Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Samsung volhardt met Tizen’

Dit artikel delen:
Tizen

De Samsung Z1 is de eerste smartphone die draait op het besturingssysteem Tizen.

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over Samsungs mobiele platform Tizen, dat het niet opgeeft.

Tizen is de nalatenschap van het mobiele Linux-werk van onder meer Nokia (Maemo) en Intel (Moblin). Samsung is de huidige trekker van deze kar, die tot op heden bepaald geen groot succes is. Maar de Zuid-Koreaanse elektronicareus geeft niet op. Terwijl de verkoopcijfers verbleken bij Samsungs eigen Android-aantallen is Tizen een play voor de lange termijn.

Enerzijds als een verzekering tegen Google en Samsungs afhankelijkheid van die Androidmaker. Anderzijds als een groeimotor voor opkomende markten zoals India, China en Rusland. Dit jaar nog komen er naar verluidt nieuwe Tizen-toestellen. Samsung geeft het niet op, ondanks de enorme achterstand op Android, iOS en zelfs Windows Phone. Goed voor Samsung, goed voor de markt. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Niets mis mee. Juist zeer verstandig dat ze een alternatief aanhouden. Uiteraard zal het niet gelijk dezelfde tractie hebben als Android. Vooral gezien het aantal apps uiteraard aanzienlijk minder is.
Echter blijft Tizen veel getrouwer aan Linux (met bijv. het X window system) dan Android en kan het dus veel makkelijker gebruik maken van de community eromheen.
Apps worden gebouwd op basis van web-technologieen als html5, javascript en CSS, wat de stap hiernaar toe ook veel laagdrempeliger maakt.

Al met al een platform dat vrij veel potentie heeft.

Ik ben "one of the few" die nog geen smartphone heeft.

Ik heb bezwaren tegen de grote drie - "arrogontie" van de "provider" mbt tot updates, "je moet alles delen - we own you", plus een UI dat het "niet doet" voor mij.

Gezien de dag dat ik dat ik het niet zonder smartphone verder "mag" is het hebben van een vierde platform pas "a real choice among options".

Wat mij betreft is er behoefte aan een mobiel platform zonder de Google dominantie en privé data verzameldrift, zoals Android dat is.

Wij hebben daarom thuis iPhones en Microsoft Lumia telefoons.

Het zou mooi zijn als MS wat groter wordt, want dat mag gezien de dominantie van Android niet verdwijnen.

Een derde niet-Google platform is wat mij betreft welkom, als deze vooral marktaandeel van Android afsnoept. Die kans is groot, als Samsung Android gebruikers overstappen op Samsung Tizen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-07-21T07:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.