Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Toekomstmuziek

Het beheer van de levenscyclus van informatie, mogelijk gemaakt door 'content adressed storage', is vooralsnog toekomstmuziek, stelt Erik van Veen.

In 'Gevecht met gegevens' (Computable, 2 juli 2004) suggereert Tom Leyden dat de bestaande manieren van dataopslag ernstig tekort schieten en dat cas (content adressed storage) het antwoord op deze problematiek biedt. Hij komt tot deze conclusie op basis van een aantal stellingen en aannames die op zijn zachtst gezegd aanvechtbaar zijn. Volgens hem is tapeopslag onbetrouwbaar en kostbaar, mislukken de meeste herstelwerkzaamheden van data en staat opslag nog in de kinderschoenen.

Realiteit

Als dit alles de realiteit zou zijn, zou het slecht gesteld zijn met al die bedrijven en organisaties die vertrouwen op de reeds bestaande oplossingen voor 'bewaarmanagement' (retention management; backup en archiveren) en allerlei andere oplossingen voor opslagbeheer om hun data efficiënt en effectief te beheren. De praktijk is anders: tape- en schijfopslag en bijbehorende oplossingen worden overal waar dat nodig is met succes ingezet voor het beheren van data. Dat cas een belangrijke ontwikkeling is, valt niet te ontkennen, maar dat het op korte termijn alle vermeende problemen van de bestaande opslagmogelijkheden oplost doordat - aldus Leyden - 'de technische problemen overwonnen zijn', is wel erg kort door de bocht.
Cas is een veelbelovende ontwikkeling die werkelijk ilm (information lifecycle management) mogelijk maakt. De technologie die daarvoor nodig is, is echter eenvoudigweg nog niet beschikbaar. Volgens een rapport van de 451 Group, ILM: a strategic opportunity for storage vendors, bevindt ilm zich nog in de tweede fase: data-levenscyclusbeheer. De vierde fase, geautomatiseerd ilm, wordt pas tussen 2006 en 2008 verwacht.
Zo is het ook. Het automatisch toepassen van gedefinieerde beleidslijnen op basis van informatie-inhoud is zo complex dat het nog jaren zal duren voordat concrete oplossingen in de praktijk te gebruiken zijn. Bovendien moeten we de ultieme oplossing zoeken op applicatieniveau; die zal niet worden geboden op opslagniveau. Tot die tijd zullen we het moeten doen met het concept van data-levenscyclusbeheer (en misschien als tussenfase de derde fase: handmatig ilm), waarvoor op dit moment, in tegenstelling tot wat Leyden beweert, meer dan voldoende betrouwbare en gestandaardiseerde oplossingen bestaan.< BR>
 
Erik van Veen, product marketing manager Veritas Software Benelux

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-09-17T00:00:00.000Z Erik van Veen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.