Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Trends in mobiliteit voor de zakelijke markt

Het afgelopen jaar heeft de mobiele workforce in bedrijven een flinke duw gekregen. Meer, we zien mobiele diensten als een kritisch element in de veerkracht van bedrijven.

Dat wordt bevestigd door onderzoek uitgevoerd door it-advies- en marktonderzoeksbureau IDC bij ruim duizend bedrijven in Europa, waaronder Belgische en Nederlandse organisaties. De noodzaak voor security ontwikkelt zich verder, maar er ontstaan ook nieuwe trends, zoals mobiliteitsteams binnen bedrijven en leveranciers die een onestopshop aanbieden. 

Mobility teams verantwoordelijk voor device management

"Afstandswerken en mobiele medewerkers winnen vandaag meer dan ooit aan belang"

Bij rondvraag naar welke businessunit de beslissingen maakt wat betreft de keuze en aankoop van smartphones, blijkt dat er een verschuiving plaatsvindt. Bij achttien procent van de Nederlandse bedrijven is de it-afdeling verantwoordelijk voor deze beslissing. 28 procent van de bedrijven werkt met toegewijde mobility teams. In België ligt deze verantwoordelijkheid bij twintig procent van de bedrijven bij de it-afdeling en werkt 23 procent met toegewijde mobiliteitsteams. 

Afstandswerken en mobiele medewerkers winnen vandaag meer dan ooit aan belang. Smartphones en andere zakelijke devices spelen daarin een cruciale rol en het wordt een steeds grotere uitdaging voor bedrijven om dit goed te managen. Bedrijven streven een geïntegreerde aanpak na waar alle mogelijke zakelijke devices geconnecteerd zijn waardoor medewerkers vlot en veilig remote kunnen werken. Er wordt dus steeds meer vanuit een overkoepelende visie naar mobiliteit gekeken en het verbaast in die zin niet dat bedrijven daar toegewijde teams en experts op inzetten.

Mobiele security belangrijk bij keuze smartphone

Er zijn een aantal punten waaraan bedrijven prioriteit geven bij het kiezen van hun smartphone-leverancier, waaronder veiligheid, betrouwbaarheid, functionaliteit, gebruiksgemak, merkherkenning, design en prijs. Nu de markt afhankelijker wordt van het gebruik van mobiele apparaten, komen cyberaanvallen vaker voor. Hierdoor is het noodzakelijk om te vertrouwen op beveiligde toestellen en deze altijd up-to-date te houden.

Android Enterprise Recommended wint aan belang

"In Nederland gebruikt bijna zestig procent van de ondervraagde bedrijven Android"

Volgens het onderzoek van IDC staat Android op de eerste plaats in de keuze van een besturingssysteem voor smartphones in de zakelijke markt. In Nederland gebruikt bijna zestig procent van de ondervraagde bedrijven Android. Het Android Enterprise Recommended (AER)-programma - een certificering door Google van toestellen die voldoen aan de hogere eisen voor hard- en software specifiek voor zakelijk gebruik - wint aan belang in die zakelijke markt. De certificering stelt bedrijven in staat zonder zorgen aan de slag te gaan met mobiele devices die voldoen aan de hoogste standaarden. In West-Europa geeft meer dan driekwart aan dat ze het AER-programma belangrijk vinden in hun keuze van smartphones.

Leveranciers groeien naar all-in-one-aanpak

Het aantal mobiele medewerkers in West-Europa zal in 2021 de vijftig procent overstijgen. Bedrijven hebben daarom behoefte aan allround managed mobile services die ze kunnen afnemen bij één leverancier. Fabrikanten die kunnen meedenken en meegroeien in de behoefte van bedrijven om via een onestopshop alle toestellen en bijhorende diensten te kunnen afnemen, winnen dan ook aan populariteit. 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2021-04-22T16:10:00.000Z Stefan De Clerck


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.