Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Security geeft mainframe nieuwe kansen’

Het mainframe krijgt nieuwe kansen door zorgen om ict-security. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Het aloude maar krachtige mainframe is al vele malen dood verklaard. Tegelijkertijd - maar waarschijnlijk wat minder vaak - is de terugkeer van het oude vertrouwde platform ook voorspeld. Nu is het de beurt aan cybersecurity om een nieuwe impuls te geven aan het mainframe. IBM, zo ongeveer de laatste der Mohicanen met mainframes, springt hier slim op in door zijn nieuwste systemen te richten op security.

Dit is niet alleen marktpositionering, marketingpraat en salespitch. De securitymogelijkheden van het nieuwe systeem zijn ook geïntegreerd met specifiek ontwerp voor betere beveiliging. Daarbij bouwt IBM voort op de trend van cloud computing waar mainframes ook een rol hebben te spelen, onder meer voor hybride clouds. Vlotte verwerking van grote hoeveelheden data, beveiliging ingebakken in de fundamenten; het mainframe is nog lang niet dood. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik ben het daar volledig mee eens, mainframes hebben het eeuwige leven, net zoals auto’s.
De eigenschappen en de onderdelen van een mainframe zijn de afgelopen tien jaar ongeveer net zoveel veranderd als de auto en straks blijven we een zelfsturende, elektrische auto zeer waarschijnlijk nog steeds een auto noemen. De mainframe heet nog steeds mainframe, al gaan er steeds meer stemmen op om die Cloud Server te noemen om van dat woord mainframe af te komen. De hardware onderdelen van het mainframe zijn de afgelopen jaren geheel vervangen door industrie standaard onderdelen, bijvoorbeeld de mainframeprocessor door Intel processoren.
De mainframe eigenschappen zitten in de software architectuur; het volledig geteste pakket van over de honderd software producten die naadloos samenwerken als een geïntegreerde stack.
Deze architectuur verzekert gebruikers van een hele veilige omgeving voor het verwerken van grote hoeveelheden data en dat met minimale inspanningen door operations.
Unisys heeft onlangs de ultieme stap genomen door gebruikers in staat te stellen om deze mainframesoftware ook te draaien op niet-Unisys hardware systemen, ofwel het Unisys mainframe is nu een software oplossing geworden dat kan draaien op hardware platformen van andere leveranciers, een software mainframe, een elektrische auto?

@Maarten, Inderdaad is het mainframe volcontinu in ontwikkeling. Maar het vervangen van processoren door Intel processoren hoort daar (gelukkig) niet bij. Dat zou dan wel een erg grote stap achteruit betekenen.

Typische IBM Sales taktiek om capaciteit te gaan linken aan security. Vraag mij af of dat gaat slagen: als ik een QRADAR SIEM applicatie heb draaien op een mainframe die in staat is om 40.000 meldingen per uur te doen over security-related events in mijn complete infrastructuur, wordt de boel daar uiteindelijk veiliger door?

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-02-16T07:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.