Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Geen BPM belasting op ERP

Dit artikel delen:

Dagelijks verschijnen er vele publicaties over ict-oplossingen van gisteren, vandaag en morgen. Zo las ik dat de potentiële opvolger van erp al staat te dringen. Interessant leesvoer voor mij, hier moet ik het mijne van weten, dacht ik.

Bpm, las ik, beweegt zich tussen bedrijfsprocessen en ict in. En ik maar denken dat bpm een bijzonder oneerlijke personenautobelasting is. Via Google op zoek naar meer informatie over bpm. Best lastig, probeer het ook maar eens. What's in a name!

Over verkeerde namen gesproken. Weet je dat marketeers boeken vol hebben geschreven over de Fiat Croma? De Italianen vroegen zich tijdens één van de vele pastalunches met de Nederlandse importeur af waarom deze auto in Nederland toch zo bar slecht verkocht. Een durfal vertelde ze uiteindelijk, na vele dure reclamecampagnes, dat geen enkele Hollander zich waagde aan een auto met dezelfde naam als een pakje vette boter. Misschien dat een scherpe reclamecampagne anno 2009 wel gegeten wordt: 'De nieuwe Fiat Croma. Vet gaaf!'

Ik dwaal af. Ik neem je mee naar een willekeurig voorbeeld uit de wereld van de hedendaagse ict. Na asp en SaaS hebben we nu ‘cloud computing', de nieuwe toverbal van de ict. Een paar kwartalen flink zuigen op deze bal en ik ben benieuwd welke magische kleur er onder vandaag komt! Word je onderhand niet een beetje moe van al die nieuwe oplossingen die de ict-branche verzint en tegen je aanhoudt? Het lijkt onderhand wel een uit de hand gelopen, schreeuwerige wasmiddelreclame. ‘Wij weten wat je nodig hebt, wil je hier even tekenen?'

Feit is dat ondanks alle nieuwe namen, teveel en langlopende ict-implementaties onvoldoende slagen. Belangrijkste reden? Onvoldoende aandacht voor de medewerker. Jij en jouw medewerkers bepalen namelijk zelf het succes. Ik blijf als voorbeeld voor het gemak bij de autobranche. We kunnen een model van een personenauto upgraden, voorzien van modieuze druppelvormige koplampen en een radarsysteem in de cruise control inbouwen, je blijft zelf verantwoordelijk voor het sturen van A naar Beter!  Zo ook met iedere ict-oplossing die je aan boord haalt.

Kunnen we onderhand niet concluderen dat elke ict-manager, ondernemer of cio zelf ict-keuzes kan en moet maken? Dat men zich bewust is van het niveau en het stadium van de eigen organisatie? En of de organisatie en zijn mensen klaar zijn om de stap te maken naar een hoger niveau  om zo als bedrijf te kunnen excelleren? Een andere of nieuwe naam of automatiseringsoplossing verandert echt niets aan dit proces.

Ik zie erp bovenal als synoniem voor samenwerken. Samenwerken met andere collega's, samenwerken met klanten en samenwerken met de wereld om ons heen. Hier liggen namelijk de echte kansen. Samenwerkende medewerkers vormen de basis voor je huidige en toekomstige successen. De oplettende lezer stelt vast dat vele publicaties en weblogs preken voor eigen parochie. Hier is niets mis mee, ik doe dit zeker ook. Als ik met klanten praat en hoor hoe enthousiast ze vertellen over de voordelen van erp en de ROI op erp-software, dan ben ik super blij en voel ik het levendige succes van erp.

Martijn Delahaye
Erp-lover in optima forma

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

ERP gaat niet zonder BPM.
http://buproman.blogspot.com/

Ik denk dat meneer Delahaye er helemaal vanuit gaat dat een goede ERP-oplossing makkelijk aan te passen is aan de wensen van de gebruiker/ondernemer.
Zelf denk ik dan bijvoorbeeld aan Profit van AFAS, een bpm-tool "avant la lettre".

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-02-02T15:50:00.000Z Martijn Delahaye
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.