Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datacenter klaar voor de toekomst?

Computable Expert

Ruud Koster
EMEA Server Portfolio Business Manager, DELL BV. Expert van Computable voor de topics Cloud Computing, Infrastructuur en Datacenters.

Laatst bracht ik mijn auto naar de garage voor groot onderhoud. Omdat hij niet dezelfde dag klaar was, kreeg ik vervangend vervoer mee. Vanwege mijn gezinssamenstelling heb ik een ruime auto, maar de leenauto was een veel kleiner model. Omdat ik de auto alleen voor het vervoer van en weer naar de garage nodig had, was dat geen probleem. Sterker nog, de auto voldeed hier prima voor.

Dit is ook een trend die je momenteel in het it-landschap ziet. It-afdelingen en -organisaties moeten steeds meer in dienst staan van de business en zijn niet meer de faciliterende afdeling die ze jarenlang waren. Ze dienen bij te dragen aan het bedrijfsresultaat. Hierdoor is de trend ontstaan dat it ook steeds flexibeler ingezet wordt. Als morgen in de top van het bedrijf wordt besloten een marketingcampagne te gaan draaien voor een nieuw product, dan dient it overmorgen al klaar te zijn om hiermee van start te gaan. De flexibiliteit die wordt geëist van infrastructuren groeit dus enorm.

Burst

Veel van die flexibiliteit is gelukkig al opgevangen door cloud. Met name de public cloud zorgt ervoor dat een dergelijke 'burst' kan worden opgevangen. Ook het bijbehorende kostenmodel, wat uiteindelijk onderdeel wordt van de marketingcampagne in dit voorbeeld, is zeer voorspelbaar. Waar de flexibiliteit echter nog wel kan groeien (met name rondom bepaalde type workloads) is binnen het eigen datacenter van bedrijven. Iedereen is inmiddels bekend met virtualisatie, maar tot voor kort was deze virtualisatie beperkt tot de serverlaag. De opslag- en netwerksilo’s daarnaast hadden vaak wel kenmerken van virtualisatie, maar waren proprietary en gelimiteerd, zeker wat betreft de integratie met de totale infrastructuur.

Start-ups en bestaande softwareleveranciers zagen dit gat in de markt en het software defined datacenter (sdx) was geboren. Het sdx zorgt voor een sterke ontkoppeling door middel van virtualisatie van de hardware infrastructuursilo’s (servers, netwerken en opslag) en de daarboven werkende functionaliteit en workloads. Dit om een optimale flexibiliteit voor de organisatie te creëeren.

Meegroeien met trends

Met behulp van een 'converged infrastructure' en een gezamenlijke managementtool wordt de werkzaamheid binnen het sdx geoptimaliseerd. Door het invoeren van een sdx bereikt de organisatie dus een hoge mate van innovatie, flexibilteit, minder infrastructuur alsmede een hoge mate van deployment. Je weet niet hoe it er morgen uitziet, je sdx kan altijd meegroeien met nieuwe trends.

Maar hoe zit het dan met private cloud ? Heel simpel, sdx kan onderdeel worden van een private cloud strategie, maar een private cloud kan ook (gedeeltelijk) via sdx geleverd worden. Het uiteindelijke doel is hetzelfde: zorgen dat de organisatie klaar is voor morgen.

Wat zijn de eerste stappen naar een sdx? Begin met standaardisatie waar mogelijk. Werk met open ecosystemen. Houd het modulair. Dit leidt naar een hoge mate van flexibiliteit, betere samenwerking tussen systemen en een betere beheersbaarheid. Op die manier is er altijd wel een auto beschikbaar die op het juiste moment voor het juiste type vervoer kan zorgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Helder artikel, Ruud.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2014-12-29T11:45:00.000Z Ruud Koster
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.