Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Microsoft moet meer weggeven’

Dit artikel delen:
startpagina W10

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het toenemende weggeven door Microsoft van zijn kroonjuwelen. Nadat Windows 10 een gratis upgrade zal zijn voor consumenten, is dat OS ook gratis voor IoT-developers. Microsoft moet wel weggeven, om relevant te blijven.

Huidige gebruikers van Windows 7 en 8.1 krijgen Windows 10 straks gratis aangeboden. Dit aanbod van Microsoft geldt voor een jaar na de release van de aankomende nieuwe versie. Windows 8.1 is al gratis voor gebruikers van Windows 8, dus effectief geeft Microsoft zijn volgende besturingssysteem weg voor de vorige drie versies. Deze weggever geldt wel voor de Pro-variant maar niet voor grootzakelijke gebruikers: enterprise-licenties moeten gewoon betaald worden.

Wel een weggever is Windows 10 voor developers die bezig zijn met internet of things-dingen (IoT) en zich registreren als IoT-’maker’ bij Microsoft. Het bedrijf heeft hiervoor een samenwerking gesloten met de stichting achter de populaire microcomputer Raspberry Pi. De nu onthulde krachtige tweede generatie van die open source-computer kan ook Windows 10 draaien. Al dit weggeven is natuurlijk geen altruïsme, maar zakelijke sluwheid. En wanhoop. Microsoft wil na smartphones en tablets niet nog een grote trend missen. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Microsoft wil na smartphones en tablets niet nog een grote trend missen."

Dat is één. Wat betreft het "weggeven", dat is vooral om ervoor te zorgen dat er in ieder geval een platform bij consumenten blijft -voor hen is de overstap naar bijvoorbeeld Mac OSX het kleinst- en dat is ook de reden denk ik dat studenten zeer goedkoop met MS aan de slag kunnen.

Aan het eind van de dag gaat het er vooral om dat mensen in het eco-systeem blijven en diensten afnemen al kan dat niet alleen via Windows, maar ook de browser / onedrive / office 365 / Windows app store / et cetera.

Ik denk dat de strategie een juiste is, al zal vroeg of laat de anti-trust lobby beginnen... en dat is ook terecht.

Ik vind overigens niet dat ze meer moeten weggeven, ze geven al behoorlijk veel en ook als je kijkt naar hun BizSpark programma, dan is dat net een warm bad :-)

Het is natuurlijk aangenaam dat MS nu ook wat weggeeft. Windows 8 was niet gratis maar betaalbaar en dat upgrades nu niet betaald hoeven te worden kan MS zich veroorloven uit het geld dat ze met het "fat-patent" uit de android-omgeving afgeperst heeft.

Logisch nu OSX erg populair wordt. Het verdienmodel van Microsoft voor Windows en MS-Office heeft zijn langste tijd gehad.
Deze producten zijn naar verhouding erg prijzig in vergelijking tot concurrerende producten.
Sommige bedrijven volgen Microsoft producten nog als industriestandaard, maar ook dat is een aflopende zaak, zeker nu BYOD steeds meer wordt toegepast.
Vergeet niet dat bij iedere tweede upgrade van Windows een minder kwalitatief product wordt gelanceerd (diverse DOS versies, w millennium, Vista, W-8) waarvoor de klant wel de volle prijs betaald heeft.
Het is nu een goed gebaar om de klant tegemoet te treden.

Als je iets moet gaan weggeven, dan heeft het geen waarde meer. En dat is ook waar de vraag om zou moeten draaien. Microsoft had al lang een leen en mean secure o/s kunnen leveren, maar om de een of andere manier lukt dit niet, met alle gevolgen van dien.
Microsoft wordt gestraft voor het gebrek aan visie en innovatie en moet nu producten gaan weggeven om een marktaandeel te behouden. Ook dit is weer een zwaktebod.

De producten van Microsoft Windows en MS-Office zijn peperduur in vergelijking tot de gratis Open Source en concurrentie. De kwaliteit is daarbij ook niet eens veel beter. De steeds kritischer wordende consument en bedrijven kiezen daardoor ook naar andere mogelijkheden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-02-05T08:05:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.