Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Auto-updates Windows 10 zijn goede zaak’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de auto-updates voor Windows 10, voor Home en Pro.

De consumentenuitvoering van Windows 10 krijgt automatisch updates, en wel meteen zodra die toevoegingen en patches beschikbaar zijn. De (klein)zakelijke Pro-uitvoering mag uitgebrachte updates eventjes uitstellen, maar dan slechts voor een beperkt aantal keren. Dit meldt Microsoft onder het kopje Belangrijk bij de systeemspecificaties voor Windows 10.

Alleen de grootzakelijke Enterprise-uitvoering - naast de niche-zakelijke lts-variant (long term servicing) - mag updates naar eigen keuze en op eigen tijdschema geïnstalleerd krijgen. Beheer voor wie echt beheerders in dienst heeft. Voor alle anderen verzorgt Microsoft voortaan de updates. Een goede zaak, waar de it-wereld een stuk veiliger van wordt. Het risico van een enkele storing weegt niet op tegen de voordelen van veiligere, volledig gepatchte pc’s. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Dit heeft ook zijn nadelen. Als je je pc opstart kan Windows zonder dat je het weet updates gaan installeren. Vanmorgen ging ik zelf wat installeren en de hele pc hing. Na de aan/uitknop te hebben gebruikt ging Windows verder met het installeren van updates, liet nu dat op het scherm zien en herstartte Windows ook nog een keer. Blijkbaar kan Windows er niet tegen dat als hij een installatieprogramma gebruikt dat jij hetzelfde programma gebruikt, maar meldt dat niet of schermt het af zoals het hoort. En dit is niet de eerste keer dat ik dit zie sinds de introductie van Windows 10.

Op zich een goede zaak, met enige haken die iedereen al lang kent.
Feit is dat "niet gepatchte systemen" een van grootste risiko's van de laatste jaren waren.

Dat er nog een en ander te verbeteren is toont Meneer van Beheer, dat zal ook wel komen. Zelfs als Linux-gebruiker kan ik niet ontkennen dat MS-Windows veel verbeterd is en ik verwacht dat ook in 10.

Zo speelt Microsoft wel heel erg de baas over mijn eigen pc. Wat nu als ik een conversie wil draaien die een heel weekend duurt? Kom je 's maandags terug en is alles voor niks geweest omdat Windows Update mijn pc heeft gereboot. Of ik wil snel naar huis: niks daarvan: eerst een half uur wachten totdat WU klaar is met pleisters plakken.
En dat zijn nog maar de kleine praktische problemen.
Wat als Microsoft zijn verdienmodel wil aanpassen? Microsoft kan zonder dat ik daar iets aan kan doen functionaliteit in Windows 10 gaan beperken of veranderen en pas tegen betaling weer bruikbaar maken. Gijzeling noem ik dat.

Jos,
Als ik een weekend lang, met zo min mogelijk risico's, een conversie zou willen draaien, zou ik de internetverbinding er even uit gooien.

Ik vind het een goede zaak. Maar, zoals de bekende Nederlandse filosoof J. Cruyff al sprak: Ieder voordeel heb ook een nadeel. Zowel de voordelen als de nadelen liggen voor de hand en zijn afdoende bekend, en dus gaat het om een afweging. Die afweging valt natuurlijk anders uit naarmate wie hem maakt. Microsoft's keuze om dit te doen is geenszins onbegrijpelijk. Als je dat dan persoonlijk niet leuk vindt dan heb je natuurlijk altijd de mogelijkheid om een ander besturingssysteem te gebruiken. Zo werkt dat in de vrije markt. Overigens zou het voor Microsoft nog wel een verdienmodel kunnen zijn: Voor 9,95 euro per jaar vrijgesteld van de automatische update :-)

@JosVisser Even een correctie: het is ieder nadeel heeft zijn voordeel. Of zoals ik ook wel lees op zijn Cruijffiaans moet: ieder nadeel heb zijn voordeel. Wat betreft Windows 10, ik lees van alles van automatische updates tot reclames en dan weer over abonnementsmodel op termijn. Ik laat het stof maar even neerdalen voordat ik besluit een van de windows 7 installaties ga upgraden. Al is het vooruitzicht van een ontwikkelomgeving voor Windows mobiele apparten ook leuk. Zie wel dat Microsoft aan het worstelen is met haar oude win32/win64 windows variant en de nieuwe winrt variant, dat met die tegeltjes. Hoe laat je dat naast elkaar leven.

Ach ja, het is een voor veel gebruikers goed dat het automatisch gaat.
Voor de mensen die dit niet willen is er altijd wel een tool die komt om het uit te schakelen. Als je het echt niet wil is er altijd een weg.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-08-06T08:26:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.