Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Flash-storage binnen 2 jaar datacenterstandaard

Computable Expert

Marco Alink
Pre Sales technisch consultant, X-ICT. Expert van Computable voor het topic Datacenters.

De datacenterwereld is de afgelopen twee jaar in de ban van flash. Het opslagmedium is inmiddels volwassen genoeg dat het steeds meer in datacenters wordt toegepast. De cloud-omgeving van onze eigen datacenters is de afgelopen maanden zelfs helemaal overgezet naar full flash. Zou de grote flash-transitie in het datacenter de komende twee jaar plaatsvinden, of blijft er ruimte voor hybride-oplossingen met spinning disk?

De moderne solid-state drive, gebruik makend van flash-storage, is nog relatief jong. De technologie is echter verregaand superieur aan de spinning disk, met een i/o-performance die vele malen beter is en snellere responstijden biedt. Ook is er veel minder stroom nodig voor een flash-storage array, waardoor er meer opslag past op een vierkante meter. Daar komt nog bij dat een spinning disk array veel meer warmte afgeeft dan een flash-array. Er kan hierdoor aanzienlijk bespaard worden op koeling en stroomvoorziening. En last but not least, flash arrays hebben geen bewegende delen en gaan daardoor minder snel stuk. Waarom zijn we, ondanks al die voordelen, niet veel eerder overgestapt op flash in het datacenter?

Prijs-per-gigabyte

Eigenlijk is er maar één belangrijke reden waarom flash tot nu toe nog niet overal wordt toegepast: de prijs. Flash-arrays zijn, ook vandaag nog, per GB opslagruimte duurder dan spinning disks. En in storage-land is de prijs nog altijd een belangrijk, zo niet het belangrijkste, argument. Om die reden waren de afgelopen jaren vooral ook hybride-oplossingen populair. Hot data en storage-intensieve applicaties maken daarbij gebruik van flash, terwijl opslag die minder performance vraagt opgeslagen wordt op traditionele harddisk. Full flash was alleen weggelegd voor enterprises die sneller de voordelen voor het beheer zien door hun schaalgrootte. Full flash bleef echter wel buiten het bereik van het mkb.

De prijs van flash-storage daalt echter gestaag. Er komen steeds meer aanbieders, de techniek wordt beter en de productie vindt op een steeds grotere schaal plaats. De verwachting is dat de spinning disk uiteindelijk in onbruik gaat raken en dat flash de standaard gaat worden. Maar wanneer dit moment komt, weet niemand. Er worden in elk geval nog voldoende hybride storage-oplossingen gelanceerd.

Beheervoordelen

Ik denk dat de flash-transitie wel eens sneller gaat komen dan wordt verwacht. Prijs is namelijk niet meer de enige factor die telt. Veel belangrijker is bijvoorbeeld het feit dat bedrijfs-it steeds vaker in externe datacenters wordt gehost. Hiervoor zijn optimale storage-prestaties met minimale latency nodig. En datacenters hebben, in tegenstelling tot hun klanten, wel de juiste schaalgrootte om flash-storage op een economisch rendabele manier in te zetten.

Daarnaast zorgt de digitalisering van allerlei bedrijfsprocessen en dienstverlening ervoor dat er steeds meer behoefte is aan hoogpresterende cloud-applicaties en storage. Of het nu gaat om klantcontact, contractverwerking of samenwerking, al die diensten profiteren van flash-storage. Steeds meer bedrijven zullen zich de komende jaren willen onderscheiden met behulp van SaaS-applicaties. De vraag naar hoogpresterende clouds op basis van flash-storage zal daardoor alleen maar stijgen.

Het it-landschap van organisaties wordt steeds complexer en zij kiezen in toenemende mate voor cloud-infrastructuren met minder beheerlast. De afweging all flash of hybride ssd/hdd is een rekensom die bedrijven voorlopig zeker zullen blijven maken voor it in eigen beheer. Maar als zij voor een uiterst concurrente prijs full flash kunnen gebruiken in het datacenter, dan is de keuze snel gemaakt. Het zou me niet verbazen als over een jaar of twee flash-storage de standaard is. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ben het eens met je stelling maar niet eens met je onderbouwing. De voornaamste reden van de toename van flash storage als de standaard is massive use van data deplucation integratie in he Storage solution. Door deze techniek wordt er eenmalig geschreven naar flash (Kan MLC en TLC zijn) en worden daarna slechts alleen nog maar reads uitgevoerd op het geschreven deel. Door de aanzienlijk lagere prijs van MLC en TLC technieken tov de tot voor kort geldende enterprise techniek SLC wordt het gebruik van Flash steeds interessanter. Het bezwaar was altijd namelijk bij traditionele storage oplossingen dat MLC en TLC flash niet bedrijfszeker genoeg waren maar door het wegvallen van de "herschrijfbaarheid" is dit argument niet meer relevant.

Flash-only storage heeft voorlopig nog geen toekomst, zeker niet in 2 jaar, de groei van alle data kan niet blijvend worden opgevangen door de groei van Flash, daarvoor is flash te duur, ook met tegenwoordige (best indrukwekkende) dedupe en compressie.

Tiering op HD en zelfs tape zal voorlopig nodig blijven, zelfs Google gebruikt nog Tape in hun datacenter, en dat heeft alles te maken met de prijs/gb.
Ik zie het daarnaast ook niet gebeuren dat een professionele organisatie in afzienbare tijd overweegt zijn archieven op SSD te bewaren.

Flash heeft zeker de toekomst, maar zal voorlopig met een plekje genoegen moeten vinden tussen RAM en HDD, waarbij de meest bruikbare vorm hybride zal zijn.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-06-03T09:50:00.000Z Marco Alink