Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Vijf ingrediënten voor succesvolle digitale transformatie

vijf vingers

Uit onderzoek van analistenbureau IDC blijkt dat veel digitale transformatieprojecten van de afgelopen tijd niet succesvol waren. Bij minder dan de helft wordt daadwerkelijk alle doelen behaald. Vaak krijgt it hiervan de schuld omdat het de snelheid om nieuwe markten aan te boren en om te reageren op de competitie, niet zou kunnen bijbenen. Of dat nu werkelijk de oorzaak is of niet, het loont om transformatietrajecten op de rit te krijgen. De bedrijven die hier wel succesvol in zijn, laten de concurrentie namelijk ver achter zich.

Digitale transformatie heeft een enorme impact op hoe we werken, leven en leren. Big data, social, cloud en mobiele technologie hebben het landschap van zakendoen, onderwijs, entertainment en de overheid op de kop gezet. Aanpassing is cruciaal om relevant te blijven en digitale technologie is daarvoor onontbeerlijk.

Inzet digitale technologie

De vorm waarin technologie wordt ingezet verschilt wel per situatie. De meerderheid van de bedrijven zal digitale interfaces aanpakken, in combinatie met de customer engagement-systemen die daarachter hangen. Klantenservice wordt meer persoonlijk. IDC bestempelt dat als een ‘zeer complex bedrijfsbreed digitaal transformatie-initiatief’. In aanvulling daarop voorspelt het analistenbureau dat twee derde van de wereldwijde top tweeduizend ceo’s, digitale transformatie als kernstrategie formuleert voor de komende twee jaar. Dit zorgt ervoor dat 50 procent van het enterprise it-budget daaraan zal worden besteed.

Digitale transformatie is een containerbegrip

Iedereen vult de term ‘digitale transformatie’ weer anders in. Het is daarom verstandig om te kijken naar enkele belangrijke ingrediënten die een digitale transformatie tot een bewezen succes maken. Op basis van gesprekken over digitale en it-transformatie met meer dan 150 high level executives uit verschillende sectoren in Europa is een vijftal basisingrediënten gerold die de kans op succes enorm doen toenemen.

1. Omarm risico’s
Het is moeilijk om tot transformatie te komen als je aan alle kanten wordt tegengewerkt door trage systemen en als er een cultuur heerst van ‘if it ain’t broke, don’t fix it.’ Als organisaties echt innovatief willen zijn, moeten er risico’s worden genomen en moet de organisatie weg van ‘hoe het altijd ging’. Er zijn radicaal nieuwe methodes nodig die de hele organisatie aangaan. Dat kan concreet betekenen dat er DevOps-programma’s gestart worden of dat it-teams worden toegewezen aan specifieke business units. Wat ook kan werken is een focus op het inhuren van millennials die nieuw elan en moderne kennis met zich meebrengen.

2. Geef data een centrale plek
Data is de brandstof voor innovatie en kan worden gebruikt voor het doen van voorspellingen en het optimaliseren van processen. Het succes van nieuwe services staat of valt bij de kwaliteit van de beschikbare data. Sommige organisaties nemen dit heel serieus en stellen een chief data officer (cdo) aan die het overzicht over alle beschikbare data heeft en zorgt dat deze volgens de geldende regelgeving optimaal wordt ingezet. Big data en analytics zijn hierbij cruciaal omdat je hierdoor meer waarde uit data kunt halen dan ooit tevoren en tot nieuwe inzichten komt die de digitale klantervaring op een hoger niveau brengen. 

3. Creëer een modern datacenter
De primaire it-architectuur voor fundamentele it-transformatie bevindt zich in de cloud. Alleen (hybride)cloud-modellen zijn in staat miljarden apparaten en alle data die ze genereren te beheren en te verwerken. In de cloud kunnen enorme data lakes aangelegd worden. Hierop kunnen bijvoorbeeld voorspellende diensten draaien. Dit vraagt om een moderne datacenter-architectuur die geen boodschap heeft aan bestaande silo’s en infrastructuren die transformatie in de weg staan. 

Hybride cloud-infrastructuren vormen, naast data, een ander belangrijk ingrediënt voor succesvolle digitale transformatie omdat ze zowel mobiele als cloud-native workloads ondersteunen, maar ook bestaande, bedrijfskritische en zelfs legacy workloads. Tegelijkertijd is het de perfecte basis voor innovatieve projecten vanuit de business. 

Elke cio moet afwegen welke workloads en data naar de cloud kunnen om te profiteren van maximale schaalbaarheid en flexibiliteit. Vergeet daarbij niet eerst een duidelijke business case te maken. Dat voorkomt een hoop desillusie achteraf.

4. Breng it en de business dichter bij elkaar
Innovatie in de business is meestal niet succesvol als er geen connectie is met de infrastructuur, systemen en processen die deze ondersteunen. Als er geen contact is en/of afspraken zijn, wordt het moeilijker om successen te behalen. Effectieve digitale transformatie vraagt om een it-organisatie die optreedt als sterke partner van de rest van de organisatie en haar de nodige tools en infrastructuur biedt. Een combinatie van de juiste skills zorgt voor de bedoelde impact

De praktijk wijst uit dat deze continue innovatie en integratie vooral belangrijk is bij langdurige digitale transformatie.

5. Kies de juiste tech provider
Het laatste ingrediënt voor effectieve digitale transformatie is een technologie-provider die perfect aansluit bij de ambities van het bedrijf. Nu en in de toekomst. Zij moet in staat zijn te voorzien in een strategie en governance-raamwerk dat gaat van een operating-model en infrastructuur tot en met de applicaties die daarop draaien. Resultaten moeten in elke fase van de implementatie gemeten en gerapporteerd worden. Dit helpt cio’s succesvol te zijn en te blijven in het digitale tijdperk. 

Eelco Wanders, country manager Dell EMC Netherlands

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heel herkenbaar. En omdat het omarmen van risico's iets is waar de top van de onderneming over gaat, zou ik de titel van succesingredient 1 willen re-namen naar: 'het begint bij de visie en het leiderschap van het top-management'. Zie de succesvolle digitale transformatie initiatieven binnen grote(re) ondernemingen rond de eeuwwisseling zoals Wegener/Autotrack en Elsevier/ScienceDirect.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-12-19T10:22:00.000Z Eelco Wanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.