Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Je gaat het zien als je het doorhebt'

De Cruijffiaanse wijsheid van de titel gaat om inzichtelijkheid. Als het om een kostenefficiëntie in opslag gaat, dan tonen verschijnselen zich niet altijd binnen de context van de gebuiker. Het is vergezocht maar de zoektocht naar het bonnetje van Teeven lijkt hierin systemisch.

Het is tenslotte dus gebruikelijk dat als de eigenaar de trap omhoog neemt in de organisatie het bonnetje de trap naar de kelder neemt, waar het dan vervolgens verweesd achterblijft. Maar door de toenemende populariteit van moderne datasynthese middels de hype van big data zal koude data echter steeds vaker een heet hangijzer worden, op meerdere manieren.

Onaangename spanningen

Nu heb ik geen verstand van voetbal en weet alleen dat je uitkomst van het spelletje vooraf kunt bepalen als je met de spelers afspraken maakt. Betreffende de problematiek van data is dat een heikel punt, de prijserosie van opslag gaat namelijk niet snel genoeg om de groei in data volumes bij te kunnen houden. En datzelfde geldt voor prestaties als we overwegen dat veranderlijke datakarakteristiek van koud naar warm en vice versa voor hotspots binnen de data architectuur zorgt, omdat dit een controverse is binnen storage tiering.

Het idee van automatic storage tiering (ast) is gericht op het verlagen van de opslagkosten door data te laten weg zakken. De zoektocht naar het bonnetje is dus een afwijkende vraagstelling. En iets dat meestal ook niet verteld wordt, is dat degradatie naar goedkopere maar langzamere disks impact heeft op het back-up window. Nu toont de uitleg over het bonnetje van Teeven hier een paradoxale tegenstrijdigheid, zoiets als elke nacht een back-up maken van internet, maar er nooit naar kijken.  

Naast de tegendraadse datakarakteristiek van koude data die voor hotspots zorgt in de data-architectuur moeten we zeker ook niet de verandering van 'All People Seems To Need Data Processing' vergeten. Om online de maatschappij te blijven voeden wordt het steeds moeilijker om voldoende stroom het datacentrum in te krijgen. En ironische opmerking van Larry Page dat software elke acht maanden met 50 procent vertraagd zegt genoeg, om nog een beetje snel alle antwoorden te kunnen vinden is een zoekmachine met de omvang van Google nodig.

Toekomstvast

Zolang het grootste deel van de tco-ijsberg nog onder water blijft door het loketdenken van uitbesteding, blijft de business denken dat informatie die naar tape (cloud) is geschreven niet meer tot de organisatie behoord. Voorbeeld van Veel Vergeten Data-jongens is één van de velen waarin ik hun het handelen niet kwalijk neem, want uiteindelijk was de 22 eurocent-oplossing maatschappelijk verwerperlijker. Het gaat om ontkenning ervan, waarbij koude data voor de welles-nietes discussie zorgt. Je gaat het zien als je het doorhebt, want laat ik zeggen dat in de data architectuur sprake is van de wet van Murphy:

if there's more than one way to do a job and one of those ways will end in disaster, then somebody will do it that way"

Effectiviteit van laagjes toevoegen blijkt niet efficiënt te zijn als we kijken naar snijverlies in de vorm van parity/spares, waardoor kosten per bruikbare terabyte stijgen. En oligopolisten dempen het verlies van een prijserosie op de informatiedragers door licenties, waardoor de opslag duur blijft, zoals de overheid waarschijnlijk alleen maar de schrijfkosten verhoogd.  
 
Wordt vervolgd…..

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Ewout, laat die vervolging maar achterwege en geef antwoord op deze vragen: Wat denk je te bereiken met deze opinie? En voor wie schrijf je deze?

De gemiddelde beslissingsnemer kan hier werkelijk niets mee en ik ook niet.

In dit geval: Ik zie hem niet.

Wat betreft 'Nu heb ik geen verstand van voetbal en weet alleen dat je uitkomst van het spelletje vooraf kunt bepalen als je met de spelers afspraken maakt.' Dat is een erg cynische en beperkte kijk. Kijk een keer naar de film Moneyball, daar vertrouw ik meer op.

Kom op man, je kan veel beter dan dit.

@Henri
Ewout schetst hier de grenzen van de groei van data in termen van prijs en prestatie. Dat kan interessant zijn voor CIO's die nadenken over big data en eens een wat anders willen horen dan het cliché-gejuich.
Het 'bonnetje van Teeven' is een stijlkenmerk dat we al eerder hebben gezien en wordt hier wederom nuttig ingezet ter illustratie.

Verder heb je een vreemde interpretatie van het begrip cynisme. Op het gegeven citaat is namelijk niets aan te merken.

@Henri
Als de gemiddelde beslisser een business unit manager is dan begrijp ik ondanks argumentum ad hominem je reactie. CIO's zien echter dus een groeiende behoefte aan opslag en krimpende budgetten en de 'global warming' van data als gevolg van jouw geliefde film 'moneyball' met het idee van Big Data.

Mogelijk ontgaan maar leeskosten als schrijfkosten in rekening brengen is een aparte manier van de waarheid brengen, je gaat het pas zien als je het doorhebt. Zolang jij nog de term rekencentrum gebruikt terwijl de rest van de wereld over datacentrum spreekt mis je nog de essentie van de boodschap.

Oja, ik schrijf opinies voor de lezers van Computable en zolang jij nog geen onderdeel van de redactie bent laat ik de beslissing over een vervolg dus niet aan jouw. Beslissers zijn nu eenmaal mensen met beslissingbevoegdheid en dat heb jij in deze dus niet;-)

Beste Ewout, als je dit voor mij, als lezer van Computable, geschreven hebt, wil ik je vragen om je punt duidelijker en meer coherent te formuleren, zodat het voor niet-academici wellicht ook te volgen is.
Zelfs als academicus hou ik er niet van om teksten als zoekplaatjes (waar zitten de verschillen) te lezen.
Het doet me alweer denken aan het citaat van Einstein, je weet nog wel van de vorige keer.

ik snap er ook geen bal van.

Ewout,

Wat ik zie, waarschijnlijk omdat ik het doorheb (...), is dat het artikel in mijn optiek nogal voor de hand liggende zaken beschrijft. Helaas echter zonder nieuwe inzichten én in een onsamenhangende stijl.

Mede daarom ontstaat bij mij geen "aha-erlebnis". Dat is jammer aangezien het wel degelijk een issue aanhaalt dat voor veel organisaties relevant is.

Wat ik voor een internet publicist ernstiger vindt, is je stijl van reageren:
1- ~'Jij praat [nog over] rekencentrum dus ik neem je reactie hoe dan ook niet serieus'
2- "Je bent geen lid van de redactie en hebt derhalve geen beslissingsbevoegdheid".

Dan laatste kan écht niet in deze tijd van het plaatsen van artikelen op internet, onder meer middels omgevingen als Computable.

Overigens bevat je reactie een taalfout: "... laat ik de beslissing over een vervolg dus niet aan jouw." Die laatste 'w' hoort daar niet te staan. Maar dat terzijde.

Ewout, ik heb er een gewoonte van gemaakt om me op de inhoud te richten. Je weet dat ik je hoog heb zitten, maar ik kan ook gewoon kritisch zijn op de inhoud, zo heb ik al vaker aangegeven dat wat je doel ook is, deze niet bereikt wordt door zo ontoegankelijk te schrijven. Ik kan nu eenmaal niet gemakkelijk in je verhaal meegaan omdat de analogieën wellicht te diep zijn voor mij. Ik lees altijd jouw artikelen en als ik er niet uit kom, dan denk ik dat ik daarin niet uniek ben zeg maar.

Wat betreft de redactie: Ik ken nog geen gevallen van geweigerde opiniestukken van experts. Dus dat is in ieder geval geen kwaliteitskenmerk :-)

Haha, wat een verhaal. Ook deze jongen met 2 academische titels kan hier niets van maken. Het lijkt op postmoderne, filosofische nonsens die met 1 druk op de knop te genereren valt: http://www.elsewhere.org/journal/pomo/

Ik ben benieuwd welke klant benieuwd is naar het vervolg van dit verhaal...

Wellicht gelinked aan je recente switch naar InfiniDat.
Maar zelfs na het lezen van de product informatie van InfiniBox vat ik hem nie.

Dus tja - in zoverre een passende titel.
Ik heb het niet door en zie het dus niet... :-)

@Jan
Samenhang (coherentie) van het verhaal gaat om het fenomeen van 'global warming' van data en de onaangename spanningen die ontstaan als een overheid de rationele informatiesystemen gaat verwarren met suggestieve doordat ze de administratieve controle kwijt is.

@Henri
Laten we het omdraaien, geloof jij de uitleg en de absurde inspanningskosten aangaande het zoekgeraakte bonnetje?

Het verschil tussen bogus-mips en IOPS zullen we maar zeggen, analogie zit in het idee dat het netwerk de informatieketen is waarbij vergeten wordt dat het digitale residu van het handelen als data neerslaat in de organisatie.

@Felix
Ik snap geen bal van voetbal, je trapt eerst een bal weg en gaat er daarna hard achteraan rennen.

Deze analogie vat wel aardig de modus operandi rond het bonnetje samen want het ik kan het me niet herinneren versus ik kan het niet bewijzen is een knellend probleem aan het worden.

@Will
Voor alle duidelijkheid, ik ben van een system integrator naar een vendor gegaan en dat doet naar mijn opinie niks af aan alle opgedane ervaringen in het veld want als ik me niet vergis heb ik al meerdere opinies aan dit onderwerp gespendeerd.

je trapt de bal naar een plek waar die het meest effectief en efficient het doel bereikt. wedstrijden en bedrijvigheid zijn dynamisch, dus das elke keer weer anders.

Voetballen is heel simpel, maar het moeilijkste wat er is, is simpel voetballen.

Dit artikel helpt wel als je leidt aan slapeloosheid. Je kunt schaapjes gaan tellen of dit stuk een aantal keer achter elkaar lezen. Op een gegeven moment geef je het op en slaap je :)

Begrijp ik nu dat de boodschap is dat je voorzichtig moet zijn met het weggooien van detailgegevens uit kostenoverwegingen? Of heb ik dan de klepel horen luiden zonder de bel te vinden?

Misschien moeten we ook gewoon als gemeenschap afspreken dat detailgegevens na verloop van tijd irrelevant geworden zijn. Het heeft me verbaasd dat meer dan 10 jaar na dato een minister moet opstappen over een detail wat de voorganger van zijn voorganger van zijn voorganger destijds dacht dat redelijk was.

Dus afgezien van het feit dat we technisch redenen hebben om data te consolideren, hebben we wat mij betreft ook juridisch en functioneel redenen om data geconsolideerd te hebben. Wat mij betreft was het bonnetje onleesbaar, onvindbaar in de kelder gebleven. Ik ben echter wel blij dat de minister is opgestapt, elk nadeel heb ze voordeel.

@Felix
Een andere Cruijfiaanse wijsheid stelde dat als jij in balbezit bent de andere niet kan scoren. Tussen dynamiek en rendement van bedrijvigheid zit dus nog enig verschil als we kijken naar het spel.

Ewout,
Ik verzoek je al jaren je artikelen en reacties toegankelijk te schrijven. Je hebt veel kennis en ervaring maar zolang je dat niet met andere mensen kunt delen/communiceren heb je er niet veel aan.

Ooit zei je dat ik beter Libelle moet gaan lezen......aan de reacties hierboven te zien zijn er veel Libelle-lezers op Computable.

De inhoud van je artikel (tot zover ik het kon zien en door had) is gelijk aan wat je eerder geschreven hebt over storage. Ik ben benieuwd wat je in de volgende versie van dit artikel te vertellen hebt en of dat een herhaling is of iets nieuws!

P.s. sorry voor deze onaangename reactie. Hierin zit een kern van de verbetering en waarheid. 'Je gaat het zien als je het doorhebt'

Ik ben bang dat het verhaal een beetje een rode draad mist. Het komt een beetje over als een hak op de tak verhaal. (Zou ik mezelf ook schuldig aan maken als ik stukjes schreef)

Ook gebruik je veel verwijzingen naar andere verhalen die je zelf als 'algemene kennis' bestempeld. Terwijl andere mensen die verhalen of kennis misschien helemaal niet bezitten en/of als ad valorum beschouwen.

De eerste reactie van Henri snijdt ook wel hout; Voor wie schrijf je het?

@Reza
Ik vraag me af welk doel je beoogd te behalen met reactie omdat je de boodschap wel begrijpt door te wijzen op het feit dat ik eerder over deze problematiek heb geschreven, de discussie lijkt dus meer te gaan over trivaliteiten.

Je kunt elkaar dus de bal blijven toespelen zolang het spel niet veranderd maar juist die veranderlijke datakarakteristiek van koud naar warm laat zien dat het niet om voetbal maar cricket gaat. Want bonnetjes terug vinden met Enterprise Search blijkt inderdaad dus al jaren niet te werken.

Nu even inhoudelijk graag: welke boodschap moet ik van het stukje meenemen?

En moeten we wel elk stukje detailinformatie tot in de eeuwigheid blijven bewaren?

@Technicus
Teneur in reacties is eentonig, mogelijk door het feit dat Henri zoals gebruikelijk weer aan het downplayen is met het voorbeeld van Moneyball terwijl dichter bij huis nog altijd het verhaal van Equihold ligt.

@Brombeer
Beter lezen, ik stelde duidelijk dat ik niet val over eerdere handelen van de Veel Vergeten Data (VVD) jongens maar het ontkennen ervan. Een minister die telkens blijk geeft dat zijn informatieketen niet groter is dan zijn netwerk geeft weinig vertrouwen in de rechtsstaat.

Aangaande de paradoxale tegenstrijdigheid van compulsive data demand (dwangmatige datavraag) met besluit telecomgevens wijs ik graag op de bestrijdiging van BTW-carrouselfraude. Als de zoektocht naar elk BTW-bonnetje €50.000 kost dan moet je heel wat 'omzetten' om winstgevend te blijven.

het jongetje de schuld geven dat roept dattie geen kleren ziet, is niet keizerlijk.

@Felix
De kleren van de keizer is een leuke, de naakte waarheid versus het verklede excuus.

Natuurlijk is mijn verhaal onsamenhangend, want ik ben dus gekke henkie als anologie van de Belasting Toegevoegde Waarde een eigen leven gaat leiden in de discussie. 90% van de burgers betaald zonder vragen de schrijfkosten voor het opvragen van eigen informatie. En niemand kan mij uitleggen waarom je daarvoor in Appingedam minder betaald dan in Amsterdam terwijl het proces exact hetzelfde is. Rara, politiepet....?

Beste Ewout,

Als dat je boodschap is heb je hem in ieder geval goed verstopt :)

Ik denk als informaticus dat het belangrijk is om aan te geven tot wanneer informatie relevant mag worden geacht. Wat betreft het verloren bonnetje:

- de kamerleden hadden over dit bedrag moeten vallen toen het relevant was, niet meer dan 10 jaar later.
- gegevens (het bonnetje, het bedrag) leiden alleen tot informatie in de juiste context. Nu oordelen over iets van 10 jaar geleden met de context van nu is dan ook gekkigheid. Je moet dus wel gegevens verwijderen / irrelevant verklaren als de context niet meer te reconstrueren is.

Aan het eind van de keten van cache memory, memory, disk, tape hoort dan ook een vuilnisbak te staan. Ook daar moeten we bewust mee omgaan als informatie professionals.

@Brombeer
Zeker dien je relevantie van informatie te bepalen voordat je deze opslaat maar juist hier gaat het mis, onze overheid is van een rationele informatieverzameling naar een suggestieve gegaan waarbij .pst files de archieven zijn doordat EPD-auditors jaren geleden al bedankt werden.

Nee, die vuilnisbak staat vaak niet aan het einde van de keten als ik kijk naar de cijfers van menige data architectuur. En ECM uitdaging ga je niet lossen als er geen interesse is in de dataproblematiek hebt. Let op de begripsverschuiving, zal niet in gaan op beheermodel van Looijen maar data is het probleem van IT welke meestal uitbesteed is.

En hier wordt het leuk, het 20 jaar oude verdienmodel van goedkope maar te kleine schoenen leveren om bij optredende pijn deze te vervangen door passende duurdere is winstgevend. Ja, ik heb veel verstopt in deze opinie waar weinig wat van opgestoken hebben hoewel reacties me dus wel iets geleeerd hebben.

Ontwikkelaars maken namelijk nog weleens een kopie van een dataset die dan een geheel eigen leven gaat leiden, als middelen de moraal bepalen krijg je scope creep. Denk dat we kunnen stellen dat bonnetje niet binnen ECM zat, daarmee komt de vraag hoeveel informatie nog meer buiten alle controle rond slingert.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-07T14:50:00.000Z Ewout Dekkinga


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.