Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

'Agent' op de bon

Het deed me deugd om afgelopen week in uw blad het interview te lezen met James Odell over agent-technologie (25 januari). Een dergelijk artikel doet de belangstelling voor dit onderwerp toenemen.

Helaas liet het geheugen van de heer Odell hem even in de steek toen uw verslaggever hem vroeg naar Tryllian. Hij gaf aan Tryllian niet te kennen, maar dat klopt niet helemaal. James Odell zit in een werkgroep van Fipa (de agent-standaardenorganisatie) samen met de engineering manager van Tryllian. Beiden hebben elkaar een aantal malen ontmoet, en ik weet dat Odell daarbij ook op de hoogte is gebracht van ons product. Verder lijkt me dat de heer Odell als prominent lid van Fipa ook wel op de hoogte is van de bedrijven en instanties die volwaardig lid zijn van Fipa, zeker als die ook regelmatig presenteren op bijeenkomsten. Dat geeft hij in een e-mail aan mij thans ook toe. Volgens die mail zou hij tegen uw verslaggever gezegd hebben dat hij Tryllian wel kent, maar ons product nooit heeft gebruikt of uitgeprobeerd. Dat is toch wel iets anders dan wat in het interview staat.
Een en ander is vervelend, omdat al onze klanten ook Computable lezen, en een van hen heeft al verbaasd gereageerd over het feit dat iemand als Odell ons niet zou kennen. Dat kunnen we natuurlijk wel rechtzetten, maar het blijft onhandig.
James Odell wordt in uw blad gepresenteerd als de meest vooraanstaande internationale agent-expert. Persoonlijk zou ik Nick Jennings of Mike
Wooldridge in die rol gezien hebben. Agent-technologie is van oudsher meer een Europese aangelegenheid dan een Amerikaanse. In de VS heeft met name Pattie Maes (bij MIT, zelf een Belgische) pionierswerk verricht op het gebied van agent-technologie.
Zie http://agents.umbc.edu/People/index.shtml voor een lijst met
vooraanstaande agent-onderzoekers (waar Odell overigens niet op voorkomt).
 

Christine Karman Ceo van Tryllian

Naschrift auteur

Het is precies zo gegaan als in mijn artikel beschreven. Het is daarbij nooit mijn bedoeling geweest in negatieve zin over Tryllian te berichten.
 
Hans van Thiel

Naschrift Odell

In een email aan de redactie geeft Odell toelichting:
"Tijdens het interview werd mij gevraagd of ik een bedrijf genaamd Tryllian kende. Ik vertelde dat ik er wel drie kende met die naam: Trillian, Trilian en Tryllian. De interviewer gaf aan dat het een Nederlands bedrijf betrof. Ik wist dat één van hen agent-software produceert en verwees al een jaar lang op mijn site naar die onderneming. Maar ik wist niet dat ze uit Nederland kwamen en ik kende hun software niet erg goed.
Dus schreef ik de naam op, zodat ik later de nationaliteit van dat softwarebedrijf kon nagaan. Al was het maar om te kijken of er soms een vierde Tryllian bestond. Later die week ontdekte ik dat het agent-bedrijf inderdaad uit Nederland komt. Ik heb toen echter verzuimd de interviewer te bellen, mede omdat ik er op rekende feitelijke onjuistheden nog uit het verhaal te kunnen halen. Dat is er niet van gekomen, vandaar de verwarring. Excuses daarvoor."
 
James Odell

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-08T00:00:00.000Z Christine (e.a.) Karman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.