Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Data post mortem

Computable Expert

Gijs in ‘t Veld
Technisch directeur/cto. Expert van Computable voor de topics Digital Transformation, Cloud Computing en Infrastructuur.

Datagedreven werken is voor de meeste organisaties iets wat op de roadmap staat. Meer en meer kunnen sturen op data, waarbij het kunnen voorspellen van toekomstige scenario’s en het kunnen voorschrijven welke acties moeten worden ondernomen om bepaalde doelstellingen te bereiken de heilige graal is.

Om dit te kunnen bewerkstelligen is het verzamelen van zo veel mogelijk data niet het enige wat er moet gebeuren. Bij veel organisaties is datakwaliteit een probleem. Dit wordt met name veroorzaakt door bronapplicaties met een niet optimale user experience, zodat vaak verkeerde, verkeerd geformatteerde of niet complete informatie in databases terechtkomt. Dit soort problemen kunnen of beter gezegd, zouden eigenlijk niet in een dataplatform opgelost worden. Wat een dataplatform wel kan doen, is rapporteren over de datakwaliteit, en de trends in datakwaliteit. Zodat vervolgens de eigenaren van de bronapplicaties actie kunnen ondernemen en zo langzamerhand de kwaliteit kunnen verbeteren en zo de informatie die uit de data kan worden gehaald steeds betrouwbaarder wordt.

Gebrek aan datakwaliteit is het grootste issue als het gaat om betrouwbare voorspellingen kunnen doen. Bij het analyseren van, en rapporteren over datakwaliteit kan al prima gebruik worden gemaakt van de AI mogelijkheden in het dataplatform. Zo wordt datakwaliteit steeds beter inzichtelijk en kost het ook minder moeite om het te analyseren.

Fail fast?

Belangrijk is ook om te kunnen leren van het falen van data gerelateerde projecten. Als het gaat om data science is het lastig om dit snel te kunnen doen. De ervaring leert dat data science erg arbeidsintensief is, veel experimenteren vereist en dat het dus lang kan duren alvorens er enige resultaten beschikbaar komen. En die resultaten kunnen (enorm) tegenvallen.

Het kan dus betekenen dat er een streep wordt getrokken door zo’n project. En dat doe je het liefst zo snel mogelijk, zodat het zo min mogelijk geld kost. Het is ook moeilijk om van te voren een business case te bedenken. En opdrachten die als uitgangspunt hebben 'hier heb je een berg data, ga eens kijken of je er iets interessants in kunt vinden' zijn natuurlijk helemaal onzeker. Het is dus belangrijk dat dit soort trajecten voor het nageslacht goed worden vastgelegd om toekomstige trajecten van betere input te kunnen voorzien.

Leren van anderen?

De afgelopen jaren zijn er met name in de retail aardig wat faillissementen geweest. Denk aan V&D, Hudson’s Bay, Coolcat, Intertoys, et cetera. Ik weet niet waar de data blijft die die organisaties over de jaren hebben verzameld, maar dit lijkt mij een aardige bron van informatie. Waar veel organisaties van kunnen leren als het gaat om verkeerde keuzes voorkomen.

Bij deze een oproep: Kunnen we de data die die organisaties hebben verzameld, als onderdeel van de afhandeling van het faillissement door de curator publiekelijk beschikbaar maken? Als open data? Zodat iedereen er van kan leren om daarmee de kans op volgende mislukkingen te voorkomen?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Gijs,
De voornaamste taak van de curator is het liquideren van de onderneming en het verzamelen van zoveel mogelijk geld waarmee de vorderingen van de schuldeisers kunnen worden voldaan. Data is een belangrijke asset en met regelmaat wordt deze verkocht. Le roi est mort, vive le roi want de klant is koning en klantenbestanden hebben een duidelijke waarde, deze immateriële vaste activa is volgens artikel 2:365 BW bekend als goodwill maar kan dus ook uit slimme algoritmen bestaan. Een verdamping van de goodwill door deze als open data aan te bieden zou dan ook weleens onrechtmatig kunnen zijn.

"Hier heb je een berg data, ga eens kijken of je er iets interessants in kunt vinden"

Een in de ramsj verkregen klantenbestand biedt potentie voor een direct marketing campagne maar de vraag is of dit gezien veranderende privacywetgeving ook nog rechtmatig is, de Autoriteit Persoonsgegevens heeft hier een uitspraak over gedaan.

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2020-01-15T11:30:00.000Z Gijs in ‘t Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.