Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Euroconversie: nu of te laat

Overheden en het middenbedrijf moeten hun bedrijfskritische applicaties snel gereedmaken voor de euro, anders is er straks te weinig mankracht beschikbaar, waarschuwt Marco Kok.

Teveel ondernemingen hebben nog onvoldoende zekerheid of de bedrijfskritische applicaties gereed zijn voor de euro. Er is sprake van een serieuze euro-tijdbom. Hoe verder we 2002 naderen, hoe moeilijker het wordt om nog euro-audits te laten uitvoeren. Overheden en het middenbedrijf lopen nu, met nog iets meer dan 10 maanden voor de boeg, de grootste risico's. De schade kan oplopen tot in de miljarden guldens. Dat die zorg leeft, zien we aan de sterke inhaalvraag naar zogenaamde euro-audits. De financiële sector, waaronder banken en verzekeringsmaatschappijen, is eigenlijk de enige die al veel heeft geïnvesteerd in de euroconversie. De komende maanden zullen we geconfronteerd worden met een ware krapte in IT-'resources' om al die euro-audits af te ronden. Vervolgens zullen bedrijven weinig tijd hebben om gepaste maatregelen te treffen en systemen echt geschikt te maken voor de euroconversie. Voor je het weet, ben je als bedrijf uitermate kwetsbaar in relatie tot concurrenten en dus 'out of business'.
Dat de overheid nu ook de druk voelt, wordt onderstreept door de promotionele aandacht die de euro versneld krijgt. Met als inzet het management alert te krijgen.
Als je nu niet in sneltreinvaart je systemen laat inventariseren, controleren en analyseren op alle relevante monetaire aspecten, dan loop je enorme risico's in je bedrijfskritische processen. En zijn claims van consumenten en afnemers niet ondenkbaar.
Of het een gebrek aan bewustzijn is, aan regelgeving of kennis van zaken, laat ik in het midden. Dat is nu niet zo belangrijk. In Duitsland en Frankrijk is de wetgeving strenger en worden bestuurders aansprakelijk gesteld indien men niet euro-proof is. Misschien heeft een strenger sanctiebeleid bij onze EU-bondgenoten tot een groter bewustzijn geleid en tot prioriteit op de managementagenda.
 

Marco Kok Directeur Merant

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2001-03-23T00:00:00.000Z Marco Kok
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.