Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows Phone lijdt aan Linux-op-de-desktop’

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over het lelijke eendje op de smartphonemarkt: Windows Phone. Dat Microsoft-platform lijdt aan het probleem van Linux-op-de-desktop.

Microsoft benut Mobile World Congress deze week om nieuwe Lumia-smartphones te presenteren. Het zijn allemaal instaptoestellen, waarop wel Excel valt te gebruiken. De maker zegt pas met verse high-end toestellen te komen zodra Windows 10 af is, wat dan ook gelijk voor smartphones uitkomt.

Ondanks jaren inspanning en de besteding van veel 
resources (mankracht en geld) blijft Windows Phone een Calimero. Ironisch genoeg lijdt het mobiele besturingssysteem van Microsoft aan het aloude euvel dat Linux weerhoudt van doorbreken op de desktop. Weinig apps die veel eindgebruikers aantrekken, waardoor er weer weinig hardwareleveranciers zijn die het besturingssysteem standaard in hun assortiment bieden, waardoor er weinig eindgebruikers zijn die op hun beurt developers en apps aantrekken. Wat vind jij?
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Interessante stelling, maar helaas een open deur :-)
Uiteraard is marktaandeel van belang, en moet je investeren voordat je kan oogsten.
Microsoft steekt ontzettend veel geld in de marketing en product ontwikkeling. Dat is een sterkte.
De zwakte van Microsoft is altijd al de relatie met de grote bedrijven geweest. Wisselende sales mensen, wisselende organisatie, wisselende productnamen, slechte integratie van de eigen producten en onzekerheid t.a.v. de lifecycle van sommige producten (zoals Windows Phone en RT).
Het bedrijfsleven zou dolgraag vanuit de bestaande AD, SQL en Exchange farms willen aansluiten op Windows Phone, en dat kan nu! Veel bedrijven overwegen de overstap van slecht geïntegreerde Apple en chaotische Androïd naar Windows Phone omdat het goed beheersbaar is. Ondersteun deze bedrijven, en zet daar zwaar op in.
Voor particulieren is prominente plaatsing in de Mediamarkt een goede stap, inzetten op gebruiksgemak en social media moet de rest doen.

Laat ik nu net dit artikel voor het eerst op mijn Lumia gelezen hebben. Er is een achterstand in te halen op Apple IOS en Android waar veel meer toepassingen voor beschikbaar zijn. Als een bakker op de hoek met een App komt dan is dat nu in de regel voor Android of IOS. Aan de andere kant je kan met de windows telefoon mailen en telefoneren maar ook mee whatsappen en facebooken, de documentje kunnen naar de Cloud. Dus je doet mee. Een pre is dat je er office documentjes op kan lezen. Ik begreep onlangs dat het aandeel van de Windows telefoons heel langzaam groeit en dat zal met Windows 10 nog wel meer worden zeker als dat systeem 'gratis' er door gedrukt wordt. Wordt dan ook voor iedere app maker ook de windows telefoon een serieus te nemen alternatief dan zal de windows telefoon ook langzaam aan een belangrijk os worden voor de telefoon naast de bestaande twee. Dan is microsoft geslaagd.

Of de vergelijking met Linux nu op zijn plaats is, als er ergens wel veel toepassingen voor te verkrijgen zijn dan is het Linux wel maar niet allemaal even vriendelijk in gebruik. Ik denk ook, de Linux desktop heeft vele verschijningsvormen dus het ontbreekt ook aan een eenduidig beeld. En Linux is ook simpelweg niet het meest eenvoudige systeem als er wat loos is. Zou het wel leuk vinden als er net zoals bij de desktop machines ook zomaar een linux alternatief voorhanden is. Maar bij de telefoon lijkt het allemaal hardware gebonden wat je kan draaien, je zet er niet zomaar even linux op.

@Jack Het gesloten apple en het chaotische android (apps en releases) noem je, dat zou een voordeel kunnen zijn voor de windows telefoon net zoals de integratie met veel Microsoft systemen in gebruik bij bedrijven. De prijs vond ik een voordeel, schafte het apparaat voor een 100 euro aan en voor een paar euro in de maand extra doe je mee met de moderne tijd. Dat is natuurlijk ook een groot verschil met de peperdure apples. Al moet ik wel zeggen, ik vind die apple spullen wel heel erg mooi. Net zoals het systeem Android aantrekt door de vrijheid en te kunnen rommelen met systemen, maar dan spreekt de nerd in mij.

Jasper kun je eens aangeven welke OSS applicaties (die jij ten onrechte Linux applicaties noemt) er niet beschikbaar zijn voor de desktop ?
Ik ken er wel een enkele, ik twijfel of de desktop gebruiker die zal missen.

Microsoft heeft een aantal problemen met haar Phone lijn:

- De ontwikkeling van het product heeft laat aandacht gekregen ivm iOS en Android;
- De design van een MS toestel is nog steeds onaantrekkelijk en zeker niet sexy;
- De design en usability van het besturingssysteem zijn ook onaantrekkelijk;
- Minder integratie en ondersteuning met MDM/MAM producten (vergelijking met Android en iOS)

Microsoft wil haar eigen beheertooling, Microsoft Intune, voor mobile device management (MDM)en mobile application management (MDM) verkopen. Dit product (Intune) biedt omgekeerd weinig ondersteuning voor iOS en Android als we dat vergelijken met Non-MS oplossingen.

MS heeft haar licentiebeleid voor BYOD aangepast. Is dit voldoende? Nee! Maar toch misschien de stap in een goede richting (ik ken de inhoud van deze wijziging niet)

Wat hierboven al is benoemd, klopt, Microsoft is laat op de markt gekomen. Maar wat juist ook een strategie zou kunnen zijn. Ze spelen in op juist de onderdelen die mensen missen bij andere telefoons.
"Gevoel van vloeiend", "Helderheid van informatie", "Eenvoud" en denk belangrijkste "uniformiteit".

Door de applicatielijn gelijk te trekken over alle vlakken krijg je waar Google in probeerde te slagen. Van tablet overschakkelen naar mobiel/desktop en in zelfde app verder werken. Informatie beschikbaar op alle platformen.

Juist door eenduidige lijn uit te stippelen voor alle apparaten kun je eenvoud en herkenbaarheid van handelingen herkennen.

Het criteria dat er te weinig apps zijn is echt een non-issue tegenwoordig. Moet ik 300x een zelfde soort app hebben die een schilletje heeft en uiteindelijk niets bijdraagt? Dat zijn (veelal) apps van Android.

Terug naar discussiepunt, ik geloof niet dat we MS kunnen vergelijken met Linux. Linux heeft ander segment en is niet gericht op breed publiek (doen ze niet lijken teminste) in tegenstelling tot MS die voor iedereen wil bereiken.

Lijkt iets van lange adem te zijn en Microsoft kan dat lang vol houden. Er lijkt een kentering te komen? Meer hardware leveranciers gaan Windows 10 phones produceren, daarmee komt er meer keuze. Generiek Windows 10 platform voor apps is een sterk nieuw element. Windows Phone heeft veel kwalitatief goede basis apps bij aanschaf. Gebruiksvriendelijkheid is bovengemiddeld. Sleutel ligt inderdaad voor een groot deel bij bedrijven, de bakermat van Microsoft. Daar zal een kritische massa moeten ontstaan, dan volgen de serieuze app-makers, dan het publiek, en uiteindelijk die bakker (die laatste mis ik niet).

Windows is passé, het weet het alleen nog niet :-)

sinds een paar maanden heb ik een windows phone (lumia 635). Dit in tussen mijn 6e smart phone en ik heb alle os-en gebruikt incl. windows mobile.

Deze telefoon valt mij er tegen in gebruik.
Een paar simpele voorbeelden;
- de mail app.
Veel mailtjes zijn breder dan het scherm, maar je kunt niet opzij schuiven in de standaard mail app. Het scherm draaien heeft dan vaak ook geen zin.

- knoppen.

lumia heeft geen hardwarematige home/ontgrendel knop aan de voorkant maar 1 op het scherm net onder de spatiebalk, gaat heel vaak mis als je een tekst aan het tikken bent en de ontgrendel knop zit aan de zijkant, dat is in de auto erg lastig. de houder in de auto drukt soms tegen de (ont)grend knop of zit er voor. dus ontgrendelen kan alleen als je de telefoon uit de houder neemt (wel opletten dat er geen politie in de buurt is, want dit kan een hele dure handeling worden)

- mappen op je startscherm
je kan alleen mappen aanmaken met een app (kost 5 sec om een map te openen), ook is er geen lint met veel gebruikte apps zoals bij android en apple

- startscherm
Er is maar 2 mogelijkheden, een scherm met tegeles omhoog en naar beneden en een lijst met alle apps. groeperen van bepaalde soorten op een scherm zoals dat kan bij apple en android is dus niet mogelijk.

Ik begrijp dat deze lumina een instap model is, maar 4Gb geheugen is echt teweinig, geen camera aan de voorkant en geen flits lamp is toch wel een must geworden. De camera die gemonteert is is heel traag en van een hele lage kwaliteit en het scherm is net een spiegel waardoor je buiten in de schaduw moet gaan staan om iets te kunnen zien op je scherm anders dan je eigen gezicht.

@Jeroen,
Wat je aangeeft komt overeen met de eerste drie punten die ik eerder benoemd heb.

Smartphone is anders dan een PC :-)
A) Ontwerp van het apparaat is zeer belangrijk,
B) Ontwerp van software en functionaliteiten zijn belangrijk,
C) Imago en marketing zijn ook heel belangrijk

Het is Microsoft "nog" niet gelukt om deze drie punten voor "consumenten" op een rij te krijgen.
Uiteraard zijn er andere onderwerpen belangrijk voor het adopteren van Microsoft Phone in het bedrijfsleven (product eco-systeem)

@Reza
Weet je waar het probleem ligt?
Hoe verkoop je zo'n 'ding'?
Andersom, waarom koop ik zo'n ding?
Bedrijfsleven - interessant, maar de aantallen moet je inderdaad bij de consument 'zoeken'.
Kortom, waarom wil ik een MS phone? Werkelijk, ik heb geen id.
Waarom koop ik bloemkool (of spinazie 'same matter') terwijl ik het niet eens lekker vind, uitjes wel, maar een paar moet ik meestal weggooien voordat ze geconsumeerd kunnen worden.
Leg mij het maar (heel graag) uit...

Ik ben het met Reza eens.

Ook de punten van Jeroen kan ik onderschrijven.

Heb echt mijn best gedaan Windows Phone te omarmen en een half jaar fulltime met toestel rondgelopen zonder back-up.

Windows Phone zit zoveel mis dan ik niet geloof dat dit zomaar wordt opgelost, waar ik al gek van werd is dat als ik een foto open, ik naar het startscherm ga (of iets anders doe) en dan weer op de foto-app icoon klik.... ik in het algemene scherm terecht kom. Alleen als ik via de multi-task knop (gek genoeg door de Back button inhouden) en naar de foto app ga, dan onthoudt ie wel de foto die ik open had. Ook bellen naar een contactpersoon bestaat uit 6 handelingen als het geen favoriet is.

MS heeft mobile (en cloud) volledig te laat ingezien en de pijn die dat veroorzaakt heeft zullen ze nog jaren voelen. MS verliest snel zijn relevantie en dat zegt een MS fan (van .NET Visual Studio, MS SQL Server, et cetera)

Ook dat Office 365. Ik kan er niet aan wennen en het hinkt weer op twee benen. Ze bieden het als cloud dienst aan, maar vervolgens werkt het wel weer het best als je de native applicaties gebruikt. Daarnaast blijft het bizar dat ze file-sync nog steeds niet onder controle hebben.

De overeenkomsten zijn een klein marktaandeel en daar houdt zo ongeveer op.

Als je een desktop koopt, is het bijna onmogelijk om daar niet Windows bij geleverd te krijgen of je moet echt lang zoeken en andere specifieke wensen laten varen. Sommige machines zijn met hun firmware gelocked en daarop kan je Linux niet installeren. Er wordt nogal wat gedaan om Linux onbekend en onbemind te houden. Er zijn overigens bizar
veel GNU applicaties te vinden en zakelijk kan er prima mee uit de voeten. (van uit gaande dat je de tijd hebt om uit te zoeken, wat je allemaal precies nodig hebt)

De Windows Phone heeft hele andere problemen. Zoals Reza en Jeroen al aangeven. Imago, Interface (love it or hate it) en keuze.
Je moet kiezen voor een Windows Phone. Iets wat ze bij Microsoft niet gewend zijn, die hebben het altijd van koppelverkoop moeten hebben.

@technicus
Daar zit het probleem voor het grootste deel.
Als ik een koffiezet-apparaat koop van merk x moet ik ook koffie schenken van merk x?
Right, ICT ten top - GAAP!

Jammer dat vooral vaste reageerders zich zo slecht in de materie hebben verdiept maar toch de behoefte voelen altijd en overal op te reageren. Ik heb prive een Windows Phone (een 930) en zakelijk een iPhone 5s en denk dus goed te kunnen vergelijken.
Tegen Reza zou ik willen zeggen: smaak is persoonlijk. Je kunt niet objectief vaststellen dat een Windows Phone niet mooi is. Sterker nog, ik vind juist het tegenovergestelde waar. Een 930 is verschrikkelijk mooi. Smaak. Ook het OS vind ik vele malen mooier (en beter) dan Android en het is minimaal vergelijkbaar met mijn iPhone, op sommige gebieden zelfs mooier en beter (bv. social media integratie, de people hub e.d.). Maar, nogmaals, smaak.
Daarnaast, Jeroen, je kunt wel degelijk ‘gewoon’ mappen aanmaken op je scherm. Simpel een app in of op een andere app slepen en ze worden in een map gegroepeerd. Een lint met veelgebruikte apps is niet nodig, je richt je startscherm gewoon in zoals je zelf wilt. Met live tiles en mappen. En de grootte van de tiles bepaal je zelf. Ik heb alle apps die ik veel gebruik gewoon bovenaan staan. Simpel en ik heb nog nooit nagedacht over een lint.
En Henri, ik bel een contactpersoon in maximaal drie stappen. Ik weet niet wat je doet of probeert, maar, als je naar je People hub gaat (eerste klik), vervolgens klik je de contactpersoon aan (tweede klik) en je kiest het betreffende nummer wat je wilt bellen, dan belt mijn Windows Phone gewoon die betreffende persoon. Volgens mij exact zoveel stappen voer ik ook uit op mijn iPhone. En weet je wat? Personen die je veel belt kun je zelfs als live tile op je startscherm pinnen. Dan is het nog maar 1 klik ;-) en je ziet gelijk updates van deze persoon in de live tile. Dat heeft mijn prachtige iPhone helaas niet.
Je foto ‘probleem’? Ach, als je echt wilt klagen, is er altijd iets te vinden. Inderdaad blijft op de iPhone de betreffende foto openstaan als ik terug ga naar home. So what? Hoe vaak heb ik hier last van gehad? Ik kan het mij niet herinneren. Op mijn Windows Phone kan ik weer een mooie live tile tonen die steeds mijn laatste foto’s rouleert op mijn startscherm. Op mijn iPhone kan dat weer niet, alles is statisch. Is de iPhone daarmee minder? Nee, anders. Smaak.
Er staan genoeg prachtige voordelen tegenover nadelen. De People hub bijvoorbeeld is een aanwinst dankzij een integratie met Facebook, Twitter en LinkedIn. Status updates van mijn contactpersonen zie ik hier gelijk terugkomen, ik hoef geen losse apps daarvoor te raadplegen. Sterker nog, vanaf deze plek kan ik zelf gelijk een update posten op LinkedIn, Twitter of Facebook. Ik hou daarvan.
Daarnaast doet Cortana prachtige dingen voor mij, als persoonlijke digitale assistente en heb ik op mijn Windows Phone een prachtige wereldwijde gratis gesproken navigatie met echt goede kaarten en live verkeersinformatie via Here Drive. Office Lens is iets wat niet op Android en iPhone bestaat en geeft me de mogelijkheid om een foto van een whiteboard te nemen en deze gelijk als tekst op te slaan in OneNote of als een PDF of PowerPoint op te slaan. Wat een prachtige feature. Kan ik niet met mijn iPhone. Überhaupt is mijn OneDrive en OneDrive for Business integrate met native Office apps handig.
Microsoft is laat, dat is waar. Maar, ze zijn met een fantastische inhaalrace bezig. En, de fat lady heeft de blues nog niet gezongen.

Interessant om dit allemaal te lezen, ook bevestigend: een paar jaar geleden had ik een Lumia van mijn werkgever om te testen. Een onding, dat bleek al snel en ik begrijp dat de problemen nog steeds niet zijn opgelost.

Microsoft luistert nog steeds niet naar de klanten en kiest enkel voor korte termijn en shareholders value. Hierdoor floppen Windows 8, Surface en Lumia. Door er een ander sausje overheen te gooien (naamgeving, interface) hoopt deze mastodont uit Redmond telkens andere argeloze gebruikers te paaien met hun prustware.

@Daniel: Interessant verhaal dat je vertelt, maar de discussie ging over de vergelijking met waarom Linux niet op de desktop doorbreekt.

En tja, het is een kwestie van smaak, maar ook van keuze. Op Android kan ik een andere widget en UI omgeving installeren en dan herken ik mijn eigen telefoon niet meer terug. Bij Microsoft is er geen keuze. Er is een UI en daar moet je maar aan wennen. 1 widget inzetten voor een contactpersoon gaat op zo'n telefoon trouwens ook en het enige wat niet gaat zijn die overdrukke live tiles.

@On-topic: Ik denk dat marktaandeel niet het enige punt is dat een overeenkomst is. Beide problemen zijn Microsoft gerelateerd.

Ubuntu heeft een mobiel OS dat als je er een toetsenbord en beeldscherm aan knoopt zichzelf 'omtovert' tot een Linux PC.
Als Windows deze innovatie ook omarmt zal het hun marktaandeel niet schaden.

Dank je Jeroen, prima verhaal.
Het valt me op dat veel reacties de standaard clichés over Microsoft napraten.
Als je de laatste versies Windows intensief gebruikt op telefoon en tablet, kom je er achter dat het met Android en Apple (die ik ook jaren lang zwaar gebruikt heb) op veel punten behelpen is.
Ja, het is smaak, en ja een zelfgebouwde Linux doos en zelf geroote Android en dd-wrt router zijn geweldig. Ik speel er ook graag mee.
Maar ik kan daar als zware gebruiker mijn geld niet mee verdienen. Ik zoek iets wat snel en efficiënt is. Wat al mijn werk op alle devices laat zien en gebruiken. Wat als OS op de achtergrond zit en mijn werk op de voorgrond, ongeacht locatie en apparaat. Iets wat mijn werk op meerdere locaties opslaat op de achtergrond. iets wat ik zo uit de doos kan toevoegen aan mijn trusted devices. Ik zoek iets wat compatible is met collega's, klanten en leveranciers. En helaas, daar voldoen OS-X, IOS, Linux en Android voor mij niet aan. Je mag het smaak noemen :-)

Daniel : En zo sprak een fanboy van MS Windows Phone.

Wel zeggen dat we er niets van snappen, maar als ik 1 voorbeeld geef over wat niet lekker werkt dan doe je dat af als klagen. Ik heb nog veel meer voorbeelden waarin MS steken laat vallen. Het gaat dus om veel meer dan smaak, maar je zit ook nog in de ontkenningsfase.

Ik zie mijzelf als redelijk objectief over dit onderwerp en mijn mening onderbouwt. Ook je voorbeeld klopt niet en zeker niet als je 600 contactpersonen in je telefoon hebt. Maar ook als je via de bel-functie zoekt zit er nog een extra stap over net moet je twee keer op zoeken drukken.

Ik heb het dus niet over smaak.

Daarnaast het gaat niet om wat jij of ik vind, als je het gewoon bekijkt op grote schaal is het evident dat Windows Phone een probleem heeft.

Van een fantastische inhaalrace is dus geen sprake, maar laat me gokken, je leeft van MS producten?

@Pascal Je begrijpt me verkeerd: ik heb het niet over (open source software)applicaties die er wel voor Linux-server en niet voor Linux-desktop zouden zijn. Ik heb het over desktopapplicaties die grote aantrekkingskracht hebben op veel gebruikers. Zogeheten killer apps dus. Waarbij dan niet alleen functionaliteit een rol speelt maar ook (naams)bekendheid (eventueel merk), gebruiksgemak, vullen van een gapend gat/behoefte, enz.
:)

Henri, ik vind je argumentatie nu toch wel heel erg zwak als je mij afdoet als een ‘fanboy’ en iemand die vast van Microsoft producten leeft. Als je op die manier de discussie wil voeren, dan heeft het weinig zin. Kom met inhoudelijke argumenten, maar, die heb je blijkbaar niet?
Je kunt niet onderbouwen waarom het lastig is of veel handelingen kost om een contactpersoon te bellen. Je roept iets over ‘600 contactpersonen’. Maar, feit is, of het nou 10 zijn of 1000, je bent steeds net als op een iPhone maximaal drie klikken verwijderd van het bellen. Ik heb je verteld hoe. Maar de zes die jij noemt zijn niet waar. Ik weet niet waarom je hier aan vasthoudt. Jouw fotoprobleem is opvallend dat je dat juist als argument noemt waarmee je wilt aangeven dat Windows Phone niet deugt. Nou, als dat alles is….ik denk dat er weinig gebruikers zijn die zich aan zoiets kunnen storen en dat er zelfs gebruikers zijn die het juist prima vinden zo. Dit is een keuze in het OS. Ik heb diverse voorbeelden genoemd waarin Windows Phone zich positief onderscheidt.
Windows Phone heeft op grote schaal een probleem, zeg je. Dat is een feit. Maar, wat zegt dat dan? Je ziet juist dat Microsoft er alles aan gelegen is om dit beter te maken en dat ze juist meer dan ooit luisteren naar wat gebruikers willen. Windows 10 is daar een goed voorbeeld van. Veel meer agile kun je ze niet krijgen. Wereldwijd zie je reviews van Windows Phone die beter en beter worden. Sommige erg enthousiast. Idem voor Windows 10. Microsoft is erg innovatief bezig. En daarmee gaan ze nog een hoop dingen veranderen. Unified Apps over zowel Windows 10 op de phone, desktop als tablet is een slimme stap. We spreken elkaar over 2 jaar!

Daniel, laten we voorop stellen dat jij kritiek levert door te suggereren dat ik met niet in de materie heb verdiept en daarna roep je extra weerstand op door te schrijven "Kom met inhoudelijke argumenten, maar, die heb je blijkbaar niet?".

Jij hebt het over ook "fantastische inhaalrace", waar blijkt dat dan uit?

Momenteel heb ik geen Windows Phone meer, dus ik kan niet letterlijke door de stappen heen, maar wat ik me nog herinner is dit. Je drukt op je telefoon icoontje (stap 1), je drukt op contact boek (stap 2), je drukt op zoeken (stap 3), je tikt je zoektekst in (stap 4), je klikt op een naam (stap 5), je klikt op het telefoonnummer dat je wilt bellen (stap 6). Maar soms zijn de details heel subtiel. Zo opent mijn Telefoon icoontje op IOS al heel vaak contactpersonen, blijkbaar omdat ik op die manier de app het meest gebruik en hoef ik niet eerst op het vergroot glas te klikken voordat ik pas kan zoeken. Subtiel, maar wel effectief en zo merk je dat veel Windows Phone functies gewoon niet optimaal werken en niet volwassen zijn.

Maar ook de back-toets die heeft ineens meerdere functies zoals een multi-task toets.

Je weet nooit als je de back-toets aanraakt wat er gaat gebeuren. Soms slide je dan naar links, soms ga je naar het app overzicht scherm en na 6 maanden is het mij niet gelukt het intuïtief te begrijpen.

Dan heb je Spotify, leuk app, maar muziek kun je niet op je SD kaart opslaan, dus kreupel. Dan kun je zeggen: Dat ligt aan de App, maar ik heb met veel apps slechte ervaring ook met gebruiksvriendelijkheid en dan is het een probleem van het eco systeem.

Windows Phone werkt soepel, ook op een goedkoop toestel, dat is een enorme plus. Maar zoveel dingen waar ik gek van werd, soms staan mensen er 4 keer in omdat je zowel als Google Contact hebt, maar ook als Facebook vriend en LinkedIn. Ook het wijzigen van contacten was geen prettige ervaring.

Dan de IE browser op de Windows Phone. Ruimte wordt helemaal niet goed gebruikt en mag zich niet meten met Chrome op een mobiel device. Sowieso werken Google en Windows Phone niet goed samen en dan druk ik me zacht uit. Ja, dat komt ook door Google, maar waar het bij mij om gaat is hoe het voor mij werkt.

En tuurlijk doet MS zijn best, Microsoft Azure vind ik een prachtig product, maar als je kijkt hoe ze de laatste jaren met Windows 8 hebben lopen rommelen en hoe je als Surface RT ervan af komt... dan vertrouw ik er zeker niet zomaar op "dat het wel goed komt".

Dan hebbende over Microsoft Azure / Office 365. Ik kreeg laatst een aanmaning dat een rekening niet betaald was. Wat een zoektocht was dat! Totaal niet duidelijk waarvoor de rekening was, het bedrag in de email klopte niet met de werkelijke factuur en de support afdeling heb ik 3 verschillende personen uit India gehad en het probleem is NIET opgelost. Nu moet je weten dat ik 12 subscriptions heb en 3 Office 365 abonnementen, daar doorheen bladeren is al een trage ervaring op zich.

Dus ik heb wel degelijk inhoudelijk wat te melden en het feit dat ik zes maanden full time met Windows Phone heb gewerkt zonder andere 2e telefoons wil ook wat zeggen over mijn commitment. Misschien ligt het aan het aan mij, maar dat geloof ik niet. Windows Phone kan in mijn ogen zich domweg niet meten met IOS en Android, gewoon niet, en de redenen zitten te diep in wat ik gezien heb om te geloven dat het binnen 2 jaar ineens wel goed is.

En wat maakt het uit? Ik heb geen belang bij of MS het goed of fout doet, of Apple, of Google. Ik ben gewoon een gebruiker en gebruik wat voor mij werkt zonder liefde voor het bedrijf. Dat snap ik toch nooit van mensen die bedrijven met hand en tand verdedigen. Google / Microsoft / Apple houden echt niet van jou. En wat ik eerder zeg, een groot deel van mijn leven ben ik bezig geweest met Microsoft, Basic, ASP, Access, MS SQL Server, Visual Studio, .NET, Windows, Azure.

Ik heel vaak ben ik daar best tevreden over, maar de laatste tijd merk ik dat ik steeds minder met Microsoft te maken heb. Servers worden steeds vaker Linux, programmeren steeds vaker HTML/Javascript, database ben ik nu met Postgres bezig, en voor de cloud gebruik ik veelal Amazon.

Jeetje, wat doen jullie overdag?
Zit net dit artikel (opnieuw) te lezen.
Dat de app's niet goed geschreven worden komt door 'prutsers'
Dat de veiligheid niet op orde is komt door 'prutsers'
Dat de telefoon niet werkt zoals verwacht komt door 'prutsers'
Een beetje 'prutser' schrijft met Java een prachtige app voor elke telefoon.
Aan wie kan het dan 'liggen' aan het besturingssysteem of aan de 'prutsers'?
Wat vroeg Jasper Bakker (TOPIC STARTER) ook alweer...

Ondanks jaren inspanning en de besteding van veel resources (mankracht en geld) blijft Windows Phone een Calimero. Ironisch genoeg lijdt het mobiele besturingssysteem van Microsoft aan het aloude euvel dat Linux weerhoudt van doorbreken op de desktop. Weinig apps die veel eindgebruikers aantrekken, waardoor er weer weinig hardwareleveranciers zijn die het besturingssysteem standaard in hun assortiment bieden, waardoor er weinig eindgebruikers zijn die op hun beurt developers en apps aantrekken. Wat vind jij?

Lijkt me duidelijk vrienden, heb ik niet zoveel woorden voor nodig.
Kan wel andere banden onder mijn auto zetten, maar als hij niet start... enz.

@Jasper
Zo is't nagenoeg precies!
Echter wat biedt MS meer of beter als de playstore van Android of die store van Apple? Als ik MS was... wist ik het wel, ...in de aanval, ...direct en ...groots!

@Henri Goed geschreven!
Duidelijk, 50+'r
Zo onderscheid je 'the boys with toys van 'de mannen met wallen!' ;-D

@Henri
Kun je dat onderbouwen?
"hoe ze de laatste jaren met Windows 8 hebben lopen rommelen"

Ik ondersteun van XP tot 8.1 en ook Linux of BSD.
Ook al ben ik een groot voorstander van GNULinux zoals het officieel heet moet ik zeggen dat juist 8.1 een enorme stap voorwaarts is, kijkend naar het technisch fundament, tegeltjes kun je makkelijk laten voor wat het is.

Overigens raad ik je aan om Mysql/Mariadb ook te bekijken want dat is voor webapplicaties nog steeds de standaard defacto. Postgresql is daar niet zo geliefd, eigenlijk onterecht.

@Jasper
Niemand weet hoeveel Linux-op-de-desktop er is, er zijn geen verkoopcijfers bij open source dat iedereen kan downloaden. Veel gebruikers stellen hun browser zo in dat hij websites meldt dat deze op Windows draait, dus cijfers via bezochte websites zijn ook onbetrouwbaar.

@Jan Dat begrijp ik toch niet, ik ben lid van de Microsoft fanclub maar dat Windows 8/8.1 vind ik een hele ongelukkige stap waarbij er gehinkt wordt op twee gedachten, iets tussen een tablet/smartprhone/desktop in. Heb nu Office2013 op een Windows 7 draaien, het is werkelijk afgrijselijk komt er een heel rare brede band links het beeld in schuiven. Hoe verzin je het! Het was natuurlijk ook ambitieus het was een stap in layout maar ook in techniek (winrt vs win32) en een poging om ook de switch te maken van het gezellige doe maar en installeer maar wat systeem richting naar een gesloten model van een appstore analoog aan Apple en Google. Maar dit vond ik halfbakken, ben ook heel benieuwd naar Windows 10, het zal nog wel meer de eigen winkel inzuigen worden.

@Jasper Het laatste wat een killer app wel is, is aan een platform gebonden. Draaiend op alle platforms en devices lijkt me een minimale voorwaarde.

En dat laatste sluit aan bij Henri's opmerkingen over Javacript/HTML en de kracht daarvan. Dan maakt het allemaal niet zoveel meer uit welke type smartfoon. Cloud zeg maar :)

@louis
De GUI is niet het OS. Dat is bij Linux ook zo, daar kan ik kiezen uit verschillende GUI's.
Kijk ik naar de manier waarop ik beheer doe, dan vindt ik in 8/8.1 sneller wat ik zoek, bij 7 moet je je nog door de brei klikken.
De app-shop is erbij gekomen, al het andere werkt ook nog, downloads van bijv. LibreOffice, Firefox, Thunderbird en classic shell, de installatie met de desktop als startscherm doen alles net zoals bij windows 7.
Sommige klanten gebruiken die tiles zelfs liever als de desktop.
Een aanbod van 1 Gui op alle apparaten is mijn inziens de juiste weg. Die idee is beter als de vele vendor-specifieke Android-aanpassingen die updates verhinderen.

@Jan Om met het laatste te beginnen, ik vraag me dat af, één gui op alle apparaten. Ik vind het toch wel een verschil, zo een smartfoon device, klein scherm met een paar knopjes of een desktop/laptop met een groot scherm en een toetsenbord. Je ziet al aan websites, een desktop versie die er anders uitziet dan mobiele versie. Kan me voorstellen dat het voor een OS ook geldt, verschillende presentaties. Bij Windows is dat zeker al niet mogelijk, de programma's die je noem, firefox, thunderbird, etc, ik heb de mobiele versie voor Windows nog niet gezien. Op dat gebied al twee verschillende systemen en ik zie Microsoft dat nog niet gaan veranderen.

De Gui is niet het OS maar het is niet zo dat je bij windows daar veel mogelijkheden in hebt behalve dan via het tweaken. Het is misschien wel angst bij mij, heb er een aantal maal mee te maken gehad, windows 8 en werd er niet gelukkig van (2 soorten internet explorers, brrr) en zocht me een ongeluk. En toen ik even terug een keus moest maken voor een systeem voor familie heb ik windows 7 gekozen. Maar misschien moet je op de computable expert dag maar een demonstratie geven van Windows 8 en zal ik ook denken, valt best mee. Misschien is het de angst wel.

Hoe dan ook, het vreemde android en gesloten en dure apple, er mogen wel wat meer mobiele os's zijn die echt wat te betekenen hebben.

@Jan
Rake observatie: de onbekendheid van - of iig onduidelijkheid over - het aantal desktopgebruikers van Linux. Dat maakt het gelijk voor (commerciële) applicatie-ontwikkelaars een (grote) gok: hoe klein/groot is hun potentiële afzetmarkt?

@Louis
Meestal wordt 'killer app' gezien als 'killer app voor platform X', waarbij X een bepaald type hardware, of een specifiek OS, of een applicatie-framework, enz. kan zijn. Je hebt een goed punt dat anno 2015 een killer app eigenlijk OS-agnostisch en multi-device zou moeten zijn. De praktijk (b)lijkt echter weerbarstig.

@Jasper
de schattingen van het aantal Linux-desktopgebruikers liggen tussen 1 en 10 %, dat toont hoe moeilijk het is een juiste schatting te geven.

Dat er relatief weinig bedrijven ontwikkelen voor Linux heeft ook te maken met de GPL. Wie gemeenschappelijke libraries gebruikt komt dan op dun ijs, dat is de grootste handicap. Toch zijn er bedrijven die daarmee goed overweg kunnen er is een lichte groei te merken.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-03-04T07:58:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.