, heeft ook een nieuwe database nodig. Het aantal databases loopt hierdoor al gauw uit de hand. Daarbij zijn de ontwikkelaars verantwoordelijk voor het onderhoud, waar specifieke kennis voor nodig is. Het steeds opnieuw creëren en onderhouden kost veel tijd, waardoor developers minder tijd kunnen besteden aan het daadwerkelijk ontwikkelen van applicaties.

Een mogelijke oplossing hiervoor is PaaS DataBase (PaaS DB). Ontwikkelaars krijgen hiermee toegang tot de onderliggende databases van applicaties. Zo kunnen zij applicaties ontwikkelen die aansluiten op de specifieke behoeften van de gebruikers, terwijl ze niet worden belast met het volledige onderhoud van de databases. Het basisonderhoud, waaronder het back-uppen, is onderdeel van de PaaS DB-service en wordt dus uit handen genomen.

Database as a Service

Onder cloud computing worden meestal slechts drie vormen onderscheiden: Software as a Service (SaaS), Infrastructure as a Service (IaaS) en Platform as a Service (PaaS). PaaS DB biedt echter iets extra’s en valt onder de Database as a Service (DBaaS). Deze service komt het meest overeen met PaaS, maar bevat een belangrijk verschil. Bij een Database as a Service hebben ontwikkelaars toegang tot de onderliggende database waardoor zij zelf een databasetechnologie kunnen kiezen die aansluit op de te ontwikkelen applicaties. Bij een PaaS is de ontwikkeling en implementatie van applicaties onderdeel van de service en hebben ontwikkelaars hier geen invloed op. PaaS DB biedt de mogelijkheid op grote schaal te automatiseren. Applicaties worden op maat ontwikkeld en verplaatst naar de cloud. Hierdoor zijn applicaties in hoge mate en op aanvraag beschikbaar, zonder dat de ontwikkelaars worden belast met het onderhoud van de onderliggende database.

PaaS DB biedt onder meer controle over database-opties, zoals SQL, MySQL, PostgreSQL, MariaDB, NoSQL en HBase. Daarnaast bevordert het de controle in de productie-omgeving, waar hoge beschikbaarheid van diensten van cruciaal belang is. PaaS DB is onder meer beschikbaar voor MySQL en PostgreSQL.

Voorbeelden van diensten die databases, gehost binnen de PaaS DB-oplossing, bieden, zijn:       transactionele applicaties zoals e-commerce websites, mobiele applicaties gehost in de cloud en beheer van digitale bestanden. Andere voorbeelden zijn data-archivering en analyse en snelle ontwikkelomgevingen.

Toekomst

Naar verwachting verandert de cloud-markt de aankomende tijd aanzienlijk. Bedrijven krijgen te maken met een veelvoud aan behoeften vanuit gebruikers en ontwikkelaars, zoals een verbeterde snelheid en een snellere time-to-time market voor ontwikkelaars. PaaS DB is een volgende stap in een beginnende digitale revolutie.

Alberto Wieske, business development manager Nederland en België bij OVH

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-03-13T13:58:00.000Z Alberto Wieske


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.