Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

De IT-spagaat die innovatie in de weg staat

Ceo’s wereldwijd bestempelen innovatie als cruciaal voor organisaties om te overleven. Uit onder meer het Pan-EMEA IT Transformation-onderzoek dat door Vanson Bourne werd uitgevoerd voor EMC komt naar voren dat it één van de belangrijkste factoren is die innovatie en zakelijke groei kan stimuleren.

Desondanks wijst de praktijk uit dat maar een zeer klein deel van het it-budget wordt aangewend voor nieuwbouw en innovatie. Niet minder dan 80 tot 85 procent van de it-budgetten gaat op aan het draaiend houden van bestaande bedrijfssystemen en het doorvoeren van veranderingen. In dit licht bezien is het niet gek dat veel it-organisaties in een neerwaartse spiraal raken; de technische schuld wordt groter en de omvang van de backlog groeit.

De kosten voor het onderhoud van systemen zullen hierdoor alleen maar verder toenemen en een groter deel van het totale it-budget opslokken. De veranderingskosten van software gelden dan ook als belangrijkste oorzaak voor de ‘inefficiëntiespagaat’ waarin veel it-afdelingen terechtkomen.

Een andere manier van denken

It-afdelingen ondernemen wel pogingen om de kosten voor onderhoud terug te dringen en de efficiëntie van de it-omgeving te verbeteren. Deze pogingen stranden echter dikwijls in goede bedoelingen, simpelweg omdat de tijd en mankracht ontbreekt om in te zetten op structurele verbetering. It-afdelingen hebben doorgaans al genoeg moeite om alle ondersteuningsverzoeken die ze vanuit de business ontvangen tijdig af te handelen.

De enige manier om dit patroon te doorbreken en af te rekenen met de erfenis uit het verleden, is door het roer drastisch om te gooien. Het vereist een radicaal andere manier van denken waarin innovatie top of mind van it-afdelingen wordt. It-afdelingen zullen systemen die duur zijn in onderhoud moeten durven loslaten en voor wat betreft de veranderingskosten de touwtjes stevig in handen moeten nemen.

Applicatiestrategie

Een heldere strategie voor elk type applicatie die moet worden ontwikkeld of onderhouden, is hierbij heel belangrijk. Iedere applicatielaag heeft een eigen optimale technologische oplossing, mede ingegeven door het veranderingstempo dat met die oplossing gehaald dient te worden.

Een goed handvat om te bepalen in welke applicatielaag een applicatie thuishoort, is de Pace Layered Application Strategy van Gartner die bestaat uit de lagen: commodity (jaarlijkse wijzigingen), differentiatie (maandelijkse wijzigingen) en innovatie (wekelijkse wijzigingen). Voor commodity­-applicaties is een pakketoplossing over het algemeen prima geschikt, terwijl voor de ondersteuning van differentiatie- en innovatieprocessen een maatwerkoplossing meer passend is.

Niet functionele kwaliteitsattributen

Bij maatwerkontwikkeling gaat de meeste aandacht doorgaans uit naar de attributen die betrekking hebben op de kwaliteit van het systeem zoals het in productie draait. Deze kenmerken - functionaliteit, betrouwbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en beveiliging - zijn dan ook het beste en het snelste zichtbaar.

Maar om de exploitatiekosten terug te dringen, is het belangrijk dat it-afdelingen bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties en systemen meer oog hebben voor attributen die betrekking hebben op de kwaliteit van het systeem dat aan verandering onderhevig is. De kwaliteitsattributen onderhoudbaarheid, flexibiliteit, beheersbaarheid en efficiëntie zijn misschien wel wat minder aansprekend voor een it’er, maar des te bepalender voor de total cost of ownership (tco) van een systeem.

Application delivery platform

Moderne ontwikkelplatformen bieden in deze uitkomst. In veel van dit soort ontwikkelplatformen zit namelijk de aandacht voor niet-functionele kwaliteitsattributen als het ware opgesloten. Door middel van geïntegreerde tools worden zaken als aanpasbaarheid, schaalbaarheid en beheersbaarheid afgedwongen. Op deze manier kan een it-afdeling de kosten binnen de perken houden, de productiviteit vergroten én innoveren. Dat leidt tot een driedubbele salto in plaats van die ongemakkelijke spagaat!

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Was het maar zo gemakkelijk: even je systemen indelen en de juiste beheervorm kiezen en voilá, een aanjager voor innovatie.
Systemen zijn echter in de loop der jaren zo hecht aan elkaar gesmeed dat je niet zomaar je onderhoudscycli onafhankelijk kunt gaan indelen. De eerste stap is juist het ontkoppelen en dan pas opnieuw indelen en mogelijk vervangen. Jarenlang is dat natuurlijk al geprobeerd, van component based naar service oriented en event driven architectures.
Systemen veranderbaar maken vereist overigens daarna intelligente koppelingen die ook veranderbaar zijn. Met message brokers en ESB's is dat ook geprobeerd en soms succesvol gebleken maar helaas vaker niet.
Hoe dan wel? Zonder de holy grail te kunnen aanreiken zien we wel wat mogelijkheden: week processen los uit applicaties en stop die in workflow-achtige systemen. Applicaties worden dan applicatiefuncties en de gegevens worden weer leidend en processen meer flexibel. Maar beperk je in processen tot grote stappen. De taken waaruit een proces bestaat kunnen dan zelf door taakvolwassen medewerkers worden georganiseerd op hun manier en uitgevoerd. Voor deze taken kunnen ze dan slimme apps bedenken die door de IT-afdeling of externe partijen worden ontwikkeld. Deze taken hoeven dan niet meer binnen de bedrijfsmuren te worden uitgevoerd.

Ergens heb ik het idee dat ik dit allemaal eens gelezen of gehoord heb. Had geloof ik iets met liefcycles te maken, niet je oude schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt.

Beetje als Al Bundy:"I never wanted to get married, I got married. Never wanted kids, I have 2 of them. Why the hell I am here"

Al Bundy was ook al ver met een andere manier van denken : "Women should have three breasts - two in front and one in the back for dancing."

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2013-09-03T13:28:00.000Z Ruud Hochstenbach
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.