Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Daling pc-verkoop is ongekend groot’

Foto: bibiphoto/Shutterstock.com

Elke werkdag behandelt Computable een onderwerp waarover lezers kunnen discussiëren. Vandaag over dalende pc-leveringen, die een groter gat nog verbergen.

De cijfers over het vierde kwartaal - en daarmee dus ook over heel 2015 - zijn binnen. De metingen van onderzoeksbureaus Gartner en IDC stemmen somber over de toekomst van de aloude pc. Eerstgenoemde marktvorser komt uit op 288,7 miljoen pc’s, wat een daling van 8 procent is ten opzichte van 2014. Concullega IDC rekent 276,2 miljoen pc’s voor, wat een neergang van 10,4 procent is.

Feit is dat de diverse producenten afgelopen jaar minder dan driehonderd miljoen pc’s hebben afgezet. Dat relatief lage aantal is voor het eerst sinds 2008 weer bereikt. Kortom, de verkoop van pc’s is opnieuw afgenomen. Correctie: de levering van pc’s. Want de hier aangehaalde cijfers betreffen zogeheten shipments: levering van pc-makers aan distributeurs, groothandels, winkels en andere kanaalpartijen. De vraag is nog hoeveel onverkochte voorraden er her en der wel niet liggen. De sombere cijfers verhullen waarschijnlijk dus een nog groter gat. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Je hoeft toch niet veel te vinden van cijfers? Ik snap niet dat men hier altijd nieuwaarde aan hecht. Sinds de komst van de iPad verschijnen constant dit soort nieuwsberichten. Wat moeten we hiervan vinden dan? Moeten we het erg vinden? pc's blijven gewoon veel langer bruikbaar. Omdat we iedere twee jaar een snellere smartphone krijgen hoeven we niet perse bij te blijven met onze computer. Ik begreep dat windows 10 ook goed draait op oudere computers, dus dat helpt ook nog wel. Voorlopig zijn we nog lang niet van de pc af. We hoeven alleen wat minder vaak een nieuwe...

Wat Drahcir zegt. Er zijn alternatieven en PC's gaan langer door omdat de PC's van een paar jaar oud nog prima voldoen op een kantooromgeving.

Het is net als de dalende iPad verkopen, gewoon logica. Als je bij kantoren binnen kijkt is de PC / Laptop alom aanwezig. Maar dan nog. Als decimeert de PC, wat moeten we met deze info? Die is toch vooral interessant voor PC makers / verkopers?

In China worden wolkenkrabbers die na nieuwbouw een half jaar leeg staan weer gesloopt en in de EU mag je geen gloeilampen meer gebruiken omdat die paar watt echt zou schelen.
Waar mensen zich druk over kunnen maken.

Voor PCs is de markt verzadigd en innovatie is op een lager pitje komen te staan. Volkomen voorspelbaar en alles behalve verrassend tenzij je content nodig heb om een website te vullen.

Ja Jasper B, wat zeg je hier nou van... (zie bovenstaande reacties)?
Statistieken zijn mooi, maar wat kan je er werkelijk mee?
Note: de verkoop van de Ford T is vorig jaar gedaald tot het nulpunt zo ook van de IBM XT.

Beetje beter lezen Jasper:

'The PC market continued to face persistent challenges from longer-PC lifecycles.....However, PC replacements should pick up again in 2016, particularly later in the year.'

De PC is uiteindelijk een hulpmiddel. Het doel is de (persoonlijke) informatievoorziening. Dat doel wordt door steeds meer technologie gediend. De conclusie daaruit zou kunnen zijn dat de informatievoorziening nog steeds niet optimaal is. Mijn persoonlijke mening is dat de aandacht gericht zou moeten de informatie(voorziening) en dat "meer technologie" daar eerder negatief dan positief toe bijdraagt (bv BYOD). Dat is nog duidelijker te zien aan de sortware. Bij de mainframes waren enkele toepassingen beschikbaar voor dezelfde functie. Bij de mini's enkele tientallen, bij de PC's honderden en nu bij de tablets en telefoon's vele honderden...

Je ziet door de software de informatie niet meer...terwijl dat toch het doel was...

PC staat voor Personal Computer. En van die dingen, persoonlijke computers, zijn er tegenwoordig veel meer dan een paar jaar geleden!

"Vroeger" had een huishouden hooguit één computer, die wel "persoonlijk" heette, maar het niet was, want deze werd gedeeld met alle gezinsleden.

Nu heeft iedereen meer dan één computer: minstens een smart phone, maar meestal ook nog een tablet en / of een laptop en soms zelfs ook nog een bureaucomputer.

Die bureaucomputer, een lelijke grote doos met een Intel processor erin, waarbij die doos via via met 58 draden aan andere apparaten en stopcontacten zit verbonden, en waarbij de doos is voorzien van het MS Windows besturingssysteem, dat is waar mensen aan denken bij de term PC.

Dan heb ik een verrassing: de tijd dat dat een PC was, is voorbij. Niet dat dat geen PC meer is, maar er is meer diversiteit gekomen. Een iMac is ook een PC. Net zoals een iPad of een Lenovo Yoga 2-in-1 of andere convertibles, het zijn allemaal PC's.

Het klopt als je zegt dat de verkoop van bureaucomputers met Intel x86 processor die een bureauversie van het MS Windows besturingssysteem draaien daalt, maar "De PC" is springlevend, en persoonlijker dan ooit!

@wie roept mij
Ja. de marktvorsers voorspellen dat de pc-verkoop straks toch echt gaat aantrekken. Alleen wordt die voorspelling telkens bijgesteld/uitgesteld.
Zie bv: https://twitter.com/asymco/status/687568179590250496

Verder blijkt de daadwerkelijke verkoopdaling nogal eens groter dan eerst voorspeld (waarna dan de voorspelling van 'binnenkort herstel' volgt).
Het blijft natuurlijk kristallen-bol-kijken.

@jurgen
Wat ik daarvan zeg? Dat Drahcir R en Henri Koppen zeker gelijk hebben dat pc's tegenwoordig langer meegaan. Deels is dat te danken aan minder zware software (incl. nieuwe Windows-versies), deels is dat door economische besparingsredenen (aanschaf nieuwe pc zo lang mogelijk uitstellen).

Maar het businessmodel van veel pc-producenten (en channel partners) is gericht op een bepaald 'verkoopritme' en als aanschaf erg/te lang wordt uitgesteld dan dreigt er een shake-out. Uiteindelijk is dat niet alleen erg voor die (omvallende) pc-leveranciers, maar ook voor de kopers doordat die dan minder keuze hebben en/of minder kwaliteit. Vrees ik.

Ja, zowel de Ford T als de IBM XT worden nagenoeg niet meer verkocht. Gelukkig zijn er vele nazaten die dezelfde functionaliteit en - voor computers nogal belangrijk - compatibiliteit bieden. Gemaakt door diverse producenten waardoor er sprake van (gezonde?) concurrentie is.

Ik koop al eeuwen geen "PC" meer. Het is nooit wat ik zoek, het is vaak net niet wat ik wil en moet altijd aangepast worden. Ik koop moederborden, componenten, kasten en maak mijn eigen PC. Nu zal ik bij een kleinere groep horen, maar ik denk dat het kopen van een betere GPU meer effectief is als het aanschaffen van een PC / CPU die al geruime tijd niet heel erg veel meer presteert (zeker niet in normale kantoor automatisering) dan een jaar of wat geleden. Voor bedrijven is dit, denk ik ookniet echt een reden om de pc te vervangen. ergo... de verkoop daalt.

Jasper
Leuk dat je mee gaat doen in reacties!

Zeker worden verkoopcijfers bijgesteld - het blijven prognoses - als het ritme uiteindelijk door de klant bepaald wordt. Maar zoals je had kunnen lezen in het rapport van 2015 is het ritme van de vervangingscyclus toch mede bepalend in een markt die grotendeels verzadigd is:

'The past year was supported by Windows XP to 7 migrations in the commercial segment while consumer volume continued to decline.'

Die trend is al een paar jaar te zien en was de reden voor veel leveranciers om hun PC-divisie van de hand te doen, de concurrentie in een commodity-markt drukt nu eenmaal op de marges welke
niet per definitie een weerslag hoeft te hebben op de kwaliteit. Als de lifecycles langer worden dan lijkt die suggestie me zelfs nogal twijfelachtig;-)

Nu is kwaliteit een subjectief begrip en sommigen zien een iPad of een Netbook hierdoor als een volwaardige vervanging voor een PC, de 'lichtere software' voor consumenten mist echter enkele kwaliteitsattributen die voor de zakelijke markt steeds zwaarder gaan tellen.

@Jasper
Vandaag mijn desktop maar eens vervangen.
De verkoper van de plaatselijke shop vond een tablet of 'n laptop beter in mijn profiel pasten.
Toen vroeg ik of hij even kon laten zien hoe je blind typt, ik de ventilator moest reinigen en de batterij kon vervangen voor een nieuwe...
Right, waar het om gaat, mensen weten niet wat ze willen en niet vragen naar dingen waar ze nooit over nadenken en dat duurt even voordat ze dit zien en/of de baas 'betaald'.
Vrij snel stond de 'snotneus' weer met beide 'beentjes' op de grond.
Derhalve blijft de desktop voor de serieuze gebruiker onmisbaar, zo ook de vrouw des huizes ;-D

@Jasper, Wat moet je ook met zo'n lompe bak.
Toen ik nog jong was, was mijn vrouwtje een super sexy dingetje. Die tijden zijn inmiddels vervlogen.
Maar ze wast beter af, is ervaren met de sex, ruimt Mijn rommel erg goed op en eigenlijk vind ik haar nog mooier dan welke vrouw dan ook, ...helaas snurkt ze inmiddels maar dat geeft me nu juist weer ons samenzijn gevoel – ik bedoel: mijn sokken stinken... hoor haar nooit over.
Kortom de ideale desktop, die vervang je niet zomaar...

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-01-14T07:57:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.