Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Agile schalen: 6 sleutels tot succes

Computable Expert

Johan den Haan
Technisch directeur/cto. Expert van Computable voor de topics Development, Cloud Computing en Beheer.

Het koppelen van de agile-methodologie met een low-code platform kan een gemeenschappelijke omgeving bieden voor interactie en samenwerking, waarin iteratief oplossingen kunnen worden ontwikkeld om aan veranderende behoeften te voldoen.

In de aanloop naar agile-methoden van softwareontwikkeling zullen organisaties over het algemeen klein beginnen met een paar compacte teams die experimenteren en leren over door innovatie gestuurde projecten. Een organisatie kan vervolgens proberen uit te breiden en te schalen. De vraag is hoe agile met succes kan worden geschaald?

Misschien gedreven door de business-vraag naar digitale transformatie en de druk om te concurreren met de digitale generatie, hebben agile-benaderingen van softwareontwikkeling de laatste tijd veel belangstelling gekregen. De belofte om digitale oplossingen te kunnen bouwen via een proces van samenwerking en iteratie is aantrekkelijk. Vooral als het gaat om globale innovatieve business ideeën, die veranderen en zich ontwikkelen naarmate de gedachten rijpen. Agile is zeker geschikt voor kleine, snelle ontwikkelingsinitiatieven. Maar het wordt ook steeds meer gangbaar voor grotere, meer strategische projecten.

Uit een recent onderzoek van Gartner blijkt dat agile steeds meer grip krijgt bij ondernemingen van elke omvang. In 2015 gebruikte 45 procent van de ondervraagde organisaties watervalmethodes voor ontwikkeling en gebruikte 37 procent agile methodieken. In slechts een jaar tijd daalde waterval tot 41 procent, terwijl agile steeg tot 41 procent. Deze gegevens illustreren dat de adoptie van agile zijn omslagpunt heeft bereikt en aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt in de enterprise-omgeving.

Waar organisaties agile steeds meer adopteren en het gebruik ervan uitbreiden, kan het lastig zijn om te schalen. Maar dat is precies waar de echte waarde van agile uit te halen is. Het leren van de geheimen voor het opschalen van agile kan zich rijkelijk uitbetalen. Ik heb met veel van onze klanten over de hele wereld samengewerkt om hen te helpen hun agile-omgeving te schalen. Hier zijn zes overwegingen die ik heb geleerd voor het succesvol schalen:

1. Kies de juiste teams

Een agile team moet hooggekwalificeerd en veelzijdig zijn als het gaat om vaardigheden. Kies gemotiveerde, communicatieve en multidisciplinaire mensen die goed zijn ingevoerd in de organisatie en in de it. Nu de tools en technologie beschikbaar zijn, kunnen it-leiders niet-it-professionals inhuren voor it-rollen.Je moet mensen betrekken die klantgericht kunnen zijn, processen kunnen beheren en gevoel voor techniek hebben. Ze hebben commitment, visie en nieuwsgierigheid nodig. Beoordeel in de loop van de tijd wie deze specifieke vaardigheden heeft en bouw een talentenlijst op waaruit je kunt putten voor toekomstige projecten. Bepaal van agile successen de vaardigheden die hebben bijgedragen aan de voltooiing van projecten en prioriteer opnieuw die vaardigheden als je extra agile teams bouwt.

2. Leer mensen te vertrouwen

Je leiderschapsrol is er een van visie en regie op hoog niveau. Identificeer en prioriteer de projecten die agile teams zullen uitvoeren, stel het budget vast en selecteer de teamleden. Als het team eenmaal is geselecteerd, wees dan niet al te overdreven regulerend op doelen of op hoe teams projecten moeten uitvoeren en erover moeten rapporteren. Zie als een geïnteresseerde waarnemer toe op de voortgang, maar je zult mensen moeten vertrouwen en stimuleren, en ze niet micromanagen.

3. Faciliteren van culturele verandering

Als de bestaande omgeving bureaucratisch en gestructureerd is, of is afgestemd op traditionele ontwikkelingsbenaderingen zoals de waterval-methode, moet je cultuurverandering faciliteren. Een senior software-engineer bij Erie Insurance legde bijvoorbeeld uit dat de overgang van waterval naar agile een andere mindset vereist. Sommige mensen zullen niet graag veranderen of zullen het gewoon moeilijk vinden om de manier waarop ze werken te veranderen. Je hebt mensen nodig die in plaats van strikt omgaan met requirement-specificaties juist heel flexibel zijn. Mensen zullen moeten leren om effectief te communiceren richting alle teamleden. Ze moeten streven naar samenwerking en vertrouwen, oplossingen zoeken samen met gebruikers/klanten en doen wat juist is in plaats van wat is voorgeschreven. Volledige agile-implementatie vereist een culturele betrokkenheid van alle niveaus van de organisatie.

4. Voorzie in de middelen voor samenwerking

Business stakeholders begrijpen meestal niets van applicatiesoftware-code; het vakjargon van programmeurs en andere technische leden van het team. Het ontbreken van een gemeenschappelijke taal kan de interactie tussen verschillende partijen beperken. Om dit te verhelpen, raad ik aan om een low-code platform of een visuele workflow ontwikkelomgeving te overwegen in plaats van traditionele codering. Het visuele karakter van low-codeplatformen stelt gebruikers en ontwikkelaars in staat om te overleggen, omdat beiden kunnen zien wat er precies wordt ontwikkeld en wat de voortgang is. Ingebouwde feedback-widgets stellen gebruikers in staat directe feedback rechtstreeks in een applicatie te geven. Workflows kunnen eenvoudig worden aangepast om wijzigingen aan te passen, waardoor low-code ideaal is voor collaboratieve, iteratieve en agile ontwikkeling. Volgens het rapport "The Forrester Wave: Low-Code Development Platforms voor AD & D Pro's, Q4 2017" krijgen low-code ontwikkelingsplatformen in toenemende mate grip op de markt. Met name vanwege hun vermogen om bedrijven in staat te stellen snel aangepaste apps te bouwen en te implementeren, ook voor applicaties van grote enterprises.

5. Vier succes, maar accepteer en leer van falen

Pronk met successen en prijs je teams, en moedig ze aan hun geheimen van succes te delen. Bespreek wat goed ging. Wat ging er mis of had beter kunnen gaan? Weet dat er in elk nieuw proces, met name rondom innovatie, problemen en vertragingen voorkomen. De crux is falen toe te staan, maar de signalen vroegtijdig te herkennen voordat je jezelf in het diepe stort. Promoot experimenten om teams te laten ontdekken welke benaderingen het beste werken en waarschijnlijk het grootste rendement op de investering bieden (bij aanvaardbare risiconiveaus).

6. Vermijd een big-bang (waarschijnlijk)

Tenzij de behoeften van een organisatie kritiek zijn en zij het risico accepteren, stel ik voor om de schaalsnelheid te laten bepalen door de vereisten voor het leren en de cultuurverandering door agile. Snelle verandering is altijd een omwenteling, maar dat gezegd hebbende zal het voor sommigen noodzakelijk of zelfs een positieve keuze zijn. Organisaties die agile in een agressieve markt negeren, kunnen uiteindelijk weinig andere keus hebben dan zich snel aan te passen of te verliezen van slimme concurrenten. Anderen kunnen enorm veel concurrentievoordeel zien en het de risico’s waard vinden om direct de sprong te maken naar de big-bang-benadering.

Organisaties die agile methodologieën op de juiste manier toepassen, kunnen een verhoogde productiviteit en lagere kosten verwachten door snellere oplevering van producten. Maar misschien wel het belangrijkste, ze kunnen betere resultaten verwachten voor de onderneming. Er zullen uitdagingen zijn, zoals het ondersteunen van een effectieve cultuurverandering en het faciliteren van samenwerking tussen zakelijke en technische mensen. Maar het koppelen van de agile methodologie met een low-code platform kan een gemeenschappelijke omgeving voor interactie en samenwerking bieden, waarin iteratief oplossingen kunnen worden ontwikkeld en om aan veranderende behoeften te voldoen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2018-11-15T13:05:00.000Z Johan den Haan
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.