Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

‘Windows 10 maakt de consument tot product’

Dit artikel delen:
startpagina W10

Als iets gratis is, ben jij het product. Wat ook geldt voor Windows 10. Dit is de discussiestelling die Computable-lezers vandaag krijgen voorgelegd.

Windows 10 is een gratis upgrade voor eindgebruikers die Microsoft met enthousiasme en gebruiksgemak aandraagt. Gratis is echter een betrekkelijk begrip. Het was al bekend dat Microsoft ads vertoont in het Start-menu van Windows 10. Daar zijn advertenties op het vergrendelingsscherm bijgekomen, wat vorig jaar al is aangekondigd. Deze full-screen ads zijn nu opgemerkt als reclame voor een nieuwe Tomb Raider-game, maar begin dit jaar was reclame voor de nieuwe Minions-film opgedoken.

De default-instelling in Windows 10 is dat dergelijke reclame-uitingen zijn toegestaan. Gebruikers en beheerders kunnen dit uitschakelen door in het configuratiescherm het vinkje weg te halen voor 'Ontvang tips en trucs op je vergrendelscherm'. Maar gebruikers kunnen ook aangeven of en welke ads ze interessant vinden, zodat ze voortaan ads afgestemd op hun persoonlijke voorkeur krijgen. De consument is dus het product van Windows 10, dat immers ontwikkelkosten heeft. Wat vind jij?

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Denk niet dat een werkgever het kan waarderen als werknemers hun tijd verdoen met het kijken naar reclame die via Windows 10 gepushed wordt.

Het is nog even wachten op het uitvinden van slimme ITers die Windows 10 zo weten aan te passen zodat al dit soort afleidingen en alle andere ongewilde functionaliteiten uit het OS gesloopt al dan niet uitgezet kunnen worden zodat je er geen last van hebt. Als dat niet mogelijk blijkt dan is er een zeer serieus argument bij gekomen om naar een alternatief OS over te stappen.

Helaas maar al te waar. Dit geldt niet alleen voor OS-en als Windows 10 maar ook voor social media natuurlijk. Wie weet wordt Windows ooit nog eens gratis en de betaalde versie reclame vrij

In de eerste twee zinnen er in mijn ogen al twee keer naast zitten :-)

"Als iets gratis is, ben jij het product. Wat ook geldt voor Windows 10."

Als iets gratis ben jij het product is een heerlijke uitspraak, het is alleen niet waar. (https://www.techdirt.com/articles/20121219/18272921446/stop-saying-if-youre-not-paying-youre-product.shtml)

En dat geld dus ook niet voor Windows 10.

Ja, ik vond de eerste keer reclame ook irritant. Heb er zelfs over geklaagd, maar je zet het gewoon uit.

Microsoft weet dus genoeg over de gebruiker om reclame te sturen. Je kan dit uitzetten? Ik vind het een security en privacy issue. Ik ben al 20 jaar geleden over gestapt op unix/linux zonder problemen.

Eens met Henri. Bij Win 10 is dat niet zo, je kunt die reklame uit zetten.

Ik begrijp de ophef niet. Hier zijn we toch onder vakgenoten. Inmiddels heb ik meerdere win 10 installaties achter me en als je installeert kontroleer je toch normaal de privacy-settings en schakel je uit wat stoort zodat de zakelijke klanten normaal kunnen werken.

Ik heb op geen enkele installatie reklame gekregen.

Zo ingewikkeld is dat niet.

Wat een groter probleem is, is dat je home niet normaal naar pro kunt upgraden.

Microsoft weet dus genoeg over de gebruiker om reclame te sturen. Je kan dit uitzetten? Ik vind het een security en privacy issue. Ik ben al 20 jaar geleden over gestapt op unix/linux zonder problemen.

Microsoft wil zijn Cloud oplossing verkopen. Om gebruik te maken van de cloud heb je een client met een besturing systeem nodig. Gelukkig hebben we vandaag de dag meer te kiezen. Bij Apple krijg je een besturing systeem meegeleverd en Linux is gratis te verkrijgen. De kwaliteiten van de concurrent doet zeker niet onder voor de Microsoft variant.
Microsoft kan geld gaan vragen voor Windows 10, maar er zijn steeds minder redenen te noemen om voor Windows te kiezen. Door Windows gratis te maken zorgen ze er voor dat mensen het blijven gebruiken. Vervolgens kunnen ze Windows optimaal gaan integreren met hun Cloud oplossingen. Op die manier willen ze iedereen bewegen richting de Microsoft Cloud.

Ik vind het opvallend dat men zich er bij Gmail, Facebook, whatsapp helemaal niet druk om maakt dat andere mensen jouw persoonlijke gegevens afgeven aan bedrijven waarvan jij niet wil (of weet!) dat ze jouw gegevens hebben, ge- en misbruiken, maar dat reclame, die je uit kunt schakelen, echt not done is.

Tot nu toe is alles gewoon uit te schakelen. Even opletten en configuratie nalopen.

Een keuze die je niet hebt als anderen jouw gegevens afgeven.

Alleen weet je bij microsoft nooit of je bij een volgende update jouw instellingen niet aangepast worden. Die heeft er een handje van voor je te denken en te vinden dat er van alles en nog wat standaard aan zou moeten staan ondanks dat je in het verleden hebt aangegeven daar niet van gediend te zijn.

GMail, Facebook en whatsapp zijn voor domme mensen die niet beseffen dat zij hun privé leven gratis geven aan de hoogste bieder. En omdat zij daar mee weg komen doen andere IT bedrijven hetzelfde omdat zij ook niet vies zijn van wat meer omzet.

Johan wat betreft "Alleen weet je bij microsoft nooit of je bij een volgende update jouw instellingen niet aangepast worden" hahah dat is helemaal waar. Ik word er moedeloos van.

Dan moet je de browser weer opnieuw instellen en nu (het is een klein detail, maar toch) is mijn screensaver veranderd van dynamisch naar weer fixed.

Wat betreft:"GMail, Facebook en whatsapp zijn voor domme mensen die niet beseffen dat zij hun privé leven gratis geven aan de hoogste bieder."
Dat is je reinste onzin. Ik ben dan dus dom want ik gebruik gmail, Facebook en Whatsapp. Mijn vraag aan jou is. Waaraan merk ik precies dat ik mijn privé leven weggeef aan de hoogste bieder? Hoe uit zich dat dan precies? Dit soort onzin uitspraken klinken misschien wel leuk, maar ontstijgen het niveau van Trump niet. Een tijdje terug zou je Apple ook nog noemen in dit rijtje, maar nu ineens is Apple wel heilig omdat ze hun versleuteling zo goed op orde hebben?

Laat ik het zo stellen. Ik heb het gevoel dat mijn data veiliger is bij Facebook en Google dan bij de Nederlandse overheid omdat die laatste er wel degelijk nasty dingen mee doet zoals over diverse overheidsinstellingen heen koppelingen maken en bijv. andere partijen dwingen hun data af te geven (parkeer garage gebruik om bijtelling te controleren).


Om nog een keer extra "Als iets gratis is, ben jij het product." te ontkrachten.

Alle Linux gebruikers zijn dus het product? Want Linux is gratis....

@HENRI KOPPEN
quote
Waaraan merk ik precies dat ik mijn privé leven weggeef aan de hoogste bieder? Hoe uit zich dat dan precies?
/quote

Ah, zolang je het niet merkt is het goed...

Het staat snoeihard in de voorwaarden. En qua Whatsapp, Iemand probeerde ze ervoor op de vingers te tikken omdat het gebeurt.

Dus wat je eigenlijk had moeten doen is vragen of lezen, dan had je een weloverwogen keuze gemaakt wat een stuk slimmer is.

En dat jij het product bent klinkt een beetje lomp maar het is een feit dat bedrijven overgenomen worden puur voor de gebruikersinformatie...
Waarom zouden ze dat doen? Kun je dat uitleggen?

Bij Linux is het te verklaren waarom het gratis is. Er worden geen kosten gemaakt of de kosten die gemaakt worden zijn betaald uit donaties.

Hoe doen Google, Facebook, Outlook.com, Dropbox etc dat eigenlijk? Waarmee betalen zij hun rekening?

Ronald,

Google verdiend het bulk van zijn geld aan bedrijven die betalen voor advertenties. Die bedrijven verkrijgen geen prive informatie van mij. Daarnaast zijn er meerdere manieren (opt-out) om bepaalde data ook niet te gebruiken voor bijvoorbeeld retargeting (ik keek naar Zalando schoenen en nu zie ik op andere pagina's ineens die schoenen die ik bekeken heb)

Dropbox verdient zijn geld op een freemium model. Je kunt het gratis gebruiken, maar als je meer nodig hebt neem je een betaald abonnement.

"Bij Linux is het te verklaren waarom het gratis is. Er worden geen kosten gemaakt of de kosten die gemaakt worden zijn betaald uit donaties.". Right :-) Het is maar hoe je het uit wilt leggen.

Waarom heeft Facebook bijvoorbeeld Whatsapp en Instagram overgenomen? Omdat het aanvullingen zijn op die dienst of dat het bedreigingen zijn van de dienst. Daarnaast zijn er tal van redenen om bedrijven over te nemen en niet alleen voor de gebruikersinformatie.

"Het staat snoeihard in de voorwaarden." . Kun jij mij aangeven op welke onderdelen jij dan doelt? En wat die dan betekenen? Want je doet het voorkomen alsof ze alle gebruikers in het ooitje nemen en allemaal slechte dingen doen met jou data.

"Ah, zolang je het niet merkt is het goed..."
Nee. Maar wat ik zeg is dat je niet allemaal aannames moet doen en mee moet lopen in de meute die maar iets denkt en roept zonder zich te verdiepen. En JA ik heb me dus verdiept in de voorwaarden, maar ook in wat ik kan vinden en ik kan je vertellen op wat onhandigheden van Facebook na lijkt het erop dat die bedrijven het best netjes doen en heb ik er best vertrouwen in en lijkt het niet terecht dat mensen maar roepen dat jij het product bent en dat je ziel en zaligheid verkocht wordt aan de hoogste bieder is gewoon pertinente onzin.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-03-03T08:09:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.