Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

eHRM is gewoon een kwestie van doen

Veel P&O'ers stellen de inzet van HRM-software zolang mogelijk uit. Dat is een gemiste kans. Zij onthouden hun organisatie de talrijke voordelen van eHRM. Of het nou gaat om kostenbesparing, efficiency- en kwaliteitsverbetering of de verhoging van de tevredenheid van medewerkers. Niemand zal de voordelen ontkennen en toch verloopt de introductie van eHRM-systemen moeizaam.

Iedereen werkt met internet

Recent onderzoek wijst uit dat bijna 80 procent van de Nederlandse huishoudens over een internetverbinding beschikt. Toch heerst bij veel P&O'ers nog steeds het gevoel van ‘dat kunnen onze medewerkers niet zelf' als het om het online aanvragen van verlofdagen of het indienen van declaraties gaat. Daarbij wordt dus voorbij gegaan aan het feit dat bijna alle medewerkers wel online vakanties boeken, een hypotheek aanvragen of boeken kopen. Zaken die over het algemeen best ingewikkeld zijn.

Controle behouden

Waarom dan toch die angst voor de invoer van een eHRM-applicatie? Het lijkt op een diep gewortelde angst van de HRM-afdeling om de controle te verliezen. De vraag is alleen, controle waarover? Het invoeren van eHRM betekent helemaal niet dat HRM de controle verliest. Sterker nog, het geeft juist de controle terug. Een goed ingericht eHRM-systeem geeft nauwkeurig inzicht in de procedures en wie wat moet doen, plus in welk stadium een procedure zich bevindt. Door betere regie en minder administratie kunnen P&O'ers weer gaan doen waar ze voor aangenomen zijn: het zorgen voor de juiste persoon op het juiste moment op de juiste plaats.

Toegevoegde waarde

Daarnaast zou het goed zijn eens de vraag te stellen waarin de toegevoegde waarde van een HRM-afdeling zou moeten zitten. Niet in het uitvoeren van operationele en administratieve processen, daarover is een ieder het wel eens. Toch blijft de HR-afdeling vasthouden aan die administratieve werkzaamheden alsof daarmee het bestaansrecht kan worden veilig gesteld. Niets is echter minder waar. De tendens tot outsourcing is hiervoor een belangrijke aanwijzing. Doorgaan op de oude manier is dus de grootste ondermijning van de toekomst van een HR-afdeling. Dan is het simpelweg wachten op een automatiseerder die de administratieve taken van een HR-afdeling weg automatiseert of een bestuurder, die deze uitbesteedt.

Heft in eigen hand

De invoer van eHRM is namelijk onontkoombaar, het is alleen de vraag wie de keuze maakt. Daarom zou HR juist nu moeten opstaan en zelf het initiatief moeten nemen. Daarmee maken ze het zichzelf een stuk gemakkelijker en het levert alleen maar voordelen op. Niet in de laatste plaats voor de HR-afdeling zelf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-07-16T13:06:00.000Z Marc Debets
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.