Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Niet alle toepassingen horen in de publieke cloud

Computable Expert

Verron Martina
Senior Systems Engineer, Tintri. Expert van Computable voor het topic Digital Workplace.

Organisaties moeten constant betrouwbare prestaties kunnen garanderen als het gaat om hun bedrijfskritische applicaties. Daarom is de publieke cloud niet altijd de meest geschikte plaats voor alle workloads.

Deze boodschap lijkt relevanter dan ooit na twee recente - en bijzonder publieke - incidenten waarbij clouds op zwart gingen. Zowel Amazon als Microsoft moesten snel schakelen om woedende gebruikers te kalmeren die geen toegang kregen tot de data en applicaties die ze in AWS en Azure hadden ondergebracht. Dat ging onder meer om SaaS-oplossingen voor de facturatie, hr-processen en het uitvoeren van A/B-tests. Het wereldwijde online media- en entertainmentbedrijf Mashable gooide nog eens olie op het vuur door half gekscherend te dreigen zijn eerste gedrukte krant te produceren. De storingen waren wereldwijd voelbaar, en al snel volgde het besef dat het misschien niet altijd verstandig is om op één paard te wedden als het om clouds gaat.

Downtime is echter niet de enige reden waarom men niet op één publieke cloud moet inzetten. Storingen zijn weliswaar een realiteit, maar voor bedrijven vormen de kosten en prestaties in de praktijk de belangrijkste aandachtspunten waar het de publieke cloud betreft.

Kosten

Veel organisaties verkeren in de veronderstelling dat een publieke cloud minder kost dan een private cloud, simpelweg omdat er geen directe investeringen zijn vereist. In werkelijkheid zijn er andere kosten aan de publieke cloud verbonden waar rekening mee gehouden dient te worden tijdens het besluitvormingsproces.

Het onderbrengen van applicaties in een publieke cloud kan gepaard gaan met een hoop werk en aanzienlijke migratiekosten. Het is nodig om applicaties opnieuw te programmeren, configureren en integreren. Hoewel een publieke cloud de capaciteit voor applicaties kan aanpassen op basis van schommelingen in de vraag, kunnen de kosten al snel uit de klauwen lopen, bijvoorbeeld als gevolg van een onverwachte gegevensgroei of de lasten die gepaard gaan met het beheer van een grootschalige cloud-omgeving.

Een ander probleem is dat sommige workloads en applicaties bijzonder veel bronnen verbruiken. Als bedrijven een workload in hun interne datacenter hosten, gebruikt die gratis netwerkbandbreedte. Maar zodra dezelfde workload in de publieke cloud wordt ondergebracht, worden er automatisch kosten in rekening gebracht op een creditcard. Veel bedrijven die de stap naar de publieke cloud hebben gewaagd kunnen hier horrorverhalen over vertellen. Er is sprake van gevallen waarin bedrijven een maandfactuur van vijftigduizend dollar ontvingen voor hun bandbreedteverbruik.

De juiste private cloud kan echter wel voorspelbare kosten bieden. Ingebouwde analysefunctionaliteit kan daarbij de capaciteit- en prestatiebehoeften nauwkeurig voorspellen om te voorkomen dat er meer afgenomen wordt dan nodig is, terwijl geautomatiseerde processen tijdens het opschalen van de omgeving kunnen helpen met het vinden van de optimale locatie voor elke applicatie.

Alles draait om de prestaties

In het huidige bedrijfsklimaat wordt de lat voor de ict-afdelingen bijzonder hoog gelegd. Zo ligt het streefpercentage voor de beschikbaarheid van bedrijfsapplicaties op 99,999 procent. Volgens mijn berekeningen zou Amazon er na de recente storing van drie uur en vijftig minuten, dertig jaar vlekkeloos moeten presteren om weer in de buurt te komen van de fameuze ‘vijf negens’.

In de praktijk ligt het beschikbaarheidspercentage van publieke clouds op een stabiel peil van drie tot vier negens. Ondernemingen die hun bedrijfskritische workloads aan een publieke cloud toevertrouwen, zijn hier vaak niet van op de hoogte. Bovendien moeten applicaties in de publieke cloud voor hun eigen beschikbaarheid en veerkracht zorgen in plaats van hiervoor op de infrastructuur te leunen. Dit maakt het lastig om de beschikbaarheid op peil te houden.

Daarnaast is het belangrijk om de gevolgen van downtime voor de omzet en bedrijfsreputatie in kaart te brengen. Hoeveel downtime kan elke applicatie incasseren voordat dit van invloed is op het bedrijfsresultaat of klanten beginnen te klagen? Dit zou een van de eerste vragen moeten zijn bij het bepalen of een workload voor de publieke cloud geschikt is.

Een zakelijke cloud kan daarentegen de perfecte oplossing zijn voor werkelijk bedrijfskritische workloads. Deze kan optimale beschikbaarheid bieden doordat er geen applicaties om ict-bronnen wedijveren en door de prestaties te optimaliseren met mechanismen voor het beheer van de quality of service. Veel bedrijven merken dat alternatieven voor de publieke cloud dezelfde mate van flexibiliteit en lage investeringskosten kunnen bieden.

Vind de juiste cloud

De kans is groot dat er sprake is van sterke verschillen tussen je bedrijfsapplicaties. Sommige applicaties zullen geknipt zijn voor de publieke cloud. Dit is echter niet voor alle applicaties de juiste oplossing. Sommige applicaties vragen om een mate van grip op de kosten en prestatieniveaus die alleen het eigen datacenter kan bieden. Het is dan ook belangrijk om tijdens de ontwikkeling van een cloud-strategie niet op één cloud in te zetten voor alle workloads.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2017-07-21T14:56:00.000Z Verron Martina
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.