Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows Phone veiliger dan iOS en Android’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over een 'unique selling proposition' (usp) van de nummer drie op de mobiele markt.

Windows Phone is het veiligste mobiele besturingssysteem. Volgens securitybedrijf Kaspersky is het mobiele platform van Microsoft veiliger dan de twee grote concurrenten iOS en Android. 'Alle systemen zijn kwetsbaar voor moderne dreigingen', aldus ceo Eugene Kaspersky, wiens bedrijf laatst zelf is gehackt. Maar volgens hem is Windows Phone tot op heden 'erg schoon' en daarmee veiliger dan iOS en Android.

Op een bijeenkomst in Australië zei de topman dat het gevaarlijkste toekomstscenario geldt voor iOS. De kans op dat scenario is weliswaar klein doordat Apple het besturingssysteem zelf afschermt van externe programmeurs. Tegelijkertijd zijn er genoeg kwetsbaarheden en krijgen securitybedrijven geen diepgaande toegang van Apple om iOS te kunnen beschermen. Als er dus iets misgaat, is er geen antivirus om een ramp in te perken, waarschuwt Kaspersky. Het zeer weinig gebruikte Windows Phone is volgens de topman het veiligste. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Is het niet zo dat Kaperski eigen belang heeft heeft bij deze conclusie ?
Een beetje het WC-Eend verhaal dus.

Wat maakt het uit, Microsoft stop met windows phone/mobile.

"Het zeer weinig gebruikte Windows Phone is volgens de topman het veiligste."
Ja, vanwege het causale verband: weinig gebruikt dus totaal (nog) niet relevant voor hackers om daar energie in te steken.

Alles zit vol met bugs en Microsoft kennende zitten daar gegarandeerd tal van security bugs in.

Tja, niemand wil er wat voor schrijven, ook de malware makers niet.

Allereerst, als sommige zulke nutteloze reacties kunnen neerzetten, hou het dan lekker voor je. De regeerders tot zover hebben in alle waarschijnlijkheid geen Windows Phone nog zelfs in handen gehad.

@Rob, waar haal je die info vandaan dat ze stoppen met Windows Phone? Dit is totaal niet waar.

@JW, Referenties? Kun je mij stuk een OS noemen zonder bugs? Tuurlijk zijn er securitybugs, kwestie is alleen wat doe je eraan. Loop je voor zulke problemen weg of probeer je actief wat eraan te verbeteren.

Wim,

Wellicht even de allereerste evenals de laatste regel van dit artikel lezen !

Fantastische conclusie:
"Als er dus iets misgaat, is er geen antivirus om een ramp in te perken, waarschuwt Kaspersky."

De kans dat er iets misgaat is minimaal, grotendeels doordat Kaspersky en anderen geen low level apps mogen schrijven voor iOS.

OS-en worden steeds beter, Windows 7 en nieuwer en OS X zijn zeer veilig, MS en Apple hebben de beveiliging goed op orde. Antiviruspakketten zijn momenteel overbodig. Dat komt mede doordat de grootste beveiligingsproblemen niet technisch maar menselijk van aard zijn: phishing is veruit de grootste bedreiging.

Kaspersky gaat nu FUD zaaien, om zo hun marktaandeel enigszins op niveau te houden. Ik hoop dat ze daarin falen, onnodig angst zaaien door Apple en Google in diskrediet te brengen is een slechte manier. Mensen bewust maken van het gevaar van bv phishing is vele malen beter en nuttiger. Alleen daar verdienen ze niks aan...

Wim, naar mijn weten stopt Microsoft inderdaad met Windows Phone (als naam) en wordt het Windows 10.

"Windows 10 Mobile is an edition of the Windows 10 operating system being developed by Microsoft. This edition of Windows 10 is a mobile operating system that succeeds Windows Phone 8.1 and is designed for smartphones and small tablets under 8 inches in screen size, running on ARM as well as IA-32 processor architectures."

En Wim, ik heb vijf maanden full time met een Windows Phone gewerkt en vond het een onding. Heb er al vaker over geschreven wat er allemaal mis is, hier zijn twee voorbeelden: 1) Je opent Photos gaat naar een foto toe. Daarna ga je naar een andere app, als je dan via je startscherm weer op de Photo app drukt... zit je in het begin scherm van de Photos niet bij de foto waar je gebleven was: FAIL. 2) Om iemand te bellen uit je contactenlijst heb je 6 handelingen nodig!

En zo heb ik nog een waslijst aan wat er allemaal mis is.

Windows Phone kent niet alleen een trage adoptie omdat MS heel mobile niet aan zag komen, maar het systeem is ook gewoon minder goed.

En wat veiliger is? Ik weet het niet, maar heb vrij veel vertrouwen in IOS. Vooralsnog ken ik geen virussen anders dan "foute" apps.

Wim, misschien ga ik iets te kort door de bocht, maar het ziet er wel naar uit,
zie: http://www.itwriting.com/blog/9228-satya-nadella-repositions-windows-phone-as-a-small-pc.html

Kasparsky was toch zelf gehacked? Mijn vertrouwen is dan ook niet zo groot in zijn uitspraken.
Het grootste zekerheidslek zit achter de PC/Tablet/Smartphone daar helpt geen enkele app.

Het klopt statistisch gezien omdat er veel minder Windows smartphones zijn verkocht dan IOS of Android. Er is dan ook nog weinig belangstelling voor hackers om Windows te kraken vanwege de geringe impact en publiciteit. Het ligt dis zeker niet aan de kwaliteit van het besturingssysteem. Uiteindelijk zal IOS het veiligste blijken te zijn vanwege het gesloten platform.

@Willem Beekhuis,
Je opmerkingen zijn louter gebaseerd op aannames, niet op aantoonbare feiten !
Ik hoor nooit iets over virrussen voor Linux systemen (je weet wel dat spul dat niemand gebruikt).
Als daar al problemen mee zijn, blijkt het altijd op slecht onderhouden server software te gaan.
Dat IOS nauwelijks problemen heeft, ligt eerder aan de kwaliteit (de aandacht dier eraan besteed wordt) dan aan de toegankelijkheid, immers eenieder kan zelf software voor dat platform schrijven en aanbieden, en het is bepaald niet zo dat Niemand dat spul gebruikt.

Ik hoop maar dat W10 op de desktop een sucses is... wat was er ook alweer mis met W7 ?

Ach Ja, een aardig verhaal van Kaspersky dat natuurlijk zijn business aardig in het gedrang ziet komen door al die verbeterde OS-en. Ja en als er dan een probleem is dan is er geen anti-virus. En daar moet je dan blij om zijn omdat anti-virus bin de praktijk veel meer problemen oplevert dan dat het oplost. Sowieso is het anti-virus altijd te laat en daarbij heeft het een verlammende impact op de machine waar het op draait.
Dat Windows phone veilig is, lijkt mij logisch, wie gebruikt dit?

Ooit een Lumia telefoon gehad voor mijn werk. Bij wijze als test. Nooit meer! wat een onding. Geef mij maar Android of iOS, daar is tenminste ook software voor. Trouwens niets is veilig, dus zeker die telefoon van Microsoft niet.

Wat een hoop negativiteit over Windows Phone tussen de reacties. Zelf gebruik ik nu 1,5 jaar naar volle tevredenheid een Nokia Lumia met Windows Phone en kan de commentaren echt niet plaatsen. Het lijkt mij dan ook eerder aan onkunde van de gebruiker liggen dan aan Windows Phone.

Het is wel waar dat wphone virusvrij is, dat zeg ik uit eigen ervaring

Beetje late reactie, Maus!

Het minst veilige mobiele OS is Android, maar toch heeft 99% van de Android gebruikers geen last van virussen. Dus 99% van de Android gebruikers zal jouw ervaring delen.

Sterker nog, stel dat 99% van de Android gebruikers wel last heeft van een virus, en je vraagt net die overgebleven 1%, dan zal deze persoon ook zeggen dat hij uit eigen ervaring weet dat Android virusvrij is.

Wil je een gegarandeerd virusvrije telefoon, waarvan de software na jaren nog steeds wordt bijgewerkt, en waar alle apps die je nodig hebt, plus miljoenen extra, ruimschoots beschikbaar zijn, en heb je het geld er voor (over), koop dan een iPhone.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-16T08:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.