Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek’

Dit artikel delen:

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over de langverwachte desktopdoorbraak van Linux. Komt het er nu echt aan?

Al jaren wordt er gesproken over ‘het jaar van Linux op de desktop’, alleen is het er tot op heden telkens niet van gekomen. Ondanks lichtere systeemeisen dan het slecht aangeslagen Windows Vista. Ondanks grotere vrijheid qua broncode en gui-keuzes. Ondanks meer vertrouwdheid dan het tabletgerichte - en ook niet groots aangeslagen - Windows 8.

Ondertussen heeft Linux als onderlaag voor Android wel allang de markt voor smartphones veroverd. Een grote markt die nog altijd groeiende is en die de pc passeert. Toch is Android volgens puristen niet echt Linux, doordat er bepaalde restricties gelden en apps immers worden gemaakt voor Google’s van Java afgeleide ’bovenlaag’ (eerst Dalvik en nu ART). De aloude desktop komt nu in zicht voor Linux, dankzij de Raspberry Pi en virtuele desktops (vdi) en/of RDP voor Windows-op-afstand. Gaat Linux in 2016 dan toch doorbreken op de desktop? Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik zie steeds meer Mac OSX, maar dat zou ik geen Linux willen noemen in de geest van dit artikel.

Windows 10 begint steeds meer een marketing apparaat te worden en ben zelf geen fan, maar ik zie ook geen directe behoefte om native Linux te gaan, uiteindelijk gebeuren de belangrijke dingen op de (Linux) server.

Ik denk dat Linux native desktop gebruik toch vooral is voor softwareontwikkelaars en dergelijke. Voor de consument is en blijft Mac OSX / Windows toch echt de beste optie met mogelijk wat niche van mense die genoeg hebben aan een iPad met toetsenbord of Chrome OS. Daarnaast zie je nogal wat Linux varianten op thin clients, maar daar is het dus ook echt een carrier naar de Windows remote desktop ervaring.

Dus nee, ik zie het niet gebeuren en ook niet in 2017. Mogelijk wel dat er ruimte ontstaat voor een nieuw OS, maar dan verwacht ik toch eerder een gesloten systeem.

Bovendien linux op de desktop bestaat niet je kan vele kanten op. Ik zie het ook niet gebeuren. Al kan ik me voorstellen als systemen steeds meer verworden tot ordinaire spyware dat mensen er wel eens klaar mee zijn. Eens henri over windows10, een marketing machine en ook nog steeds heel ongelukkig hinkend op 2 gedachten en spyware. Maar wat is dat niet? Iedereen moet iets van iedereen in computerland.

Onbekend maakt onbemint.
Zolang er op de scholen maar Microsoft gebruikt wordt, zullen de jongeren het ook niet snel gaan gebruiken.
Het onderwijzend personeel heeft volgens mij van linux ook niet veel kennis behalve een enkeling.
Op mijn werk moet ik linux gebruiken, het is een security bedrijf. Ik heb mijn baan te danken aan de malware windows. Eigenlijk zou ik zeggen allemaal windows blijven gebruiken.

De reden dat we voorlopig Windows blijven gebruiken zijn de applicaties. Veel applicaties die ik gebruik kennen geen Linux versie (betaald of opensource). Veel applicatie leveranciers maken geen applicatie voor Linux. Het zelfde zie je vaak ook nog voor drivers. Dus Linux is dan wel leuk, maar als mijn applicaties het niet doen heb ik er niks aan.
Over stappen naar een ander versie klinkt makkelijker dan het is. Vaak kan ik mijn oude date niet inlezen of moet complexe migraties uitvoeren.
Als je helemaal cloudbased aan het werken bent kun je overstappen op een ander OS. In dat geval zie ik eerder een voorkeur voor een Apple. De rede is dan ook heel simpel, hij doet het altijd. Een gebruiker heeft maar 1 wens, een werkplek die doet wat hij wil. Het liefst zonder het volgen van een training. De ervaringen die ik dan hoor is dat een Apple device het altijd doet.

it's a Unix system, I know this"
De beroemde quote uit Jurassic park
We zijn nu 22 jaar verder.
De ICT markt wordt geleid door gurus.
Henri gaat voorop in de strijd tegen legacy. Das alles waar hij eigenlijk geen verstand van heeft. Nog best veel, maar ik kijk dan ook regelmatig in de achteruitkijkspiegel

Je kunt je wel afvragen wat Linux nu eigenlijk is : een kernel, een library, een distributie, een OS ?
Maar waarom zou je. Stilstand is achteruitgang. Zieners kijken door de vooruit. Meteen naar de conclusie. Geen behoefte om op desktop naar naar native Linux te gaan, “want de belangrijke dingen gebeuren op de (Linux) server”.
En linux varianten op thin clients zijn “een carrier naar de Windows remote desktop ervaring”.

In de informatica spreken we over Von Nuemann modellen en propositielogica. Maar als we die op Henri loslaten gaan we het niet begrijpen. ICT is wellicht gewoon niet met ICT op te lossen. Er is iets meta's nodig. Dat zal wel de guru zelf zijn.
Zo te zien wordt 2016 weer het jaar van de Business logica.

Wat is de relavantie nog van de desktop of het desktop-OS?

Bijna alle applicaties zijn tegenwoordig webbased. Bulk van die servers is linux, voor de desktop is alleen nog een broiwser en internetverbinding nodig.

Dus als je het zo bekijkt draait de bulk van de desktops op Linux ;)

Als ontwikkelaar is een linux desktop ideaal, zelfs als je voor windows ontwikkeld. Maar voor algemeen gebruik zie ik het ook niet gebeuren dat linux (welke smaak dan ook) snel windows of OSx vervangt.

De enig echte manier op een Linux variant op de desktop te krijgen, was de vage aankondiging dat onze vrienden van Google (bedrijf achter Android) hun webbased-OS Chrome-OS zouden samenvoegen met een Android variant voor x86/X64 systemen. Wat we nu zien is dat Windows de boventoon voert in de desktopwereld. In de mobile wereld zijn dat Android en iOS. Windows heeft welliswaar een mobile versie, maar qua marktaandeel (nog) niet spannend. Het zou goed voor de industrie zijn dat ook de x86/x64 devices allemaal Android zouden kunnen draaien.
Dan zou je op elke device, elk eco systeem kunnen gebruiken. Want qua devices zie ik alleen iOT relevant worden, maar qua smartphone, tablet en laptop/desktop zie niet zo veel verschuiving meer. Hooguit naamgeving hoe ze een device noemen. Dus het eco systeem is de enige manier om marktaandeel te verwerven.

Zolang je met 28 keer op backspace te drukken in kan loggen is Linux natuurlijk niets voor een werkplek. Waarom wordt er nog gekeken naar een prima alternatief: Ubuntu?

Zeer eens met deze stelling. Na 6 crashes van Win10 en de eindeloze serie patches en blauwe schermen, in de laatste 20 jaar, zijn we zeer tevreden overgestapt op UBUNTU15, het leidende linux platform voor desk- en laptops. Net als de meeste visionaire consultancies en leidende IT-ers, niet in het minst IBM Global Consulting [deze alleen al 120.000 users]. Totaal zijn er al 1 miljard+ linux gebruikers, nog zonder ANDROID of IOS [welke ook een linux derivaat is]. Maar deze kent grote interoperability problemen met windows en linux bij het gezamenlijk gebruik van niet-apple resources. Zoals printers, netwerken etc.
Als je toch windows nog nodig hebt, is er de VIRTUAL BOX vm , daar kan je oude windows applicaties mooi onder draaien. En ook mooi: zelfs re-deployen op een andere laptop! Op een simpele i5 werken linux en ook windows vm ca. 5 keer zo snel!
Wij calculeren dat de TCO [total cost of ownership] van deze UBUNTU+windows-combinatie 50% lager is dan steeds weer gerommel met win8, 9, 10 etc. De TCO van een UBUNTU+windows-combinatie is ook 60% goedkoper dan een apple laptop.
Wie iets anders kan documenteren, hoor ik graag. En dan niet over de stomme macro's die bij de overheid alleen onder word kunnen draaien aub..
Zit 30 jaar in de ICT, dus weet waar ik over praat.

Windows10? Pure marketing van Microsoft. Alles Windows, alles gelijk, zo willen de mensen uit Redmond ons doen geloven. Het tegendeel is waar; zóveel verschillen tussen zóveel Windows varianten. Managers weten niets van dit alles, en beheerders zeggen er niets van (logisch, het is hun brood). Vandaar mijn statement: Windows: the modern legacy.

Het jaar van de Linux-Desktop, is onzin.
Net zulke onzin als "Windows 10 of 8 of 7" is slecht.

Tussen Linux en Windows zijn er geen "complexe migraties" ik werk al jaren met beide.
Een OS is eigenlijk oninteressant, het gaat om programma's waarmee mensen hun werk moeten kunnen doen.

Wie web-werk doet is met Linux goed bediend. Na meer als 10 Jaar met beide systemen kan ik maar 1 konklusie trekken, er bestaat geen ideaal OS.

De Linux desktop gaat hem nooit worden, mede doordat Windows10 en voorgangers 7/XP verschrikkelijk goede besturingssystemen zijn. Windows10 is erg secure (zelfs zonder aditionele 3d party software) en het heeft met Edge een moderne razend snelle browser (de browser gaat steeds meer delen van het traditionele OS vervangen), Windows is gebruikersvriendelijk en het werkt op bijna alle hardware. Ook niet onbelangrijk, het is het enige desktop OS dat echt geschikt is voor de Enterprise, denk aan desktop en applicatie publicatie/virtualisatie mogelijkheden, remote management d.m.v. GPO, WinRM, SCCM, Intune.

Bovenstaande kritiek op WIn10 is werkelijkwaar helemaal nergens op gebaseerd, zelfs tegenstanders van Microsoft zullen moeten toegeven dat Win10 op dit moment het beste en meest veelzijdige desktop OS is.

@BB
wat heb je genomen? Of wordt je betaald voor dit soort onzin?
"Het beste OS" bestaat niet, nou ja VaxVMS kwam dicht in de buurt.

Jan, BB wil graag reacties. Nou goed dan. Windows is zeker geen slecht OS en petje af voor de prestatie die MS levert voor het maken van het OS. Om toch inhoudelijk te reageren : Edge is een kreupele browser en daarnaast vind ik het niet heel gebruiksvriendelijk. Voorbeeld : De adres balk verdwijnt als je op de pagina zit. Soms zie ik niet waar ik moet klikken om verder te gaan. LastPass kan ik uberhaupt niet gebruiken.

Windows 10 indiceert mijn apps niet, dus zoeken naar apps gaat traag, veel functies zijn verborgen en na een update zijn ze ook nog eens veranderd. Ik heb al tien keer gehad dat ik moest rebooten voor een update en dat er dan failed updates zijn waardoor ik na verhelpen weer moet rebooten. Notification vak geeft aan dat er notificaties zijn. Klik ik erop, staat er niets. Ik heb het gevoel dat ze zo snel releasen dat ze vaak dus ook rommel releasen. Ik krijg reclames in mijn notification area. Als ik dat uitzet mis ik ook berichten die ik WEL wil hebben. Steeds vaker heb ik dat als ik mijn moeder moet helpen, het me domweg niet goed lukt.

Windows is een goed besturingssysteem, maar er is nog steeds van alles mis mee en het lijkt in mijn ogen steeds minder goed te worden in plaats van omgekeerd.

Overigens merk ik ook steeds meer issues op bij Mac OSX....

Jan van Leeuwen, dan ga je toch lekker VMS draaien, als ik ongelijk heb geef me dan een argument waarom Windows het meest gebruikte desktop product is en niet Linux, sterker nog Linux wordt amper gebruikt. In mijn vorige post heb ik nog niet eens benoemd hoe verschrikkelijk traag Linux als Desktop is, werkelijkwaar verschrikkelijk, maakt niet uit welke distro. gezien je reactie ben je in een tijdsperiode en gedachte blijven hangen waarin de VAX en Alpha processors nog relevant waren.

Henri, helaas kan ik me niet vinden in jou ervaringen m.b.t. de edge browser, de performance is super en de UX vind ik ook prima, met mij vele andere gebruikers.

De vraag is : wat is "de werkplek".
Als je omgeving uit alleen maar apps in de cloud bestaat, maakt het niet zoveel uit volgens mij wat voor OS je gebruikt, zolang je apps en webbrowser maar aan dezelfde standaarden voldoen (sharepoint in firefox gaf in het verleden issues, en ook internet explorer heeft de nodige issues gehad op dit gebied).

Draaien applicaties lokaal, dan hangt het af van je omgeving. Het voorbeeld van Nico is hier kenmerkend voor; zijn omgeving is Linux, dus is het logisch dat zijn desktop dat ook is.

Dito voor een omgeving waarin bijvoorbeeld veel gewerkt wordt met visual studio; dan is een windows desktop handiger.

Nog even een kleine reactie op de bovenstaande commentaren:
- nee, niet alles draait in de de cloud of middels apps. En daar zijn soms heel goede redenen voor
- als je XP een verschrikkelijk goed besturingssysteem noemt heb je mijns inziens een beperkte blik op de manier waarop desktops gebruikt worden. Thuis voldeed het prima, maar het aantal BSOD's wat ik het werk heb gehad is aanzienlijk.

BB : Edge is wellicht snel omdat het verder nog niets kan. Gestript van alle functionaliteit (hoe ga jij met wachtwoorden om?) is iedere browser snel. Maar niet alleen is de vormgeving blokkerig en spartaans (vandaar de Edge werknaam Spartan??), maar als je bijv. nu.nl op Chrome naast nu.nl op Edge bekijkt dan zien de lettertypen er slechter uit op Edge en daarnaast ook *anders* dan op safari en firefox.

Zelfs als je niet veel verlangt van een browser is het nog minder dan *alle* andere browsers, maar goed dat jij er blij mee bent.

Het is overigens ook geen wedstrijd. Ik sluit het zelfs niet uit dat ik ooit Edge zou gebruiken, maar net als mijn ervaring met Windows 10... het werkt voor mij beter dan andere os-sen, maar een groot fan ben ik zeker niet en de universal app gedachte... moet nog zien of dat ooit mainstream word....

Henri, ik ben JavaScript ontwikkelaar, ten tijde van IE in Win8 was Chrome de beste/snelste browser en dan ook met een factor 5 tot 10, echter de investeringen die MS heeft gemaakt in hun Chakra engine en de standaardisering van het web betaald zich uit, bekijk de meest recente resultaten maar, gemeten met benchmark software van Google en Apple. MS heeft zelfs Node.js losgetrokken van Googles v8, dit geeft aan dat het de performance oorlog in de wereld van fullstack JS applicaties vol aangaat en wanneer MS iets serieus neemt dan wint het vaak de oorlog, kijk naar Azure, MS kwam wederom weer laat op de markt maar heeft nu veruit het beste en meest complete platform.

BB, Apart: "MS iets serieus neemt dan wint het vaak de oorlog" ik beleef dat anders. Als ik kijk naar mobile zijn ze nog steeds kreupel en als iemand die Javascript ontwikkelt Azure het meest complete platform noemen. AWS is een stuk completer en oja ook meer dan tien keer zo groot (bron: Gartner IaaS magic quadrant mei 2015). Maar goed, we zien het anders, ik vind het wel best zo.

Catch-22 waar zowel T.A. Oosterhoff als Nico op wijzen is niet onterecht want BB (wat zeker staat voor Big Brother) vergeet te vermelden dat Microsoft al sinds 2009 met het Customer Experience Improvement Program (CEIP) een voordeel heeft op de concurrentie omdat ze 'mee kijken' met de telemetrie optie hiervan.

Nieuwe advertentie platform - zoals Henri opmerkte - van Microsoft promoten als de beste optie gaat om wat er onder de motorkap gebeurd, veel daarvan kan het daglicht niet verdragen maar daarover hoor je onze politici niet. T.A. Oosterhoff is namelijk abuis door te stellen dat beheerders dit soort 'spyware' hebben, deze machine-gegeneerde data is namelijk nog onontgonnen gebied.Zei ik dan dat Azure groter was dan AWS? Ik gaf aan dat Azure completer is, MS bied als enige cloud provider goede hybride oplossingen en stuurt minder op een cloud only IaaS gedachte zoals AWS. Azure bied veel meer SaaS diensten aan denk aan SharePoint, Exchange, Office365 of middleware wat als PaaS kan worden afgenomen zoals SQL, IIS, ASP.NET, etc. Als je zo van de cijfertjes bent kijk dan ook even hoe snel Azure groeit tov de andere cloud providers. Uit persoonlijke ervaring kan ik je ook vertellen dat in de Nederlandse Enterpise hosting wereld voornamelijk voor Azure en Office 365 wordtg ekozen, niet voor AWS en niet voor Google docs.

Mobile er bij halen is wat gemakkelijk, hier krijgt MS inderdaad slecht grip op vooral door het geringe aanbod van apps, de hardware en software zijn echter vanhoge kwaliteit. Het is lasting om in alle takken van IT en communicatie marktleider te zijn zeker wanneer je laat de markt betreed of serieus neemt, maar ook met mobile behoren ze gewoon bij de top 3 en hier is de strijd nog niet gestreden.

De visie van MS is door de nieuwe bestuurders volkomen veranderd, het opensource maken van ASP.net, het beschikbaar maken van .Net core op andere OSen en de samenwerking met veel IT bedrijven zijn daar voorbeelden van, MS leeft niet meer in een MS only world.

Dag BB, leuk om zo even verder te sparren. Ik schreef overigens dat AWS completer EN groter is, nu lijkt het alsof ik alleen geschreven heb dat AWS groter is. Je schrijf dat MS als enige goede hybride oplossingen heeft, dat is een gevaarlijke uitspraak. Zo heeft AWS al jaren Direct Connect een vaste verbinding tussen je on-premises omgeving en de AWS cloud en pas sinds kort kun je Azure achtige functionaliteit ook deployen op je niet Azure omgeving. Daarnaast is het natuurlijk ook dat je Virtual Server images tussen on-premises en Azure beter kunt uitwisselen omdat ze exact dezelfde technologie ondersteunen. Daar geldt wel de beperking dat het vooral om Windows Server gaat.

Maar completer is Azure zeker niet. Niet alleen heeft AWS meer verschillende diensten, ze zijn ook nog eens veelzijdiger. Zo kun je op Azure alleens MS SQL Server als dienst afnemen, op AWS heb je MS SQL Server, Postgres, MySQL, Aurora, MariaDB en Oracle. En let op! Ik heb het over de dienst, dus dat je geen eigen VM voor de database hoeft te beheren. Ook als je andere diensten bekijkt zie je dat je veel meer kunt met AWS diensten. Neem bijvoorbeeld een schaalbare deployment (Azure: Cloud service). Bij Azure is dat een Windows feestje, bij AWS kun je dit met Windows (Elastic Beanstalk), maar ook met diverse Linux distros (OpsWork).

SaaS diensten hebben niet zo heel veel met Azure en AWS te maken. De basis sharepoint met Office 365 is inderdaad een sterke propositie die AWS niet heeft. Daar tegenover kan AWS weer Workspaces zetten, de remote desktop in de cloud, dat is iets wat Azure niet heeft. Azure is vooral een warm bad als je Microsoft georiënteerd bent.

Wat betreft de cijfertjes : waar vind ik die? Veel providers zijn hier nogal terughoudend in, dus vaak zijn de cijfers die je op diverse bronnen vind gekleurd om een punt te maken. En normaals, ik heb veel Azure ervaring en veel AWS ervaring en ben niet per se voor het één en tegen het ander, al heb ik sinds jaar en dag wel een voorkeur voor AWS. Overigens neem ik ook wel een beweging waar dat enterprises vaak voor Azure kiezen. Ook ben ik wel eens dat MS steeds meer de samenwerking zoekt, alleen zijn er heel veel dingen waaraan ik mij erger bij MS. Zo is het een drama als je meerdere Windows Accounts hebt. Inloggen is dan echt een drama, soms heb ik wel eens tien minuten nodig om gewoon in mijn Office365 omgeving te komen. Ander ding: Facturatie. Ik heb zo'n tien omgevingen en MS weigert het om facturen te versturen. Je moet ze zelf downloaden. In combinatie met inlog hel is dit dus maandelijks meer dan een uur werk.

Ik hoop dat je hiermee inziet dat ik mijn mening kan onderbouwen. We hoeven het niet eens te zijn. maar mijn uitspraken zijn geen loze beweringen. Als ik iets niet goed weet of gewoon denk op basis van gevoel, dan vermeld ik dat in de regel bij mijn uitspraak.

Mijn hele leven ben ik MS minded geweest en nog steeds, er is geen vergelijkbaar iets voor Visual Studio. Ook is .NET in de regel een heerlijk framework, als ik snel een prototype moet bouwen doe ik dat in .NET, maar verder ben ik tegenwoordig gericht op Linux, Javascript frameworks, Postgres databases en server less computing. Oja, AWS Lambda... daar is nog geen Azure variant voor. :-)

Henri,
Mooi verhaal, goed onderbouwd. (denk ik)?
Maar wat heeft dat met het onderwerp te maken?

'2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek'.
Ja, natuurlijk pakt Linux de plaats van Windows in.
W10 is 1 groot spionage netwerk, so be it.

Daar gaat het over.
Heb een beetje het id:,wie het meest schrijft/tikt wint.

Met je relaas ben ik het overigens niet eens.
1. geleuter
2. als het klopt kan dat in 3 zinnen.
3. doe eens een youtube search: 'why (not) windows 10...'

Heb bij het uitkomen van Windows 10 prive definitief afscheid genomen van Microsoft, en met het hele huishouden overgestapt op Ubuntu desktop 15.10
Ik ga noot meer terug. Wat een verademing. Mijn software voorkeur is Firefox browser, Thunderbird e-mail client, en Libre Office, en Kodi als mediaplayer, en Gimp als Photoshop vervanger Heb niet meer nodig, het zaakje is retesnel op hardware van 5 jaar geleden i.c.m. een SSD. De boel start binnen 20 seconden op. Ja je moet je wel een klein beetje inleren, misschien af en toe wat commands kunnen typen in de terminal. So what, ik ga nooit meer terug naar die NSA spyware, ook wel Windows 10 genoemd.

@Jasper:
Linux is groot, en wordt alleen maar groter. In de serverruimte. Op de desktop is het marginaal en blijft het ook zo, als het niet afneemt.

Wat boeit het welk OS je op de desktop draait? De klassieke Wintel desktop bestaat nog wel, vooral op kantoor, maar heeft niet meer het monopolie. Thuis komen iMacs, MacBooks, iPads, Android tablets, Windows tablets, ..., steeds vaker voor, en steeds meer (bedrijfs)software heeft een web front end. En of daar nu een Windows of Unix of Linux server achter zit, dat maakt niet uit voor de UX.

@Joop: Succes en sterkte, en vergeet niet je aluminium hoedje op te zetten als je online bent!

@Frank
Een aluminium hoedje, Wat een flauwe opmerking, en wat een dooddoener om mensen die WEL om privacy en de vrijheid van toekomstige generaties geven zo weg te zetten.

https://www.rt.com/usa/311304-new-windows-privacy-issues/
http://www.technobuffalo.com/2013/08/22/nsa-windows-8-exploit/
http://www.ad.nl/ad/nl/5597/Economie/article/detail/3849175/2015/02/11/Smart-tv-Xbox-en-telefoon-luisteren-met-je-mee.dhtml

Corporatisme (zn):
Fusie tussen staatsmacht en bedrijfsmacht:
“‘Fascism’ should be more appropriately called ‘corporatism’
because it is a merger of state and corporate power.”
Benito Musolini

Ik kan alles wat ik wil op een Ubuntu Desktop en ben meer dan een poweruser. Mijn dochter van 14 draait op Ubuntu en kan alles draaien wat ze, wil ook de zaken die ze voor haar school moet doen.

@Joop: je schoot door, vandaar een correctie. Grappig bedoeld, niet vervelend.

Hecht je belang aan je privacy, dan kan dat prima met Windows 10, alleen je moet wat instellingen wijzigen.

Hecht je belang aan je privacy, dan ben je met Google / Android het slechts af, daar valt weinig aan in te stellen.

@Frank
Windows is closed source proprietary software waar bewust achterdeuren zijn ingebouwd voor veiligheidsdiensten NSA/CIA. Je moet niet denken dat je door een paar instellingen in het configuratiescherm te veranderen echte privacy hebt. Eens dat dit bij Goole/Android nog erger is. Je kan dat overigens wel (zelfs per app) dichtzetten door gebruik te maken van Android custom roms van Cyanogenmod. Maar dit is voor een gemiddelde huis/tuin/keuken gebruiker waarschijnlijk te lastig. Linux/Ubuntu zal ook niet altijd waterdicht zijn, maar de broncode is ten minste open en in te zien. (zowel voor server, desktop als touch/phone os) BSD zal op het moment waarschijnlijk de meeste privacy/veiligheid hebben omdat bij deze distributies veel code is ge-audit op lekken, security aangelegenheden en backdoors. MacOSX heeft als bron/afkomst overigens ook een (Free)BSD variant genaamd Darwin waardoor dit ook veel stabieler en ook veiliger is (meer privacy) dan Microsoft software. Echter ook Apple valt onder patriot act/freedom act wetgeving en zal verplicht backdoor/afluister mogelijkheden moeten implementeren voor de NSA/CIA en informatie van zijn gebruikers moeten afstaan.

Ik heb geen enkele relatie met overheidsdiensten in het buitenland en wens daarom ook niet dat er allerlei gegevens over mij verzameld worden, en er dossiers over alles wat ik doe worden aangelegd. Niet omdat ik iets te verbergen heb, maar omdat ik niets tonen wil aan overheidsdiensten in het buitenland. Daarnaast is het een hellend vlak en worden de privacy schendingen (in binnen en buitenland) steeds erger. Vroeger bestond er zoiets als het briefgeheim. Dat is met e-mail allang van de baan (de overheid leest tot een half jaar terug met u mee) en als je je berichten encrypt kan je straks met nieuwe wetgeving door de overheid gegijzeld worden totdat je de encryptie sleutels afgeeft. Politie mag straks zonder tussenkomst van een rechter inbreken op je computer, en zelfs informatie toevoegen. Ze mogen straks jou computer huis of wat dan ook onder dwang gebruiken (of zonder dat je het weet) om bijvoorbeeld je buren/contacten te rechercheren. Het hek is van de dam, en er zouden veel meer mensen moeten zijn die daar tegen in opstand komen. Mensen zouden privacy moeten eisen. Maar ja mensen zetten je dan liever weg als alluminiumhoedje.

Joop, uit interesse een paar vragen:

"Windows is closed source proprietary software waar bewust achterdeuren zijn ingebouwd voor veiligheidsdiensten NSA/CIA"

Je neemt wel veel voor feiten aan; je weet het? Of je denkt het? Als je het denkt op basis van wat je gehoord of gelezen hebt, dan vind ik het wel dat je de bronnen moet kunt vermelden. De beschuldigingen zijn vrij grof.

" Je moet niet denken dat je door een paar instellingen in het configuratiescherm te veranderen echte privacy hebt. "

Hoe zie jij echte privacy? Banken zien alles wat je koopt, de supermarkt wat je heet, de doktor hoe gezond je bent, de zorgverzekering wat je mankeert, de telco's waar je wanneer bent, de gemeente en overheid waar je hebt gereden of gelopen door de stad, de ISP welke porno je kijkt en Google de rest van je gedachten. Hoe zie jij privacy precies voor je?

En welke privacy wordt nu aangetast door Microsoft / Google / amerikaanse overheid.

Je zou ook kunnen schrijven dat je gelooft dat zij dit doen. En dan die algemene consensus dat Google "nog slechter" met privacy is.

Met opinie heb ik geen enkel probleem, maar praat dan vanuit jezelf en niet alsof het voldongen feiten zijn.

Ja, privacy lijkt steeds schaarser te worden met alle technologie die in gebruik is en welke wij omarmen, maar leg me nu eens uit wat het praktisch betekent. Google respecteert je privacy niet, maar hoe uit zich dat dan?

Probeer eens een HelloFresh box te bestellen en daarna het abonnement op te zeggen, dan leer je wat een gebrek aan privacy is :-) (dat heb ik me laten vertellen : https://medium.com/@sidneyvollmer/fuck-you-hellofresh-ac44152b8e0a#.20wpj8mwk )

@Henri
Sterk een glazen mens beleert er een die dat niet wil.
Joop's zorgen zijn terecht, wie dat betwijfelt moet wat over de geschiedenis lezen, bijvoorbeeld de rol van IBM bij de jodenvervolging.
En Jasper heeft gelijk, het heeft met het artikel niets meer te maken.

@Joop
Het is niet zo dat gesloten software per definitie achterdeurtjes bevat en open software niet. Ook open software heeft gesloten onderdelen, grote stukken complexe code waar al decennia niet naar gekeken is, bv modules die in de AT&T tijd in Unix zijn beland en in alle opvolgers en afsplitsingen te vinden zijn.

Ik browse niet met Chrome, ik zoek standaard niet met Google, ik heb een ad blocker, en ik post vrijwel niks op FaceBook. Ik hecht belang aan mijn privacy, en heb een hekel aan bedrijven die daar lak aan hebben. Mijn browser accepteert cookies selectief, ik klik niet op links voor gratis shoptegoed of geblokkeerde bankpassen, en als ik sites bezoek die geen forum hebben (zoals Computable), dan doe ik dat bij voorkeur met been privévenster.

Met andere woorden: ik ben me bewust van mijn privacy, ik onderneem acties om nog een stukje privacy te bewaren, maar ik overdrijf niet, ik ben wel gewoon on line. Ik gebruik hier mijn volledige naam, in tegenstelling tot jij: jij kan alles zeggen en zal er nooit op afgerekend worden. Dat maakt het droppen van een heftige stelling en het inhakken op reacties daarop een stuk makkelijker.

Wees je daar ook van bewust! Hou je in, met je Mussolini-quote ging je ver over de fatsoensnorm!

Flocks,
...enz, enz...
Waarom betalen voor MS Office (verdien-model) terwijl LibreOffice er is?
Geef mij nou eens 1 functie die eruit springt voor de gebruiker.

Het gaat over:
' 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek'

Met name ben ik geïnteresseerd in Henri zijn reactie, want die schijnt er veel van te weten.

M.b.t. achterdeuren in o.a. Windows 10
Ik weet het het is te zien in WireShark
In Android wordt Facebook eigenaar van je camera en microfoon

Hoe ik echte privacy zie:
Dat er geen bewaarlicht is voor ISP's m.b.t. surfgedrag en e-mails (net zoals vroeger met het briefgeheim)
Dat ik kan kiezen iets cash te betalen op het moment dat ik niet wil dat banken\supermarkten het kunnen zien. Maar gewoon pin als het me op dat moment niets uit maakt.
Dat over de dokter is een kwalijke zaak, ik ben zelf werkzaam in de zorg en zie dat daar vaak autorisaties niet op orde zijn en er grote kans op datalekken bestaat of al hebben plaatsgehad. Gelukkig wordt op dit vlak de wetgeving wel aangescherpt (zie privacywetgeving en meldplicht datalekken die begin 2016 in werking is getreden)
Daarnaast vind ik het schandalig dat inderdaad commerciële banken en of verzekeraars blijkbaar kunnen achterhalen of je iets mankeert qua gezondheid. Ik vind het ook schandalig dat de belastingdienst je inkomen/salaris zomaar doorspeelt aan commerciële verhurende partijen/huisbasen om zo je huur te kunnen bepalen/verhogen. Telco's kunnen je volgen (maar dat hoeft niet) overheidswetgeving/bewaarplicht zorgt ervoor dat ze dit doen (daarnaast kan je je telefoon uitzetten of niet meenemen) Ik zie privacy als een individueel recht wat aan alle kanten door overheden corporaties bedrijven en financiële instellingen geschonden wordt. Net zoals de integriteit van het menselijk lichaam. We gaan naar een toekomst toe dat als je geen donor codicil bij je hebt waarin je duidelijk aangeeft geen donor te willen zijn, je levend open gesneden wordt en van je organen beroofd. Zwangeren vrouwen worden straks verplicht tot een keizersnee mocht dat medisch nodig zijn ook al willen ze dit niet, ze worden straks gedwongen. Alles, alle privcacy en enigenrecht staat op een hellend vlak

Het voordeel van open software (waarbij de broncode in te zien is) is dat iedereen bij elkaar in de keuken kan kijken. China & Rusland kunnen de code inzien. en Amerika en de EU kunnen de code inzien die Rusland & China eventueel toevoegt. Dit heeft alleen maar voordelen. De code wordt er sterker en stabieler van, achterdeurtjes van veiligheidsdiensten worden sneller zichtbaar en ontdekt. Bij gesloten software is dit niet het geval. Je maakt ook een fout door te stellen dat ook open software gesloten onderdelen heeft, ja dit is het geval bij Android, maar niet bij Linux/BSD of bijvoorbeeld Ubuntu.

De Mussolini quote is vandaag de dag de waarheid
Banken overheden en multinationals zijn twee handen op een buik
Overheden ook in NL kijken meer naar de belangen van banken overheden en multinationals (en de geo politiek die zij bedrijven, dan naar de belangen van zijn burgers

p.s.

Ik reageer inderdaad bewust niet onder mijn eigen volledige naam
Ik weet dat er niets veranderlijk is als de mens, en ik over 10 jaar misschien een andere mening kan hebben. Ook wil ik niet dat een P&O manager (in geval van een sollicitatie) mijn reacties over het gehele internet tot 20 jaar terug kan gaan zitten nalezen

Jongelui,
Welk bedrijf wil bespioneerd worden?
MS - Apple - Google enz willen dat bij hen niet, derhalve mogen ze dat bij u wel?
Het probleem is 'kennis'.

Mark my words: Na W7 is het gebeurd met MS Windows.
Een MS engineer was na W7 uit-ge-engineerd... BLIJKT.
Kan het niet beter maken, maar wel mooier -zo dacht zij - moet een vrouw zijn geweest?

Als kind leer je eerst plaatjes kijken (stripboek) - TABLET.
Daarna leer je lezen en schrijven - LINUX.
Van wie deze quote was weet ik niet, maar is wel waar!
Derhalve begrijpt geen puber iets van MSDOS en/of Linux.
Maar kunnen gamen als de 'beste'.

Voor nu is de Toekomst Linux - met name voor de jeugd, maar ja, stripboeken (games) zijn veel leuker als bijbels.

Hoop niet dat het tot een staking komt.
Wat denk je dat de supermarkt op een puntenslijper van 99 eurocent verdiend en hoeveel verkopen ze ervan per WEEK?

Moet er niet aan denken, een zeecontainer vol puntenslijpers.
Maar de PLUS verkoopt ze wel.

Werkplek, Linux?
Gratis is niet duur - maar nu de ontwikkeling (ERP) nog.


@Joop
Tip, noem jezelf Henri,
"Hij zegt altijd van die goeie dingen..." (met dank aan Koot & Bie).

Jasper, je vraagt om 1 functie die er voor gebruikers bovenuit springt. Die kan ik je geven hoor en da's ook meteen een antwoord op een eerdere reactie van jou : "Het gaat over: ' 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek' "

Kan in slechts 1 woord (al zou ik meerdere 1 woord antwoorden kunnen bedenken) : Herkenbaarheid.

Vanuit een bedrijf gezien is MS Office ook qua licenties goedkoop. Als je realiseert dat een medewerker werkplek tussen 3000 en 5000 euro per jaar kost (kantoorruimte / pc / licenties / et cetera) dan is die 100 a 200 euro per jaar aan licentie (vaak met dienstverlening erbij) een stuk goedkoper dan 0 euro licentie, training medewerkers, dure migratie, en eindgebruikers die worstelen met nieuwe software. Daarnaast is MS Office de de facto standaard, bestand uitwisseling vindt praktisch altijd plaats in dit formaat, iedere conversie of conversiefout is dus ballast.

Dit zelfde geld voor Linux. Windows licenties ook ten opzichte van de aanschaf prijs van een werkplek zijn niet duur en onderschat de waarde van herkenbaarheid niet. Met Windows 8 probeerde MS ineens "Apps" er even in te stoppen. Die ging ten koste van herkenbaarheid en we weten hoe dat afgelopen is...

@Joop : Ik kan je reactie helemaal volgen en er zijn een paar details waarin we wat verschillen. In het kader van jouw " Net zoals de integriteit van het menselijk lichaam." heb ik eens rond gevraagd wie de mensenrechten die in 1948 zijn opgesteld nu echt gelezen heeft. Bijna niemand! (voor de liefhebber : http://www.ohchr.org/EN/UDHR/Documents/UDHR_Translations/dut.pdf )

Ik ken het MS marketing babbeltje m.b.t. kosten werkplek en MS Office.
Mensen gebruiken hooguit 10% van wat er mogelijk is met MS Office.
Libre Office werkt echter voor 95% van de mensen prima, is net zo herkenbaar en kan alle documenten in MS Office formaat uitspugen. Ik werk voor een middelgrote zorg organisatie en hier gaat er om de paar jaar 300.000 euro de deur uit voor alleen de MS Office licenties, en als je naar de Cloud gaat wordt dat in de toekomst nog twee keer zo duur. Als alle overheid/semi overheid instellingen in NL zo werken (of gaan werken) gaat het om honderden miljoenen wat het land (in mijn optiek onnodig) jaarlijks verlaat richting Microsoft. Ik zie in plaats daarvan liever de zorgpremie omlaag gaan zodat Jan met de Pet meer te besteden heeft en anderen in de economie daarvan kunnen profiteren (i.p.v. de mannetjes op Wall Street)

M.b.t. de integriteit van het menselijk lichaam:
Het gaat mij niet om documentjes die wanneer dan ook zijn opgesteld
Iedereen die in zijn eigen ziel/hart kijkt weet gewoon wat individuele universele rechten zijn, en dat ze momenteel onder druk staan

Henri,
Wat is een werkplek? Wij zorgen voor plekken om te werken, derhalve zijn we net pooiers. Overigens werken het merendeel van onze werknemers gewoon op hun vaste (werk)plek en komen 'altijd' netjes om half negen op hun werk.

Ik (dat betekent niet direct al mijn collegae) denk(en) dat Wx niet 'meer' onze beste optie is. Derhalve onderzoeken we (de verantwoordelijken) de mogelijkheden. Linux Mint is best goed te begrijpen, zelfs voor een 'gamer'. Tevens wordt op de diverse afdelingen ervaren dat werken met een muis prettiger is als drukken op plaatjes en/of schuiven over het scherm.
Zeker als je aan de telefoon bent met een 'klant', lees: snelheid.

Beetje wij en ik werken OOK nog met DataPerfect en in mijn beleving is er geen beter programma om snel een database op te stellen. Tevens wordt ervaren dat werken met headset en toetsenbord binnen de database prettiger werkt als met een muis en/of plaatjes scherm.
Ja, ook op onze R&D afdeling, zelfs ons secretariaat vindt het prettig(er) werken.
Hoe riepen ze dat ook alweer: elke verandering is nog geen enz...

Mwa, ik geef Linux bij ons wel een kans, maar we gaan het eerst verder onderzoeken natuurlijk, met name ons ERP gedeelte is belangrijk..
Wellicht is 2016 ons iets te snel, maar schakel het niet uit, verder met Windows/MS, denk het niet. ...Adobe hebben we er niet voor niets uitgeschopt!
...Op de vergaderingen zijn ALLE dames zeer positief - Wellicht komt dat omdat zij de boodschappen bij ons doen (over de inkoop gaan)?
Maar goed, je zult hier wel (weer) anders overdenken Dr. Henri Phil... :)

JJ's (Joop en Jasper),

Voor de goede orde: Wij zijn als organisatie volledig overgestapt op Google for Work, daarnaast heeft het grootste gedeelte van de medewerkers een Mac en de software die we maken draait in de browser en is volledig gebaseerd op open source (Linux, Python, Django, Postgres, Javascript, Salt, Jenkins, etc).

Persoonlijk heb ik Windows 10, Max OSX, Linux, Android, IOS en Chrome OS draaien op de diverse devices die ik gebruik.

Als je miljoenen aan MS licenties kwijt bent zal dat wellicht zijn dat je meer gebruikt dan alleen office op een Windows OS. Want ik wil je best even van wat feiten informatie voorzien om dat te onderbouwen.

Ik ben zeker niet tegen Linux / LibreOffice en om een idee te geven, ik heb ook componentjes geschreven voor OpenOffice die nog steeds in productie zijn.

Niettemin onderbouw ik dus waarom ik niet geloof dat Linux in 2016 (of 2017 of 2018) grote betekenis zal krijgen op de werkplek. Gewoon zonder emotie.

Wat we wel zien -inclusief ook alle nadelen- is dat Windows niet meer het enige OS is wat er toe doet. OS X lijkt serieus groot te worden, maar Android, IOS, Chrome OS en dus ook Linux zijn steeds vaker geziene alternatieven, neem daarbij de browser ontwikkeling en we zien dat er dus veel meer te kiezen valt, al zie ik de "enterprise" nog niet zo snel schakelen.

Zelf vind ik voor veel instellingen dat Google for Work ook prima kan werken en dat is prijstechnisch heel aantrekkelijk. Ik ga absoluut niet mee in stellingen als "Google verkoopt je data" en "Google deelt alles met de US overheid".

Je mag het uiteraard niet met mij eens zijn, ik deel mijn gedachten hierover en onderbouw ze zoveel mogelijk los van de emotie.

Henri,
De kop van het artikel: 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek.
Na mijn eerdere reacties komt bij mij de vraag op: welke werkplek, wat is een werkplek, wanneer is 'iets' een werkplek als je van opstaan tot slapen gaan met je werk bezig bent, wat is werk?
Met s.x zal het wel niets te maken hebben, anders hete het een s.xplek.

WERKPLEK, mooi woord eigenlijk.
Bij ons betekend het een plek waar je geacht wordt te zijn, liefst tussen 8:30 en 17:00 uur om te werken (Work, you men Work! - met dank aan Andrew Sachs - Fawlty Towers). Werkplek... Ik zit nu even om me heen te kijken, staat daar in eens een dame (Sara) mijn plantjes water te geven - naast mijn/de werkplek... waar is die van haar gebleven?
Sara (van Turkse afkomst) heet ze. Meestal vraag ik aan haar even een kopje koffie bij me te komen drinken, even kletsen vindt ze leuk en wat ze bij ons doet is zeer arbeidsintensief. Heb haar derhalve maar even gevraagd of Linux in 2016 haar werkplek wordt en/of ze daar bezwaar tegen heeft.
Hmmm, zet je wel aan het denken zei ze.

De cloud is geen werkplek, daar woont 'Onze Lieve Heer' zover ik weet.
...Dr. Henri Phil, rustig blijven (zo mogelijk).


@Henri
"Voor de goede orde: Wij zijn als organisatie volledig overgestapt op Google for Work, daarnaast heeft het grootste gedeelte van de medewerkers een Mac en de software die we maken draait in de browser en is volledig gebaseerd op open source (Linux, Python, Django, Postgres, Javascript, Salt, Jenkins, etc)."

Iedereen moet natuurlijk gewoon lekker werken waar/ hij/zij zich het beste mee uit de voeten kan.
Echter als ik bovenstaande lees, dan kan dat allemaal prima op een Ubuntu desktop. Download eens de laatste Ubuntu Desktop 15.10, brand de .iso op een USB Stick en boot er eens vanaf, dan kan je zien dat het allemaal prima werkt en supersnel is. Het kan een forse kostenbesparing zijn door goedkope desktops\laptops te gebruiken i.c.m Ubuntu i.p.v. dure Macs. Het voordeel kan je dan weer doorberekenen naar goedkopere producten voor de klanten van je bedrijf (dan heb je mogelijk een betere concurrentie positie, alle kleine besparingen bij elkaar zorgen uiteindelijk voor grote besparingen)

Dag Joop, +1 voor je enthousiasme.

Ik heb vormgevers in dienst, die gebruiken producten van Adobe (in mijn ogen 1 van de slechtere bedrijven in de industrie, don't get me started). Helaas is dat ook een de factor standaard. Per medewerker kost me dit 70 euro per maand voor de Creative cloud suite. En nee, de open source alternatieven gaan hem niet worden omdat we ook met een flexibele schil freelancers werken en je er dus gewoon bijna niet aan ontkomt en geloof me, ik wil niets liever dan afscheid nemen van Adobe. Maar daardoor zit ik dus aan Windows of Mac OSX vast aangezien dat niet draait onder Linux.

We onderhouden ook nog wat .NET software, Visual Studio (in mijn ogen de veruit de beste IDE in de industrie) werkt alleen op Windows, en zodoende kan ik ook niet met al mijn systemen over op Linux.

Wat ik bedoel te zeggen is dat ik er als klein bedrijf er voor open sta, maar dat ik het domweg niet kan zonder serieuze kwinkslagen. Als ik dat al heb, dan zullen grotere bedrijven dit ook hebben. Daarnaast kan ik voor Windows makkelijk mensen krijgen, goede Linux mensen zijn een stuk schaarser.

Het is dus allemaal niet zo eenvoudig om zomaar een OS te switchen....

@Henri
Aha ik begrijpt het.Door twee producten Adobe en Visual Studio heb je last van een vendor lockin.
Naast dat je al redelijk veel betaald voor deze software ben je min of meer verplicht geworden om voor dure hardware en software te moeten kiezen. Grafische vormgeving en .NET ontwikkeling zijn inderdaad twee onderwerpen die wat lastig passen op een Linux Desktop. Server based computing is wel een optie, waarbij je de office, e-mail en andere software eventueel op de Linux desktop laat draaien en alleen Visual Studio en Adobe via SBC aanbied via Citrix of VDI. Dit kan mogelijk interessant zijn bij een bepaalde schaalgrootte. Een andere optie is een desktop afnemen uit de cloud. Ik zou gewoon rond blijven kijken wat de mogelijkheden zijn. De ontwikkelingen gaan hard. Succes ieder geval met je bedrijf.

...Joop en Henri,
Sorry heren dat er even tussen kom, maar Ubuntu 15.10 lijkt me een beetje te optimistisch.

14:04 LTS (lees: long time service - ondersteuning dus) lijkt me een betere optie.
Maar goed, Linux Mint is mijn keuze - en is het altijd beter als dat gepruts met Windows X.

Kleine foot-note, ik zou niet weten met welke Linux versie ik werk, daar update/upgrade op de achtergrond gebeuren en ik hier nooit een melding van krijg als dit gebeurt - tevens hoef ik na updates en/of upgrades nooit (lees: niet elke keer) opnieuw op te starten. Kortom ik word niet geconfronteerd met welk besturingssysteem ik werk. Tevens kan ik met Linux Mint op afstand alle/elke werkplek(ken) met 1 regeltje (in terminal) resetten zonder dat de clients hun gegevens kwijt raken - en OOK nog gewoon kunnen doorwerken, doe dat maar eens na met MS Henri.
Beetje bronvermelding...:
https://sites.google.com/site/computertip/versiekeuze

Henri, MS is een bedrijf, zo ook Google en Facebook enz., they want to make money en zijn emotioneel niet (meer) in het individu geïnteresseerd. So what? Andere (met name vrijwilligers) wel!

En nu niet beginnen met ontwijkende antwoorden over Apple, want dat is helemaal een drama, die bestaan over 5~10 jaar niet meer (software) - en dat komt door je 'heilig huisje' Microsoft ...NSA zoek dat maar eens op met de TOR browser.

Verder - be happy, de 1 valt op blond de ander op bruin - de 1 heeft een Opel de ander een Volkswagen - wij wonen vrijstaand, mijn overburen niet. What the heck do I care! als iedereen maar op zijn manier gelukkig is, en dat zijn we met MS niet meer.

@Henri
"Visual Studio (in mijn ogen de veruit de beste IDE in de industrie) werkt alleen op Windows, en zodoende kan ik ook niet met al mijn systemen over op Linux."
Helemaal mee eens!

Op enige afstand volgt Apple's XCode met Swift als nieuwe belangrijkste taal. Dat draait alleen op OS X, en je kunt alleen ontwikkelen voor OS X en iOS.

IBM's Visual Age is de hekkensluiter onder de IDE's. Als bonus draait het overal. Alhoewel, draait? Vooral de zandloper draait!

Het gros van de werkplekken zal nooit Linux worden. Het is nog steeds Windows, het kan mogelijk iets van Apple of Google worden, maar Linux... echt niet!

@Henri: Het is natuurlijk maar waarvoor je jouw IDE voor nodig hebt. In onze high performance cluster omgeving zou je weinig zinnigs met Visual Studio kunnen doen. Misschien met plugins en dergelijken, maar de rest zou je bedenkelijk aankijken. Er is programmatuur die minder kost en daarvoor beter functioneert.

Voor .NET software is het natuurlijk wel een prima tool, maar dan heb je ook echt weer met Microsoft software te maken.

In dat opzicht heeft het meer te maken met wat men gewend bent. Ik heb oud Lotus Notes gebruikers Outlook lopen vervloeken en omgekeerd ook.

Technicus, wij zijn helemaal over op Linux / Python / Javascript / Postgres / Jenkins, we hebben alleen nog wat (legacy, haha) systemen die op .NET draaien en ook onderhouden moeten worden.

Overigens maken we ook IOS apps en dan heb je (Jasper!) toch nog een Mac OSX van Apple nodig :-)

Maar goed, het topic is nu wel uitgekauwd :-)

@Henri,
Van Wikipedia 'geplukt':
Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Mono_(software)
Hope this helps...

Mono is een opensourceproject onder leiding van Xamarin (vroeger van Novell, oorspronkelijk van Ximian) om een ontwikkelomgeving te bouwen compatibel met Microsoft .NET, en volgens de betreffende ECMA-standaard. Dit omvat onder andere een C#-compiler en de Common Language Runtime (CLI). Mono werkt onder meer onder GNU/Linux, Unix, Mac OS X en Windows.

De Mono-runtime bestaat uit een just in time compileersysteem voor een aantal processoren: x86, x86-64, SPARC, PowerPC, ARM, S390 (zowel 32 bit als 64 bit), en IA-64. De runtime vertaalt de code via just in time compilatie naar de juiste machinetaal. Dit wordt gecachet terwijl de applicatie draait. Voor andere processoren bestaat een interpreter die de bytecode één voor één vertaalt naar instructies. De JIT-methode resulteert echter in een hogere performance.

Jasper,

Dank voor je moeite.

.NET draaien op Linux is iets anders dan .NET ontwikkelen op Linux..... Mono bestaat al jaren.

Soms lijken dingen simpel, of denk je "dat moet toch kunnen?", helaas is de realiteit wat weerbarstiger dan dat...

En ja, je zou natuurlijk met notepad / Atom of MS Code .NET code kunnen schrijven, maar het is juist de kracht van Visual Studio dat je snel goed kunt ontwikkelen en testen....

Linux als desktop.... ik zie het niet snel gebeuren. Bij bedrijven zie ik (maar ik solliciteer alleen naar overwegend windows georienteerde bedrijven...) ook niet echt een ommezwaai.
Over het algemeen is eet is niet alleen het OS wat het moet doen. Het is ook de applicaties en voor thuisgebruikers bijvoorbeeld de games. En als mensen al zielig doen over een startknop die verdwijnt.. dan doen ze nog veel meer zeuren over "alles is anders..." dus nee. ik zie het niet gebeuren.

@Paul
Linux Mint bijvoorbeeld?
Zolang je die nog niet kent (geprobeerd hebt) ken je Linux ook niet.
Er zijn meerdere distro's, verken deze eerst...
Als je een objectief oordeel wilt geven moet je natuurlijk wel weten waarover je het hebt (?).

En inderdaad, het gaat erom dat Linux de werkplek software (ook) ondersteund.
Gamen - werkplek - dacht het niet (...niet interessant).
ERP pakket - werkplek Linux - dacht het wel (bijzonder interessant).
Office pakket - werkplek - werkt altijd (bijzonder interessant).
Thuis, zoekt men het maar uit... Er is altijd nog het Fijlige W10 of gewoon de X-Box.

@Jasper P: Dat gamen niet goed/makkelijk gaat op Linux en op Windows wel is altijd het probleem geweest waarom Linux nooit echt op de desktop is doorgedrongen.

- Mensen willen thuis kunnen gamen.
- Games draaien onder Windows
- Mensen kennen de pakketten van thuis, want die draaien ook onder Windows.
- Op het werk willen mensen werken met de pakketten en de omgeving die ze kennen.

Een XBox vergelijken met een serieuze game desktop is zoiets als een driewieler vergelijken met een F1 racewagen.

@Technicus
Gamen is een thuisaangelegenheid. Wij gamen niet op de zaak - wij werken daar - of thuis op de werkplek.

Op de zaak hebben nog veel Windows werkplekken, maar Linux (Mint) is toch sinds 2015 de meerderheid geworden. Tevens is L-Mint niet moeilijker in gebruik als Windows 7.

Voor ons team eenvoudig te onderhouden en hoeft nagenoeg nooit opnieuw opgestart te worden - tevens kunnen we elke werkplek op afstand onderhouden zonder daarbij de gebruiker te storen - prettig dus.

Gezien je reactie begin ik me af te vragen of jij op de zaak gamed?

Overigens heb je qua X-Box ~ Windows PC natuurlijk volledig gelijk. Echter voor mij is een werkplek zoals het woord het zegt, of dit nu thuis, onderweg of op de 'zaak' is. Maar goed, dat is mijn bescheiden mening.

Kleine correctie,
‘2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek’

2016 is wellicht 'iets' te vroeg voor ons als statement.
In 2016~2017 zie ik het bij ons wel gebeuren m.b.t. de meeste werkplekken. Derhalve zeg ik niet dat iedereen er zo over 'kan / moet' denken.

Wij als IT, doen er alles aan om mensen 'productief / gelukkig' te houden. Willen zij bij W10 blijven, prima, zo mogelijk (lees: functie).

Uiteindelijk beslis ik (ons team) en dat is voor mij al 'zwaar' genoeg.

@Jasper:
Er zijn bedrijven met Linux werkplekken. Dat aantal is klein, en zal ook altijd klein blijven. De meeste bedrijven hebben Windows (7/8.1/10) werkplekken. Dat gaat in 2016 niet veranderen, en in 2017 ook niet.

LibreOffice is een compleet office pakket, maar MS Office is nog steeds de standaard. Veel software is op verschillende platforms beschikbaar, maar ze zijn altijd beschikbaar voor Windows.

Windows is voor bedrijven het "veilige" platform. Bedrijven hoeven zich niet af te vragen of er een Windows versie, die is er gewoon. Bij Linux is dat altijd een aandachtspunt.

Beste Frank,
Wat Jasper P beschrijft is dat een dure auto niet altijd een betere auto is.

Het gaat erom: wat doe je ermee. Office, een ERP pakket en de boekhouding draaien net zo goed, zo niet beter onder Linux.
Tevens blijft de bediening, het drukken/klikken op dezelfde knopjes behouden. Men / het 'volk' / de werknemer hoeft derhalve niets te leren qua besturing en dat is hun 'job' sowieso al niet. Anders waren / zijn ze wel werkzaam in de IT.

Er zal er toch minimaal 1 het geld voor ons bedrijf moeten binnen 'harken', hoe meer hoe beter en laat de IT maar aan ons over...
- Productie
- Voorraad
- Verkoop
- Administratie
- Distributie
- Management
Het zal ze een 'worst' zijn met welke besturingssysteem ze werken. Zo wel, dan zijn ze niet met hun werk bezig.

Ik ooit eens een artikel geschreven over het gebruik van "DE" in deze sector.
DE werkplek bestaat niet, derhalve bestaat DE linux werkplek ook niet in mijn optiek.

De keuze voor een OS op je werkplek hangt van diverse factoren af. Linux kan daarbij een goede keuze zijn, maar zoals in een aantal reacties al aangegeven, het hangt heel erg van het gebruik af.

Pak bijvoorbeeld een doelgroep die grafisch werk doet, en hun spullen aan moet leveren in CYMK formaat. Het aantal mogelijkheden voor software wordt daarmee al drastisch beperkt, en daarmee misschien ook wel de mogelijkheden in keuze voor het OS.

Voor alles zijn alternatieven beschikbaar, maar daarmee is nog niet gezegd dat zo'n alternatief beter of goedkoper is.@Jasper
ERP en Linux, van groot naar klein
Adempiere - Compiere
Openbravo
OpenERP
Weberp
Frontaccounting

De laatste 4 heb ik geinstalleerd en daar kun je goed mee werken.

Pa Va Ke,
Wij proberen een ieder op zijn haar vaste te werkplek te situeren. Kan niet altijd maar 97% van de werknemers wel.
Foto-tjes, pennen, kladblokken en aantekeningen zijn dan eenvoudig terug te vinden.
Overigens schrijven wij de 'wet' niet voor maar dit wordt ervaren als prettig. De enige welke geen vaste plek hebben zijn de vertegenwoordiger en monteurs. Derhalve praten wij op de 'zaak' over een / de / je werkplek. Wellicht oubollig...

Pa Va Ke,
Tevens heb je het over CYMK, daar houden we ons totaal niet mee bezig, derhalve gaat dat voor ons niet op.
Zouden we ermee bezig zijn is dat de verantwoording (zo zien wij dat) van de ('n mooi woord) eind-product-leveraar. Kortom, wie is de klant? Wilt u ons als klant zult u aan onze wensen moeten voldoen. Kom maar op met die 400 Apple's! Zijn we vrij star in. Maar goed, wij werken niet volgens / met de CYM Key generator.

Jan,
Bedankt voor het meedenken, wordt gewaardeerd!

@Jan van Leeuwen
ERP pakketten installeer je niet zomaar even, het zijn geen simpele tekstverwerkertjes en spreadsheetjes! Je hebt er dus niet 4 geïnstalleerd, je werkt met 1!

Je kiest een ERP pakket, en je past op bepaalde punten je bedrijfsprocessen aan. Je rapportage pas je aan aan je ERP pakket, je maakt interfaces naar de buitenwereld, je past het in in je inkoopafdeling, je orderverzamelpakket moet ermee kunnen praten, ...

Overigens draaien veel ERP pakketten op Unix / Linux, en hebben ze een desktopapplicatie voor Windows...

@Jasper P
Jouw quote: "Tevens heb je het over CYMK, ... [knip]
Maar goed, wij werken niet volgens / met de CYM Key generator."

CYMK zijn de complementaire primaire kleuren (Cyan Yellow Magenta) plus zwart (Key). Het heeft niks te maken met een key generator, maar alles met printen en drukwerk.

Frank,
In mijn bericht stond ook dat we ons er totaal niet mee bezighouden.
Dat betekend zoveel als; we printen weinig - maar kunnen het wel (natuurlijk).
Moeten wij iets aanleveren in CYMK formaat mag onze eind-product-leverancier de hardware, dan wel software aanleveren.

Eerder (bijna vroeger) hadden we de beschikking over een heus Mini-Lab (dat is een enorm apparaat welke foto's kan ontwikkelen en afdrukken). Daar werkte we inderdaad met CYMK maar toen hadden we ook nog een interne drukkerij.
Dat is allemaal voorbij - adverteren doen we nu anders. Krantje, folders enz. maken we nog wel zelf maar op de aangeleverde hard- en software van de drukker - printen doen zij.

Nogmaals, ...U wilt ons als klant? Kom maar op met die 400 Apple's - ...nou moet ik wel zeggen dat als ik het zo terug lees, 400 rijkelijk veel is. ;)

@Frank
ik heb 4 ERP's geinstalleerd en er uiteindelijk 1 gekozen die bij de klant past.
Die heb ik "geimplementeerd".
Closed source ERP's kun je niet proberen en beoordelen naar jouw maatstaven.

Ik werk in een SOHO-omgeving al jaren lang cross-platorm met CentoOS, Linux Mint (gebaseerd op Ubuntu LTS), Android (ook Linux based) en Apple (Unix based). Werk prima samen, zeer stabiel, robuust en duurzaam. Alles wat voor kantoorautomatisering en bedrijfsadministratie moet doen kan ik daarop doen, daar zijn voldoende volwassen (cloud)applicaties en mobile apps voor beschikbaar. Daarnaast kan ik ook een eigen web- en mailserver hosten. Nauwelijks omkijken naar, wekelijks automatisch backuppen en maandelijks automatische security patches doorvoeren. Jaarlijks in de rustige periode een upgrade uitvoeren, als het nodig of wenselijk is. Allemaal prima te doen en zeker low cost. Ik investeer liever in de vakmanschap van een goede IT professional dan dat ik mijn geld door de plee spoel met dure en onzinnige licentie- en SLA-overeenkomsten, die op angst, onwetenheid en juridische clausules gebaseerd zijn.

De angst bij middelgrote organisaties is dat ze niet willen of kunnen afwijken van de mainstream. Dit wordt door adviseurs, leveranciers en hun eigen IT productspecialisten (certificaten en dure producttrainingen) intact gehouden. Nederlandse managers en directeuren zien technologie (IT) als 'water uit de kraan'. Het moet een algemeen goed zijn, weinig kosten en het altijd doen, maar het is geen enabler of onderscheidende factor waardoor je met digitale transformaties kunt excelleren. Ze zijn geen baas van hun eigen digitale roadmap, want die wordt door Microsoft, Oracle en SAP bepaald. En dat vinden de meesten wel ok. CIO's en IT managers zijn dan ook geen digital leaders, maar volgers...

Arnold,
Je moet ook wel van 'de wereld los' zijn als je als IT manager of CIO een leader was! Laat dat (testen) eerst maar aan een ander (bedrijf) over... of beheer zelf(standig) een testomgeving. Gelukkig heeft Linux reeds bewezen dat het als 'volger' prima als werkplek kan dienen.

Terug naar het onderwerp: 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek...
Derhalve doe ik mijn bijdrage van een ander :)
https://www.youtube.com/watch?v=KMgMBeLO2iQ

@Jasper P,
Helemaal mee eens.
Linux haalt W (what so ever) volledig in.

Ik moet terugkomen op MIJN eerder uitgesproken mening - ik ben ook een sukkel, maar dat had u allang door!
Bij ons is de meerderheid Linux ingericht, maar over het geheel Nationaal en zeker vestigingen Paris en London gaat het hem dit jaar niet worden.

Elke dinsdag word ik opgehaald met een Limo... bij wijze van spreken natuurlijk. 'n Kusje krijg ik van mijn meisje - roept me na 'werk ze' vandaag - that's all.

2017~2018?
Denk het niet, anders; wat maakt het nou Werkelijk uit?

Waarom hebben WIJ nu nog zoveel W10 (4%) gebruikers?
Word er persoonlijk, nee onze afdeling wordt daar 'gek' - niet vrolijk van.
Maar we kunnen het wel handelen en krijgen daar een er prima vergoeding voor tevens maken we nog steeds 'winst'.

Is dat een win-win of geld over de 'balk' gooien?

Mijn nederig excuus.

Pfff, een hoop bashing over wat of wie er het beste is. Het ene ego nog groter dan de ander.
Blijkbaar zijn we zo betrokken met ons OS dat het ons emotioneel raakt als een ander een andere mening heeft. De emotie vertroebelt de discussie, daarmee doet het afbreuk aan het onderwerp.

On-Topic 2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek...
Nee, nog niet. Ik las ook nog een paar berichten dat Linux geen drivers heeft enzo... ik heet deze mensen opnieuw van harte welkom in 2016 met Linux distributies als Ubuntu en Linux Mint, die draaien op nieuwe én (hele) oude hardware.
Dé werkplek bestaat natuurlijk helemaal niet, want het is de business die dat bepaalt en daarvan zijn er heel veel verschillende op de deze wereld. Soms heeft de business geen andere keuze (vendor lock in) en soms wel maar dan bepaalt de ICT afdeling het, de ICT mensen. Simpelweg omdat deze een certificaat hebben gehaald in Windows of Linux beheer. Iedereen heeft recht op zijn eigen overtuiging :-)
Een mogelijke verschuiving naar meer Linux op de desktop in de zakelijke markt gaat gebeuren wanneer we op scholen dit gaan gebruiken, helaas zit hier ook de crux, de zakelijke markt vraagt voornamelijk om ervaring met Windows... een soort van catch22.
Ik las gelukkig 1 bericht van een bedrijf dat zijn TCO had berekent en daarmee met Linux gunstiger uitkwam dan met Windows. Kijk, dan heb je een objectieve benadering. Want het switchen van het ene naar het andere OS is voor ons mensen een 'emotioneel' traject en zeker niet rationeel, een objectief eindbeeld is dan een goed ankerpunt.
Wat deze wereld dus nodig heeft zijn mensen die objectief kunnen analyseren welke werkplek het beste is voor bedrijven, organisaties en instellingen. Niet altijd een makkelijk klusje. Daar is ook wel een goed verdienmodel voor te maken. En, het is ook al genoemd, het maakt geen f*ck uit welk OS je gebruikt, het werk moet gedaan worden en ook Linux kan dat anno 2016. Ik ben er van overtuigd dat er veel meer Linux werkplekken kunnen zijn omdat het geen technische discussie meer is, maar een business beslissing. Kosten zouden wel eens bepalend kunnen worden.
Linux gaat een veel grotere rol vervullen op de desktop, het duurt gewoon wat langer...


Vraag blijft van december 2015:
'2016 wordt het jaar van de Linux-werkplek'

Had ook een meerkeuzevraag kunnen zijn met:
1. Ja
2. Nee
3. Weet niet
4. Overige (max. 25.000 pagina's met max. 3 A4's bijlage en geen naakt foto's van uw besturingssysteem).

Of ga ik nu met punt 1 en 2 wat kort door de bocht?

@A.J. Strijker
"Pfff, een hoop bashing over wat of wie er het beste is. Het ene ego nog groter dan de ander. "
Jij doet er niet voor onder!

"En, het is ook al genoemd, het maakt geen f*ck uit welk OS je gebruikt, het werk moet gedaan worden en ook Linux kan dat anno 2016."
Dat klopt, steeds meer enterprise applicaties krijgen een web interface. Maar dat het kan, wil niet zeggen dat het ook gebeurt.

Nieuwe computers worden meestal geleverd met Windows (90%), of met OS X 9,99%), of in zeldzame gevallen met een ander OS of zonder OS (0,01%).

Het probleem van Linux is dat het niets unieks biedt op de desktop, er is geen reden om het OS, dat je al betaald hebt, weg te doen voor Linux.

Linux op de desktop... Na 20 jaar wachten geloof ik er niet meer in!

@Frank,
Het gaat er niet om waar jij in gelooft, het gaat erom waar 'men' in gelooft.
Voornamelijk ben ik het wel met Jasper P eens.
Waarom iets gebruiken waar je niet gelukkig mee bent en hetzelfde kan/doet?
Maar ook je opmerking: wat maakt het uit, als het meer werkt, klopt natuurlijk ook.

Kun je ook een fotootje van je vrouw posten met beschrijving?
Weten we meteen waar jou grens ligt.
Functioneel, uiterlijk, gratis af te halen of ...enz?

;D

George,
Je eerste alinea begrijp ik. Je laatste regel met het woordje 'meer' zul je wel 'maar' bedoeld hebben.
De tweede alinea heb ik wat moeite mee.
Maar goed, ik lees het als humor en dan is 't wel leuk.

Van het weekend een telefoontje gehad van de systeembeheerder uit Londen. Ze hebben daar vrijdagmiddag een vergadering gehad. Toch weer 7% over op Linux gekregen... Daar beginnen ze mijn (onze) visie / noodzaak ook 'te zien'.

2016 halen ze daar nooit maar elke maand 5~7% denk ik dat we eind 2017 de boel daar ook op 'de rit' hebben.
Let wel, we verplichten niemand (gebruikers), maar proberen alleen hun de voordelen voor het bedrijf te laten zien.

Nu Paris nog, daar wordt het wat lastiger - blijven Fransen, maar goed, ook daar begrijpen de verantwoordelijke de voordelen - nu de gebruikers (het personeel) nog.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2015-12-28T08:18:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.