Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Redactioneel commentaar

Oracle's (Big) Brother

Oracle-oprichter Larry Ellison bood kort na de terroristische aanslagen in New York en Washington de Amerikaanse regering zijn diensten aan. Hij herhaalde zijn aanbod in een brief aan de International Herald Tribune, vorige week donderdag.

"De simpele stap die wij Amerikanen kunnen zetten om het leven van terroristen moeilijker te maken, is te zorgen dat alle informatie in de talloze overheidsdatabases gekopieerd wordt in één enkele allesomvattende nationale veiligheidsdatabase", begint Ellison zijn pleidooi.
 
Het creëren van zo'n database is kinderspel, weet hij. "Het is binnen een paar maanden gereed, inclusief biometrische gegevens, duimafddruk, handafdruk, irisscan of wat er het best gebruikt kan worden om gebruikers van valse identiteiten te grijpen."
Een paar maanden? Een dág later is zijn wens al uitgekomen, zo concludeer ik uit het openingsartikel van dezelfde krant. "Passagiers privé-levens onderworpen aan nieuwe onderzoeken", kopt de IHT op zaterdag 2 februari. "De Federale luchtvaartautoriteiten en technologiebedrijven beginnen binnenkort met het testen van een zeer uitgestrekt luchtvaartbeveilingingssysteem, ontworpen om ogenblikkelijk reisgeschiedenis, woonsituatie en andere persoonlijke en demografische informatie over een passagier op te vragen." Het systeem verbindt volgens het plan alle vluchtreserveringssystemen met privé- en overheidsdatabases.
Heel wat interessanter nieuws dan het prinselijk huwelijk, dat de meeste Nederlanders die dag geboeid houdt.
 
Zou zo'n database nou zin hebben? Een beetje terrorist weet ook die drempel wel te nemen. De Amerikaanse ketting heeft vast elders nog wel een zwakke schakel. De databases van Oracle zijn niet zo unbreakable als Larry doet voorkomen. Mijn naam staat wel bij dit stuk, maar heb ik het wel geschreven? En is dat echt een foto van mij?
 
De volgende vraag is of ook Europa aan zo'n project gaat beginnen. Nog interessanter vind ik of er dan ook nog genoeg Europeanen zijn om het tegen te houden.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-08T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.