Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Koester transacties

Peter Teeuwen beweert dat de dagen van de relationele database, in het bijzonder vanwege de toenemende ongestructureerdheid van informatie, zo'n beetje geteld zijn. Hierin kan ik voor een deel meegaan; 'zuiver relationeel' schiet tegenwoordig mogelijk inderdaad te kort.

Het einde van relationeel?
Zelden heeft een verhaal zoveel discussie opgeroepen als de bijdrage over relationele databases van Peter Teeuwen. De auteur ventileert daarin zijn ernstige twijfel of dergelijke databases nog wel een plaats verdienen in deze veranderde tijden. De lezers lopen hiertegen te hoop.Zie ook:
http://www.computable.nl/relationeel
Wel moest ik mijn wenkbrauwen fronsen bij het vergelijken van appels met peren in de zinsnede "...een systeem dat documenten verwerkt in plaats van transacties uitvoert" De auteur plaatst hier transactieverwerking tegenover documentverwerking. Het zou wel heel erg kortzichtig zijn als we de transactieverwerking zouden vervangen door iets anders. Dit werkt inconsistentie en corruptie in de hand. Allereerst is er natuurlijk de vraag wat de auteur nou precies bedoelt met
'transactieverwerking'.
De essentie van een transactie is dat deze atomair is: je kunt hem in zijn geheel doorvoeren (in SQL doe je dat met 'commit', waarmee je de mutaties in één keer vastlegt) of je kunt hem in zijn geheel terugdraaien (in SQL doe je dat met 'rollback'). In het laatste geval heeft de transactie eigenlijk nooit plaatsgevonden, want je legt helemaal niets vast. Dit overkomt je bijvoorbeeld bij saldotekort aan de
geldautomaat: "U kunt niet opnemen. Neem uw pas terug." Je krijgt geen geld en gelukkig schrijft de bank ook niets van je rekening af. Dankzij de atomaire transactie!
Een document verwerk je naar mijn mening net zo goed binnen een transactie. Het verwerken is de kern, of dit nu een document betreft, een tabel met beursinformatie of een bestand met de dagopbrengst van een slachthuis, het is allemaal verwerken van informatie binnen een transactie.
Dus laten we de transactie alstublieft koesteren. Dan mag van mij alle informatie zo ongestructureerd worden als de nieuwe politiek in Nederland!

 
Martijn Traas, Utrecht

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-01-31T00:00:00.000Z Martijn Traas
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.