Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Datamanagement versterkt rol IT-afdeling

Computable Expert

ing. Eric Evers
Technisch directeur/cto. Expert van Computable voor de topics Datamanagement, Infrastructuur en Digital Workplace.

Steeds meer it-afdelingen richten zich op een sterke strategische rol binnen hun organisatie. Daarom zoeken ze naar oplossingen die de alledaagse zorgen uit handen nemen. Datamanagement as a service (DmaaS) is zo’n oplossing die volledig is afgestemd op bedrijfsprocessen en waarmee it-professionals meer rendement halen uit databeheer.

Dat was goed te merken op de laatste Storage Expo-beurs in Utrecht. Twee jaar geleden was het relatief stil op de beurs. Misschien werd dat nog ingegeven door de crisis? Die is dan nu wel voorbij, want bij de bezoekers was duidelijk een directe storagebehoefte te proeven. Innovatie is daarbij het kernwoord.

Beursbreed gezien was er een mooie mix van grotere en kleinere innovatieve bedrijven. Wat je ziet is dat de all-flash en hybrid storage-oplossingen steeds krachtiger en goedkoper worden en dat hyper-converged en software defined storage (sds) hot zijn.

Het bijzondere van de Storage Expo is dat je direct kunt demonstreren wat je producten en diensten zijn op het gebied van dataprotectie en -management. Zo is DmaaS een flexibele, hybride oplossing op het gebied van back-up, archivering en disaster recovery. Een ‘pay-per-use’-model, waarbij een lokale back-up wordt gemaakt en een back-up-copy in de cloud wordt neergezet. Dit is een goed voorbeeld van de complete store-protect-manage-oplossing waar steeds meer bedrijven naar op zoek zijn.

Actuele gebeurtenissen, zoals stroomstoringen, maken dit soort oplossingen top-of-mind bij veel ceo’s en cio’s. Twee jaar geleden was dit nog een ver-van-mijnbedshow. Op de Storage Expo werd me duidelijk dat veel ondernemers de gevaren van dataverlies onderkennen en zich realiseren wat een restore kost. Naast alle nieuwe oplossingen - en de vele mooie stands op de beurs - is deze ontwikkeling voor mij het bewijs dat store, protect en manage bovenaan de agenda staan.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Het komt mij toch vreemd voor dat bedrijven de aanschaf van storage overwegen. Ik zou eigenlijk niet weten waar ik dat niet uit de cloud zou halen.
En DmaaS is dat nu een product dat je zelf installeert of uit de cloud afneemt?
En een lokale backup maken en een kopie backup in de cloud maken.....ja, dat begrijp ik ook niet. Je hebt meestal je data al beschermt met Raid of duplicatie en dan nog een backup en kopie....waarom niet alles in de cloud in verschillende availability zones geplaatst?

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-25T13:17:00.000Z Eric Evers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.