Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Revelation, vader aller databases

Het is leuk om te lezen over de grote databases, vooral als er nieuwe technieken worden toegepast. Alleen bekruipt mij dan altijd een 'déjà vu'-gevoel, moet Leendert Schouten kwijt

Bij het stukje over Oracle 8i (Computable, 18 december) bijvoorbeeld bekroop mij het gevoel dat ik dat al eens eerder had gelezen. Daarin wordt de verwachting uitgesproken dat de database de 'rootdrive' van serversystemen wordt. Het zou dan de eerste drie basisfuncties - de zoek-, optimalisatie- en beheermogelijkheden - volledig kunnen overnemen. Zoals altijd zijn er pakketten aan te wijzen die al deze zaken al veel eerder aan boord hadden en die aan deze basiseisen voldeden.
Ik bedoel het pakket Revelation waarmee ik in de lente van 1988 als beginnend databasebeheerder in aanraking kwam. Deze database draaide als 'Advanced Revelation V2.12' op de toentertijd moderne PC's met 8086- en 80286-processoren. In die tijd werkte het allemaal goed en onder Novell 2.15 en latere versies overigens nog steeds.
Dit is uiteraard niet het hele verhaal. Revelation is voor zover ik weet een poort van het al veel langer bestaande besturingssysteem 'Pick', genoemd naar zijn ontwerper. Dit systeem draait nog op allerlei (ook PC) platformen en is indertijd gebouwd op basis van een database.
Informatie hierover is te vinden op http://www.picksys.com, en over de 'vader aller databases' op Internet onder 'Advanced Revelation'.
 
Leendert Schouten,
Woerden

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-19T00:00:00.000Z Leendert Schouten
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.