Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘iOS en OS X gaan nooit samen’

Dit artikel delen:
iOS en OS X

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over een samensmelting van iOS en OS X, die nooit gaat komen.

Microsoft vervaagt met Windows 10 de scheidslijn tussen Windows-pc’s en -tablets enerzijds en Windows-smartphones (plus zelfs wearables) anderzijds. Google zou zijn laptop- en desktopplatform Chrome OS meer laten samengaan met zijn mobiele besturingssysteem Android. Maar Apple houdt vast aan de scheiding tussen iOS en OS X: iPads en MacBooks gaan niet samenkomen, bezweert ceo Tim Cook.

Aan dat strikte onderscheid dankt Apple het succes van de iPhone (en iPad). Dit in tegenstelling tot Microsofts pogingen met Windows 8 en 8.1, waarmee de pc-reus in de totale computermarkt een dwerg is geworden. Cook herhaalt zijn eerdere uitspraken dat iOS en OS X gescheiden blijven. Of heeft de topman het over de fysieke manifestatie: de iPad zal (ondanks het bestaan van de iPad Pro) niet ‘convergen’ met de MacBook? Apple heeft wel vaker voor verrassingen gezorgd, bijvoorbeeld met de stylus. Ofwel: zeg nooit nooit. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Heb het geloof ik al eerder geschreven (wellicht elders), maar ik geef Apple in deze gelijk.

MS gaat voor 1 OS voor alle apparaten waarbij zakelijke gebruikers wellicht blij zijn. Die zweren er ook bij dat de surface 4 pro de iPad pro uit het water blaast. Waarom een beperkt OS als je het hele ding kunt hebben?

Apple maakt die keuze niet en in mijn ogen terecht. Als iPad (pro) OSX zou krijgen zou dat veel gebruikers juist afschrikken. Je krijgt een complex OS die niet gemaakt is voor touch met heel veel gevolgen terwijl de consumerende iPad gebruiker (ook op de iPad pro) gewoon makkelijk dingen wilt doen en aan 32 GB voldoende heeft.

Surface pro zal best goed doen op de zakelijke markt, maar in zijn geheel dus een niche blijven.

En Steve Jobs heeft ook gezegd dat iPhone nooit een groot scherm zou krijgen en nu is dat wel zo... tja tijden en inzichten veranderen. Bij de dood van Steve Jobs werd Apple ook binnen vijf jaar dood verklaard... dan zie hoeveel voorspellingen waard zijn....

Ik geloof niet zo in de unified vision van Microsoft. Snap de wens wel, maar je ziet juist steeds meer diversiteit ontstaan. Niet alleen de opkomst van OS X is best heftig (Apple lijkt op laptop gebied soms wel groter dan Windows), maar ook Chrome OS, Linux, IOS en Android pakken steeds meer devices en mens-uren. We moeten maar accepteren dat we niet meer voor 1 systeem programmeren...

Apple is hier vanaf het begin al heel duidelijk in geweest! Er is een OS voor bureaucomputers en er is een OS voor mobiele apparaten.

Het eerste OS, OS X, is voor de Mac in al zijn varianten, dus ook de MacBook, en gaat uit van bediening middels toetsenbord, muis en touchpad.

Het tweede OS, iOS, is voor alle iDevices (iPhone, iPad en iPod touch), en gaat uit van bediening middels multi-touch & gestures op het scherm.

Nu wordt iOS steeds volwassener, en wordt de iDevice hardware steeds krachtiger, dus kun je er steeds meer mee doen. OS X en iOS groeien dus naar elkaar toe. Nu kun je geen OS X apps onder iOS draaien, maar er zijn wel verschillende apps die zowel een OS X als een iOS versie hebben. Zo kun je op verschillende apparaten aan dezelfde documenten werken.

Over de bediening van de iPad en iPhone is Apple ook altijd heel duidelijk geweest. Deze worden bediend met je vingers, en niet met een stylus, zoals je wellicht van vroeger kent, van de Palm Pilot.

Apple heeft nu de iPad Pro uitgebracht, waarbij je een pencil kunt kopen. Dat ding heet bewust pencil en geen stylus, want hij is niet nodig voor de bediening van iOS, het is het juiste gereedschap voor bijvoorbeeld een grafisch ontwerper of tekenaar.

Je ziet, Apple stuurt geregeld bij (een grotere iPhone, een iPad mini en een iPad Pro), maar bepaalde waarden staan vast.

Aansluitend bij Henri zijn "tijden en inzichten veranderen" geldt denk ik inderdaad dat je niet kunt voorspellen wat Apple op termijn gaat doen (net zo min als Google of Microsoft trouwens). Wat ik wel weet is dat het de meeste gebruikers niet interesseert zolang ze kunnen doen wat ze willen doen met hun hard- en software. De Microsoft-filosofie lijkt daar goed bij te passen ("alles overal"), maar als ik kan kiezen tussen alles hetzelfde en wat minder, of 2 smaken maar dan wel beter ga ik toch voor de laatste. Merk het nu aan den lijve met de Surface die weliswaar mooi gecombineerde functionaliteit levert, maar het qua laptop, tablet en apparatuur (voor mij dan, want het blijft persoonlijk) net niet is....

Een OS wordt steeds minder belangrijk. Mijn credo is al jaren om applicatie op een flinterdunne software laag direct op bare-metal te draaien. Zo's software laagje is misschien wel docker, zonder OS.
Ik denk dan ook dat OSX em IOS niet zullen samensmelten, maar evolueren naar een nieuwe manier van applicaties ontsluiten. In theorie heb je niet veel nodig om een browser te laten functioneren, om hem multi purpose te laten werken voor games tot en met i/o intensieve applicaties, daar zit de uitdaging.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-11-19T08:10:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.