Deze opinie is van een externe deskundige. De inhoud vertegenwoordigt dus niet noodzakelijk het gedachtegoed van de redactie.

Software voor mama's en papa's

Dit artikel delen:

Expert

Martijn Delahaye
Marketingmanager ERP, AFAS ERP Software. Expert van voor het topic .

Je staat op het schoolplein. Vrolijk lachend rennen je kinderen op je af. De kleintjes praten je voor- en achterop de fiets helemaal bij over hun dag op school. 'Wat heerlijk dat ik hier tegenwoordig tijd voor heb', denk je bij jezelf, kijkend naar die blije kindergezichtjes. Vroeger lagen er stapels papier op het bureau, iedereen was druk met e-mail en het overzicht ontbrak. Tegenwoordig is dat wel anders. Werken is weer genieten geblazen, wat een verschil maakt die erp-software.

Het klinkt leuk, het is iets anders en spreekt veel mensen waarschijnlijk aan. Maar wat bedoelen we hier nu eigenlijk mee? Genieten van iets betekent 'plezier aan iets beleven'. De link met software lijkt vergezocht, maar denk er maar eens over na: heb je echt plezier van jouw bedrijfssoftware?

Ik ga de laatste tijd veel op bezoek bij nieuwe en bestaande klanten en vraag dan altijd of erp-software daadwerkelijk plezier toevoegt aan de dagelijkse werkzaamheden. Ik zie de meeste wenkbrauwen wel wat fronsen als ik de woorden 'genieten' en 'plezier' in deze context gebruik. Erp-software laat saaie en foutgevoelige werkzaamheden verdampen, stapels papier op bureaus en in archieven verdwijnen, klantgegevens zijn snel en accuraat boven water te halen, realtime inzicht komt naar de gebruiker toe en het systeem start zelf belangrijke signalen en bijbehorende taken. Met andere woorden, er ontstaat meer werkplezier voor de gebruiker en meer rendement voor de manager. En dit geldt niet alleen voor bedrijven, ook zorg + welzijn, overheid en onderwijs genieten van erp-software. Het zou zo maar kunnen dat de school van jouw kinderen ook van erp-software gebruik maakt. De wereld is klein.

En dit is nog maar het begin. Ook in de toekomst gaan we nog meer genieten. Elk individu, bedrijf en organisatie krijgt de komende jaren te maken met een verregaande digitalisering en automatisering van zichzelf en de samenleving. Als consumenten doen we steeds meer zelf, we betalen onze rekeningen via internetbankieren, bestellen onze boeken en cd's bij Bol.com, kopen kleren bij Wehkamp.nl, boeken de vakantie(s) bij Oad.nl en verzorgen onze belastingaangifte met de DigiD. Dit zal ook meer en meer gaan gelden voor zakelijke klanten. Erp-software kan een belangrijke rol spelen om jouw nieuwe en bestaande klanten, medewerkers en leveranciers naar wens, tijdig en tegen geringe kosten te laten genieten van informatie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Reacties

Leuke invalshoek voor een artikel, maar wel bezijden de waarheid. Erp is bloatware en levert meer problemen op dan het oplost. Maar daar zal de portemonnee van een Marketingmanager erp natuurlijk heel anders over denken...
Jammer dat zo'n reclamestukje voor een (voor 99 van de 100 gevallen) achterhaald stuk software in de Computable verschijnt!

Wat het feest helemaal compleet maakt is dat erp-software tegenwoordig ook gratis kan zijn

OpenERP is een mooi voorbeeld zonder bloatware te zijn en gratis zonder restricties. Support kan je bijkopen, wat je wilt.

En het is multiplatform, op zowel client als server gebied zonder hoge systeemeisen & licentiekosten.

Beste Martijn,
Meer lef en poeha dan waarheidszin jullie verkopers. Inderdaad, automatisering kan zo werken. ERP doet dat haast nooit. Moeizame implementaties, moeizaam om mee te werken. Eerst twee schermen door om iets voorelkaar te krijgen, nu acht ... Plezier? Levensvreugde? Vergeet het maar!

ERP is in veel gevallen efficiënter en effectiever dan allerlei losse import- en exportprogramma’s, spreadsheets, afdelingsdatabases en analyseprogramma’s.
ERP-software kan inderdaad allerlei saaie en foutgevoelige werkzaamheden sterk inkorten of zelfs overnemen, stapels papier op bureaus en in archieven voorkomen, klantgegevens snel en accuraat boven water halen en bij een ver doorgevoerde implementatie ook realtime inzicht leveren en automatisch belangrijke signalen geven en bijbehorende taken toewijzen aan medewerkers.
Alleen ERP moet geen doel op zich zijn. ERP moet ROI opleveren en het bedrijf ook nieuwe mogelijkheden bieden. Ook zorgt ERP heel veel aanpassingen bij de opdrachtgever. Gegevens zijn niet meer van een functionaris of van een afdeling, maar zijn van het bedrijf en soms deels van een samenwerkingsverband van bedrijven. Mensen krijgen andere taken. Functies verdwijnen. De keuze voor ERP en de implementatie moet een helder en weloverwogen proces van de leverancier en vooral de opdrachtgever zijn. De opdrachtgever heeft het meeste te winnen en te verliezen.

De infotainment van Martijn Delahaye van Afas laat – chargerend - zien waar het zoal mis kan gaan. Delahaye’s realiteit is: “Werken is weer genieten geblazen, wat een verschil maakt die erp-software.” Die van zijn klanten: “Ik zie de meeste wenkbrauwen wel wat fronsen als ik de woorden 'genieten' en 'plezier' in deze context gebruik.”

Martijn Delahaye, Afas houdt bij de lezers van Computable een poll “Bij ERP denk ik aan?”. Wat is de uitkomst?

De meeste mensen(/bedrijven) denken dat erp net een boormachine is dat je even aanschaft en dat er direct mee kan worden gewerkt. Tuurlijk het is een stuk gereedschap maar wel eentje die op maat moet worden gemaakt.

Er zijn geen twee bedrijven het zelfde. Daarom moeten zowel de erp-leveranciers als de bedrijven die een goed erp-systeem aanschaffen goed begrijpen dat het niet gaat om een standaard 'ding' wat iets kan. Dat 'iets' is het gene wat de het bedrijf nodig heeft, geld bespaard en structuur biedt.
Helaas kunnen de meeste bedrijven niet vaststellen wat ze nodig hebben en wordt er door de erp-leveranciers maar wat 'in de maag gesplitst'.

Open Source erp, zoals Adempiere, Compiere en OpenERP zijn de oplossingen als het gaat om structuur te krijgen in je bedrijf. De software wordt aangepast aan je bedrijfsprocessen en niet andersom.

Helaas zien bedrijven als AFAS, Exact, SAP, et cetera niet dat je geen standaard oplossing kan bieden voor elk bedrijf of zelfs een bepaalde branche. Samen met het onderschatting van de impact van het management van het bedrijf waar het wordt geimplementeerd, wordt het bijna altijd een puinhoop als het gaat om erp.

Helaas krijgt erp langzamerhand een vieze bijsmaaak bij veel managers. Ronduit zonde...Erp kan een bedrijf zoveel bieden.

Zoveel vrijheid heb je met OpenERP waar je veel keuze heb in de modules, ze zelf maken/wijzigen. Deze vrijheid ontbreekt bij Afas, Exact en Sap.

Logisch dat Martijn hier geen aandacht aan besteedt. Dit artikel is niet meer dan een ordinaire Afas advertorial. Net zoals die irritante tv reclame.

Ik kan de reactie van Pim Hoeks helemaal onderschrijven.

Echter is het zo dat er ook een keerzijde zit aan de open source oplossingen. De meeste mensen denken dat het gratis is. Ze willen dus inderdaad een ERP systeem maar er niets voor betalen.

Open source ERP/CRM(/BI) oplossingen kunnen inderdaad (overwegend) gratis worden gebruikt maar zoals Pim Hoeks al opmerkte het moet wel "even" op maat worden gemaakt, anders heb je er over het algemeen niet echt veel aan. Of je zal er in ieder geval een specialist bij moeten halen om het onderste uit de kan te halen als het gaat om het benutten van de standaard functionaliteit van een pakket.

Daar schrikken de meeste van terug. "Het kost dus toch geld?"....Ja natuurlijk! Er wordt een ERP pakket opgeleverd wat precies aansluit op alle wensen en eisen van de organisatie.
Probeer dat maar eens bij 1 van de andere partijen voor elkaar te krijgen. En als het dan al mogelijk is, dan praat je toch weer over hele andere bedragen.

M.a.w. mensen moeten inzien dat open source (ERP) niet gratis is maar wel veel meer "Bang for Buck".

@Mark,

'dat open source (ERP) niet gratis is'

Als je bijv OpenERP of OpenOffice wilt gebruiken, dan heb je geen aanschaf/licentiekosten maar wel de volledige functionaliteit. Alleen support kost geld, maar dat heb je ook bij closed source.

Mailservers zoals Zimbra en Zarafa: de open source versie is gratis (met alle functies).

Wil je bijvoorbeeld een outlook client, dan kost dit wel geld.

"Echter is het zo dat er ook een keerzijde zit aan de open source oplossingen. De meeste mensen denken dat het gratis is. Ze willen dus inderdaad een ERP systeem maar er niets voor betalen."

Hebben die mensen even geluk, het is gratis.

Wanneer je echter iemand aan het werk wilt zetten om de boel voor jou op maat te maken, ja, dan kost dat geld. Maar dat kan iedere dwaas bedenken, of niet dan? Het is alleen niet verplicht om iemand anders aan het werk te zetten, je kunt dit ook zelf doen, bv. in je vrije tijd. Kost niks extra, is helemaal gratis.

Jongens, kom wel met argumenten van enig niveau, dat houdt het nog interessant om de reacties te lezen.

Met Open Source kun je zelf aan de slag. Dan kun je vaak niet met close sources, dan moet je de desbetreffende leverancier inschakelen (en dus gebonden).

Even terug naar het begin van het artikel:
'Wat heerlijk dat ik hier tegenwoordig tijd voor heb',

En dit wordt toegeschreven aan de automatisering van de werkzaamheden, in dit geval ERP.

Mijn ervaring met het automatiseren van werkzaamheden is dat je baas dus verwacht dat je meer kunt doen in dezelfde tijdspanne; immers het is nu geautomatiseerd.

Dus niks extra tijd om de kinderen van school te halen etc; maar gewoon hogere targets


Alhoewel...misschien moet ik het bij de volgende business case expliciet aangeven: als we nu DIT pakket aanschaffen, dan hebben ik en m'n collega's voortaan tijd om onze kinderen van school te halen

*** ik heb er zo m'n vraagtekens bij ***

@Mario: We hebben het hier over ERP. Dat moet goed aansluiten op de bedrijfsprocessen van de organisatie. Hoeveel organisaties gaan zelf veel manuren (lees geld) investeren in het uitzoeken van alle mogelijkheden die een ERP pakket biedt? En vervolgens zelf een implementatie uitvoeren?

Gaat het om een Open Office of het installeren van Firefox dan is het gratis. Dat werkt 'out of the box'

Om nog een keer te verwijzen naar Pim Hoeks. Er zijn geen 2 bedrijven die hetzelfde zijn, dus een ERP 'out of de box' is niet te doen.

@Frank:
Hoeveel medewerkers van een MKB bedrijf zijn er bereidt om in hun vrijetijd uit vogelen hoe een ERP pakket in elkaar steekt, wat alle mogelijkheden zijn en hoe deze optimaal te benutten?

Tuurlijk zijn er kleine eenmansbedrijfjes die het doen maar ik zie bij de wat grotere bedrijven niet snel medewerkers, in hun vrijetijd, tijd spenderen aan werkgerelateerde activiteiten. En zeker niet als het buiten hun normale takenpakket valt.
(Ik ga er even vanuit dat dit soort werkzaamheden niet elke maand gebeuren en dus niet binnen iemands functie-omschrijving vallen.)

Nu inderdaad weer back on topic:
Als er eenmaal een goede implementatie heeft plaatsgevonden en dus veel is geautomatiseerd. Lijkt het mij inderdaad heel onwaarschijnlijk dat de baas zegt:"Goed dat je, je werk af hebt in (ik noem maar wat) de helft van de tijd. Ga maar lekker naar huis om met de kids te spelen"

Er wordt gewoon meer van je verwacht. Het is immers geautomatiseerd dus je hebt nu tijd om andere dingen of meer dingen te gaan doen.
Dat is namelijk de hele essentie van ERP. Dan gaat het pas geld opleveren.

Wat een open source reclame terwijl het artikel een pure reclameboodschap is voor/van AFAS.

Leuk dat de dialoog ineens over opensource ging. Jammer dat het de boventoon ging voeren. Maar laten we eerlijk zijn Mark heeft wel gelijk als het gaat over het gratis zijn van open-source software; soms is het gratis maar zeker niet bij ERP. De reden is inmiddels al genomoemd.

Dat even terzijde; ik denk dat Mark in z'n laatste alinea precies de spijker op de kop slaat als het gaat om ERP-systemen. We implementeren niet om te implementeren maar om meerwaarde te bieden voor de bedrijven die een implementatie "ondergaan". Het gaat tenslotte, net als altijd, om geld...ROI.

Al dat gezever over "genieten" en "plezier" is in mijn ogen pure onzin. Je werkt stukken productiever als je de juiste gereedschap hebt. "Goed gereedschap is het halve werk"

Om in de zelfde analogie te blijven:
Wij als implementators van ERP-systemen zijn niets meer dan de doe-het-zelf zaak om de hoek die het juiste greedschap moeten leveren en daarbij de juiste adviesen. Alleen vullen wij het nog even aan met begeleiding. Tenminste ik mag hopen dat andere dat ook doen.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-04-14T14:36:00.000Z Martijn Delahaye
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.